Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi nimeni on poistettu kalenterista?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Sima odottaa jo viileässä, ja pätkä serpentiiniä roikkuu valmiiksi korvani takana. Kiitos jälleen kysymyksistä, joita olette lähettäneet!

 

Miksi Irene on poistettu kalenterista? Ennen oli "Irene, Irina, Ira", nyt on "Ira, Irina". Koska en ole seurannut nimikeskustelua, en tiedä, siksi kysyn miksi?

– Irene M

 

Hyvä Irene, huolesi on täysin ymmärrettävä. Mutta älä murehdi: vaikka Irene ei enää näykään kaikissa almanakoissa, sitä ei kuitenkaan ole poistettu virallisesta nimipäiväkalenterista.

Vuoden alussa otettiin käyttöön uudistettu suomalainen nimipäiväkalenteri. Yhtäkään nimeä ei poistettu, sen sijaan lisättiin 39 nimeä, muun muassa Aava, Melissa, Peetu, Sisu ja Taika.

Samalla kuitenkin muutettiin sitä logiikkaa, joka määrää nimien järjestyksen kunkin päivän kohdalla.

Nimet ovat olleet kalenterissa yleisyysjärjestyksessä. Suosiota on mitattu huomioimalla ihmisten kaikki etunimet, mutta nykyään huomioidaan vain ensimmäinen etunimi: nimien järjestyksen määrää se, kuinka yleisiä ne ovat olleet suomenkielisten lasten ensimmäisinä etuniminä 50:n edeltäneen vuoden aikana.

Väestörekisterikeskuksen tilastoissa Irene on kyllä paljon yleisempi nimi kuin Ira tai Irina. Se kertoo nimen suosiosta nimenomaan toisena tai kolmantena etunimenä. Tilastoissa ovat mukana myös muut kuin suomenkieliset Irenet.

Helsingin yliopistolla on tekijänoikeus nimipäiväluetteloon. Yliopiston almanakkatoimistosta kerrotaan, että Irenet eivät ole ainoita, jotka ovat ihmetelleet nimensä puuttumista. Myös Heikit, Tuulikit ja muut ovat soitelleet.

Viime kädessä kalenterien tekijät päättävät, laittavatko he kunkin päivän kohdalle esiin koko nimirimpsun vai lyhennetyn version.

Voit kuitenkin jatkaa merkkipäiväsi viettämistä tavalliseen tapaan, sillä Irene on virallisessa nimipäiväkalenterissa heti Iran ja Irinan jälkeen.

Nykyään on ylipäänsä hyvin harvinaista, että nimipäiväkalenterista poistetaan nimiä. Tämä johtuu myös siitä, että moni harvinaiseksi käynyt nimi saattaa myöhemmin kokea uuden tulemisen.

Näin on käynyt muun muassa nimille Okko ja Tiitus, jotka palautettiin kalenteriin vuoden alussa.

 

Mitäköhän varten useimmat uutiskuvien iranilaiset herrasmiehet eivät käytä solmiota muuten "läntistä" normipukeutumista noudattavassa asussaan? Mielestäni esimerkiksi Irakin, Syyrian ja Egyptin johtomiehet pukeutuvat toisin. Löytyykö ehkä poliittisia, uskonnollisia (shiiat) tai etnisiä perusteluja tälle seikalle? Vai onko kysymyksessä vain "smart casual" -pukukoodi? Entä osoittivatko erityistä hurskautta ne diplomaatit, jotka Tarja Halosen ip-vastaanotoilla eivät häntä kätelleet?

– Jussi

 

Havaintosi on hyvin tarkka. Meillä länsimaissa on tapana kiinnittää huomiota vain naisten pukeutumissääntöihin. Usein myös ajatellaan, että esimerkiksi Iranissa pukeutumiskoodi koskee vain naisia, vaikka se koskee myös miehiä.

Vuonna 1979 tapahtuneen vallankumouksen jälkeen Iranissa asetettiin kieltoja länsimaista elämäntyyliä kohtaan. Myös solmioiden ja rusettien ajateltiin edustavan länsimaista vaikutusta.

Koraani ei tietenkään kiellä kravatteja, vaan taustalla on Iranin shiiateokratian poliittis-uskonnollinen tulkinta siitä, mikä on haram (kiellettyä) ja halal (sallittua).

Uutiskuvissa näkee tosiaan iranilaisia miehiä, joilla saattaa olla puku tai housut pitkähihaisen kauluspaidan kera, mutta kravatti puuttuu. He voivat olla valtion työntekijöitä tai miehiä, jotka muuten vain noudattavat uskonnollisen johdon käsityksiä oikeasta ja väärästä.

Kaikki iranilaiset eivät linjauksista välitä, ja solmiota käytetään kyllä esimerkiksi yksityisyrityksissä tai häissä ja muissa juhlissa. Joskus moraalipoliisi puuttuu pukeutumiseen, toisinaan se antaa asian olla.

Kieltävä linjaus selittää kuitenkin solmiottomuuden virallisissa tilanteissa.

Mainitsit myös sen, etteivät kaikki diplomaatit kätelleet presidentti Tarja Halosta itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Viimeksi asiasta kohistiin muutama vuosi sitten, kun Iranin suurlähettiläs jätti kättelemättä presidentin puolisoa Jenni Haukiota.

Kyse on maan protokollasäännöstä, mutta sen taustalla ovat yleisemmät, islamista juontuvat siveyskäsitykset sukupuolten välisestä fyysisestä kontaktista.

Se, että sääntöjä noudattaa, voi olla merkki hurskaudesta. Toisaalta diplomaateilla ei taida olla virallisessa tilanteessa vaihtoehtoja, mikäli he haluavat varjella uraansa.

Tervehtiä voi kuitenkin muutenkin kuin kättelemällä, esimerkiksi heilauttamalla kättä ja hymyilemällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat