Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kellanvihreä pilvi

Sunnuntai
 
Ullstein Bild All Over Press
Piirros esittää kaasuhyökkäyksen kohteeksi joutuneita brittisotilaita Ypresissä huhtikuussa 1915.
Piirros esittää kaasuhyökkäyksen kohteeksi joutuneita brittisotilaita Ypresissä huhtikuussa 1915. Kuva: Ullstein Bild All Over Press
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa. Sarja jatkuu vuoteen 2018.

Tuuli koillisesta. Kello viideltä iltapäivällä ranskalaiset ja algerialaiset joukot näkivät paksun, vihertävänkeltaisen pilven vyöryvän linjojaan kohden. Kohta kuusi kilometriä leveä pilvi peitti koko maiseman.

Ensimmäiset alkoivat kakoa ja vääntelehtiä. He eivät saaneet vedetyksi henkeä ja sylkivät paksua limaa – keuhkot täyttyivät nesteestä. Kasvot muuttuivat tummansinisiksi. Silmiä poltti, ja oli vaikea nähdä mitään.

Sotilaat tungeksivat paniikissa yhdyshautaan, pois etulinjasta.

Oli 22. huhtikuuta Belgian Ypresissä. Rintama oli jauhanut paikallaan syksystä asti. Nyt siihen tuli liikettä. Hetkeksi.

Saksalaiset olivat valmistelleet hyökkäystä pitkien talvikuukausien ajan. Pioneerit olivat sijoittaneet maastoon tuhansia terässäiliöitä, joissa oli yhteensä 150 tonnia kloorikaasua. Odotettiin vain suotuisaa tuulta.

Pahin oli paniikki. Kloori on ilmaa painavampaa ja hakeutuu mahdollisimman alas, juoksuhautojen pohjille ja onkaloihin. Hätäily ja pakeneminen pilven suuntaisesti pahensivat kaasun vaikutusta, mutta harva pystyi pysymään rauhallisena.

Vaikka tuhannet sotilaat saivat tuona iltapäivänä kaasumyrkytyksen, vain 620 kuoli. Se oli tässä sodassa vähän.

Kaasusta ei ollut suurta hyötyä sotilaallisesti, sillä tyhjentynyttä aluetta ei voinut vallata ennen kuin kaasu oli haihtunut.

Kaasuhyökkäyksiä tulisi lisää, ja hätääntyneet sotilaat piti saada pysymään juoksuhaudoissa. Paniikki oli voitettava.

Kaasunaamareita ei vielä ollut. Sotilaille jaettiin puuvillarättejä, jotka kostutettiin. Se auttoi, sillä kloori reagoi veden kanssa jo rätissä eikä vasta keuhkoissa. Jotkut kastelivat rätin virtsalla.

Ampumahautoihin toimitettiin myös heiniä ja natriumtiosulfaattia, jolla heinätukko kasteltiin. Tukkoa pidettiin nenän ja suun päällä.

Jo parin viikon kuluttua myös ympärysvaltojen joukot käyttivät kaasua.

Ypresin kaasuhyökkäys herätti paheksuntaa ja sai valtavasti julkisuutta, kuten kaikki länsirintaman tapahtumat. Mutta se ei ollut ensimmäinen. Saksalaiset olivat kokeilleet kaasua Varsovan edustalla jo tammikuussa, mutta kaasu ei levinnyt pakkasessa.

Ranskalaisetkin olivat kokeilleet sodan alussa kyynelkaasua.

Kaasu oli tulevaisuuden ase. Pian osapuolten varastoissa oli miljoonia kaasukranaatteja.

Pullon henki oli irti.

Suomen senaatti sai Venäjän Tykistöhallitukselta tehtäväksi etsiä syrjäinen paikka taistelukaasuja valmistavalle tehtaalle. Sellainen löytyi Kajaanista.

Klooritehdasta ryhdyttiin rakentamaan vuoden 1916 alusta Tihisenniemelle.

Suomi ehti itsenäistyä ja sota loppua ennen kuin tuotanto alkoi. Taistelukäyttöön kaasua ei koskaan ehditty tehdä. Tehdas päätyi Kajaanin Puutavara Oy:lle eli tulevalle Kajaani Oy:lle, joka lopetti kloorintuotannon 1923.

Se oli helpotus kajaanilaisille. Tehtaan haju oli kauhea, ja karanneet kloorikaasut olivat myrkyttäneet ympäristön kasvit ja eläimet. Moni kajaanilainen kärsi hengitysvaikeuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat