Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauran kengät ovat kokoa 48 – isojen jalkojen kanssa oppii elämään

Suomalaisten kengänkoko on kasvanut. Erityisesti naiset tuskailevat isoja jalkojaan. Niiden kanssa oppii kyllä elämään, sanoo Laura Kajander. Hänen kenkänsä ovat kokoa 48. Kevään juhlakenkäsesonki on nyt kuumimmillaan.

Sunnuntai
 
Anni Koponen
Högi-merkkinen korkokenkä on kokoa 45.
Högi-merkkinen korkokenkä on kokoa 45. Kuva: Anni Koponen

Tämän kirjoituksen kuvituksena on todellisen kokoinen kenkä.

Se on punaista nahkaa, siinä on kymmenen sentin korko, se on kokoa 45 ja näyttää aivan tavalliselta kengältä.

Se on tarkoituskin.

Tavallisuus on nimittäin monen isojalkaisen naisen haave – löytää ihan vain peruskorkkarit. Ja usein haaveeksi myös jää, sillä vaikka suomalaisten jalat ovat kasvaneet, isoja kokoja ei ole laajasti tarjolla.

"Meillä käy usein rippikouluikäisiä tyttöjä, jotka tarvitsevat 43:n kengät. Kokoja 44 ja 45 menee myös paljon", sanoo Jaana Tujula Bellissima-kenkäkaupasta. Liike on erikoistunut suuriin ja pieniin kenkiin, niin kutsutut tavalliset koot 36–41 puuttuvat valikoimasta kokonaan.

Naiset harmittelevat monesti, jos kengänkoko menee yli 40:n. Kenkäkauppias Tujula toivoo, että harmittelusta voitaisiin jo luopua. Se juontaa juurensa 50–60-luvuille, jolloin jalkojen sirous yhdistettiin nykyistä vahvemmin naisellisuuteen.

"Jalan koosta riippumatta naiset haluavat kauniit kengät. Kun suunnittelija suunnittelee kenkää koossa 46, hän käyttää kärkiosassa koristeita, leikkauksia ja solkia, jotka tasapainottavat kengän pituutta", Tujula sanoo.

Suomalaiset ovat isojalkaista kansaa. Se johtuu pituudesta: viimeisimmän THL:n kyselytutkimuksen mukaan suomalaismiesten keskipituus on 179 senttiä ja naisten 165 senttiä. Molempien keskipituudet ovat kasvaneet 1980-luvun alusta muutamalla sentillä ja jalkaterät siinä samalla. Naiset ovat kasvaneet liki miehen mittaan: parisataa vuotta sitten suomalaismiehet olivat keskimäärin 169-senttisiä.

Suomalaisjalkojen keskikokoa ei ole juuri tieteellisesti tutkittu. Kasvanut se on joka tapauksessa, kertoo Helsingin yliopiston väestötieteen yliopistonlehtori Karri Silventoinen.

Ravinto ja elintaso ovat paremmat kuin sata vuotta sitten ja hygienia sellaista, että lapsuusiän sairastelu enää harvoin hidastaa pituuskasvua. Ja kun ihminen kasvaa ylös, jalkaterät kasvavat eteen.

Suomalaisyritys Janita on valmistanut naisten kenkiä 1950-luvulta. Myös he ovat havainneet naisten kasvaneet jalat: kun 1990-luvulla myytiin eniten kokoja 37 ja 38, nyt suosituimmat koot ovat 39 ja 40.

"Nelikymppistä menee paljon, vaikka meillä on reilumpi mitoitus kuin ulkomaisilla valmistajilla. Näkemykseni on, että suomalaisten naisten jalkojen leveyskin on kasvanut", sanoo Janitan Suomen myynnistä vastaava Jouni Lehtikangas.

Lehtikankaan havainnon mukaan eri päissä Suomea menee erikokoisia kenkiä. Pohjoisessa naisten valikoimaksi riittäisi usein 35–40, kun etelässä tarvetta olisi kokohaitarille 37–42 ja isommillekin kengille.

"Meillä pohjoisessa on katsos koivutkin kitukasvuisia ja talvet pimeitä. Mutta vakavasti puhuen, jalkojen koon kasvun huomaa jo omista lapsista: tytär on 13, ja meidän mallikoko 37 on jo aikoja sitten jäänyt hänelle pieneksi."

Suomalaisten makuun käyvät hillityt jalkineet, Lehtikangas sanoo. Jos on liikaa lakeeria ja kiiltoa, kenkä tahtoo jäädä hyllyyn.

Imatralaiselle Laura Kajanderille lakeerikaan ei olisi liikaa, jos sitä vain olisi tarjolla koossa 48. Harvemmin kuitenkaan on.

"Mitään vaaleanpunaisia kenkiä en saa, yleensä mustia kolhoja vain. Jos minulla olisi pieni jalka, joku neljäykkönen, saattaisin olla hieman kenkäfriikki", Kajander sanoo.

Laura Kajander muistaa ikuisesti lukioaikaiset kotihipat Helsingissä. Bileissä kengät riisuttiin eteiseen, ja kun tupakoitsijat lähtivät ulos, tapana oli vetäistä jalkaan kengät, jotka sattuivat osumaan kohdalle. Sillä kertaa joku oli ottanut Kajanderin kengät, jotka olivat silloin kokoa 45. Kajanderille tuli kiire bussiin, ja kun omat kengät puuttuivat eteisestä, piti ottaa puolitutun pojan kengät ja lähteä niissä kotimatkalle. Kenkiä vaihdettiin seuraavana arkipäivänä koulussa.

Jos sitä ennen kukaan ei ollut huomannut Kajanderin jalan kokoa, vaihtoepisodin jälkeen tiesivät kaikki. Lauralla on nelivitonen!

Silloin olisi ehkä helpottanut tietää, että ei se niin kummallista ole. Tyyli-ikoni Audrey Hepburnin jalka oli kokoa 42, samoin Jackie Kennedyn. Nykytähdistä esimerkiksi Rihanna käyttää kokoa 43.

"Silloin nuorena se oli kova paikka, mutta nyt olen jo sinut asian kanssa. Olen hyväksynyt, että esimerkiksi liikakiloihin ihminen voi itse vaikuttaa, mutta pituuteen tai jalan kokoon ei", 181-senttinen Laura Kajander sanoo.

Raskaudet kasvattivat kengänkokoa entisestään. Kummankin lapsen kohdalla tuli numeron verran lisää – nyt hoitajana työskentelevän naisen kengänkoko on 47–48.

Se tarkoittaa, että kenkäostoksilla ei ole varaa olla valikoiva. Kun näkee sopivat, ne pitää ostaa. Useimmiten Kajander kulkeekin miesten kengissä. Nykymuoti on siitä hyvä, että miehille tarkoitetut kengät ovat usein hieman naismaisia.

Korkokenkiä Kajander käyttää harvoin. Kun hän 1990-luvulla työskenteli jakkupukuammatissa, hamekelpoisia kenkiä metsästettiin koko perheen voimin ympäri Eurooppaa. Kajander asui silloin Pietarissa, mutta hän lähetti jalastaan paperille piirretyn mallin Suomeen äidilleen, joka antoi mallin sisarelleen. Tämä teki usein työmatkoja Hollantiin ja osti sieltä siskontytölleen piirroksen avulla kenkiä.

"Niitä kenkiä minulla on yhä."

Bellissimassa kokoja on 48:aan asti. Ihmiset tulevat liikkeeseen usein epävarmoina, Jaana Tujula kertoo. Naiset luikahtavat sisään ja kysyvät onko näihin kanootteihin mitään kenkiä.

"Useimmiten jotain löytyy kyllä. Sanon aina, että kunhan kengät ovat oikeanlaiset, kukaan ei kysy, minkä kokoinen jalkasi on, vaan he sanovat, että onpas upeat kengät. Onneksi kanoottipuhe vähentyy koko ajan. Se on ihan turhaa."

Kenkiä ostaessa pitää muistaa muutama fakta. Esimerkiksi se, että jalkaterien koko vaihtelee vuorokaudenaikojen ja liikkeelläolon mukaan. Istuessa jalkaterä on puolisen senttiä pienempi kuin seistessä, ja kun kävelee, jalkakaari madaltuu ja jalka pitenee puoli senttiä lisää. Lihasten ja nivelten kunto, jalkakaarien korkeus ja kehon paino vaikuttavat asiaan. Tyttöjen jalkaterät ovat kasvaneet mittaansa yleensä noin 14-vuotiaana ja poikien 16-vuotiaana.

Tiina Selesvuon jalka on kokoa 42–43. Kenkäostoksilla on hänen mukaansa usein "aika surkea meno". Ketjuliikkeissä koot loppuvat monesti 41:een ja mitoitus on muutenkin niukka. Hänen tilanteensa on Kajanderin kaltainen – kun sopivat kengät näkee, ne on ostettava.

Usein kenkäkaupoille mennessä myyjä kysyy, että mitä saisi olla. Selesvuo vastaa, että aloitetaan suoraan niistä, joista ylipäätään löytyy kokoja.

"Myyjät ovat usein hyvin ammattitaitoisia ja avuliaita, mutta eivät he voi isommaksi kooksi muuttua."

Internetistä löytyy usein apua. Jos kaupasta löytyy kiva malli mutta oikea koko puuttuu, nettikaupoista voi löytyä sama kenkä sopivassa koossa.

Monesti Selesvuo sovittelee myös miesten kenkiä, mutta niiden lesti on usein liian leveä naisen jalkaan. Italialaiset miestenkengät ovat kapeita, ne käyvät joskus.

Selesvuota naurattaa, kun hän miettii isoja jalkojaan.

"Ei niistä ainakaan pystyssä pysymisessä ole etua. Lapsesta asti olen ollut jatkuvasti nurin."

Katriina Pajari HS, teksti
Anni Koponen, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat