Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perässähiihtäjän villi veikkaus: Timo Harakasta Sdp:n pelastaja

Vaalien jälkeen kommentaattorilla on vientiä. Kaupunki on täynnä tilaisuuksia, joissa mietitään, miten valta jaetaan. On spekulaatioiden aika.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kuulijani vaikuttivat yllättyneiltä ja epäuskoisilta, kun kerroin heille ennustukseni: Timo Soinista tulee seuraava valtiovarainministeri, ja hallituksen muodostamisen jälkeen eduskunnan puhemieheksi valitaan perussuomalaisten edustaja.

Rotary-klubin maanantailounaalla oli mietteliästä joukkoa. Olin puhumassa hallituspelistä. Ilmeisesti vaalitulos ei ollut vielä uponnut kunnolla kuulijakunnan tajuntaan, sillä oikeastaan ennustukseni ei vaatinut erityisiä kykyjä tai taustatietoja.

Muistutin, että toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtajasta tulee yleensä valtiovarainministeri ja myös puhemies on tapana valita toiseksi suurimmasta ryhmästä.

Puheen pitäminen oli hyvä keino saada oma pää järjestykseen raskaan vaaliyön jäljiltä. Olin ollut sunnuntai-illan töissä ja päässyt uneen vasta yhdeltä. Aamulla oli herättävä varhain, jotta ennätin radioon juttelemaan vaaleista.

Vaalien jälkeisen maanantain rituaaleihini on jo kymmenen vuoden ajan kuulunut Perässähiihtäjä-vaaliblogissa käyty jälkipeli. Kirjoitin lyhyen yhteenvedon ja avasin keskustelun aiheesta: kumpi oppositioon, Sdp vai kokoomus?

Tiistaiaamuna HS:n Mielipide-sivulla Esko Tulikoura muistutti, että vaalijärjestelmämme suosii suuria puolueita ja syrjii pieniä puolueita.

Pyysin työtoveriani Esa Mäkistä laskemaan, miten eduskunnan paikat jakautuisivat, jos ne jaettaisiin äänimäärien mukaisessa suhteessa. Jotta oikeudenmukaisuus puolueiden kesken toteutuisi, koko maan olisi oltava yhtenä vaalipiirinä, kuten eurovaaleissa.

Laskelman mukaan keskustalle kuuluisi valtakunnallisen kannatuksen perusteella 43 paikkaa, kokoomukselle 37, perussuomalaisille 36, Sdp:lle 34, vihreille 17, vasemmistoliitolle 14, Rkp:lle 10, kristillisdemokraateille 7 sekä piraattipuolueelle ja Åländsk samlingille kummallekin yksi paikka.

Keskusta sai siis peräti kuusi ja perussuomalaiset kaksi "ylimääräistä" paikkaa. Nämä suurten saamat bonuspaikat ovat pois pieniltä puolueilta.

Vaalien jälkeisellä viikolla kaupunki on täynnä tilaisuuksia, joissa pohditaan, mitä vaalituloksesta seuraa.

Keskiviikkona olin lupautunut Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tilaisuuteen kommentoimaan Esko Ahon tekemää raporttia. Aho ehdotti muutoksia hallituksen työtapoihin.

"Päävastuu hallitusohjelman strategisten tavoitteiden toteutuksen vaatimasta valmistelusta, päätöksenteosta ja seurannasta sälytetään pääministerin johtamalle talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle, jonka nimi muutetaan vastaamaan laajennettua tehtävänkuvaa strategiseksi ministerivaliokunnaksi", Aho kirjoitti raportissaan.

Suomeksi tämä tarkoittaa, että hallituksen tärkeimmät hankkeet olisivat jatkuvasti pääministerin ja hallituksen ydinryhmän näpeissä. Sisäpiiriin kuuluisi viisi kuusi ministeriä.

Ahon kanssa on helppoa esiintyä, sillä olemme tunteneet toisemme jo 35 vuotta. Ihailin jälleen kerran hänen kekseliäisyyttään. Aina löytyy takataskusta suuria ja pieniä ideoita.

Suuri idea oli yhteiskuntasopimus, jota Aho yritti pääministerinä solmia etujärjestöjen kesken syksyllä 1991.

Presidentti Mauno Koivisto ja Kalevi Sorsa, entinen pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja, tukivat Ahoa, mutta siitä ei tullut mitään.

Sopimuksella yritettiin silloinkin kohentaa Suomen rapistunutta kilpailukykyä ja myös estää markan devalvointi. Yritys kaatui suurteollisuuden vuorineuvosten ja teollisuuden ammattiliittojen vastustukseen, ja markka jouduttiin devalvoimaan.

Syksyn 1991 opetusten jälkeen olen suhtautunut varauksella puheisiin yhteiskuntasopimuksesta.

Keskiviikkoiltana vanha epäluulo palasi mieleeni, kun luin Juha Sipilän etujärjestöille esittämät kolme kysymystä: Millä keinoilla saamme aikaan noin viiden prosentin tuottavuushypyn suomalaisen työn, julkisen sektorin ja yritystoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi? Millä keinoilla voimme madaltaa työllistämisen kynnystä? Millä keinoilla saamme työttömyyden hoitamiseen käytettävät määrärahat aktivoivampaan käyttöön?

Sipilä on näköjään rohkea mies ja haluaa heti tökkiä palkansaajapuolen arkoja paikkoja. Pelkään, että hän tärvelee välinsä ammattiyhdistysliikkeeseen jo ennen kuin on saanut hallituksen pystyyn ja päässyt pääministeriksi.

Torstaina sain vahvistusta epäilyilleni. Kävin puhumassa ammattiyhdistysväen tilaisuudessa. Sipilän kysymyksille ei hurrattu.

"Odotettavissa on näköjään kylmää kyytiä", eräs keskustelija summasi.

Käsittelin puheessani Sdp:n tilannetta. Tunnen ammatillista lukkarinrakkautta demareita kohtaan, koska Sdp oli aikoinaan seurantapuolueeni HS:n politiikan toimituksessa. Minua kutsuttiin demarien "kotierkoksi".

Kesken tilaisuuden saimme tiedon Sdp:n eduskuntaryhmän tapahtumista. Jutta Urpilainen oli luopunut ryhmän puheenjohtajaehdokkuudesta, koska Antti Rinne oli niin toivonut. Rinteen ehdotuksesta puolueen varapuheenjohtaja Antti Lindtman valittiin myös eduskuntaryhmän johtoon.

Kuulijoitteni joukossa oli paljon naisia. He vasta ällistyneiltä vaikuttivat. Demarileirissä kuhisee. Siksi panin blogiini: Mitä Sdp:ssä tapahtuu?

Juhani Iivari arveli, että Sdp tarvitsisi valovoimaisen puheenjohtajan.

"Lindtman voisi olla sellainen, mutta Timo Harakka voisi olla todellinen 'löytö'. Hän on sympaattisen oloinen, loistava mediapersoona, toimittajana varmaan hyvin perillä yhteiskunnallisista asioista ja varmaan hyväoppinen. Hän voisi merkitä Sdp:lle enemmän kuin Sipilä kepulle", Iivari ennusti.

Iivarin ehdotus kannattaa painaa mieleen. Sdp:n puoluekokoukseen on kaksi vuotta aikaa. Vuodessa Juha Sipiläkin nousi suuresta tuntemattomuudesta keskustan johtoon, miksei sitten uusi kansanedustaja Timo Harakka kykenisi tekemään samaa temppua demareissa?

Oikaisu 26.4 kello 12.00: Sdp:n uusien sääntöjen mukaan puoluekokousten väli on jatkettu kahdesta kolmeen vuoteen, joten Sdp:n seuraavaan puoluekokoukseen on aikaa kaksi vuotta eikä vuosi, kuten kolumnissa väitettiin.

Unto Hämäläinen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat