Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten porilainen ääniharava saapui Helsinkiin – HS vei junalta suoraan moskeijaan

On aika toivottaa tervetulleeksi maakuntien vaalivoittajat ja tutustua puolin ja toisin. Kohta he päättävät myös pääkaupungin puolesta.

Sunnuntai
 
Petri Krook
Maakuntien kansanedustajat laukovat Helsingistä
Maakuntien kansanedustajat laukovat Helsingistä
HSTV tapasi neljä maakuntien kansanedustajaa eri paikoissa Helsingissä. Katso, kuka varoo viihtymästä Helsingissä ja kuka antaa vinkin maahanmuuttokeskusteluun. Toimittajat: Katarina Baer HS, Tommi Nieminen HS. Kuvaus ja leikkaus: Petri Krook

Siinä hän nyt seisoo – Helsingin kattojen yläpuolella, näköalapaikalla Kampin keskuksen ylimmässä kerroksessa.

Torniolaista 27-vuotiasta Katri Kulmunia (kesk) on juhlittu koko viikko. Hän teki vaalien ehkä kovimman yllätyksen ja sai Lapissa 9 705 ääntä eli paljon enemmän kuin Paavo Väyrynen. Mikä hurjinta, suhteessa vaalipiirin kokoon Kulmuni sai toiseksi eniten ääniä koko Suomessa. Vain Juha Sipilä sai enemmän.

"Olo on vähän samankaltainen kuin menisi ensimmäiselle luokalle kouluun. Jännittää. Miten saa vastatuksi niille melkein kymmenelletuhannelle ihmiselle, jotka antoivat minulle äänensä", Kulmuni sanoo.

Kutsuimme maakunnista neljä vaalien voittajaa tutustumaan kaupunkiin, jossa he tulevat viettämään suuren osan seuraavista neljästä vuodesta.

Kaksi heistä on keskustasta, kaksi perussuomalaisista. Nämä puolueet todennäköisesti johtavat Suomea jatkossa.

Petri Krook
Torniolaisesta tuoreesta kansanedustajasta, 27-vuotiaasta Katri Kulmunista, tuntuu siltä kuin hän olisi menossa ensimmäiselle luokalle kouluun.
Torniolaisesta tuoreesta kansanedustajasta, 27-vuotiaasta Katri Kulmunista, tuntuu siltä kuin hän olisi menossa ensimmäiselle luokalle kouluun.

Kulmunin kanssa nousemme korkealle, koska Kampin keskuksen yläkerrasta näkee kauas. Täällä on hyvä puhua siitä, kuinka suuri ja moniarvoinen maa on Suomi.

Kampin keskuksen vasemmalla puolella näkyy remontissa oleva eduskuntatalo, kauempana Linnanmäki ja Kallion kirkontorni, edessä Kiasma ja Sokos, oikealla Forum ja sen takaa kurkistaa Tuomiokirkko. Jossain paljon kauempana siintää Kehä kolmosen takainen Suomi.

"Kun tulee maakunnista, ei saa alkaa liian hyvin viihtymään Helsingissä. Loppuvat työt lyhyeen", Kulmuni sanoo.

Se naurattaa häntä. Onko siis vaara, että alat viihtyä?

"No ei oikeastaan."

Kulmuni ei oikein ymmärrä, miksi Helsingin kantakaupungissa niin moni on järkyttynyt vaalituloksesta. Että miksi ihmeessä tulos on tulkittu konservatiivisten arvojen murskavoitoksi.

"Se keskustelu, kaupunki vastaan maaseutu, tuntui tulevan jostain sadan vuoden takaa", hän sanoo nyt.

Ääni kellossa on hieman muuttunut, sillä vielä vaalikampanjassaan Kulmuni ajoi surutta Lapin asiaa ja vahvaa aluepolitiikkaa.

Mutta "sadan vuoden takaa" on sinänsä aika tarkka heitto. Keskustan edeltäjä Maalaisliitto syntyi vuonna 1908 eli 107 vuotta sitten. Ainakin silloin kahtiajako oli selvä: talonpojat tarvitsivat maaseudun puolueen. Tavallaan jako nyky-Suomessa vain kärjistyy, sillä väki pakkautuu kasvukeskuksiin ja kylät autioituvat. Samalla keskustasta on tullut myös kaupunkilaispuolue. Vain etelärannikolla se on heikko.

Entä jos kyse ei olekaan suuresta urbaanien arvojen ja maalaisarvojen kahtiajaosta? Entä jos vaalitulos johtui lähinnä taloudesta ja työstä, maakunnissa suututtaneista hallintouudistuksista ja ylimielisestä metropolipolitiikasta? Kuinka Kulmuni vaalituloksen tulkitsee?

"Tulos oli ehkä vastareaktio. Pitäisi enemmän kuunnella alueiden omia ajatuksia."

Kokoomuksen ja Sdp:n johtama hallitus tarjosi Kulmunin mukaan yhtä ja samaa mallia koko maahan, oli kyse sotesta tai kuntauudistuksesta. Lopuksi hallitus vielä halvaantui.

Kehä ykkösen sisällä unohtuu helposti, kuinka suuri Suomi on.

"Mie kun tulen päiväksi Helsinkiin, niin se vie kolme päivää kaikkiaan. Olen opiskellut Pietarissa, ja silloin olin lähempänä kotimaani pääkaupunkia kuin Torniossa."

Kulmuni muistuttaa, että vaikka pääkonttorit ovat pääkaupunkiseudulla, raaka-aineet tulevat muualta.

"Eihän se viljapelto tuossa ole", Kulmuni sanoo ja osoittaa kädellään Narinkkatoria eli aukiota Kampin keskuksen edessä.

Vaikka vaalitulos ei kertoisi maan kahtiajakautumisesta, toki Kulmuni ponnistaa Arkadianmäelle eri todellisuudesta kuin Helsingin kantakaupungin "sinipunaviherkuplassa" elävät. Kulmunin poliittisia esikuvia ovat esimerkiksi Urho Kekkonen, Kulmunin entinen esimies Paavo Väyrynen ja pohjoisesta ponnistanut opetusministeri Kerttu Saalasti. Maalaisliittolaisia kaikki.

"Kekkosen merkitys on ollut suuri, jos puhutaan vaikka Suomen ulkopolitiikasta. Miten tasapainoiltiin kylmän sodan aikana."

Uusi eduskunta aloittaa juuri ennen vappua. Mitä aloitteita sinulla on jo valmiina?

"Tietenkin kilometrin mittainen lista tiehankkeita", Kulmuni sanoo.

Se naurattaa häntä itseäänkin.

Kulmuni on keskitien kepulainen, mutta vaalien menestyjäpuolueiden nuorissa naisissa on myös kovan linjan konservatiiveja.

Petri Krook
Porilainen perussuomalainen Laura Huhtasaari oli elämänsä ensimmäistä kertaa moskeijassa. Isäntänä oli yhdyskunnan puheenjohtaja Mohammed Hussein Omer.
Porilainen perussuomalainen Laura Huhtasaari oli elämänsä ensimmäistä kertaa moskeijassa. Isäntänä oli yhdyskunnan puheenjohtaja Mohammed Hussein Omer.

Sisäpihan kätkössä Helsingin ydinkeskustassa on maamme toiseksi vanhin moskeija, Suomen islamilainen yhdyskunta. Se on perustettu vuonna 1987.

Kun porilainen perussuomalainen kansanedustaja Laura Huhtasaari astuu sisään, hän astuu moskeijaan ensimmäistä kertaa elämässään.

Meidät ottaa vastaan yhdyskunnan puheenjohtaja Mohammed Hussein Omer.

Molemmat, niin Omer kuin Huhtasaari, ovat tulleet kaukaa: Omer on syntynyt Somaliassa, Huhtasaari pienessä Kolhon kylässä Mänttä-Vilppulassa.

"Olen ihan tosi iloinen, koko sydämestäni, että olet tullut tänne vieraaksemme", Omer sanoo vilpittömän oloisesti.

Huhtasaari, 36, oli vaalien maakuntatähtiä. Hän sai Satakunnassa vyöryn, peräti 9 259 ääntä.

Vaalivoitto ei syntynyt varman päälle pelaamisella. Huhtasaari ei ole keskitien hissukka, vaan perussuomalaisten maahanmuuttovastaisinta siipeä. Hän vieroksuu islamia, vaatii humanitaarisen maahanmuuton vähentämistä ja jopa Suomen eroa eurosta.

Arvoikseen Huhtasaari kertoo "kodin, uskonnon ja isänmaan". Aikuistuttuaan hän harkitsi papin uraa, opiskeli uskonnon opettajaksi ja päätyi Poriin erityisopettajaksi.

Moskeijassa Huhtasaari on varovainen ja tahdikas. Hän pyytää kuiskutellen, että toimittaja johdattelisi keskustelua, sillä hän ei tiedä, kuinka moskeijoissa käyttäydytään.

Hipsimme hienotunteisesti läpi rukoushuoneen moskeijan takaosaan. Siellä Huhtasaari kysyy Omerilta: "Mitä tarkoitat, kun sanot, että olette maltillisia muslimeita?"

Omer vastaa, että muslimin maltillisuus on sitä, että "hyväksyy myös ne ihmiset, jotka ovat eri mieltä kuin itse". Seuraavaksi Huhtasaari kysyy moskeijan rahoituksesta ja naisten asemasta islamissa.

"Miksi teidän uskonnossanne naisilla on se huivi?"

"Se on hyvä kysymys", Omer sanoo. "Jumala sanoo niin. Mutta muslimit eivät halua pakottaa. Täällä on myös muslimeja, joilla ei ole huivia."

Moskeijavierailu pysyy puolin ja toisin kohteliaana. Huhtasaari ei halua laukoa rohkeimpia mielipiteitään pyhässä huoneessa, ja moskeijan miehet varovat päästämästä poikkipuolista sanaa perussuomalaisista.

Vasta taksissa Huhtasaari huokaisee: "Kun en ollut varma, että oliko kyseessä pelkkä vierailu vai keskustelu. En sitten kehdannut alkaa moskeijassa haastaa."

Aiemmin päivällä– ennen moskeijaan menoa – olemme puhuneet maahanmuutosta suorasukaisemmin.

"Islamistisista maista tulevan humanitaarisen maahanmuuton integrointi ei ole onnistunut. Se näkyy väkivalta- ja raiskaustilastoissa, jos me otamme tänne ihmisiä, jotka eivät tänne sopeudu", hän sanoo.

Maahanmuutto islamilaisista maista – tai "islamistisista", kuten Huhtasaari sanoo – lisää hänen mukaansa turvattomuutta Suomessa. Ongelmaan Huhtasaarella on lääke. Vakavan rikoksen tekevä ulkomaalainen pitää karkottaa automaattisesti. Rikoksentekijä on itse asiansa sotkenut.

"Ei kenenkään ole pakko raiskata."

Eivät kaikki muslimit tietenkään rappeuta suomalaista elämäntapaa, Huhtasaari sanoo, mutta kulttuurina islam on Suomelle uhka.

"On muslimeja, jotka elävät ihan länsimaisten arvojen mukaan. Mutta jos ajatellaan sharia-lakia ja naisten asemaa, ja jos muslimien arvot ja kulttuuri ovat ristiriidassa länsimaisten arvojen kanssa, niin kyllä se silloin uhkaa."

Heti vaalituloksen selvittyä alkoi riitely pääkaupungin ylimielisistä elitisteistä ja kylien karkeista junteista. Niin kuin todella olisi yksi Helsinki ja yksi Kehä kolmosen ulkopuolinen Suomi.

Huhtasaari tulee sieltä, mistä moni suomalainen: keskisuuresta kaupungista. 83 000 asukkaan satamakaupunki Pori on pääkaupunkiseudun ja kylä-Suomen välimaastossa.

Hän puhuu suomalaisesta elämäntavasta. Mutta mitä se on? Rehellisyyttä, kristillisiä arvoja ja perinteisiä perhearvoja, sanoo Huhtasaari.

"Meillä pitää olla isänmaallisuutta ja puolustustahtoa. Se auttaa rakentamaan tätä maata", hän sanoo. "Olen tosi ylpeä, että olen suomalainen."

Huhtasaaren vaaliteemat saivat suuren vastakaiun Satakunnassa. Tämä kertoo tyytymättömyydestä, sillä teemat olivat radikaaleja: Suomi irti eurosta, kehitysapua ja maahanmuuton kustannuksia on leikattava, rikolliset ulkomaalaiset on karkotettava, seksuaalirikollisille on annettava nykyistä kovemmat tuomiot.

"Jos emme pärjää omalla valuutallamme, kuten muut Pohjoismaat, meillä on väärät johtajat", Huhtasaari sanoo.

Hän aikoo ajaa maahanmuuttopolitiikkaan muutoksia. Suomen pitäisi esimerkiksi valikoida nykyistä tarkemmin, keitä maahan otetaan. Käytännössä se tarkoittaisi, että yhä harvempi muslimi pääsisi Suomeen, ainakaan humanitaarisin perustein.

"Jos me otamme ulkomaalaisia saman verran kuin Ruotsi, meille tulee saman verran ongelmia."

Huhtasaari ei näe suurimpana ongelmana Suomen kaupunkien ja maakuntien kahtiajakoa, vaan sen, että muut valtiot ja EU lypsävät pientä Suomea. Suomalaisten täytyy ajaa Suomen etua. Sitä Huhtasaari toistaa.

"Mihin Rooma romahti?" Huhtasaari kysyy ja vastaa kysymykseensä itse: "Moraaliseen rappioon. Nyt yhteisvastuu on ajanut moraalin katoon."

Turha panikoida, Punavuori.

Suomi tuskin on palaamassa 1950-luvun arvoihin.

Maahanmuuttoakaan on vaikea nykymaailmassa estää, sitä voi korkeintaan hankaloittaa.

Tosiasiassa merkittävä osa vaalivoittajista on maltillisia maalaisliittolaisia. He eivät tee kulttuurivallankumousta. He korkeintaan viilaavat politiikan painopistettä piirun kasvukeskuksista maakuntiin. Helsinkiin he saapuvat tarmoa täynnä.

Petri Krook
Juna toi keskustan uuden kansanedustajan, saarijärveläisen Petri Honkosen, torstaina Helsinkiin.
Juna toi keskustan uuden kansanedustajan, saarijärveläisen Petri Honkosen, torstaina Helsinkiin.

Niin kuin tämä Petri Honkonen, 27. Keskustalainen Honkonen on Keski-Suomen Saarijärveltä. Kun hän astuu pohjoisen junasta Helsingin asemalaiturille, matkatavaroina ovat nahkasalkku ja vedettävä pieni matkalaukku.

Huolitellun virkamiehen näköisen kaverin voisi kuvitella Brysselin EU-kortteleihin. Hän ei näytä maalaismieheltä, vaikka sellaiseksi häntä voi kutsua.

"EU-määritelmän mukaan Keski-Suomesta kaikki muu paitsi Jyväskylä on maaseutua", Honkonen selittää.

Saarijärvellä on runsaat 10 000 asukasta ja maan viidenneksi kehnoin työllisyystilanne. Työttömänä on useampi kuin joka viides työvoimaan kuuluvasta.

Pylkönmäen kylä, jossa Honkonen kasvoi, on noin tuhannen asukkaan taajama. Kylällä on kirkko, apteekki, terveysasema, huoltoasema ja kahvila-ravintola.

Kun vaalitulos selvisi, muuan puoluetoveri twiittasi: "Luo uskoa edustukselliseen demokratiaan, kun ihan tavallinen ope Pylkönmäeltä voi päästä eduskuntaan."

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja ei ole viljelijäperheestä, mutta hän on työskennellyt maatalouslomittajana.

Hän on niitä perusvarmoja keskustalaisia, joista tietää saavansa juuri sen, mitä on tilannut.

Työmatkalaiset kiiruhtavat Honkosen ohi rautatielaiturilla. Juuri nyt Honkonen ei ehdi tutustumaan tarkemmin Helsinkiin, sillä hänellä on kiire Arkadianmäelle. Matkalaukun renkaat hyrräävät, kun Honkonen pujahtaa asemakatoksesta Elielinaukiolle.

"Keskusta suosii yrittäjyyttä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se pitää koko Suomen puolta", Honkonen lausuu.

Se tulee kuin oppikirjasta.

Tuoretta kansanedustajaa tympii jo keskustelu vaalien "suuresta kahtiajaosta".

"Meillä on isoja asioita ratkottavana: työllisyys, toimeentulo, syrjäytyminen. Haluan keskustella niistä."

Honkonen ei ole untuvikko poliitikkona eikä Helsingin-kävijänä. Hän on ollut politiikassa jo kahdeksan vuotta.

Pääkaupungissa vierähti hiljan vuosi, kun Honkonen työskenteli Inkeri Kerolan eduskunta-avustajana. Tuolloin hän toimi myös keskustan opiskelijoiden liiton puheenjohtajana.

Honkonen kehuu pääkaupungin kulttuuri- ja tiedetarjontaa.

Entä mitä Saarijärvellä ajatellaan Helsingistä?

"Ajatellaan, että täällä asuu moni saarijärveläinen ja että moni varmaan haluaisi palata, mutta töitä ei ole."

Sama ongelma on monella suomalaisella. Vanhat teollisuuspaikkakunnat tyhjenevät ja työn luonne muuttuu. Se on myllertänyt politiikan valtasuhteet esimerkiksi Kymenlaaksossa.

Meri kimmeltää Hanasaaren hiilikasan edessä, liikenne soljuu tasaisena Sörnäisten rantatiellä. Jari Lindström on tullut Kuusankoskelta Helsinkiin, ja nyt hän harppoo kadun yli tapaamispaikkaan Elannon punatiilisessä korttelissa. Lindströmillä on musta nahkatakki ja kaulassa välkkyy hopeinen Suomen leijona -koru. Perussuomalaisten 49-vuotias Lindström näyttää perusjätkältä.

Hän oli ääniharava, kuten Kulmuni ja Huhtasaari. Toisen kauden kansanedustajalle pamahti lähes 10 000 ääntä.

"Näkyvyys eduskuntaryhmän puheenjohtajana, ei munauksia, ollut oma itse", hän listaa syitä menestykselleen.

Eltsun vanhan leipätehtaan ovella Sörnäisissä on vastassa Jani Halme, verkkomaailman markkinointiyhtiö ToinenPHD:n luova johtaja. Hänen olemuksensa on suurkaupunkilainen: hyvin istuva puvuntakki on yhdistetty farkkuihin ja kauluksettomaan puseroon. Tukka sojottaa vähän joka suuntaan.

Täällä on hyvä puhua työn muutoksesta, sillä ToinenPHD tuottaa pääasiassa analyysejä, ajatuksia ja markkinointilauseita.

Lindström tulee Kymenlaaksosta, joka on kärsinyt rajusti perinteisten alojen, kuten paperiteollisuuden, rakennemuutoksesta. Protesti on ajanut perinteisiä duunareita Sdp:stä erityisesti perussuomalaisiin, ja puolue sai Lindströmin kotiseudulla Kuusankoskella lähes 32 prosenttia äänistä. Myös Lindström menetti työpaikkansa, kun UPM lakkautti Voikkaan-tehtaansa vuonna 2006.

Samaa on tapahtunut kaikkialla Suomessa: metsä- ja teknologiateollisuudesta on viidessä vuodessa hävinnyt 50 000 työpaikkaa. Sen sijaan muodikas peliala, josta on toivottu yhtä uutta talouden veturia, työllistää toistaiseksi alle 2 500 ihmistä.

Halme tarjoaa kahvit. Hän avaa keskustelun moittimalla omiaan, moniarvoisuutta ihannoivia helsinkiläispiirejä.

Petri Krook
Perussuomalaisten Jari Lindström tutustui verkkomaailmaan erikoistuneeseen markkinointiyhtiöön Sörnäisissä.
Perussuomalaisten Jari Lindström tutustui verkkomaailmaan erikoistuneeseen markkinointiyhtiöön Sörnäisissä.

"Vaikuttaa, että monimuotoisuuden pitäisi olla tietynlaista. Kun perussuomalaiset ja keskusta pärjäävät, niin moniarvoisuus on väärää. On huolestuttavaa, jos me punavuorelaiset tarraudumme kimchi-lautasiimme."

Niin, se kimchi on korealainen ruokalaji ja jotakin hyvin punavuorelaista.

Lindströmiä Halmeen ajatus miellyttää.

"Kun luin kulttuuripersoona Krista Kososen haastattelua [Helsingin Sanomista], niin ajattelin, että hänen kannattaisi käydä kiertelemässä maakunnissa, että miksi siellä kannatetaan keskustaa ja perussuomalaisia."

Kososesta tuli symboli "punavihreän älymystön" ylimielisyydelle, kun hän totesi, ettei tunne ketään perussuomalaisia äänestänyttä.

Isoimmat erot Helsingin ja Kuusankosken – ja helsinkiläisyyden ja kuusankoskelaisuuden välillä – liittyvät Lindströmin mielestä arkeen, kuten liikkumiseen ja ihmismääriin. "Täällä Helsingissä julkiset toimivat. Maakunnissa menojaan pitää suunnitella paljon tarkemmin. Ja tungosta täällä on ja ihmisillä aina kiire. Tuntuu, että on toisten jaloissa, kun kulkee omaa tahtiaan."

Lindströmillä on ollut kakkosasunto Helsingin Länsi-Pasilassa jo neljä vuotta, mutta hän ei ole juuri tutustunut kaupunkiin. "En ole turistina täällä kierrellyt."

Ei Lindström Helsinkiä eikä helsinkiläisiä moiti, kansanedustajan kiireet vain ovat pitäneet poissa turistikierroksilta.

"Helsinki on pääkaupunki, kyllä asioiden täytyy olla täällä viimeisen päälle. Maakunnissa on asennetta, että helsinkiläiset ovat ylimielisiä, mutta eivät he ole. Täällä asuu mukavia ihmisiä niin kuin muuallakin. Sitä paitsi monet helsinkiläiset ovat muualta tulleita."

Tosiaan, tämä Halmekin. 40-vuotias Halme muutti Helsinkiin itärajan tuntumassa sijaitsevasta Parikkalasta parikymmentä vuotta sitten. Nyt hän asuu Helsingin Punavuoressa, jonka "punavihreitä punaviininjuojia" Lindströmin puoluejohtaja Timo Soini väheksyi kuluneella viikolla Ilta-Sanomissa.

Halme sanoo elävänsä punavuorelaista elämää.

"Tulee kulutettua kulttuuria aika paljon, ja kun ei aina jaksa kokata, niin haen take awaytä."

Pari vuotta sitten Halme osti rintamamiestalon Parikkalasta, lapsuutensa kotitalon vierestä, ja viettää siellä nyt kaikki viikonloput. Halme löytää Helsingin ja muun Suomen välillä rutkasti yhtäläisyyksiä.

"Erot ovat osin valtavan keinotekoisia. Monet arvot ovat ihan samoja."

Halme listaa esimerkkejä: "Parikkalassa lähiruoka ei mennyt muodista. Kampissa ja Kouvolan suurimmassa ostarissa on samat kaupat ja samat palvelut. Kun naapuri siirteli taannoin rehukasaa uudella Valtrallaan [traktori], ohjaamossa pyöri Netflixin Breaking Bad."

Samaa tilausvideopalvelun rikosdraamasarjaa Halmekin on katsellut.

"Meillä on yhteinen sopimus siitä, että koemme olevamme suomalaisia ja eurooppalaisia."

Lindström nyökyttelee.

Erimielisyyksiä toki on, mutta kun nyt ollaan tutustumiskäynnillä, Halme ja Lindström välttelevät kärjekkäimpiä kantoja. On silti päiväselvää, ettei Halme perussuomalaisia äänestä.

"Heidän pyrkimyksensä ja arvonsa ovat ristiriidassa omieni kanssa. Isoimmat erot liittyvät maahanmuuttoon ja kulttuuriin", hän perustelee.

Lindström kertoo, että hän joutui edellisenä päivänä väittelyyn rasismista somalialaisen taksinkuljettajan kanssa. Se päättyi tosin hyvin. "Hän tekee kahta työtä ja maksaa verot, ja sanoin, että hän on tervetullut Suomeen."

Siinä missä perussuomalaiset ynnäävät maahanmuuton kustannuksia ja Lindström joutuu tämän tästä kiihkeisiin keskusteluihin rasismista, Halme ja hänen tuttavapiirinsä elävät kansainvälistä elämää, jossa muutetaan Suomesta pois ja Suomeen takaisin.

Esimerkiksi osa markkinointiyhtiön työntekijöistä tekee töitä etänä Lontoosta, Berliinistä, kuka mistäkin.

On aika tutustua verkosta mainostilaa myyvän yhtiöryppään toimitiloihin.

Lindström pistää Sisu-pastillin poskeen ja seuraa Halmetta vanhan tehtaan rappukäytävään, jossa vastaan askeltaa nutturapäinen nuori mies korvakorut keikkuen.

Halme jatkaa kierrosta avokonttorissa. Sitten Lindström keksii jotakin hyvin tuttua. Täällä tehdään siistiä sisätyötä, kuten Kymenlaaksossa aikoinaan.

"Tämähän on kuin paperitehtaan valvomosta", hän huudahtaa.


Katarina Baer HS, teksti
Tommi Nieminen HS, teksti
Petri Krook, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat