Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nolasin itseni radiohaastattelussa Venäjällä ja pidin siitä

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Eräänä huhtikuisena päivänä kännykkäni soi.

"Päivää, se ja se Russkaja jotain Novosteista, ajattelimme kutsua teidät . . ."

"Joo, antakaas kun tavaan teille sähköpostiosoitteeni, niin voitte panna kutsun sinne."

"Miksi minun pitäisi saada sähköpostiosoitteenne?"

Hetken kuluttua selvisi, että minua ei oltukaan kutsumassa mihinkään tyhjänpäiväiseen tiedotustilaisuuteen tai markkinointitapahtumaan vaan studiovieraaksi radioasema Russkaja Služba Novostein iltapäivän radio-ohjelmaan Za rubeže eli Ulkomailla, aiheena Suomen äskettäiset vaalit. Puoli tuntia keskustelua Asiantuntija Hakalan kanssa.

Yritin sätkytellä hetken, kunnes annoin periksi.

Tämmöisistä pyynnöistä kieltäytyvillä kirjeenvaihtajilla on yleensä kaksi erilaista perustetta. Ensimmäinen on se, jota ei aina kehdata sanoa ääneen: ei kuulu työtehtäviin. Eli teen tässä nämä omat hommani, hoida sinä omasi.

Tätä perustelua en oikein ymmärrä, ja syy on ammatillinen solidaarisuus, missä ei ole mitään epäitsekästä. Todennäköisesti olen itse jo seuraavana aamuna mankumassa apua joltain kollegalta, vaikkei avustaminen kuulu hänen hommiinsa mitenkään.

Toinen perustelu on parempi, nimittäin Venäjä-perustelu. Toisin sanoen kieltäytyjä epäilee, että kyseessä ei olekaan oikea haastattelu- tai keskustelupyyntö vaan "kollega" etsii syyllistä tai narria etukäteen käsikirjoittamaansa ohjelmaan. Kuulostaa ehkä vainoharhaiselta, mutta ei ole aivan tavatonta.

Toimittajalle on joka tapauksessa erittäin terveellistä joutua välillä haastatelluksi. Minultakin jäivät radiossa monet sellaiset asiat selittämättä, jotka ehdin etukäteen ajatella olennaisiksi. Ja miten nololta tuntuu olla puolikielinen! Väärinymmärrykset vielä menisivät, pahempaa ovat ne menetetyt sukkeluudet, joilla aina saa äidinkielellään loistaa. Lähetyksen lopuksi teki mieli huutaa mikrofoniin, että "se en ollut minä".

Pahinta kuitenkin oli, etten ollut kuunnellut Ulkomailla-ohjelmaa aikaisemmin enkä ollut sen kummemmin miettinyt radiokanavan luonnetta.

Russkaja Služba Novostei ei ole mikään eetterin jättiläinen mutta kuuluu suurimmissa kaupungeissa ja tietysti netissä. Moskovassa sillä on keskimäärin yli puoli miljoonaa kuuntelijaa.

Kanava kuuluu venäläisten liikemiesten hallitsemaan mediaryppääseen, jonka muita julkaisuja ovat muun muassa poliittinen sanomalehti Izvestija ja nettikanava Life News. Näiden yksityisten kanavien poliittinen linja on Kremlin kantojen mukainen, mutta ne eivät ole valtion propagandavälineitä.

Ne ovat vähän kuin suomalaiset tiedotusvälineet Kekkosen aikaan. Kompataan presidenttiä, harrastetaan itsesensuuria, korostetaan oikeita asioita ja yritetään olla mahdollisimman "epäpoliittisia".

Eivät Ulkomailla-ohjelman kuuntelijatkaan odota, että studiossa aloitettaisiin verinen väittely EU:n Venäjä-politiikasta tai Kremlin oletetuista, pahantahtoisista juonista. Niinpä nolasin itseni ohjelmassa myös siksi, että väänsin kiltit yleisökysymykset poliittisiksi enkä yhtään ymmärtänyt veistellä vitsiä esimerkiksi suomalaisen vapun todellisesta luonteesta.

Luultavasti menen silti toistekin nolaamaan itseni.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat