Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vedenalainen kohde Töölönlahdella

Sunnuntai
 
Erkki Laitila HS
Töölönlahden sukellusvenettä on epäilty myös teekkarijäynäksi.
Töölönlahden sukellusvenettä on epäilty myös teekkarijäynäksi. Kuva: Erkki Laitila HS

Maanantaina Suomen aluevesillä havaittiin tunnistamaton vedenalainen kohde, jota kansankielessä voinee kutsua myös nimellä sukellusvene.

Sukellusvenehavainto Helsingin edustalla on harvinainen mutta ei täysin ainutkertainen: Töölönlahdesta löytyi sukellusvene joulukuussa 1972.

Siinä se makasi rantakaislikossa Helsingin keskustan kupeessa, lähellä kirjailijatalo Villa Kiveä.

Pitkulainen yhden hengen pienoissukellusvene näytti orvolta ja hylätyltä, kun Ilta-Sanomien rikostoimittaja Hannes Markkula ehti ensimmäisenä kuvaajan kanssa paikalle.

Sukellusveneen ulkokuori oli punertavaa metallia, ja pienet ikkunat olivat huurteessa, mutta sen verran niistä näki läpi, että Markkula totesi, että sukellusveneessä oli paikka ainoastaan ohjaajalle.

"Valokuvaaja teki työtään, mutta minä pysyin hiukan etäämmällä. Olin jostain lukenut, että atomikäyttöisistä, rikkonaisista ja purkutuomion saaneista sukellusveneistä heijastuisi vaarallista säteilyä", Markkula kirjoittaa kirjassaan Murha rikostoimittajan silmin (Minerva, 2007).

Kylmän sodan ilmapiirissä sukellusvenelöytö aiheutti aluksi pientä ulkopoliittista säpinää. Alusta tutkivat sekä poliisi että Merivoimat, mutta pian selvisi, että kyse ei ole sotilaallisesta uhasta. Harrastelijan laite, poliisi kuvaili.

HS:n haastattelemat naapurustossa Linnunlauluntiellä asuneet kertoivat, että veneen rakensi "Tanskasilla majaillut Toivo Pohtimo ". Huhut kiersivät: vene liikkui öisin, vene on ollut käytössä jo pitkään, ja mainittiinpa myös, että samanlaisia veneitä on nähty Norjan vuonoissa.

Tuskin kuitenkaan oli – ainakaan tätä nimenomaista yksilöä.

Töölönlahden sukellusvene ei nimittäin Puolustusvoimien arvion mukaan olisi kestänyt merta. Sukellusveneen pituus oli noin neljä metriä ja paino noin tonnin. Se laskeutui veden alle, mutta torniosa jäi pinnalle näkyviin. Yhdellä akunlatauksella saattoi ajaa noin puoli tuntia.

Töölönlahden sukellusveneestä ei lopulta tullut ulkopoliittista kriisiä. Merivoimat totesi, että Pariisin rauhansopimus kieltää vain sotilaallisiin tarkoituksiin soveltuvat sukellusveneet. Töölönlahdessa lillunut ei ollut sellainen.

Tähän päivään mennessä ei kuitenkaan ole aivan varmasti selvinnyt, kuka toi sukellusveneen Töölönlahdelle. Oliko se Toivo? Ja missä vene on nyt?

Hannes Markkulan kirjan mukaan poliisi sai tutkinnan aikana viestin. Lähettäjä jäi mysteeriksi, mutta suomenkielinen viesti kuului: älkää pelästykö laitetta.

Myös tämän viikon sukellusvenehavainto on jäänyt toistaiseksi Suomenlahden sameiden vesien salaisuudeksi. Onkohan nyt tullut minkäänlaista viestiä? Ja millä kielellä? Pitäisikö taas kysyä naapureilta?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat