Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torsti tietää: Voiko talo sijaita kahden kunnan alueella?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla ollut pohdinta Sibeliuksen boolista sai nimimerkki Lukijan epäilemään, että reseptin lupaama mustaksi muuttuminen olisi yksinkertainen käännösvirhe. Lukija arvelee, että Sibelius on tarkoittanut kivennäisveden tekevän boolista mörkt eli sameaa.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

 

Maapallolta julkaistaan satelliittikuvia, joiden tarkkuus riittää erottamaan arkielämän normaaleja kohteita, kuten vaikka henkilöauton.

  Jos haluttaisiin rakentaa järjestelmä, joka kuvaisi maapalloa koko ajan ja jonka avulla olisi esimerkiksi voitu selvittää malesialaislentokoneen viimeiset vaiheet, mikä asettaa rajat tällaiselle järjestelmälle?

– hhae

 

Ensimmäiset rajat tulisivat vastaan tarvittavien satelliittien määrässä.

Noin 36 000 kilometrin korkeudessa olevat sääsatelliitit seuraavat maapallon säätilaa lähes reaaliajassa. Niiden kuvissa jokainen pikseli on kuitenkin kilometrin verran kanttiinsa.

Mitä tarkempia kuvia halutaan, sitä lähemmäksi maapalloa on tultava. Samalla tarvittavien satelliittien määrä kasvaa.

Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisee kesällä Sentinel-2-satelliitin, joka kiertää maapalloa hieman alle 800 kilometrin korkeudessa. Se kuvaa kerrallaan 290 kilometriä leveää kaistaletta, ja yhden pikselin koko on parhaimmillaan sata neliömetriä (10 x 10 m). Kahdella Sentinel-2-satelliitilla (2A ja 2B) koko maapallo voidaan kuvata kerran viidessä päivässä.

Sentinel-2:n yksi ratakierros maapallon ympäri vie noin 100 minuuttia. Jos haluaisimme, että satelliittien kuva päivittyisi minuutin välein, tarvittaisiin yhdelle radalle siis 100 satelliittia. Ja tämä kattaisi vasta yhden 290 kilometrin kaistaleen maapalloa.

Jos koko maapallo haluttaisiin kattaa vastaavilla satelliittivöillä, vöitä tarvittaisiin 69. Niistä jokaisella olisi 100 satelliittia, yhteensä siis 6 900. Ja tälläkin määrällä saataisiin päiväntasaajalla vain yksi kuva minuuttia kohden, napoja kohti mentäessä tiheys toki kasvaisi.

Tällä saisimme siis yhden kuvan minuutissa pikseleiden ollessa kymmenen metriä kanttiinsa. Näin tuskin löydettäisiin kadonnutta lentokonetta.

Nykyiset tarkimmat optisella alueella kuvaavat kaupalliset satelliitit (Worldview-3) lentävät noin 600 kilometrin korkeudessa. Ne kuvaavat noin 30 senttimetrin resoluutiolla, joka riittää erottamaan autot ja lentokoneet. Yksittäisen kuvan kuva-alue on vain 13 kilometriä leveä. Satelliitteja tarvittaisiin siis koko maapallon kattamiseen yli 20-kertainen määrä Sentinel-armeijaan verrattuna, osapuilleen 150 000 kappaletta.

Sen päälle tulisivat kysymykset rikkoutuneiden satelliittien korvaamisesta uusilla, valtavien tietomäärien säilömisestä ja analysoinnista sekä satelliittien ja avaruusromun mahdollisen törmäyksen seurauksista. Eikä seuranta olisi vieläkään reaaliaikaista: kuvat päivittyisivät noin kerran minuutissa.

Lisäksi näkyvällä aallonpituusalueella kuvaavilla satelliittikameroilla on ilmeiset rajoituksensa: ne eivät kuvaa pimeässä eivätkä pilvien läpi. Puutetta voitaisiin paikata mikroaalloilla kuvaavilla tutkainstrumenteilla, mutta niiden erottelutarkkuus on kameroita heikompi.

 

Yhdistimme mieheni kanssa huvin ja hyödyn. Kävelimme sunnuntaina vaalihuoneistoon äänestämään ja siten täyttämään kansalaisvelvollisuutemme. Kun palasimme kotiin, kurkistimme askelmittareihin. Mieheni mittari näytti 4 000:ta askelta ja minun 6 000:ta askelta. Puolisoni on 187 senttiä pitkä, minä 153 senttiä. Kun hän kävelee, minä kipitän täyttä vauhtia vieressä. Meitä askarruttaa käytetyn energian määrä. Miten on, kulutanko minä pikkaraisena ja vikkeläkinttuisena enemmän energiaa vai onko käytetty energia molemmilla sama, sillä matkahan on yhtä pitkä?

– Majakka ja perävaunu

 

Askeleet eivät ole tarkka mittari energiankulutukselle, sillä siihen vaikuttavat oleellisesti kävelijän paino sekä rasituksen taso suhteessa hänen maksimiinsa. On vaikea sanoa, kumpi teistä on kuluttanut enemmän energiaa, koska askelmittarinne eivät mitanneet sykettä.

Sen sijaan askelten pituudella ei juuri ole merkitystä. Saman matkan taittamiseen kuluu muut muuttujat vakioiden suunnilleen yhtä paljon energiaa lyhyeltä ja pitkältä kävelijältä, vaikka lyhempi joutuukin ottamaan enemmän askelia.

Oletettavasti miehesi on kuitenkin kookkaampana sinua painavampi. Silloin hänen voi olettaa käyttäneen matkaan enemmän energiaa.

Toisaalta: jos jompikumpi teistä on toista huonommassa kunnossa, kävely oli tälle raskaampi. Samalla myös energiaa olisi kulunut enemmän.

 

Voiko talo tai kiinteistö sijaita kahden eri kunnan alueella? Kartalla raja näyttäisi menevän keskeltä taloa. Onko Suomessa tällaisia tapauksia, joissa olohuone on eri kunnassa kuin makuuhuone?

– Epätietoinen Jaska

 

Lähtökohtaisesti talo sijaitsee aina yhden kunnan alueella.

Kun suurin osa nykyisistä kuntarajoista vedettiin 1860-luvulla, niitä tehtiin tyypillisesti asumattomille alueille. Rajoille on voinut jäädä taloja lähinnä vahingossa.

Rajan vetämisen jälkeen kaavoitus on muuttunut rajan molemmin puolin kummankin kunnan monopoliksi. Kunnan rajat ylittäviä tontteja ei ole voitu kaavoittaa. Koska rakennukset sijaitsevat aina tonteilla, nekään eivät voi mennä kuntarajojen yli.

Tikkaremmi ei kuitenkaan pitänyt mahdottomana, että jostain voisi löytyä rakennus kahden kunnan rajalla joko historiallisista syistä tai muusta erityistarpeesta johtuen.

Tällaisessa tapauksessa rakennuksen hallinnosta on varmasti sovittu kuntien kesken.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat