Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olit sitten töissä tai työtön, ajan henki on kohkata ja olla tohkeissaan

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Mahtava fiilis. Löysin uuden sosiologisen termin. Pakko kertoa heti kaikille. Kohta tämä termi on kaikkien huulilla!!!

Täpinöissäni menen töihin ja esittelen termin aamupalaverissa ennen kuin edes istun. Kuten arvasin, siitä seuraa riemukasta kiljahtelua, ja kädet heiluvat, kun alkaa kiihkeä keskustelu. Tästä on heti tehtävä juttu.

Tuo uusi termi on tohkeisuus.

Kuvailemani tilanne on oiva esimerkki tohkeisuudesta. Se on juuri tällaista yhdessä kohkaamista.

Tohkeisuus on tälle ajalle tyypillinen tunnetilanne, sanoo termin äiti Eeva Jokinen. Hän on Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori.

Tohkeisuutta tarvitaan nyt myös työelämässä, hän sanoo.

Tohkeissaan olevat säntäilevät ja saavat hepuleita, syöksyvät yhdessä uusiin seikkailuihin ja väsyvät. Tohkeisuus sopii etenkin nuorille naisille, ja työnantajat rakastavat näitä oikealla tavalla heittäytyviä nykyisiä tai tulevia työntekijöitä. Sopivan tohkeisuuden puuttuminen saattaakin muodostua työmarkkinariskiksi, kirjoittaa Jokinen Prekarisaatio ja affekti -kirjassa.

Kirja on juuri julkaistu Jyväskylän yliopiston Nykykulttuuri-julkaisusarjassa. Sain sen luettavaksi heti tuoreeltaan, mikä lisäsi tohkeisuuttani. Sitten soitin Jokiselle, ja sähköpostia lähetimme vielä illalla, mutta mitä väliä: kun on tohkeissaan, ei katso kelloa. Sellaista on nykyinen työelämä.

Ennen töissä piti olla asiallinen ja hillitä itsensä. "Teollisessa yhteiskunnassa hyvä työntekijä teki, mitä tuli tehdä, oli hän sitten liukuhihnalla, konttorissa tai asiantuntijatyössä. Juoruaminen ja säntäily oli suljettu varsinaisen työnteon ulkopuolelle", Jokinen sanoo.

Tohkeisuutta löytyi pelikentiltä, rokkikonserteista tai talonvaltauksesta, hän sanoo. Nyt se on levinnyt muuallekin. Siitä on tullut tavanomaista työssä, joutilaisuudessa ja politiikassa.

Ei nytkään voi tauotta tohkeilla, mutta siihen pitää pystyä, Jokinen selittää. Ihan tavallisissa työpaikoissa yllytetään tohkeisuuteen, kun tarvitaan nyt me tehdään tää -henkeä. Projekteissa tohkeisuus on onnistumisen edellytys – ja seuraavassa projektissa pitää taas yhdessä innostua jostain muusta.

Kyllähän jotkut yhä tuhisevat paheksuen, jos työtoveri kohkaa. Ei pitäisi. Jos ei kestä tohkeisuutta ja lähde siihen mukaan, on itse pulassa.

Tohkeisuus on työnantajien kannalta hyödyllistä. Jälkiteollisessa tietokykykapitalismissa inhimilliset kyvyt ja elämäntaidot ovat tärkeitä. Hillittömyys, yletön sosiaalisuus ja kaikkialle suuntautuva energisyys on toivottua potentiaalia, Jokinen sanoo.

Oli kyse sitten palveluista tai tavarantuotannosta, voittoa haetaan vauhdista ja uusista avauksista. "Tohkeissaan olevat ihmiset saattavat lisäksi keksiä uusia juttuja – kuten että pinkit lenkkarit on se, mitä kaikki haluavat."

Tuntuu tutulta. Tohkeissaan tekee työtä vaikka ilmaiseksi.

Onhan tohkeisuus myös työntekijän etu. Paskaduunit ovat niitä, joista ei voi innostua. Projektit, kampanjat, freelancerin työt ja keikkaduunit, eihän niitä edes kutsuta pätkätöiksi. Jos on tohkeissaan, ne eivät merkitsekään vain epävarmuutta, vaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia.

Myös työelämän ulkopuolelle jääneille tohkeisuus on tärkeää: sen voimalla saa itsensä liikkeelle.

Tohkeisuus sopii prekaarisuuteen. Sillä tarkoitetaan muutakin kuin pätkätöitä. Puhutaan huokoisesta yhteiskunnasta, jossa asiat ovat harvoin pysyviä, varmoja ja selkeitä. Jäykät instituutiot, kuten raskas teollisuus, hyvinvointivaltio tai kirkko menettävät merkityksensä, elämä valuu niiden ulkopuolelle.

Usein prekaarisuuteen liitetään kyynisyys, ironisuus ja nihilismi. Siis kaiken kieltäminen, ei oteta mitään vakavasti. Se on jo vanhanaikaista. Tohkeisuus on toinen ääripää: lähdetään kaikkeen mukaan innolla.

Mietitäänpä. Hyvinvointivaltio murenee, mutta siihen reagoidaan ryhtymällä tohkeissaan talkoisiin: kerätään rahaa lastensairaalalle, innostutaan ulkoiluttamaan vanhuksia.

Tulee reikiä turvaverkkoon, mutta myös verkkoaitoihin, jotka ovat estäneet kansalaisten liikehdintää ja uusia virtauksia. Ravintolapäivät, kaupunginosakirppikset – ennen ne olisi kielletty. Huokoinen yhteiskunta läpäisee enemmän.

Vaarana on, että tohkeisuus joutuu riiston kohteeksi. Aina kun jokin innon varassa toteutettu proggis onnistuu, joku pyrkii rahallisesti hyötymään siitä.

Nuoret naiset ovat tohkeisuuden eturintamassa, sanoo Jokinen. Hehän pärjäsivät vaaleissakin.

Nykykapitalismin ikoni on huipputyttö, jota yhteiskunta ei kontrolloi kielloin vaan tönii tekemään kaikkea, olemaan vapaa ja käyttämään kaikki mahdollisuudet. Tyttövauvan potkupuvussa voi lukea: "Girls can do it!"

Sitä samaa julistavat Suomessa huippusuositut Chisu, Maija Vilkkumaa ja PMMP sanoituksissaan.

"Lyriikat vaativat naisille oikeutta mennä ja saada kaiken. Ironista kyllä, he huutavat samaa kuin työnantajat."

Odotukset ovat kovat.

Biiseistä löytyy silti vastarintaakin. Niissä vaaditaan myös oikeutta olla hunningolla, häpäistä itsensä ja häippäistä tavoittamattomiin. Sitähän työnantaja ei sentään toivo.

Nyt kello on yli puolenyön. Selaan kirjasta muiden tutkijoiden kirjoituksia prekaarisuuteen liittyvistä affekteista: riittämättömyys, välittäminen, tunnustus, hajoaminen, moratorio eli aikalisän ottaminen elämän vaatimuksista. Yksi ryhmä kirjoittaa innostuksesta – ja sen lopahtamisesta.

Tuttua. Ei kukaan jaksa koko ajan olla tohkeissaan. Se antaa virtaa mutta vie voimia ja kuluttaa. Voi iskeä nollatohkeisuus eli lamaannus. Uupumus voi lisääntyä työpaikoilla.

Saako kohkaamalla aikaan mitään pysyvää?

Se voi synnyttää jotain pitkäjänteistä, Jokinen sanoo. Ilman tohkeisuutta ei ehkä syntyisi mitään uutta.

Pahin pelko on, ettei mikään innosta.

Anna-Stina Nykänen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat