Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain rikkailla on varaa tyhjään kotiin

Sunnuntai
 

Löysin edellisessä muutossani vanhat maitohampaani. Ne olivat pienessä sievässä rasiassa, muiden muistojen joukossa. En ole vuosikausiin (vuosikymmeniin) muistanut, että omistan aivan käyttökelpoisen setin vitivalkoisia helmihampaita. Salaa ja sitkeästi ne ovat silti roikkuneet mukana.

Mitä maitohampaille pitäisi tehdä? Roskiin heittäminen tuntuu julmalta, yhtä sieviä naskalihampaita harvoin näkee. Mutta mitä vanhoilla maitohampailla oikein tekee? Eivät ne istu takanreunuksen koristeeksi. Ehkä niistä voisi teettää baby-vintage-tekohampaat syksyn Halloween-juhliin.

Jos olisin mennyt hammasongelmineni Marie Kondon puheille, olisi hän katsonut minua silmiin ja kysynyt: "Tuottavatko maitohampaasi sinulle iloa?" Jos eivät, niin sitten roskiin.

Marie Kondo eli KonMari on japanilainen järjestyksen nainen, joka on kehittänyt henkilökohtaisesta pakkomielteestään menestyvän bisneksen. Kondo auttaa asiakkaitaan hankkiutumaan eroon turhasta rojusta ja krääsästä. Siitä Kondolla on omakohtaista kokemusta. Pikkutyttönä hän heitti salaa vanhempiensa ja sisarustensa tavaroita menemään, jotta komeroissa säilyisi järjestys. Koulussa hänen luottamustehtävänsä oli luonnollisesti järjestäjä.

Nelisen vuotta sitten Kondo pisti kokemuksensa ja oppinsa kirjaksi. Sitä on myyty jo lähes pari miljoonaa kappaletta. Alkuvuonna teos ilmestyi suomeksi nimellä KonMari –Siivouksen elämänmullistava taika.

Suomenkielinen nimi on hieman harhaanjohtava siinä mielessä, että kyse ei ole suinkaan mistään siivousoppaasta. "Konmarismin" pääidea on päinvastoin raivata koti niin tyhjäksi, että sitä ei tarvitse siivota enää ikinä. Mitä nyt joskus hieman nihkeää rättiä tyhjässä tilassa heiluttaa.

Kondon suosio on helppo ymmärtää. Monet kodit ovat täynnä krääsää. Tavarapaljous ei kuitenkaan korreloi varakkuuden kanssa. Rikkailla on köyhiä paremmat mahdollisuudet pitää koti tyhjänä. Sen kun rakentaa seinällisen piilokomeroita tai vuokraa varastotilaa. Tyhjä tila on luksusta.

"Konmarismi" onkin käytännöllisyyden kaapuun puettua snobismia. Kondo itsekin kehottaa heittämään tavaraa surutta menemään, koska kaupasta saa tarvittaessa uutta. Helppoa.

KonMarista ei voi kuitenkaan olla pitämättä. Hän on julma, hän on pisteliäs ja hän on kamala snobi. Hän on juuri sellainen henkilö, jota ei välttämättä haluaisi kuolinvuoteelleen (älä uskallakaan kuolla, ennen kuin yöpöytäsi on raivattu!), mutta jonka kanssa olisi rattoisaa viettää iltaa ja etsiä virheitä muista.

Mitäkö tein maitohampailleni? KonMarin ohjeiden mukaan pidin niitä hetken kädessäni ja kysyin itseltäni, tuottavatko nämä 6-vuotiaana lattialle sylkemäni hampaat yhä iloa.

Totta ihmeessä tuottavat. Rupean kuljettamaan niitä käsilaukussani. Hampailla on hyvä pelotella pikkulapsia.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta, mutta ei ota
tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat