Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samppanja maistui ensimmäisessä maailmansodassa kummallekin osapuolelle

Sota möyri neljä vuotta samppanjan kotirinteillä, mutta vuosikerroista tuli silti erinomaisia.

Sunnuntai
 
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa.
Sarja jatkuu vuoteen 2018.

Kun supernopeaa TGV-junaa 2000-luvun alussa linjattiin Pariisista Strasbourgiin, Champagnen alueen viininviljelijät olivat tiukkoina: rata aiheuttaisi tärinää, joka vaikuttaisi epäedullisesti alueen samppanjaan. Jalo juoma makasi maanalaisissa holveissa ja saattaisi häiriintyä.

Samppanjaa ympäröi aina tällainen hössötys, se on osa sen mahtavaa brändiä. Vain tietyllä maantieteellisellä alueella voi tuottaa oikeaa samppanjaa.

Mutta tärinä oli aivan toista, kun ensimmäinen maailmansota möyri Champagnessa neljä vuotta. Jo syksyllä 1914 saksalaiset joukot valtasivat lähes koko Champagnen lähestyessään Pariisia, mutta ranskalaiset onnistuivat Marnen taistelussa lyömään ne takaisin.

Keväällä 1915 ranskalaiset tekivät Champagnessa tuloksettoman operaation, mutta se juuttui hedelmälliseen mutaan ihan kirjaimellisesti. Rintama jäi paikoilleen, ja viinitarhat kaivettiin täyteen juoksuhautoja. Rinteisiin ammuttiin määrättömästi rautaa, ja vanhat viinikellarit, joita oli kaivettu kukkuloiden sisään, muuttuivat miehistösuojiksi, ammusvarastoiksi ja kenttäsairaaloiksi. Ensin ne tietysti juotiin vähän tyhjemmiksi.

Samppanja maistui molemmille sodan osapuolille. Saksalaiset arvostivat sitä, erityisesti upseeristo, mutta varsinkin britit olivat kuohujuomalle persoja. Kuten suuri samppanjan ystävä Winston Churchill, Britannian tuolloinen laivastoministeri, sanoi: "Hyvät herrat, me emme taistele vain Ranskan puolesta, vaan myös samppanjan puolesta."

Sota olikin vaikuttava suuresti siihen samppanjaan, jota nykyisin nautimme. Vuosisadan vaihteessa Venäjä oli tärkeä vientimaa, ja sinne myyty samppanja oli erittäin makeaa: siihen oli lisätty sokeria 300 grammaa litraan. Käytännössä se oli siirappimaisen paksua. Se oli goût russe.

Ennen sotaa muita tärkeitä vientimaita olivat Belgia, Britannia, Yhdysvallat, Argentiina ja Saksa. Englantilaiset olivat alkaneet juoda samppanjaa aperitiivina ja ruokajuomana läpi aterian ja alkoivat sen vuoksi haluta kuivaa brutia. Jopa goût américain oli paljon vähäsokerisempaa.

Siirtymä kuivempaan samppanjaan alkoi jo ennen vuotta 1914, mutta sota ja Venäjän vallankumous aiheuttivat suuren muutoksen: samppanjan markkina-alueet Saksassa, Itävallassa ja Venäjällä kuivuivat, ja voittajamaista tuli tärkeimpiä vientikohteita. Tosin amerikkalaisten kieltolaki aiheutti harmia.

Samppanjantuottajilla oli ollut ennen sotaa muitakin ongelmia: viinikirva ja home aiheuttivat katovuosia, alueet ja viljelijät tappelivat oikeudesta samppanja-nimen käyttöön. Mutta sotavuodet olivat erittäin raskaat. Viljelyä jatkettiin kranaattien ja lentohyökkäysten allakin. Vanhukset, naiset ja lapset tekivät suuren osan työstä. Oli pulaa myös pulloista, korkista ja rautalangasta.

Mutta samppanjasta tuli erittäin hyvää. Vuosikertaa 1914 pidetään yhtenä vuosisadan parhaista, ja kun sitä vielä silloin tällöin löytyy, se on todettu erittäin hyvin säilyneeksi.

On kerrottu, että syksyllä 1914 tuli kiire korjata sato talteen, koska Marnen voiton jälkeen pelättiin saksalaisten vastaiskua, ja sen vuoksi viini soveltui tavallista paremmin varastoitavaksi. Myös vuosikerrat 1915 ja 1917 olivat erinomaisia.

Reimsin kaupunki on Champagnen alueen keskus. Sata vuotta sitten ranskalaiset joukot olivat vallanneet sen takaisin saksalaisilta. Nämä jäivät piirittämään Reimsiä ja pommittivat sitä tykistöllään. Kuuluisa katedraali kärsi pahoja vahinkoja.

Reimsin alla oli jo roomalaisvallan aikana kalkkikiveen louhittu onkalo- ja käytäväverkosto, jonne syntyi kokonainen maanalainen kaupunki. Aiemmin sitä oli käytetty samppanjavarastona.

Champagnen alueen puolustajat saivat nauttia alueen tuotteista: Reimsiä puolustettaessa juomaa jaettiin päivittäin kaksi pulloa sotilasta kohden. Samppanjaa toimitettiin runsaasti myös haavoittuneille ja toipilaille. Ei ihme, että tienvarret olivat aikalaiskuvausten mukaan samppanjapulloja täynnä, kuten meillä vappuna.

Mutta ensimmäistä maailmansotaa ei muutenkaan käyty selvin päin. Ranskalaisen sotilaan eli poilun päiväannokseen kuului neljänneslitra pinardia eli halpaa punaviiniä. Annos kasvoi sodan loppuun mennessä kolmeen varttiin.

Sen lisäksi sotilaat saivat punaviiniä joka paikasta, ja pinardin juomista pidettiin suorastaan isänmaallisena, koska saksalaiset suosivat snapsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat