Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on vaateteollisuuden takapajula, josta tulee nyt huippumuotia

Toimittaja Sami Sykkö seurasi nuorten suomalaisten muotisuunnittelijoiden esiinmarssia Ranskan Rivieralla ja kertoo samalla, miten neukkutyyliä tuottanut maa on nyt nousemassa muotieliitin silmäteräksi.

Sami Sykkö

Nyt jännittää. Pian julistetaan tämän arvostetun muotikilpailun voittajat.

Etelä-Ranskan Hyèresin muotikilpailun kymmenen finalistin joukkoon on selvinnyt peräti kolme suomalaista: Sophie Sälekari, Elina Määttänen sekä yhdessä malliston suunnitelleet Heini-Maria Hynynen ja Elina Äärelä.

Shoji Fujii
Elina Määttäsen asussa on yksinkertainen muoto mutta runsaat koristelut.
Elina Määttäsen asussa on yksinkertainen muoto mutta runsaat koristelut.

Heitä ei vielä maailmalla tunneta, mutta kilpailun arvostuksesta kertoo tuomariston kokoonpano. Mukana on muotimaailman ehdotonta eliittiä, kuten huippustylisti Carine Roitfeld, Ranskan Voguen entinen päätoimittaja. Ja hänen kuninkaallinen korkeutensa, Monacon prinsessa Caroline. Tuomaristoa johtaa muodin keisarin, Karl Lagerfeldin, oikea käsi, muotitalo Chanelin Virginie Viard.

Jos Suomeen tulee yksikin palkinto, se voi saada muotimaailman pyörähtämään stiletoillaan pohjoisen suuntaan.

Eikä pieni noste olisikaan pahitteeksi Suomen muodille, joka on ollut vuosikymmeniä aikamoisessa kohmeessa.

Parempiakin aikoja on eletty.

Suomen vaatetusteollisuus alkoi kukoistaa 1960-luvulla, ja siinä oli poliitikoillakin ansionsa. Kahdenvälinen kauppa Neuvostoliiton kanssa käynnistyi vuosikymmenen puolivälissä, mikä paisutti vaatetehtaita kuin jokin ihmehiiva pullataikinaa. Lisäksi suomalaiset käyttivät enimmäkseen kotimaisia vaatteita, sillä tuontia oli vähän. Maaseutukin alkoi tyhjetä ja kaupunkilaiset tarvita muutakin kuin navettavaatteita.

Se Suomi kulki Mattisen teollisuuden James-farkuissa, Kaunotar-Tuotteen leningeissä ja Finn-Flaren takeissa.

Vaatetusala työllisti 1960-luvun alussa 23 000 ihmistä ja vuonna 1975 jo 35 000.

Kun kotimainen työ kävi elintason nousun myötä kalliimmaksi ja rajat avautuivat tuonnille, hintakilpailu koveni ja työpaikkojen määrä väheni. Toki Suomen vaatetusteollisuudella meni silti vielä hyvin, sillä itävienti imi ja tehtaat trimmattiin tuottamaan aiempaa paremmin. Rahassa mitattuna huippuvuosi oli 1986.

Sitten murtui Berliinin muuri.

Jälkikäteen vaikuttaa siltä, että suomalainen muotiteollisuus yllätettiin housut nilkoissa. Neuvostokauppa oli laiskistanut monet yritykset: tuotekehitys ja markkinointi olivat jääneet jälkeen ajastaan ja kilpailijoista.

Ei ankealla neukkutyylillä tietenkään pärjätty uusimpia trendejä kaipaavilla länsimarkkinoilla.

Kaiken lisäksi laman syvetessä pankit pistivät lainahanat kiinni.

Shoji Fujii
Tuomarit kehuivat Heini-Maria Hynysen ja Elina Äärelän neuleita.
Tuomarit kehuivat Heini-Maria Hynysen ja Elina Äärelän neuleita.

Vaatetusteollisuus ei todellakaan ollut enää muotia.

Kolmessa vuodessa työpaikkojen määrä puolittui. Maineikkaita vaatetaloja kaatui tai kuihtui. Arola, Kaunotar-Tuote, Finn-Flare, Kati-myynti, Piretta – mennyttä. JAP, Kruunupukine, Malli-Mari, Tiklas, Finn-Lassie, Pola, Femitex – historiaa.

Surullinen tilanne näkyi selvimmin Vatevassa eli muotialan messuilla. Vielä 1980-luvun puolivälissä Vatevan aikaan Helsingissä oli turha yrittää saada taksia, kun muotiväki kurvaili näytöksissä ja tilaamassa seuraavan sesongin vaatteita. Laman jälkeen messut tyhjenivät.

Kun suomalainen muotiteollisuus kutistui kuin liian kuumassa pesty villasukka, ruotsalaiset ja tanskalaiset vaatetusyritykset kasvoivat. Mutta ne olivatkin aina katsoneet länteen ja keskittyneet brändäämään ja markkinoimaan.

Ruotsalaisia auttoi myös H&M:n menestys. Yritys alkoi levitä omien myymälöidensä avulla kotimaan rajojen ulkopuolelle jo 1960-luvulla. H&M oli maan muotiväelle samanlainen koulu kuin Nokia vuosia myöhemmin suomalaisille insinööreille. Muotisukupolvi toisensa perään on käynyt keräämässä sieltä opit, joilla on lähdetty valloittamaan maailmaa.

Tanskassa muotibisnes on kolmanneksi suurin teollisuudenala, kun Suomessa se työllistää noin 1 900 ihmistä.

Suomessakin on saattanut alkaa nousu tuhkasta. Tuottokäyrät näyttävät hitusen ylöspäin, ja me osaamme kylmän ilmaston pukineet, urheiluasut, työvaatteet ja insinööriosaamista materiaaleilta vaativat vaatteet. Reimat, haltit, joutsenet, rukat, luhdat, icepeakit, imagewearit ja topperit ovat pysyneet mukana kehityksessä.

Suomalaista teknologiaa on ujutettu jopa maailman kuuluisimman alusvaateyrityksen Victoria's Secretin rintaliiveihin, sillä kankaanpääläinen Clothing+ on toimittanut sykeantureitaan amerikkalaisfirman älyliiveihin.

Taiteellinen läpimurto sen sijaan saattaa muhia Aalto-yliopistossa.

Hyèresissä kilpailevat ne, jotka eivät ole vielä vakiinnuttaneet asemaansa muotimaailmassa. Voitto täällä voi avata tien muodin huipulle, jos tuuria ja tahtoa riittää.

Kilpailu alkaa vaatemallistojen esittelyllä tuomaristolle.

Shoji Fujii
Sophie Sälekarin vahvuuksia on värien käyttö ja kuosien rohkea yhdistely.
Sophie Sälekarin vahvuuksia on värien käyttö ja kuosien rohkea yhdistely.

Ensimmäisenä raadin eteen kävelee Aalto-yliopiston kasvatti Elina Määttänen, 32. Hän on pukenut malliensa ylle seitsemän suunnittelemaansa asua.

Määttänen kertoo, että hän on etsinyt vaikutteita muiden muassa japanilaisten kimonoista. Vaatteiden mallit ovat yksinkertaisia, mutta Määttänen on lisännyt niihin turkista, hapsuja, tupsuja ja Swarovskin suuria kristalleja. Housuissa hän on käyttänyt värjättyä lohennahkaa.

Määttänen näyttää haalarissaan ja kiharat hiukset valtoimenaan juuri siltä, miltä kansainvälisen muotitalon suunnittelijan kuuluukin. Hän sopii täydellisesti tähän ympäristöön, jossa luovuus on kukkinut 1920-luvun alusta. Silloin rakennettiin näiden kisojen hermokeskus eli Villa Noailles. Modernistinen laatikko oli valmistuessaan täysin edellä aikaansa.

Villan rakennuttajat, Noaillesin pariskunta, olivat surrealismista kiinnostuneita taidemesenaatteja, joiden luona vieraili liuta rajoja rikkoneita taiteilijoita kuten Man Ray, Salvador Dalí ja Louis Buñuel.

Mutta nyt tuomariston eteen astuvat Heini-Maria Hynynen, 25, ja Elina Äärelä, 22.

He keksivät ideat miestenvaatteisiinsa neuvostoaikaisten alakulttuurien kuvista. Sieltä löytyivät nyt neuleita koristavat Rockyt ja Rambot. Ne olivat aikoinaan muotia jopa Neuvostoliitossa.

Hynynen ja Äärelä olivat viime keväänä Aalto-yliopiston toisella vuosiluokalla suunnitellessaan mallistonsa.

Saksalais-ranskalaisen Annelie Schubertin vaatteiden juju on niiden selkäpuolella. Edestä vaatteet ovat pitkiä, mutta takaa lyhyitä. Hän on hakenut vaikutteita esiliinoista.

Schubertin jälkeen lavalle astuu taas sinivalkoinen kokoelma. Tai itse asiassa kaikki sateenkaaren värit. Sophie Sälekari, 24, kertoo innoissaan, että hänen mosaiikkimaisissa kuoseissaan näkyy viime vuosisadan alun Wien ja sen uudistusmielisten taiteilijapiirien estetiikka.

Värien ja kuvioiden taidokas yhdisteleminen on Aallossa opiskelleen Sälekarin erikoisalaa, ja hän onkin jo saanut töitä printtisuunnittelijana H&M:ltä.

Ensimmäinen osuus menee suomalaisilta hyvin, ainakin jos kuuntelee kansainvälisen median käytäväpuheita.

Hyèresin muotifestivaali täyttää 30 vuotta, ja juhlan kunniaksi pääsponsoriksi on saatu Chanel, mikä lisää tämänvuotisen kilpailun hohtoa. Se tarkoittaa myös sitä, että Karl Lagerfeld on suunnitellut festivaalin ilmeen, ja hän on luvannut pitää osallistujille mestarikurssin eli masterclassin.

Shoji Fujii
Sophie Sälekari esittelee arvovaltaiselle tuomaristolle mallistoaan.
Sophie Sälekari esittelee arvovaltaiselle tuomaristolle mallistoaan.

Tunnin aluksi Lagerfeld kertoo, mitä hänellä on yllään. Takki on Diorin ja kynsikkäät Chanelin. Lagerfeldin tavaramerkin, valkoisen irtokauluksen, malli on vuodelta 1912.

Lagerfeld on viihdyttävä, salamannopea ja pisteliäs esiintyjä, niin kuin aina. Hän panee järjestykseen esimerkiksi turkisten vastustajat.

"Asiasta ei voi edes puhua niin kauan kun ihmiset syövät lihaa ja käyttävät nahkavaatteita."

Hän antaa myös vinkkejä tuleville muotisuunnittelijoille. Jos joku hakee töihin Lagerfeldin alaisuuteen, kannattaa välttää tietokoneella tehtyjä luonnoksia.

Filep Motwary Villa Noailles
Elina Määttänen valmistui Aalto-yliopistosta viime jouluna maisteriksi.
Elina Määttänen valmistui Aalto-yliopistosta viime jouluna maisteriksi.

"Heitän ne heti pois. En voi sietää luonnoksia, joita ei ole tehty käsin."

Muotikilpailujen merkityksestäkin suunnittelijalla on sanottavaa.

"Oma uranikin alkoi kilpailuista. 2 500 ihmistä osallistui, lähetin pari luonnosta ja voitin takkisarjan. Palkinto oli 45 000 frangia. Se oli omaisuus. Menin heti ostamaan itselleni vaatteita."

Sen jälkeen hän on suoltanut mallistoja toisensa jälkeen ja pysynyt mukana muodin viimeisissäkin virtauksissa.

Väärin! 81-vuotias Lagerfeld luo virtauksia. Hänen mielestään ei ole yhtä oikeaa tapaa edetä uralla. Ja Lagerfeldin luulisi tietävän, sillä hän on pysynyt huipulla 60 vuotta.

Kaikki hänen ikätoverinsa Giorgio Armania lukuunottamatta ovat kuolleet, tai heidän luovuutensa on ehtynyt kauan sitten. Vain Lagerfeld on jäljellä.

Filep Motwary Villa Noailles
Elina Äärelä (vas.) ja Heini-Maria Hynynen olivat toisella vuosikurssilla suunnitellessaan kilpailumallistonsa.
Elina Äärelä (vas.) ja Heini-Maria Hynynen olivat toisella vuosikurssilla suunnitellessaan kilpailumallistonsa.

Se on tehnyt hänestä palvotun muodin keisarin. Siksi jokaista hänen inahdustaankin kuunnellaan kuin jumalan sanaa. Ja tämän kilpailun finalisteilla on harvinainen mahdollisuus päästä esittelemään omat mallistonsa tälle jumalalle.

Kisojen toinen tärkeä koitos on muotinäytös. Nyt suunnittelijat pääsevät näyttämään vaatteensa tuomariston lisäksi yleisölle.

Valkoiseksi maalatussa pitkulaisessa teollisuushallissa esitellään ensin tuomaristo. Kun kuuluttaja kertoo, että myös Karl Lagerfeld on paikalla, yleisö nousee taputtamaan seisten. Lagerfeldin sydänystävä prinsessa Caroline istuu tietenkin muodinluojan vieressä – päästä varpaisiin chaneleissaan. Hän on 58-vuotiaana mallin mitoissa, mutta hiusten harmaa juurikasvu paljastaa prinsessankin ikääntyvän.

Ensimmäisenä nähdään Elina Määttäsen vaatteet. Muotialan kovimmat ammattilaiset ovat valmentaneet finalisteja, jotka ovat olleet Hyèresissä jo puolitoista viikkoa.

Ohjaajana toiminut Maida Gregori-Boina on vuosikymmeniä hoitanut mallivalinnat esimerkiksi Jil Sanderin, Christian Diorin ja Calvin Kleinin näytöksiin.

Filep Motwary Villa Noailles
Sophie Sälekari saa kandin paperit kesäkuussa.
Sophie Sälekari saa kandin paperit kesäkuussa.

Show näyttää upealta. Mutta suomalaisilla kaikki ei mene nappiin. Määttänen ja Sälekari ovat valinneet turhan laimeaa musiikkia ja malleilleen mitäänsanomattomat meikit ja kampaukset.

Vielä edellisen päivän tuomarikeskustelujen ja mediatapaamisen jälkeen kaikki puhuivat suomalaisista, eniten juuri Määttäsestä ja Sälekarista. Tämän näytöksen jälkeen selvä suosikki tuntuu olevan saksalais-ranskalainen Annelie Schubert.

Peli ei silti ole vielä menetetty. Jäljellä on showroom-päivä. Se tarkoittaa, että tuomaristo käy tapaamassa suunnittelijoita ja tutkimassa vaatteita lähietäisyydeltä.

Onpa prinsessa Caroline tunnollinen. Showroom-päivän aamuna finalistit ovat vieneet vaatteensa esille Villa Noaillesiin, ja prinsessa on heti tuomarointihommissa.

Hän pysähtyy Elina Määttäsen osastolle ja käy tarkasti läpi jokaisen vaatteen.

Se on merkki, mutta mistä?

On syntynyt kuva, että Määttänen taistelee kilpailun voitosta. Mutta jo Lagerfeldin mestariluokan jälkeen prinsessa kehui kaikkia suomalaisia.

Anne Combaz / Chanel
Karl Lagerfeld vauhdissa. Muotimaailman ikoni järjesti festivaalien osallistujille mestariluokan, jossa hän paljasti tekevänsä 20 luonnosta, ennen kuin toteutukseen kelpaava vaatemalli löytyy.
Karl Lagerfeld vauhdissa. Muotimaailman ikoni järjesti festivaalien osallistujille mestariluokan, jossa hän paljasti tekevänsä 20 luonnosta, ennen kuin toteutukseen kelpaava vaatemalli löytyy.

"Olen vaikuttunut suomalaisten upeista töistä", hän sanoi ja ylisti heidän kykyään yhdistää eri materiaaleja.

"Ja neuleet ovat kiinnostavia ja turkikset upeita. Voisin käyttää niitä itsekin."

Myös juryn puheenjohtaja Virginie Viard saapuu tutkimaan Määttäsen vaatteita. Etsiessään Chanelille suunnittelijoita Viard ei omien sanojensa mukaan niinkään mieti heidän lahjakkuuttaan, vaan luonnettaan. Suunnittelijan on sovittava tiimiin, ja hänet on voitava esitellä Karl Lagerfeldille.

Anne Combaz Chanel
Karl Lagerfeld ja Monacon prinsessa Caroline tutustuivat kilpalijoiden töihin.
Karl Lagerfeld ja Monacon prinsessa Caroline tutustuivat kilpalijoiden töihin.

Suomalaisnuoret ovatkin jo omaksuneet muotimaailman meiningin. He vaikuttavat iloisilta ja innostuneilta.

Heini-Maria Hynynen ja Elina Äärelä ovat vielä vuosia koulussa, mutta hekin haluavat jo luoda suhteita, jottei yliopiston päättyessä tarvitse aloittaa nollasta.

Äärelä on jo ollut harjoittelussa Lanvinin muotitalossa Pariisissa.

Suomi-ilmiö on Hyèresissä yleinen puheenaihe. Esimerkiksi raatiin kuuluva Caroline de Maigret, kuuluisa valokuvamalli ja niin kutsuttu Chanel-lähettiläs, on kiinnittänyt huomiota siihen, että 400 hakijan joukosta pieni Suomi on saanut kolme finalistia.

"Emme ole nähneet vastaavaa."

Etienne Tordoir Catwalk pictures
Sophie Sälekarin mallistoa.
Sophie Sälekarin mallistoa.

Esimerkiksi muodin suurmailla Britannialla, Italialla, Yhdysvalloilla, Japanilla tai Ruotsilla ei ole yhtään finalistia. Kaiken kukkuraksi kaksi aiempaa pääpalkinnon voittajaa ovat Suomesta. Myös De Maigretin silmiin on pistänyt suomalaisten omaperäinen tyyli.

"Kysyin asiasta, ja minulle kerrottiin, että teillä Suomessa on erinomainen koulu, jossa on loistava opettaja."

Opettaja on Tuomas Laitinen. Hänen puhelimensa on soinut Hyèresissä lakkaamatta. Kaikki haluavat haastatella miestä, josta kaikki puhuvat.

Jopa Hyèresin kilpailun perustajan Jean-Pierre Blancin on kuultu kehuneen Aaltoa maailman parhaaksi muotikouluksi paikalla vierailleelle Ranskan kulttuuriministerille Fleur Pellerinille.

Kun voittajat julkistetaan, Laitinen seisoo väkijoukon perällä ja kurkistelee päiden ylitse nähdäkseen tapahtumat. Vieressä on Laitisen pomo, Pirjo Hirvonen, Aalto-yliopiston muotitaiteen professori.

Ensimmäiseksi jaetaan yleisöpalkinto. Se menee Taiwaniin, eikä ihme. Yiyu Chenin näytösmusiikki, meikki ja asustus olivat joukon vahvimmat.

Etienne Tordoir Catwalk pictures
Elina Määttäsen mallistoa.
Elina Määttäsen mallistoa.

Seuraavaa palkintoa odotellessa alkaa vähitellen selvitä, miten Suomi-muodin uusi nousu on luotu.

"Kun aloitin vuonna 2006, Pirjo sanoi minulle, että opiskelijat käyttävät valmiskankaita", Laitinen muistelee. Eivätkä kangasvalikoimat Suomessa

Etienne Tordoir Catwalk pictures
Elina Määttäsen mallistoa.
Elina Määttäsen mallistoa.

todellakaan olleet kovin laajat.

"Sanoin, että perhana, tehdään kankaat sitten itse."

Sen jälkeen tekstiili- ja vaatesuunnittelu on osin yhdistetty ja opiskelijat ovat oppineet painamaan kankaita ja kutomaan neuleita.

Maailmalla suunnittelijat erikoistuvat yleensä opinnoissaan joko miesten- tai naistenvaatteisiin tai vaikkapa neuleisiin. Aallossa sen sijaan opetetaan kaikkea, ja Laitisen mukaan koulussa syntyy nyt haute couture -tason kankaita.

Se erottaa suomalaiset Pariisin ja Milanon muotitaloissa muista harjoittelijoista.

"Kokemus ja näkemys on muita laajempi", Laitinen sanoo.

Sen sijaan talousopintoihin Aallon muotiopiskelijoiden ei tarvitse keskittyä. Pirjo Hirvosen mukaan Suomessa ajatellaan vaatetusteollisuuden ongelmien

Etienne Tordoir Catwalk pictures
Elina Äärelän ja Heini-Maria Hynysen mallistoa.
Elina Äärelän ja Heini-Maria Hynysen mallistoa.

ratkeavan, jos suunnittelijat koulutetaan itse myymään ja markkinoimaan tuotteensa.

Mutta mikä logiikka siinä on? Eihän ekonomienkaan tarvitse osata suunnitella vaatteita.

Taas ohi! Chloe-muotitalon jakama 15 000 euron palkinto annetaan saksalaiselle Anna Bornholdille, jonka vaaleansininen haalari on kiistatta hieno.

Mutta vielä on vuorossa illan ehdoton kohokohta, pääpalkinto. Saadaanko se Suomeen?

Ei, grand prix -palkinto menee ennakkosuosikille, s

Etienne Tordoir Catwalk pictures
Elina Äärelän ja Heini-Maria Hynysen mallistoa.
Elina Äärelän ja Heini-Maria Hynysen mallistoa.

ille Annelie Schubertille, jonka vaatteet muistuttavat essuja.

Jäljellä on kuitenkin yllätys. Tuomarit ovat tainneet kiistellä voittajasta, sillä päätoimittajat Carine Roitfeld ja Olivier Zahm ovat päättäneet antaa Elina Määttäselle erityisen huomionosoituksen. Kuuluttaja ilmoittaa, että kaksikon lehdet CR Fashion Book ja Purple tulevat seuraamaan tiiviisti Määttäsen työtä. Kun suunnittelija pääsee muotimaailman kovien vaikuttajien siipien suojaan, hänen tulevaisuudelleen se ennustaa hyvää.

Mitä luultavimmin se tulevaisuus ei ole Suomessa. Maassamme ei ole muotisuunnittelijoille juurikaan työpaikkoja eikä varsinkaan huippumuotia tekeviä yrityksiä. Mutta valmistettaisiin edes käyttömu

Etienne Tordoir Catwalk pictures
Sophie Sälekarin mallistoa.
Sophie Sälekarin mallistoa.

otia, niin kuin Ruotsissa.

Olisiko tässä taas poliittiselle tahdolle käyttöä? Suomessa intoillaan cleantechistä, peliteollisuudesta ja biotaloudesta, mutta yksikään päättäjä ei puhu vaatebisneksen puolesta, vaikka se on maailman kolmanneksi suurin teollisuudenala.

Esimerkiksi Tanskasta on lähtenyt oikein ministeridelegaatio etsimään uusia markkinoita maan muotiyrityksille.

Neuvoja ja konsultointia on jo tarjolla Suomessakin. On Kioskista konserniksi -koulutusta ja Maailmanvalloittajat-kehitysohjelmaa.

Suunnittelijoille ovia avaavat tällaiset Hyèresin kaltaiset tapahtumat. Festivaaleilla pyörivien headhuntereiden kiinnostus voi

Anne Combaz / Chanel
Hyèresin tuomaristossa istunut Caroline de Maigret on Chanel-lähettiläs, huippumalli ja muotiblogien seuraama pukeutuja.
Hyèresin tuomaristossa istunut Caroline de Maigret on Chanel-lähettiläs, huippumalli ja muotiblogien seuraama pukeutuja.

muuttaa nuoren suunnittelijan elämän.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten Hyèresin grand prix -palkinnon voittanutta Satu Maarasta ovat lähestyneet jo useammatkin merkittävät muotitalot. Koska sopivia paikkoja vapautuu harvoin, Maaranen on tehnyt toistaiseksi töitä freelancerina esimerkiksi Kiinaan ja Ranskaan.

Mutta vaikka suunnittelu olisi kuinka huippulaatuista, ala ei kasva ilman rahaa. Kun pieni yritys menee messuille myymään tuotteitaan, se maksaa. Eikä kasvu onnistu ilman myyjää, mutta mistä hänen palkkansa revitään?

Jos hyvin käy, suomalaiset oppivat ajattelemaan, että myös muoti on kovaa bisnestä. Sillä sitähän se on, mutta on siinä paljon tunnettakin, kuten finalisti Heini-Maria Hynynen tietää.

"Kun prinsessa Caroline kuvautti itseään vaatteidemme kanssa, se oli hieno hetki. Olin ihan että nyt alan itkeä."

Anne Combaz / Chanel
Elina Määttäsen asuihin pukeutuneet mallit astuvat tuomariston eteen.
Elina Määttäsen asuihin pukeutuneet mallit astuvat tuomariston eteen.

Etienne Tordoir / Catwalk Pictures
Elina Määttäsen valkoinen asu on poistumassa tuomariston ja yleisön edestä Hyèresin muotinäytöksessä.
Elina Määttäsen valkoinen asu on poistumassa tuomariston ja yleisön edestä Hyèresin muotinäytöksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat