Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko lottovoittaja maksaa miehensä velat?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
IKON Graphics
Kuva: IKON Graphics
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Ystävät! Viimeksi oli puhetta vaatetuksesta. Sanoin, että länsimaissa on tapana kiinnittää huomiota vain naisten pukeutumissääntöihin.

Sakari Salonen on eri mieltä: "Jo arkityössä mieheltä edellytetään pitkiä housuja ja pitkähihaista paitaa. Nainen voi olla pitkissä tai lyhyemmissä housuissa tai hameessa ja hihattomassa puserossa. Eduskunnassa miehillä on kesäkuumallakin oltava puku ja umpinaiset kengät. Miehille on annettu huomautuksia solmioista, päähineistä ja lahkeista ym. Naisten asusta ei ole mitään määritelmää. Ja jos mennään juhlapukeutumiseen, vaikkapa Linnan juhliin, niin miehellä on oltava frakki tai tumma puku. Entäpä nainen: mitä eriskummallisimmat viritelmät ovat sallittuja. Jotkut voivat olla kuin saunatakissa, toiset lähes yöpaidassa. Edes hyvää makua ei vaadita. Olette kenties joskus katsonut, niin ei tarvitse kertoa enempää."

Kun noita lähetyksiä muistelen, niin tässä voi kyllä piillä totuuden siemen.

 

Jos Maija voittaa lotossa tai Eurojackpotissa miljoonia, voiko hän a) maksaa miehensä Matin velat? b) maksaa naapurinsa Niilon velat? c) tallettaa lastensa tilille muutaman miljoonan? d) lahjoittaa ystävälleen Ylermille vaikka muutaman satatuhatta? e) ostaa Taunolle ja Erkille auton, traktorin tai muuta tarpeellista? f) lahjoittaa talousvaikeuksista kärsivälle kotikunnalleen muutaman miljoonan ja esittää toiveen rahojen käytöstä? Mitä tästä kaikesta sanoo verottaja – voiko lottovoittaja Maija maksaa myös lahjaverot, vai tuleeko lahjaveron maksamisestakin lahjavero?

– NN

 

Lottovoittajan ei tarvitse maksaa voitostaan veroa. Sen jälkeen voittoa kohdellaan kuin mitä tahansa muuta omaisuutta. Maija voi siis hyvin maksaa miehensä velat tai lahjoittaa rahaa lapsilleen tai naapureilleen. Jos lahjoituksen arvo ylittää 4 000 euroa, hänen pitää maksaa lahjavero.

Maijan miehen (a) ja lasten (c) kohdalla lahjaveroa maksetaan ensimmäisen veroluokan mukaan. Miehen kohdalla veroprosentti riippuu velkojen määrästä. Jos lapsille annetut lahjat ovat miljoonia, veroprosentti on välillä 17–20.

Naapuri Niilon (b), ystävä Ylermin (d) ja Taunon ja Erkin (e) kohdalla lahjoitukset verotetaan toisen veroluokan mukaan. Niilon kohdalla veroprosentti riippuu velan määrästä, Ylermin muutamasta sadastatuhannesta se olisi noin 33. Taunon ja Erkin lahjat verotetaan niiden käyvän arvon mukaan.

Halutessaan Maija voi maksaa lahjaverot lahjoittamalla niiden osuuden verran enemmän voitostaan. Toisen puolesta maksettu lahjavero on lahja sekin, joten myös siitä pitää maksaa lahjavero.

Kunnalle (f) Maija voi sen sijaan lahjoittaa omaisuuttaan verottomasti.

Lukupiirini kunnanjohtajan mukaan kuntapoliitikot todennäköisesti kuuntelisivat lahjoittajan toiveita rahan käytöstä, vaikka virkamiehet saattaisivat haluta käyttää rahat lakisääteisiin tehtäviin.

Jos lupaukset eivät riittäisi, Maija voisi tehdä lahjoituksesta kunnan kanssa erillisen sopimuksen. Siinä kunta sitoutuisi Maijan tahtoon. Jos Maijan toive olisi päättäjille vastenmielinen, kunta voisi kieltäytyä lahjasta ja sopimuksesta.

 

Olin juhlissa ystäväni luona. Kahdeksanvuotias tyttäreni tuli syliini istumaan eikä halunnut lähteä pois. Juhlien jälkeen sain kipakan kommentin yhdeltä paikalla olleelta naishenkilöltä. Hän ei kuulemma "olisi kehdannut" antaa oman tyttärensä istua sylissään tuossa iässä. Onko tuossa jokin ikäraja?
– Äiti Vantaalta
 

Jos ihminen haluaa läheisyyttä ja toinen sitä mielellään antaa, olisi mielestäni rikos tervettä järkeä vastaan olla ottamatta läheistä syliin.

Närkästynyt juhlavieras on saattanut kasvaa ympäristössä, jossa tunteet ja läheisyys ovat kiellettyjä. Silloin sylittelyn näkeminen voi tuntua jopa epämukavalta. Lapsen ottaminen syliin ei kuitenkaan ole kehtaamista, vaan oikein.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että läheisyydellä on terveysvaikutuksia. Halailu ja hellyys muun muassa vähentävät stressiä, kipua ja aggressioita ja alentavat verenpainetta.

Toki tilannetaju on aikuiselle tärkeä ominaisuus: vastarakastuneen parin kuhertelu muiden seurassa esimerkiksi voi aiheuttaa vaivaantuneen tunnelman. Mutta kahdeksanvuotias on pieni lapsi ja syli hänen perusoikeutensa. Lasten oikeuksien julistuskin mainitsee, että lapsen tulee saada kasvaa "ilmapiirissä, jossa hän saa tuntea hellyyttä".

Tuttu psykologi piti syli-ikärajaa järjettömänä. "Korkeintaan on kokoraja", hän lohkaisi. "Jos ei enää mahdu syliin, voi olla, että on kirjaimellisesti kasvanut sylistä ulos. Mutta ei kai lämmön ja hellyyden tarvetta kehityspsykologialla tarvitse perustella."

Jos lapsi on arka, häntä voi toki rohkaista tutustumaan ympäristöönsä ja muihin lapsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat