Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestyvän äidin takana on isä

Sunnuntai
 
Twitter @SaarikoskiLaura

Tilaisuus Oxfordin yliopistossa oli lopussa, yleisö keräili laukkujaan. Joku esitti viimeisen kysymyksen meille panelisteille.

"Yksi tärkeimmistä päätöksistä uran kannalta on se, millaisen kumppanin valitsette", sanoin. "Ylitöiden, vuorotöiden ja epäsäännöllisten töiden tekeminen on mahdotonta, ellei toinen suostu hakemaan lapsia tarhasta. Ilman pitkiä työpäiviä taas on vaikea edetä uralla."

Luulin sanoneeni itsestäänselvyyden, mutta ilmeisesti moni brittiopiskelija ei ollut kuullut tätä aikaisemmin. Nuoret naiset yleisössä lakkasivat äkkiä räpläämästä kännyköitään.

Facebookin operatiivisen johtajan Sheryl Sandbergin puoliso Dave Goldberg kuoli toissa perjantaina 47-vuotiaana, kun hän kompastui juoksumatolla ja löi päänsä.

Sandbergista tuli maailmanlaajuinen julkkis kaksi vuotta sitten, kun hän julkaisi naisten menestystä käsittelevän kirjansa Lean In.

Goldberg puolestaan oli Yhdysvaltain tunnetuimpia miesfeministejä: hän tuki puolisonsa uraa neuvomalla tätä vaatimaan itselleen kovaa palkkaa ja tuli itse joka ilta puoli kuudeksi kotiin syömään lastensa kanssa (ennen kuin jatkoi töitään illalla). Goldberg oli itsekin menestynyt it-yrittäjä.

Yhdysvalloissa perheellisen naisen on lähes mahdotonta pärjätä työelämässä, ellei hänen puolisossaan ole hitunen Goldbergiä. Työpäivät ovat pitkiä, lastenhoito kallista, eikä lapsia saa jättää koulun jälkeen yksin kotiin kuin vasta esiteineinä.

Suomessa äitien työssäkäynti on päivähoidon ansiosta helpompaa. Niille, joiden työ vaatii pitkää päivää, puoliso on kuitenkin uran kannalta aivan yhtä tärkeä valinta.

Kyse ei ole kiintymyssuhdeteorioista, vaan käytännöstä: kuka hakee lapset tarhasta tänään ja huomenna, jos minä olen kokouksessa? Isotuloiset voivat ulkoistaa kotitöitä lastenvahdeille. Harva vanhempi silti haluaa, että vieras kasvattaa lapset.

Sukupolvien kuilu on valtava. Yhdysvalloissa 80 prosenttia parikymppisistä elää liitoissa, joissa molemmat puolisot käyvät töissä. Suurissa ikäluokissa tällaisten liittojen osuus oli alle puolet. Lue: vaari kävi töissä, ja mummi hoiti kodin, mutta nuorten pitää selvitä molemmista yhdessä.

Nuorilta miehiltä tämä vaatii kotitöiden lisäksi sitä, että he rakastuvat erilaisiin naisiin kuin vaarinsa. Dave Goldberg oli esimerkki miehestä, joka piti vahvoja naisia seksikkäinä.

Laura Saarikoski HS, Twitter @SaarikoskiLaura
Tällä palstalla Laura Saarikoski ja Reetta Räty kirjoittavasta työstä, vanhemmuudesta ja vallasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat