Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi ei kuulu joukkoon

Unto Hämäläinen: Keskustan puheenjohtajasta tulee yleensä pääministeri

Sunnuntai
 
Kuka ei kuulu joukkoon: V. J. Sukselainen (ylh. vas.), Johannes Virolainen, Paavo Väyrynen, Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi vai Juha Sipilä?
Kuka ei kuulu joukkoon: V. J. Sukselainen (ylh. vas.), Johannes Virolainen, Paavo Väyrynen, Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi vai Juha Sipilä?

Suomen keskusta, entinen keskustapuolue, entinen maalaisliitto, on politiikan kestomenestyjä.

Voi jopa väittää, että keskusta on ollut etuoikeutettu puolue: se on saanut nauttia enemmän hallitusvaltaa kuin sillä on ollut kannatusta eduskuntavaaleissa.

Tähän johtopäätökseen päädyin, kun tein pari kuukautta sitten selvityksen hallitusvallan jakautumisesta puolueiden kesken viidenkymmenen viime vuoden aikana.

Laskin ensin yhteen puolueiden vuosien 1966–2011 eduskuntavaaleissa saamat äänet, ja sen jälkeen laskin yhteen vielä puolueiden ministerikuukaudet keväästä 1966 kevääseen 2015.

Yhteenlasku kertoi, että keskusta oli saanut eduskuntavaalien äänistä lähes viidenneksen, 19,7 prosenttia. Huhtikuussa pidetyissä vaaleissa keskusta siis menestyi keskimääräistä paremmin, koska se sai nyt 21,1 prosenttia äänistä.

Keskusta istui viime eduskuntakauden opposition penkillä. Sitä ennen keskusta oli kahdeksan vuotta suurin hallituspuolue, ja viidenkymmenen vuoden aikana se on ollut lähes aina hallituksessa.

Keskustan asema on ollut vankka hallitusten sisällä, koska puolue on hallitusneuvotteluissa onnistunut nappaamaan itselleen tärkeitä ministerinpaikkoja.

Jos keskusta ei saanut pääministerin paikkaa, se usein otti itselleen valtiovarainministerin ja ulkoministerin paikat. Maa- ja metsätalousministerin salkkua keskusta on pitänyt hallussaan aina kun se on ollut hallituksessa.

Keskustalle on kertynyt viidenkymmenen vuoden aikana 2 377 ministerikuukautta.

Se on hirmuinen määrä.

Keskustan vahvasta hallitusvallasta saa hyvän kuvan, kun vertaa sitä toisen suuren porvaripuolueen, kokoomuksen, asemaan hallituksissa.

Kokoomus oli saanut lähes yhtä suuren ääniosuuden eduskuntavaaleissa, mutta ministerinsalkkujen jaossa se oli menestynyt huomattavasti heikommin.

Kokoomus oli saanut kokoon 1 827 ministerikuukautta, vaikka kokoomuskin on viime vuosikymmeniä istunut hallituksessa lähes jatkuvasti.

Keskustan mahtiasemaa korostaa vielä se, että puolueen puheenjohtajat ovat sodan jälkeen kohonneet myös pääministereiksi.

V. J. Sukselainen (puheenjohtaja 1945–1964) ja Matti Vanhanen (2003–2010) ovat olleet kaksi kertaa pääministerinä.

Myös Johannes Virolainen (1964–1980), Esko Aho (1990–2002), Anneli Jäätteenmäki (2002–2003) ja Mari Kiviniemi (2010–2012) ovat kukin vuorollaan olleet pääministerin tehtävissä.

Puoluejohtajista vain Paavo Väyrynen (1980–1990) on jäänyt ilman tätä politiikan komeinta kruunua, vaikka hänen pääsystään pääministeriksi tehtiin porvaripuolueiden kesken salainen sopimus vuonna 1987.

Puheenjohtajien pääministeriperinne näyttää jatkuvan.

Jos ihmeitä ei tapahdu, seuraavat neljä vuotta pääministerinä on puheenjohtaja Juha Sipilä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat