Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiovan jättiläismäinen Äiti-patsas antaa äidistä oudon kuvan

Kiovassa on patsas, jonka nimi on Äiti synnyinmaa. Se on 102-metrinen, teräksestä tehty ja vihainen. Outo äitikuva.

Sunnuntai
 
Ilkka Malmberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kiova on kiva. Matkustakaa ihmeessä tekin sinne lomalle. Kaupunki on kaunis, eikä siellä sodita – ja se saattaa hyvinkin olla Euroopan halvin.

Lisäksi Kiova elää erittäin mielenkiintoista vaihetta.

Äiti synnyinmaa seisoo suuren isänmaallisen sodan museon päällä. Ruostumattomasta teräksestä tehty Äiti on 102-metrinen, korkeampi kuin Vapaudenpatsas tai Volgogradin kilpaileva Äiti synnyinmaa.

Oikea isoäiti.

Patsas kohottaa toisella kädellään kilpeä ja heiluttaa toisella 16-metristä miekkaa.

Se ei ole mikään äitienpäivä-äiskä. Tämä äiti on vihainen.

Vappuaattona aurinko kimalsi jättiläisäidin teräksessä. Patsaan juurella ovat miehet asialla: Suuri veistosrykelmä esittää Dneprin ylitystä vuonna 1943. Ryhmä neuvostosotilaita ryntää siinä eteenpäin.

Kaikki liike tähtää yhteen pisteeseen: viholliseen. Jykeviä päitä, leukoja, saappaita, jättiläiskouria. Konepistoolit ja pikakiväärit sojottavat kuin pyhät paimensauvat.

Henri Malmberg
Äiti synnyinmaasta tehtiin tietenkin korkeampi kuin New Yorkin Vapaudenpatsaasta.
Äiti synnyinmaasta tehtiin tietenkin korkeampi kuin New Yorkin Vapaudenpatsaasta.

Nyrkit ja saappaat on tehty niin suuriksi, että hahmot näyttävät lyhytkasvuisilta tontuilta.

Mutta vihaisilta tontuilta. Täynnä päättäväisyyttä ja raivoa. Nyt kostetaan.

Katselin poikani kanssa hahmoja ja sanoin kaipaavani edes yhtä epävarmaa tai pelokasta ilmettä, johon samastua. Se koskettaisi. Mutta eihän sellaisia sankaripatsaissa ole.

Voitonpäivä lähestyi. Museon ulkopuolella nosturi riiputti vaijereissaan hirmuista panssarivaunua. Panssariveteraaneja nosteltiin kunniavartioon.

Yksi pyhistä neuvostotankeista oli maalattu Ukrainan väreillä sinikeltaiseksi, mikä on varmasti venäläisiä suuresti loukkaavaa. Väritys sai tankin näyttämään paljon vähemmän uhkaavalta, melkein lelulta.

Jättiäidin alle rakennetussa suuren isänmaallisen sodan museossa oltiin jännässä ristiriitatilanteessa, etenkin näin voitonpäivän aikoihin.

Winston Churchillin arvion mukaan Ukraina sai kärsiä sodasta kaikista kansoista eniten. Kuolonuhreja oli vähintään seitsemän miljoonaa.

Mutta miten juhlia voittoa korostamatta Neuvostoliiton osuutta?

Suuren päällikön Stalinin kuvia ei näkynyt. Kiovassa hän ei ollut tämän voiton isä.

Punalippuja, punatähtiä, sirppejä ja vasaroita ei museotavaroissa voi oikein välttää, mutta niiden vastapainoksi sinikeltaiset värit leimusivat jo sisääntuloaulassa. Näyttely jatkui kuvina ja dokumentteina Donetskin ja Luhanskin rintamilta. Siellä suuri isänmaallinen sota saa jatkoa.

Samaan aikaan kaupungilla myytiin Putinin kasvoilla kuvioitua vessapaperia ja eteismattoja.

Neuvostosymbolit oli saatu varsin hyvin siivottua katukuvasta. Lenin oli saanut kyytiä. Jossain näkyi vielä punatähti korkealla tornin huipussa. Eivätkä kiovalaiset olleet lähteneet purkamaan niitä teräksisestä Paton-sillastaankaan. Silta Dneprin yli on yli puolitoista kilometriä pitkä, ja se oli valmistuessaan vuonna 1953 maailman pisin hitsattu teräsrakenne. Valurautaisissa kaiteissa on punatähti muutaman metrin välein.

Yksi hankalimpia poistettavia olisi Äiti synnyinmaan kilven neuvostovaakuna. Se on melkein sadan metrin korkeudessa.

Neuvokkaat ukrainalaiset olivat keksineet valaista pimeän aikaan koko teräsäidin sinisellä ja keltaisella valolla. Sirpin ja vasaran päälle heijastettiin samalla kolmipäinen keihäänkärki, Ukrainan symboli.

Museossa oli tietysti paljon ruosteista sotaromua. Aseita, sirpaleita, raunioita. Keskitysleirin giljotiini, jonka toisessa päässä oli kankainen pussi. Sinne päät mätkähtivät.

Oli myös luunmurskain, jolla tehtiin lannoitetta.

Museo ampui kovilla, mutta kyllä suuremman vaikutuksen teki lapsen raidallinen leiripaita, ohut ja risa.

Tai pieni vihertävänharmaa saippua, kuin konetiskitabletti. Ihmisrasvasta.

Neuvostosotilaat ryntäävät yli Dneprin.
Neuvostosotilaat ryntäävät yli Dneprin.

Mutta näin äitienpäivänä on syytä kertoa, että kaikkein riipaisevin osasto koko tässä miekkaa heiluttavan äitihirviön alla olevassa museossa oli seinä, jolla oli satoja pieniä kuvia huivipäisistä mummoista. Kuolleiden sotilaiden äideistä.

He näyttivät kaikki hassun vanhoilta, jokaisella huivi. Ja niistä kaikkein eniten kosketti se yksi nimetön huivipää, joka suuteli itkien poikansa kirjettä.

Suuresta isänmaallisesta sodasta ei moni tullut takaisin. Moni ei edes uskonut tulevansa.

Neuvostoliitossa riitti miehiä hukattavaksi. Dnepriäkin lähdettiin Kiovan edustalla ylittämään ilman varusteita, millä hyvänsä mikä kellui.

Tuhansia hukkui.

Kenraalit huitoivat eteenpäin niin kuin tunteeton teräsäiti miekallaan. Tuonne päin, täyttäkää se joki vaikka ruumiillanne, kunhan pääsette yli. Pelkurit ammutaan.

Meininki ei taatusti ollut sitä, mitä patsasrykelmä esitti. Dnepr on täällä Amazonin levyinen.

Lupasin pojalle, että huomenna mennään Babi Jarin rotkoon. Sinne tapettiin 100 000 juutalaista, romania ja sotavankia.

Paikalle on neljätoista vuotta sitten noussut pieni patsas Babi Jarin lapsille, ja juutalaisjärjestöt pystyttivät sinne yhdeksänhaaraisen menoran, juutalaissymbolin, mutta muuten rotkon kauhut on unohdettu.

Tai ei oikeastaan – aurinkoisena päivänä se on suosittu piknikpaikka, jossa leijailee ihana šašlikintuoksu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat