Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekkopiirien äijien äijä Hannu Jortikka on Torremolinoksessa "ihana" ja "lutunen"

Jääkiekon MM-kisoja pelataan Tšekissä, mutta valmentaja Hannu Jortikka katsoo otteluita Suomi-baarissa Aurinkorannikolla. Espanjan aurinko, ikääntyminen ja ruotsalainen naapuri ovat tehneet sen, että kovan äijän maineessa oleva valmentaja puhuu pehmeitä.

Sunnuntai
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Hannu Jortikan asunnon parvekkeelta Torremolinoksessa avautuu näkymä merelle.
Hannu Jortikan asunnon parvekkeelta Torremolinoksessa avautuu näkymä merelle. Kuva: Vesa Koivunen

äkiekkovalmentaja Hannu Jortikka on ehkä viimeinen ihminen, jonka voi kuvitella matkaoppaaksi. Mutta siinä hän pyörittää viininpunaisen avobemarinsa rattia Torremolinoksen kaduilla ja esittelee paikkoja Espanjan Aurinkorannikolla.

"Muistatko Vaatehuoneen Simon?"

Kuka?

Hannu Jortikka

 58-vuotias turkulainen jääkiekkovalmentaja. Koulutukseltaan rakennusmestari.

 Vaimo ja yksi tytär.

 Puolustaja Jortikan peliura katkesi polvivaivoihin.

 Oli 30-vuotias päävalmentaja, kun Suomi voitti nuorten MM-kultaa 1987. Oli apuvalmentaja, kun Suomi voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa (hopeaa) 1988 olympialaisissa.

 Valmentanut TPS:n kuusi kertaa Suomen mestariksi. Valmentanut Jokereita, HPK:ta, JYP:iä, Berniä ja Malmötä.

 Johti Amur Habarovskin 2011–12 KHL:n pudotuspeleihin. 2012–13 sai potkut Amurista. 2013–14 jätti Admiral Vladivostokin, kun vaimo sairastui. Oli kolme kuukautta Jugra Hanty-Mansijskin konsultti.

Totta kai.

"Se asuu tosa", Jortikka näyttää isolla sormellaan yhtä taloa. Tuolla asuu Juha Jokinen ja tuolla Matti Kyllönen. Tuolla Jari Sillanpää ja Reijo Taipale.

Jortikka kertoo Torremolinoksen historiasta. Rantakaupunki on hiljainen, ja moni vanha hotelli on autiona.

"Täällä on homobaareja, ei paljon muuta."

Kirkkaan vaaleanpunaiseen pikeepaitaan pukeutunut Jortikka pölpöttää taukoamatta ja hyväntuulisesti turkulaisella aksentillaan.

Maailma olisi niin paljon parempi paikka, jos kaikki dokumentit ja lastenohjelmat kerrottaisiin Jortikan äänellä. Siihen ei kyllästy.

Miten tässä näin on käynyt? Jääkiekon MM-kisat ovat käynnissä Tšekissä, mutta yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä lätkävalmentajista esittelee homobaareja ja puhuu espanjalaisesta jalkapallosta. Vielä vuodenvaihteessa Jortikka oli nuorten maajoukkueen valmentaja.

Lyhyt vastaus: Hannu Jortikka espanjalaistuu. Ja ikääntyy. Ja pehmenee.

"Totta kai sitä muuttuu, kun ikää tulee lisää. Jaksaa vähän funtsiakin, eikä mene vain pää edellä lasin läpi. Ja sitten on tiettyjä asioita, jotka pysäyttävät miettimään, missä mennään."

Sellainen tietty asia oli isän kuolema. Siitä on jo vuosia, mutta Jortikkaan isän kuolema vaikuttaa yhä. "Se tapahtui liian aikaisin. En ehtinyt olemaan ja tekemään riittävästi isän kanssa."

Jortikka ei olisi halunnut mennä hautajaisiin. Oli liian kova paikka. "Siellä piti puhua. Sanoin vaimolle, että en pysty puhumaan, sun pitää puhua. Pelkäsin, että multa ei tule ääntä. Että olen siellä ä-ä-ä."

Monet ovat olleet todistamassa toisenlaista Jortikkaa. Avobemarin takapenkillä istuva valokuvaaja esimerkiksi näki kolme vuotta sitten sellaisen Jortikan, jolta tuli ääntä: huutavan työ-Jortikan.

Helmikuussa 2012 jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka seisoo kädet puuskassa Riian jäähallin vaihtoaitiossa. Hän valmentaa venäläisjoukkue Amur Habarovskia, jonka pelaaja on juuri tehnyt kentällä pahan virheen. Vaihtoaitioon luistellessaan pelaaja tietää, mitä on tulossa.

Pelaaja istuu luimistellen penkille. Jortikka tulee hänen taakseen ja aloittaa kehityskeskustelun halveksivalla katseella. Seuraa suomenkielinen ripitys, joka on painokelvoton. Pelaaja ei ymmärrä suomea, mutta sanoman sisällön kyllä.

Sylki lentää Jortikan suusta. Iso ja karski KHL-pelaaja on täysin lamaantunut. Pelaaja tuijottaa tyhjyyteen. Jortikka vaihtaa suomesta englantiin ja tiivistää palautteensa kolmeen sanaan: "You stupid fuck!"

Pelätkää mutta totelkaa. Siinä Jortikan johtamistyyli.

Halutessaan Hannu Jortikka on hurmaava seuramies ja tarinankertoja, mutta huutava valmentaja-Jortikka on sekoitus laskelmoitua työminää ja turkulaisen äkkipikaista luonnetta.

Kovia työmetodeitaan Jortikka on perustellut sanomalla, että työssä haetaan vain tuloksia, ei ystäviä. Hän on nöyryyttänyt pelaajia ja tehnyt julmia päätöksiä, antanut kylmiä potkuja.

"Monesti on itsestäkin tuntunut tosi pahalta, mutta silti on tiennyt, että näin pitää tehdä, jos haluaa saada homman toimimaan", Jortikka sanoo.

"Puhutaan valmentajan koirankopista, mutta monesti kyse on vain siitä, että haluan auttaa pelaajaa. Kun pelaaja itse ei tunnista omaa potentiaaliaan."

Jortikka nostaa esimerkiksi Amurin pelaajan Sergei Plotnikovin, jonka kyvyt hän tunnisti. Plotnikov kuitenkin hermostui helposti ja otti turhia jäähyjä. Valmentaja Jortikka kouli Plotnikovia. "Olin sille kova, heitin katsomoon."

Myöhemmin Plotnikov sanoi, ettei olisi kehittynyt ilman Jortikkaa. Seuraavaksi Plotnikov siirtyy NHL:ään.

Plotnikovin antama tunnustus saa Jortikan melkein – vain melkein – herkistymään. "Juuri tästä mä tykkään valmentamisessa: että pystyy auttamaan."

On Jortikka pystynyt joukkueitakin auttamaan. Hän on muun muassa valmentanut Suomen nuoret maailmanmestaruuteen, ollut kakkosvalmentajana, kun Suomi voitti 1988 ensimmäisen arvokisamitalin sekä valmentanut TPS:n kuusi kertaa Suomen mestariksi.

Menestynyt jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka esittelee Torremolinosta, joka on muun muassa homoyhteisön suosima lomapaikka
Menestynyt jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka esittelee Torremolinosta, joka on muun muassa homoyhteisön suosima lomapaikka
Hannu Jortikan kakkoskotikaupunki Torremolinos ei ole enää yhtä suosittu suomalaisten keskuudessa kuin ennen. Sen sijaan kaupungissa on kymmeniä homoravintoloita, jonne saavutaan juhlimaan ympäri Eurooppaa. Toimittaja: Petteri Ala-Kivimäki, kuvaus ja leikkaus: Vesa Koivunen

Habarovskissa Jortikalla oli kovat tulot ja paineet – ja yksinäistä. Ulkomaalainen valmentaja joutuu Venäjällä helposti keskelle juonitteluja.

"Siellä ei pikkupojat pärjää, pitää olla henkisesti tosi kova", Jortikka sanoo. Hän kertoo tarinan, joka avaa hieman KHL-arjen kiemuroita.

Jortikka hankkiutui eroon Amurin pelaajasta Aleksei Kosourovista, joka sitten mustamaalasi uuden seuran riveissä Jortikkaa medialle. Pelaajan mukaan Jortikka halusi ampua Kalašnikov-rynnäkkökiväärillä kaikki venäläiset.

Uutisesta kului vähän aikaa, ja seuran turvamies kutsui Jortikan huoneeseensa. "Haluat kuulemma ampua Kalašnikovilla", sanoi turvamies, joka oli entinen Omonin eli miliisin pelättyjen erikoisjoukkojen jäsen.

Turvamies pyysi Jortikan ja kakkosvalmentajan mukaansa. He saapuivat taloon, jossa oli ampumarata ja kolme Omonin miestä.

"Ne toi mulle erikoisvalmisteisen Kalašnikovin, se painoi saman verran kuin jääkiekkomaila. Pruuttasin sillä menemään. Ammuin vahingossa sarjatulella, ja kaikki laukaukset meni ohi, jossain taustapelleissä vain kolisi. Kakkosvalmentajaa nauratti."

Espanjan lämmössä kaikki on päinvastoin. Täällä ei tehdä töitä, ei juuri juonitella eikä ammuta sarjatuliaseilla. Täällä köpötellään tuntitolkulla rantakadulla. Täältä hankitaan ystäviä.

Jortikka lensi Espanjan Aurinkorannikolle ensimmäisen kerran keväällä 1989. "Silloin mut raahattiin puoliväkisin tänne, kun TPS:n mestaruusjuhlat jatkuivat. Kolme vuotta sitten ostin täältä oman asunnon."

Jortikka vie asunnolleen, vaikka vaimo Tuula on sen kieltänyt. Siksi kävelemme suoraan olohuoneen halki parvekkeelle. Sieltä avautuu Välimeri. Lämpöä on noin 30 astetta, ja aurinko kuumottaa pilvienkin läpi.

Lämmössä on mukava puhua äärimmäisestä kylmyydestä, joka vallitsi Venäjän itäisessä kolkassa Habarovskissa.

"Yksi viikko oli sellainen, että pakkasta oli vähintään 40 astetta. Aika tuhtia oli. Oppi kerrospukeutumisen."

Nyt Jortikan vaaleiden kesähousujen ja sinisten mokka-avokkaiden välistä ei pilkota pitkien alushousujen resori, vaan paljas nilkka.

Terassilla on pöytäryhmä, kaksi aurinkotuolia ja suihku.

"Ettei tarvitse mennä sisälle aurinkorasvojen kanssa."

Ollaan kaikkein pyhimmässä. Paikassa, jossa Hannu Jortikka ottaa aurinkoa!

Jortikan naapuriparvekkeella on pieni lipputanko, jossa liehuu kelta-sininen isännänviiri. Naapuri on ruotsalainen lipputehtailija.

"Tytär Jutta kysyi kerran, että miksi molemmilla naapurin miehillä on silkkitakit", Jortikka kertoo ja hymyilee.

Jortikkaa voi turvallisesti kuvailla sanalla jättihetero. Hän on silti suvaitsevainen.

"Pakko se on. Ja on se helpompaa, kun tulee ikää."

Yleensä naapurin isännänviirinä liehuu sateenkaarilippu. Kaiken asiaan liittyvän kohun jälkeenkään Jortikka ei tiennyt, mitä sateenkaarilippu edustaa.

"Tytär kysyi, että tiedätkö iskä, mikä toi lippu on? Alakerran naapurit pilkkasivat mua siitä lipusta. Mutta se naapurin lipputehtailija on hirveän fiksu ja kiva kaveri, ei siinä mitään."

Jääkiekkoon kuuluu mitäänsanomaton puheenparsi, niin sanottu lätkäjargon. Mutta Jortikka on avoin.

"Kun tein Amurin kanssa toisen sopimuksen, tiesin, että palkka humahtaa ylös. Tiesin, että voin kevyesti ostaa tämän asunnon, ja niin se menikin sitten."

Käteisellä?

"Joo joo joo, ei siinä ollut ongelmia."

Ympyrä tavallaan sulkeutui, sillä Jortikan ensimmäinen KHL-sopimus syntyi juuri täällä Torremolinoksessa, sen pääkadulla.

"Vaimon kanssa ajettiin siinä, kun agentti soitti, että tässä olisi nyt Amur tarjolla. Mentiin paikalliseen puhelinkioskiin, jota hoiti marokkolainen poika. Siellä printattiin sopimus, ja niitä papereita oli aika monta."

"Päätös syntyi 15 minuutissa. Eikä mulla ollut hajua, missä se Habarovsk on."

Jortikka allekirjoitti sopimuksen, ja marokkolainen puhelinkioskin hoitaja skannasi ja lähetti sen takaisin.

"Vaimo sanoi, että nyt annat sitten kunnon tipin sille jätkälle. Annoin satasen."

Agentin mukava puhelinsoitto ilahduttaisi taas kovasti Jortikkaa. Hän on 58-vuotias työtön mies.

KHL on villi ja arvaamaton, mutta sinne Jortikka haluaisi takaisin.

"Koko ajan odotan, että Venäjältä aukeaisi työpaikka, mutta ei se enää aukea. Se on realismia. KHL alkaa jo elokuussa. Agentin kanssa puhuin, ja hän sanoi, että nyt on, Hannu, Venäjän kanssa vaikeaa."

KHL:ään on ulkomaalaisen valmentajan juuri nyt hankala päästä. Kotimaan liigassa Jortikka ei enää halua valmentaa.

Jortikan parvekkeelta avautuu eläkeläisen paratiisi, mutta hän haluasi tehdä vielä muutaman vuoden töitä.

"Kyllä työ pitää ihmisen kasassa, sitä kautta tulee rytmiä elämään."

Onko 30-vuotinen ura valmentajana ohi?

"Sanoin jossain haastattelussa, että en tiedä, mitä rupean isona tekemään. Tietysti kiekon ympärillä voisi tehdä jotain muuta, mutta jonkun pitäisi tulla sanomaan, että nyt olisi tarjolla tällainen."

Hetkinen, kohta aukeaa paikka lajin huipulta. Lähtisitkö jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi, Kalervo Kummolan seuraajaksi?

"Ei ei ei ei."

Eläkepäivät kuitenkin lähestyvät, ja niitä Jortikka aikoo viettää paljon juuri Espanjassa.

"Kun hommasi täältä asunnon, niin se oli selvä. Olen ylittänyt sen kynnyksen, että olisin vain lomalla. Elän tässä ajassa ja rytmissä."

Yksinäisyys on iso ongelma Aurinkorannikolla. Ystävät ovat tärkeitä. Jortikka luettelee kavereitaan Espanjassa. Jussi. Asko. Pera. Hessu. On toki muitakin.

"Niitä on yllättävän paljon. He auttavat, jos tarvitsee. Heidän luokseen voi kävellä kuin kotiinsa."

Jortikka seuraa paljon urheilua, mutta oma liikunta rajoittuu rantakadulla kävelyyn ja parvekkeella kuntopyörän polkemiseen. "Polvet on leikattu seitsemän kertaa, niissä on kovat kulumat. Kurjaa, ettei voi harrastaa pallopelejä."

Golfia Jortikka ei pelaa. "En vielä, mutta vaimo kun määrää, että pitää alkaa pelata, niin sitten."

Aika kuluu myös matkustelemalla ja lukemalla. Vaimo on johtajana isossa kirjakaupassa, joten kirjoista ei ole pulaa.

Kirjahyllyssä on myös pieni vitriini, jossa on muutama palkinto, muun muassa Fuengirolan kunniakansalainen -pysti.

"Toin TPS:n joukkueen usein tänne Aurinkorannikolle leirille. Edesautoin kuulemma maiden välistä kanssakäymistä ja toin tänne rahaa. Olin silloin Fuengirolan teeveessä. Hikoilin kauheassa kanuunassa. Se nauratti."

Jortikka on mukana Torren Tiikerit -yhdistyksessä, joka järjestää erilaisia tapahtumia.

"Itse pitää olla aktiivinen, ei täältä kämpästä kukaan tule hakemaan. Olen tottunut olemaan isossa porukassa, jossa puhutaan paskaa ja leikitään."

Joskus tammikuussa saattoi olla yksinäistä ja ikävää, kun ilma ja lattia olivat kosteita ja viileitä ja moni ystävä Suomessa. "Oli vain, perkele, mentävä ulos. Ajoin aina yhden Ykän luokse aamukahville. Hän on Tepsin huoltaja ja entinen vanginvartija. Kerran teimme kapakkakierroksen, kävimme 15 Suomi-baarissa."

Hannu Jortikka katsoo jääkiekon MM-kisoja pienessä sporttibaarissa, La Donassa. Television yläpuolella roikkuu hänen pelipaitansa 1970-luvulta.
Hannu Jortikka katsoo jääkiekon MM-kisoja pienessä sporttibaarissa, La Donassa. Television yläpuolella roikkuu hänen pelipaitansa 1970-luvulta.

Tänäkin iltana Jortikka on menossa Suomi-baariin. Paikallisessa La Donassa näytetään jääkiekkoa. Siellä Jortikka katsoo Suomen liigan pelejä, joskus kolmekin kertaa viikossa. Tänään on vuorossa MM-ottelu Suomi–Norja.

Jortikan bemari on parkissa La Donan edessä. Sisällä baarissa, paraatipaikalla taulutelevision yläpuolella, on Jortikan vanha TPS-pelipaita 1970-luvun lopulta.

Jortikka katsoo Suomi–Norja-ottelua muutaman kaverin kanssa samassa pöydässä. Television lähikuvassa näytetään Suomen päävalmentajaa Kari Jalosta, joka on Jortikan ystävä, melkein naapuri Turussa ja entinen luottopelaaja.

Jortikka seuraa tyynesti lähetystä, kommentoi silloin tällöin tilanteita ja pyörittää päätään kommentaattori Juhani Tammiselle. Suomen puolustaja Juuso Hietanen saa jäähyn. Jortikka on kutsuttu Hietasen häihin.

Täällä tuttujen keskellä Jortikka saa olla rauhassa. Hän on kuitenkin valmiudessa. Jos Suomi pääsee loppuotteluun, Jortikka saattaa lentää Prahaan. Sitä varten hän pakkasi Suomesta mukaan poikkeuksellisesti puvun ja pukukengät.

Hannu Jortikan karisma on tehnyt vaikutuksen Torren suomalaisyhteisöön.

Lisa Blom tulee varta vasten kehumaan Jortikkaa, joka on hänen miehensä ystävä. "Hannu on tosi älykäs. Hän muistaa ystäviään, tuo meille lahjoja. Habarovskista hän toi tuliaiseksi aitoa kaviaaria. Hän on tosi positiivinen ihminen."

Lisa Blomin mies Ari komppaa: "On se hieno ihminen. Niin hieno ihminen."

Tähän asti Ari Blom on keskittynyt vinoilemaan Jortikalle kevyesti, joten on pakko tarkistaa, onko kyseessä ironinen lausunto? Ei ole.

"Se on niiiin ihana, ihana äijä", ylistää eräs nainen Jortikkaa baaritiskillä.

"Se on niin lutunen."

Myös eläkkeellä oleva Finnairin lentäjä Jussi Sergin pitää Jortikasta. Juuri Serginin kanssa Jortikka puhui tuntitolkulla Skypessä, kun hän kärsi yksinäisyydestä Habarovskissa.

Sergin tutustui Jortikkaan viisi vuotta sitten. Hän ei tiennyt, että Jortikka on kuuluisa jääkiekkovalmentaja.

"Istuimme syömässä, ja kuulin, kun Jortikka puhui jääkiekosta. Kysyin ihan vilpittömästi, että oletko jotenkin tekemisissä jääkiekon kanssa. Jortsu katsoi, että vittuileeko toi jätkä. Siinä sitten tutustuimme. Meistä tuli perhetuttuja", Sergin sanoo.

On Serginin vuoro kehua Jortikkaa.

"Äärettömän lojaali kaveri, ei jätä ystäviään. Huippusälli. Ei ole ikinä rehvastellut tai nostanut omaa egoaan tässä yhteisössä. Hyvin humaani kaveri."

Onko Hannu Jortikka viettänyt jo liikaa aikaa auringossa, sateenkaarikansan suosimassa Torremolinoksessa?

On kysyttävä: Hannu Jortikka, oletko humaani?

"No eeen. Ei musta humanistia saa. Olen enemmän rautaa rajalle -mies. Toiminnan mies."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat