Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten äiti irrotteli, kun sinä olit lapsi?

Äiti luki suljetun oven takana. Äiti tanssi itsekseen kotona. Äiti voitti hiihtokisat. Äiti tapasi ystäviä ja haisi aamulla pahalta. Kyllä lapset muistavat, miten äiti rentoutui.

Sunnuntai
 
F.E.Fremling
Hyötyhommia. Vuonna 1943 helsinkiläiset perheenemännät kokoontuivat tekemään tallukoita.
Hyötyhommia. Vuonna 1943 helsinkiläiset perheenemännät kokoontuivat tekemään tallukoita. Kuva: F.E.Fremling

M itä äiti teki, kun hänellä oli omaa aikaa? Kun äiti vaihtoi vapaalle. Halusi rentoutua. Mitä äiti harrasti, kun olit lapsi?

Kysyin tätä eri-ikäisiltä ihmisiltä eri puolilta Suomea, tutuilta ja tuttujentutuilta. Lapsuudenmuistot ovat hauskoja. Äidin touhut näyttäytyvät niin mainiossa valossa.

Eiväthän lapset kaikkea näe. Jotkut jopa sanovat, ettei äidillä ollut omaa aikaa, hän eli vain perhettä varten. Jotkut uskovat, että entisaikaan elämä oli sellaista.

Se ei ole totta. Äidit ovat kaikkina aikoina osanneet arjen keskelläkin huokaista hetken ja nauttia. Olivatko äidit sittenkään ennen niin kovin erilaisia kuin nyt?

Kolmekymmentäluvulla äitien huvina pienellä paikkakunnalla oli ystävien tapaaminen, kertoo Sauvossa kasvanut 85-vuotias nainen.

"He vain kävivät kylässä. Ei ollut mitään sen kummempaa. Mamma kävi Virtasilla, ja Virtasen täti kävi meillä. Niillä oli omia juttuja. Kävelivät, menivät istumaan kalliolle ja kattelivat ihmisiä. Arvostelivat niitä ja naureskelivat."

Samaahan tehdään nytkin!

Markus Jokela hs
Televisiosarjoja. Soili Huttunen yritti katsoa Kauniita ja rohkeita kotonaan Hyvinkäällä vuonna 2003, kun lapset Emma ja Eemeli leikkivät.
Televisiosarjoja. Soili Huttunen yritti katsoa Kauniita ja rohkeita kotonaan Hyvinkäällä vuonna 2003, kun lapset Emma ja Eemeli leikkivät.

Railakkaita äitejä on ollut aina, iloa löytyi ihan kotoa.

"Äitini ei varsinaisesti harrastanut mitään, mutta omalla ajallaan hän useimmiten lauloi ja tanssi", kertoo Pieksämäellä 50-luvulla syntynyt nainen. "Äitini rakasti tanssia, yksin, kaksin, ystävien ja lasten kanssa. Kaikki ystävänikin muistavat aina Esterin tanssin. Hän oli kyllä nuoruudessaan harrastanut tanssia ihan kilpailutasolla asti. Äitini oli myös kävelevä tietosanakirja vanhojen suomalaisten elokuvien suhteen. Hän katsoi leffoja, luki aiheesta kaiken mahdollisen tiedon ja syötti sen sitten perheelleen. Siitä olen kiitollinen. Olisiko se sitten ollut äidin harrastus? Vai intohimo? Näitten asioitten keralla ihana äitini todella rentoutui ja oli onnellinen, niin uskon."

Nykyään kokkaaminen ja vaatteiden tuunaaminen on muotia. Helposti ajatellaan, että sama homma oli ennen rutiinia ja raatamista. Ei välttämättä.

"Kolmen lapsen työssäkäyvänä äitinä, joka teki itse lapsille vaatteet ja ruuat, äidille ei tainnut jäädä juurikaan niin kutsuttua vapaa-aikaa. Hän on/oli loistava kokki, joka luki, leikkasi, keräsi ja kokeili ennakkoluulottomasti erilaisia reseptejä, joten varmaan leipominen ja ruuanlaitto oli yksi itsensä toteuttamisen muoto", sanoo Kuopiossa 60-luvulla kasvanut nainen.

Jostain syystä hänen siskonsa muistaa äidin vähän eri näkökulmasta, vapaampana.

"Äiti harrasti lukemista, elokuvia, teatteria, lenkkeilyä, tyttöystävien tapaamisia ja juhlien järjestämisiä. Muistan myös reseptien ja naistenlehtien selaamisen, leipomisen ja leffat televisiosta. Ihan samanlaista kuin mun rentoutuminen nyt!"

Viihde kuuluu äitien elämään. Lasten muistoissa toistuvat samat televisiosarjat: Peyton Place, Dallas ja Dynastia, Kauniit ja rohkeat, Salatut elämät, Emmerdale, Downton Abbey, saksalaiset ja tanskalaiset dekkarisarjat.

Suosikkisarjan seuraaminen on saavutettu etu, josta ei tingitä. Tietty kellonaika, jolloin äitiä ei saa häiritä.

Ennen televisiota sama päti radioon. Radioteatteri oli 50–60-luvulla parhaimmillaan, kertoo nainen Oulusta.

"Äiti kertoo usein illoista, jolloin hän oli saanut lapset nukkumaan ja saattoi istua radion ääreen kuuntelemaan kuunnelmaa ja kutomaan tietysti, koska joutenhan ei voinut vapaa-ajallakaan olla. Isä oli jossain, niin sanotusti ylitöissä eli töissä tai naisissa. Hauska yksityiskohta äidin kertomuksessa on isäni isä. Hän ei pitänyt isästäni ja saattoi joskus kuunnelmailtana tulla saaren toisesta päästä kolkuttamaan ovelle: Onko herra miehesi kotona? Jollei ollut, tuli vanha ukko seuraksi istumaan. Haki samalla puita ja vettä, teki askareita, joita isäni ei kiireiltään joutanut tekemään."

Kyllä ennenkin jotkut asiat todella kolahtivat. Vai mitä sanotte Pohjois-Pohjanmaalla kasvaneen naisen kokemuksesta:

"Ei äideillä ollut 1950-luvulla omaa aikaa, ei minunkaan äidilläni. Hän oli päivät töissä pankissa ja hoiti illalla kotia ja meitä kolmea lasta. Isossa pankkikiinteistössä ei ollut talonmiestä; äiti lämmitti ja teki lumityöt, piti kunnossa pihat, kukat ja pensasaidat. Hän tuntui olevan aina liikkeellä tekemässä jotakin hyödyllistä.

Mutta joka kerta, kun Raahen Seudussa oli ilmoitus, että Bio Huvimyllyssä esitettäisiin Tuulen viemää, äiti jätti tekemiset sikseen ja maanitteli isän viemään hänet ja tädin kaupunkiin.

Raisa Kyllikki Karjalainen
Urheilua. Pia Utria (vas.), Arja Linnavuori ja Tina Sarivaara vesijuoksivat Uimastadionilla 2008.
Urheilua. Pia Utria (vas.), Arja Linnavuori ja Tina Sarivaara vesijuoksivat Uimastadionilla 2008.

Tuulen viemää palasi lähikaupunkien elokuvateatterien ohjelmistoon kerran vuodessa, ja me lapset opimme nopeasti, että sen jälkeen meidän arkemme nyrjähtäisi hetkeksi sijoiltaan. Kun äiti oli nähnyt elokuvan, hän halusi lukea myös kirjan, molemmat osat. Siihen meni kaksi viikkoa, ja koko sen ajan äiti oli etäinen ja hajamielinen. Me söimme iltaisin lämmitettyä lihakeittoa, josta liha oli loppunut monta päivää sitten, ja katselimme, kun äiti luki.

Minä kävin ostamassa vastakirjalle kaupasta ranskanleipää, ja tarjosin sitä ja makkaraviipaleita suoraan paperikääreestä pikkuveljille. Äiti vain luki.

Tiesimme, että kerran vuodessa toistuva urakka olisi ohi, kun äiti soitti tädille ja alkoi pohtia tämän kanssa, miksi Scarlett O'Hara oli niin mahdoton, vaikka hänellä oli älliä ja ymmärrystä enemmän kuin monella muulla, ja oliko Rhett Butleria esittävä Clark Gable imelä vai komea. Mutta eniten he puhuivat Scarlettin puutavarabisneksistä. Ne kiinnostivat kumpaakin. Että miten se kana pystyi pyörittämään sahaa."

Äidin omaa aikaa on arjessa kahdenlaista: on lepoa tuottavia Hetkiä ja lepoa tuottavaa Rytmiä, kertoo yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen Itä-Suomen yliopistosta.

Hetkissä arki pysähtyy, äiti katsoo ehkä lastaan, mutta tärkeää on, että juuri silloin äitiä ei tarvita mihinkään. On hyvä juuri näin, ja voi olla jopa onnellinen, Jokinen selittää.

Rytmi taas on jotain toistuvaa: kuorolaulu, jumppa, avantouinti tai mikä tahansa arkea kannatteleva säännöllinen juttu, josta tulee tunne, ettei ole yksin, Jokinen kuvailee.

Oma ajan merkitys riippuu myös aikakaudesta, paikasta ja yhteiskuntaluokasta. Kotiäitinä oli 50-luvulla erilaista kuin nyt. Vielä 80-luvulla äidit puhuivat, että on ihanaa, kun pääsee töihin lepäämään. Nyt halutaan jäädä kotiin, Jokinen kertoo.

Tutkijat kuvaavat Prekarisaatio ja affekti -kirjassa, miten venäläiset maahanmuuttajaäidit turhautuvat kotona. Suomalaiset luomuäidit sen sijaan nauttivat lapsentahtisen äitimisen suomasta hengähdystauosta.

Kotiäitiys on lasten kuvauksissa ihan erilaista riippuen yhteiskuntaluokasta ja naistyypistä.

"Äitini oli kotiäiti eli ei koskaan töissä kodin ulkopuolella, aikamoinen etuoikeus sekin", kertoo Kuopiossa 60-luvulla syntynyt mies.

"Meillä oli tosi kodikasta, kaikki oli aina kunnossa. Ruoka hyvää ja pullaa sai kotitekoisena. Ainoa muistikuva siitä, että äidillä oli omaa aikaa, on se, kun hän kävi tiistaisin marttakerhossa. Kerho kävi Leningradissa 1970-luvun alussa, ja se oli varmaan aika vaikuttavaa, koska äiti sitä usein muisteli. Muutoin hän kutoi tai luki lehtiä tai katsoi televisiota tai jutteli puhelimessa sukulaistensa tai muutaman henkiystävänsä kanssa. Teatterissa hän kävi harvoin. Ei siis juuri ollut aktiviteetteja kodin ulkopuolella. Äiti oli syntynyt 1928, ja varmaan hänen maailmankuvansa oli aika konservatiivinen."

Järkevältä kuulostava järjestötoiminta, kerhot ja kurssit ovat olleet äideille ehkä sittenkin myös hauskoja vapaahetkiä.

Volker von bonin helsingin kaupunginmuseo
Matkoilla, turistina, lasten kanssa retkellä, voihan äidillä olla silloinkin hetki omaa aikaa. Tässä on meneillään kahvihetki Korkeasaaressa toukokuussa 1966.
Matkoilla, turistina, lasten kanssa retkellä, voihan äidillä olla silloinkin hetki omaa aikaa. Tässä on meneillään kahvihetki Korkeasaaressa toukokuussa 1966.

"Äiti luki kirjoja ja teki ristikoita jo silloin. Kun isä eli, äidillä ei ollut monia harrastuksia, koska isä saattoi tulla myöhään töistä ja äiti halusi, että hänelle on silloin ruoka valmiina. Silloin äiti kävi vain Maatalousnaisten ompeluseurassa joka keskiviikko. Isä kuoli, kun olin kymmenvuotias. Sen jälkeen äiti kävi aika paljon monessa eri yhdistyksessä", muistelee Muoniossa 70-luvulla kasvanut mies.

Helpoin ja hyväksytyin suomalaisten äitien harrastus on ollut lukeminen. Monissa lapsuudenmuistoissa on maalauksellinen kuva äidistä lukemassa, tietyssä asennossa, tietyssä paikassa.

"Muistan äidin istuneen olohuoneessa monesti kirja kädessä, kun itse siinä matolla leikin. Sitten vähän myöhemmin lukemisharrastus laajeni kirjapiiriin, jossa äiti käy edelleen keskustelemassa jostain kirjasta vakioporukan kanssa", kertoo Kajaanissa 80-luvulla kasvanut mies.

"Äiti on aina lukenut rentoutuakseen. Sohvalla poncho harteilla", muistaa Kouvolassa 80-luvulla kasvanut nainen.

"Äiti lukemassa hiljaa paikoillaan, ja aina se lopulta nukahti siihen. Siihen tunnelmaan liittyi rauhaa ja rakkautta äitiin, toisaalta myös pitkästymisen tunteita ja ärtymystä siitä, että se kehtasi keskittyä siihen kirjaansa. Muistan, miten hätyyttelin sitä, jotta sain reaktioita aikaan. Varsinkin, jos se kehtasi nukahtaa", kertoo Helsingissä 80-luvulla kasvanut nainen.

Urheiluakin äidit rakastavat. Vanhemmat naiset ovat hillittömiä penkkiurheilijoita.

"Äidin intohimona olivat jääkiekko- ja nyrkkeilymatsit telkkarista. Silloin hän OTTI itselleen omaa aikaa ja perhe sai pärjätä omin avuin", muistelee Pieksämäellä syntynyt nainen 60-lukua.

Äidit ovat itsekin kilpaurheilussa mukana. Lappilaisen, 70-luvulla syntyneen naisen muistoissa äiti on melkein kuin Juhani Peltosen supersankari Elmo.

"Hiihto on ollut äitini suosikkiharrastus. Asuimme lappilaisessa pikkukylässä, ja ladut piti tehdä itse. Äiti käynnisti moottorikelkan, lykkäsi meidät lapset kyytiin ja painoi kaasua, jotta pikkuveli ei ehtinyt karata Winhan pakoputken paukkuessa. Ylläksen kisoissa kannustimme televisiosta tuttuja julkkiksia, Juha Mietoa tai Helena Takaloa ja tietysti myös äitiä, joka kipusi tuloksissa Marja-Liisa Hämäläisen (nyk. Kirvesniemi) edelle.

Helsingin kaupunginmuseo
Järjestötoimintaa. Rouva Aili Wessberg järjesti 20-luvulla kotonaan Marttojen keittokurssin. Taisi olla hauskaa.
Järjestötoimintaa. Rouva Aili Wessberg järjesti 20-luvulla kotonaan Marttojen keittokurssin. Taisi olla hauskaa.

Äitini oli tehnyt maatalon miesten töitä jo kymmenvuotiaasta asti ja oli oikea voimanpesä. Hän hankosi heinää seipäille, halkoi puita ja opetti minutkin käyttämään kirvestä jo viisivuotiaana.

Keväisin äiti kasvatti tomaatintaimia. Kesällä rouskutimme äidin kasvattamia porkkanoita, lanttuja ja nauriita sekä söimme äidin keräämiä hilloja, puolukoita ja mustikoita. Pimeinä syysiltoina äiti kiskoi päreitä ja teki koreja. Talvella äiti piti kylän naisille jumppaa, josta oli kiirehdittävä saunaan ennen kuin Peyton Place alkoi."

Urheiluseuratoiminta on usein yhdistänyt perhettä. Ja 80-luvulla yleistynyt kuntoliikunta, kuten porvoolainen nainen kertoo.

"Äiti pelasi lentopalloa. Kun harrastus loppui, surin, etten enää voinut roikkua salissa. Kyllä äitiäkin taisi vähän harmittaa.

Kun äidillä oli painonpudotus- tai kuntoilukuuri meneillään, he tekivät isän kanssa pitkiä kävelylenkkejä iltaisin töiden jälkeen. Tuulipuvuissa oli sama kuviointi, mutta eri värit.

Äiti oli aktiivinen meidän lasten urheiluharrastuksissa, toimi joukkueenjohtajana futisjengissäni.

Mitään hirmuisen räväkkää arjesta irtiottoa en muista äidin ikinä tehneen. En myöskään muista, että äiti olisi koskaan lähtenyt ystäviensä luokse tai että meillä olisi käynyt äidin ystäviä. Mun muistikuvissa äiti oli lähestulkoon aina meidän kanssa."

Liikuntakin on äidille helppo ja kaikkien hyväksymä harrastus. Nykyään se lasketaan melkein velvollisuudeksi eikä huviksi.

Matti Tapola
Matonpesua. Raili Ryhänen oli aurinkoisessa puuhassa vuonna 1970.
Matonpesua. Raili Ryhänen oli aurinkoisessa puuhassa vuonna 1970.

Kirjailija Tittamari Marttinen pohtii esseekokoelmassaan Nainen joka söi napoleonin, miten käyttäisi parhaiten oman ajan. Jos ei tee mitään, aika menee hukkaan. Jos tekee töitä, aika kuluu liian nopeasti. Parasta onkin ehkä, että ihan vain kampaa tukan tai juo kupin kahvia.

Kahvilat ja leivokset. Baari ja pari kaljaa. Äidit nautiskelevat eri tavoin.

"Aina kun meidän äiti saa omaa aikaa, hän ottaa itselleen pussillisen pakastettuja katkarapuja ja kaljan. Istuu alakerran telkkarihuoneeseen ja pistää pyörimään katsomattomia tv-nauhoituksia. Myös aamut ovat äidin aikaa, hän kun herää aikaisemmin kun muut. Silloin hän lukee päivän lehden ja juo aamukahvit ilman että kukaan tulee häiritsemään", kertoo 90-luvulla Kuopiossa syntynyt nainen.

Kiisteltyjä arvovalintoja ovat: Pitääkö tehdä hyödyllistä vai saako nauttia? Tekeekö hyvää itselle vai perheelle? Kuluttaa vai keräillä, siis mennäkö shoppailemaan vai marjastamaan? Viihdytäänkö kotona vai kylillä? Yksin vai yhdessä?

"Äiti teki käsitöitä (hyödyllistä), kävi marjassa, hiihteli (opetti samalla lapsia hiihtämään). Kerran muistan, että meillä oli hieroja kotona. Luulen, että äidin ainoat lepohetket olivat sairaalassa lapsen syntymän jälkeen. Onneksi silloin sai vielä synnytyksen jälkeen makoilla muutaman päivän! Hän luki romaaneja, ehkä kävi joskus jumpassa. Mielikuva on kuitenkin, että aina oli meneillään jotain perheen eteen. Äiti oli ÄITI. Ei omaa aikaa, ei omia kavereita, ei omia juttuja", sanoo Kerimäellä 50-luvulla lapsuutta viettänyt nainen.

Joskus hyöty ja nautinto yhdistyvät: matonpesu, sienestys ja puutarhanhoito ovat myös äidin omaa aikaa. Joskus ne ovat myös mainio kulissi, jolla voi vähän huijata perhettä.

"Äiti teki pihatöitä. Sillä hän sai lapset pois jaloistaan. Eihän me haluttu, että joudumme auttamaan. Vähän ajan päästä hänet saattoi löytää juomasta kahvia ja lukemasta naistenlehteä aurinkotuolissa. Jossain vaiheessa äidin kavereitakin tuli meille tekemään pihatöitä, ja iltapäivällä he istuskelivat pihalla, joivat viiniä ja nauroivat niin, että lähimetsä raikasi.

Toinen äidin paikka oli kellari, missä äiti katsoi yksin televisiota. Ei tarvinnut katseluajasta riidellä, vaan sai rauhassa katsoa Kauniit ja rohkeat.

Talvella äiti kävi kävelyillä koiran kanssa. Saattoi kiertää koko kaupunginosan ja tulla kotiin, missä odotti lauma nälkäisiä esiteinejä. Kai se oli äidistä tyynnyttävää, kun ei hetkeen tarvinnut kenenkään kanssa riidellä. Sai olla meditoimassa metsälenkeillä. Myöhemminkin äiti kävi hiihtämässä ja teki sellaista, mihin meillä ei ollut intressiä tunkea mukaan", kertoo Porvoossa 80-luvulla kasvanut nainen.

Lapsetkin ymmärtävät, että äiti tarvitsee taukoa heistä. Kouluikäisellä on jo itselläänkin omaa elämää, vauvan kanssa on erilaista, muistuttaa psykologi Hannele Törrönen, joka työskenteli pitkään Ensi- ja turvakotien liitossa. Uudessa kirjassaan Vauvan kanssa vanhemmiksi hän käsittelee tätäkin.

"Oma aika on hyväksi, jos se auttaa äitiä palautumaan aikuiseksi ja antaa suhteellisuudentajua siihen hurjaan tunteiden imuun, jota arki vauvan ja pienen lapsen kanssa on", Törrönen sanoo.

Äitiä ei pitäisi hätistellä virkistymään ja pois vauvan luota, jos hän ei itse halua. Ehkä hän tuntee, että kaupungilla tai jumpassa käyminen ei auta häntä pärjäämään vauvan tai oman mielentilan kanssa. Tärkeintä on tunnustella, palaako kotiin virkistyneenä vai sydän pamppaillen. Onko lapsen luo kiva palata? Jos ei, mikä siinä ahdistaa?

Timo Palm
Sienessä. Kirsi Kataja (vas.) ja Maija-Liisa Mattinen Nuuksiossa 1996.
Sienessä. Kirsi Kataja (vas.) ja Maija-Liisa Mattinen Nuuksiossa 1996.

Myös lapsen kanssa pitää voida levätä ja viettää omaa aikaa, Törrönen sanoo. Ylipäätään äidin pitää levätä aina kun mahdollista: "Kaikki kotityöt simppeliksi, sieltä yli, missä aita on matalin."

Äidin väsymys nousee esiin monissa lapsuudenmuistoissa.

"Äiti kävi joogassa, mutta lopetti sen, kun nukahti sinne aina. Tai niin ainakin luulin. Äiti kertoi vasta nyt, että hän lopetti joogan syöpäleikkauksen jälkeen, kun ei päässyt niihin asentoihin.

Äidin joogaopettaja asui meidän yläkerrassa. Hän sai raivareita lapsilleen ja huusi heille. Meidän perhettä se hirvitti ja samalla hihitytti. Että mielenrauhan opettaja oli kotona hirveä peto", muistaa Helsingissä 60-luvulla kasvanut nainen.

Television ääressä pilkkivä äiti huvittaa, kuten 90-luvulla syntynyt helsinkiläismies kertoo.

"Meidän äiti pistää olohuoneen sohvalle pitkäkseen ja katsoo brittiläisiä tv-sarjoja. Hauska juttu on se, että kun ilta pimenee ja kello lähestyy yhdeksää, äidillä on silmät kiinni, vaikka televisio on päällä. Mutta hän ei koskaan nuku, vaan hän opettelee englannin kieltä kuuntelemalla."

Jotkut äidit hakevat rauhaa suljetusta tilasta.

"Mieleen ovat jääneet pitkät kylvyt, jolloin äiti sai olla kylpyhuoneessa rauhassa lukkojen takana. Tai liekö nuo edes olleet pitkiä, luultavasti kärsimättömästä lapsesta muutaman minuutin poissaolo tuntui pitkältä, kun oli tottunut, että äiti on aina läsnä ja saatavilla", sanoo Kuopiossa 60-luvulla syntynyt nainen.

Järvenpäässä 90-luvulla kasvanut nainen muistaa, miten äiti vetäytyi lukemaan makuuhuoneeseen. "Näen yhä silmissäni sen suljetun oven."

Jotkut äidit ovat oppineet luomaan ympärilleen oman tilan muiden keskellä.

"Kun äiti ottaa kirjan esiin, se tarkoittaa sille omaa aikaa. Äiti pystyy lukemaan, vaikka muut katsoisivat vieressä telkkaria tai olisi muuten hälyä. Lukemisesta tulee sille sellainen oma rauha ja tila. Ja silloin mekin saatettiin lukea omia kirjoja tai tehdä jotain muuta, mikä antoi mamille vähän taukoa meistä", kertoo 90-luvulla syntynyt helsinkiläisnainen.

Eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin kirjassa Pidä huolta äidistä käy niin, että äiti katoaa metroasemalla. Lapset ja aviomies katuvat sitä, miten ovat äitiä kohdelleet. Vihdoin yksi heistä sanoo, että he ehkä näkevät äidin elämän synkempänä kuin se olikaan.

Näissäkin muisteluissa moni korostaa sitä, miten hirveän paljon äiti teki perheen eteen töitä eikä hänellä ollut mitään omaa. Entä jos olikin?

Mieleen on jäänyt myös kokemuksia, jotka kummastuttavat lapsia. Aukkoja äidin tarinassa.

"Äiti oli kuullut, että kolmen kilometrin päässä pidetään illalla uskovaisten telttakokous. En ymmärrä, miksi ihmeessä äiti sinne halusi. Ei hän meidän lasten mielestä ollut erityisen uskovainen, tiskatessa vähän virsiä hyräili. Isä vastusti jyrkästi, piti porukkaa hihhuleina. Hirveä riita siitä tuli, mutta äiti lähti silti – polkupyörällä, yllään vähän parempi leninki", kertoo Itä-Hämeessä 60-luvulla syntynyt nainen.

Äidin luovuuskin voi häkellyttää.

"Vapaalla äiti valokuvasi ja teki sarjakuvia. Äidin valokuvanäyttely on jäänyt mieleen. Kuvat oli huomiota herättäviä. Näyttelystä mainittiin lööpeissäkin. Näyttely tuntui hurjalta mutta hienolta, toisaalta nolotti, mutta oltiin siskon kanssa äidistä hurjan ylpeitä myös", kertoo 90-luvulla syntynyt helsinkiläisnainen.

Miten paljon lapset ylipäätään äideistä näkevät ja tietävät?

"Talvisaikaan äidillä ei ollut omaa aikaa, kun hän aina korjasi oppilaiden aineita. Kesät oltiin mökillä. Ehkä hän rentoutui mökillä niin, että paistoi meille lapsille ja lapsien kavereille lettuja? Me lapset oltiin niin omissa oloissamme, etten oikein tiedä, mitä isä ja äiti puuhasivat (paitsi että isä kävi kalassa).

Välillä isä ja äiti lähtivät kahdestaan reissuun ja mummo tuli vahtimaan meitä. Ja mökillä äiti kirjoitti joskus jotain. Ehkä perheeseen liittyvää.

Entä jos lapset vain kokevat, että äiti elää heitä varten ja että äidin omaa aikaa on, kun se paistaa meille lettuja!" pohtii 60-luvulla syntynyt kuopiolaisnainen.

Matkoille ei aina oteta lapsia.

"Välillä meidät lapset jätettiin isovanhemmille hoitoon, jolloin äiti ja isä lähtivät kahdestaan reissuun: Riikaan, Barcelonaan, Lontooseen, New Yorkiin. Matkustelu isän kanssa on aina ollut sellaista äidin omaa aikaa", sanoo 90-luvulla Helsingissä syntynyt nainen.

Mutta kyllä äidit menevät myös yksin.

Äidit ovat liikkeellä, kun lapset nukkuvat. Illalla. Aamulla. Jopa öisin. He menevät paikkoihin, joihin ei oteta lapsia mukaan ja tekevät asioita, jotka ovat lapsilta kiellettyjä.

"Tansseissa äiti kävi joka torstai. Ja kerran vuodessa Turkissa. Ne Turkin-matkat olivat aina äitienpäivän tienoilla", muistaa Turussa 70-luvulla kasvanut yksinhuoltajan poika.

Pienet paheet huomataan.

"Äidillä oli tapana poltella kesäisin tupakkaa. Se liittyi siihen, että on kesäloma ja nyt relataan, mutta ei överisti", sanoo Kouvolassa 80-luvulla kasvanut nainen.

Äitien irtiotot jäävät lasten mieleen – hajuista ja tuoksuista.

"Muistan äidin hajun niinä aamuina, jolloin se oli ollut illan poissa jossain pikkujouluissa tai kaverinsa 30-vuotissynttäreillä. Äiti oli muuten ihan normaali, paitsi että haisi pahalle ja makaili paljon. Niinä päivinä saattoi helposti pummia rahaa herkkuihin: keltaista jaffaa ja Fazerin keltainen pähkinäsuklaalevy, joka syötiin kerralla ja äidin kanssa puoliksi. Minä hain kiskalta. Alkoholipitoisiin äidin vapauksiin liittyi aina pieni riski ja ahdistuksen tunne, mutta krapula sinänsä ei niin haitannut", kertoo 80-luvulla Tampereella syntynyt nainen.

Tärkeintä on ollut, että äiti on aina palannut kotiin. "Kesällä äiti heräsi aikaisin ja kävi aamulla uimassa itsekseen. Hän tuli kotiin, kun minä heräilin. Joskus hän otti minut mukaan, mutta pitkin hampain.

Äidillä oli kirjoitusprojekteja. Kun heräsin, verannalta kuului kirjoituskoneen ääni.

Äidillä oli myös joku ihana mies, jonka kanssa hän kävi risteilyllä. Äiti tuli takaisin onnellisena. Silloin hän tuoksui hajuvedeltä ja toi karkkeja. Miestä en koskaan tavannut. Äiti ei halunnut sekoittaa häntä minun elämääni. Äiti tarvitsi tätä, hän tuli kotiin hymyilevänä ja iloisena.

Äiti oli aina vähän erilainen kuin muut. Yksinhuoltaja mutta taloudellisesti riippumaton, ja uskalsi ottaa oman tilan. Hän on mennyt vastavirtaan", muistaa Helsingissä 80-luvulla syntynyt nainen.

Miettikää, miten älytöntä on skitsoilla, mitä lapselle pitäisi syöttää ja kauanko pitäisi imettää. Ei lapsi sellaista ajattele. Äitiä rakastetaan sellaisena kuin hän on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat