Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lusitanian upotuksesta sai oivaa propagandaa

Sunnuntai
 
Everett collection
Saksalainen sukellusvene torpedoi Lusitanian 7. toukokuuta 1915.
Saksalainen sukellusvene torpedoi Lusitanian 7. toukokuuta 1915. Kuva: Everett collection
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa. Sarja jatkuu vuoteen 2018.

Sata vuotta sitten matkustaja-alus Lusitanian upottaminen johti samankaltaiseen propagandasotaan kuin Malesian Airlinesin koneen pudottaminen viime vuonna Itä-Ukrainassa. Molemmissa tapauksissa sotatoimien kohteeksi joutui suuri joukko sivullisia turisteja.

Saksalainen sukellusvene torpedoi RMS Lusitanian Irlannin rannikolla 7. toukokuuta 1915. Turmassa kuoli 1 198 ihmistä, joista lapsia noin sata. Amerikkalaisia oli 128, ja joukossa oli miljonäärejä ja kuuluisuuksia.

Upotus herätti valtavan kohun ja johti siihen, että Yhdysvallat liittyi myöhemmin sotaan.

Saksassa matkustajalaivan upottamista puolusteltiin. Lusitaniaa oli varoitettu. Ja oliko Lusitanian lastina sitä, mitä kerrottiin – eli voita ja laardia?

Lusitania oli laivayhtiö Cunardin luksusalus, joka veti vertoja kolme vuotta aiemmin uponneelle Titanicille. Sekin oli nopea, upea ja suuri, siinäkin oli ylellisiä salonkeja ja saleja.

Sodasta huolimatta varsinkin liikemiesten oli päästävä Atlantin yli tekemään kauppaa.

Helmikuussa 1915 Saksa oli ilmoittanut pitävänsä Britannian ja Irlannin lähivesiä sota-alueena, jonka läpi ei saisi kuljettaa joukkoja eikä sotamateriaalia. Saksa valvoi kieltoaluetta sukellusvenein. Niiden miehistön piti päästä nousemaan aluksiin tekemään tarkastuksia.

Briteille se ei sopinut.

Kun Lusitania oli 1. toukokuuta lähdössä New Yorkista Liverpooliin, saksalaiset olivat ilmoitelleet amerikkalaisissa lehdissä ja muistuttaneet merisaarrosta. Brittialuksia tulitettaisiin.

Sukellusveneistä ja miinoista huolimatta lähtijöitä riitti.

Lusitania saapui Irlannin aluevesille 7. toukokuuta.

Sukellusvene U-20 havaitsi Lusitanian. Britit tiesivät U-20:n liikkeistä, mutta eivät olleet varoittaneet Lusitaniaa.

Sukellusvene ampui torpedon, joka osui Lusitanian keskivaiheille. Mutta räjähdyksiä olikin kaksi: ensin torpedo ja sen jälkeen omituinen toinen räjähdys. Mikä siellä räjähti?

Aluksen 48 pelastusveneestä saatiin oikein veteen vain kuusi. Alus upposi 18 minuutissa.

Saksalaiset ymmärsivät, että Lusitanian tuholla voi olla kohtalokkaat seuraukset. He muistuttivat antamistaan varoituksista. Eikä heidän mielestään Lusitania ollut puhdas siviilialus.

Jo parin päivän kuluttua The New York Times paljasti, että Lusitanialla oli lastina myös patruunoita ja kranaattien kuoria.

Tätä ei myönnetty Britanniassa, joka kiehui raivoa uhrien puolesta.

Päinvastoin siellä levitettiin huhua, että Saksassa koululaiset saivat Lusitanian tuhon kunniaksi vapaapäivän.

Suositun salaliittoteorian mukaan Lusitania oli Britannian meriministerin Winston Churchillin juoni. Lusitanian oli tarkoituskin tuhoutua, jotta Yhdysvallat saataisiin mukaan sotaan.

Churchill oli vähän aiemmin kirjeessään kauppakamarin puheenjohtajalle kirjoittanut, että hän toivoi merisaartoalueelle paljon matkustajalaivoja – ja briteille sopisi myös, että ne joutuisivat vaikeuksiin.

Lusitanian lastista on väitelty kauan, mutta kiusallista kyllä, vuonna 2008 sukeltajat nostivat hylystä kiväärin patruunoita. Niitä oli laivassa yli neljä miljoonaa. Eivätkä kranaatitkaan tainneet olla tyhjiä kuoria.

Korjaus 18.5. kello 15.55: Jutusta poistettu tieto, että Lusitania olisi ollut upotessaan maailman suurin matkustaja-alus. Se oli sitä valmistuessaan 1906, mutta silloinkin vain parin kuukauden ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat