Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka on maailmanhistorian kuuluisin henkilö?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Vastaus kahden kunnan rajalla sijaitsevista taloista sai lukijat lähettämään Torstille omia havaintojaan.

Jukka Knuuti epäili tällaisen talon sijaitsevan Sääksjärven Rajasaaressa Lempäälän ja Tampereen rajalla. Vaikka kuntien raja kulkee saaren läpi, talo on kokonaan Tampereen puolella.

Tapani Annila kertoi koulusta, joka rakennettiin tarkoituksella Isonkyrön ja Laihian rajalle. Koska koulu on kuitenkin muutettu asuinrakennukseksi, on kaavaa tarkistettu niin, että talo ja tontti ovat nykyään Isoakyröä.

Kari K puolestaan epäili, ettei huonokuntoisemmalta kuluisi vaalikävelyllä enempää energiaa kuin paremmassa kunnossa olevalta, saman painoiselta kaverilta. Rasitusero ei kuitenkaan ole pelkkää tunnetta. Huonokuntoisemmalla ihmisellä sydän hakkaa nopeammin, hengitys kiihtyy ja kroppa lämpiää enemmän, mikä lisää energian kulutusta parempikuntoiseen verrattuna.

 

Kuka on maailmanhistorian kuuluisin henkilö?
 

Kiehtova kysymys, johon tarkan vastauksen antaminen on mahdotonta.

Juuri nyt historian kuuluisin ihminen saattaa hyvinkin olla elävä henkilö, esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, mutta jos kaivataan pidempää aikajännettä, pitäisi asiaa pohtia nykyhetken ulkopuolelta.

Toinen ongelma on henkilöt, joiden maine on kasvanut ihmistä suuremmaksi. Yksi ilmeinen ehdokas on Jeesus, mutta itse asiassa historiallisesta Jeesuksesta tiedetään hyvin vähän. Puhummeko siis ihmisestä vai myytistä?

Joskus on mitattu, että Charles Chaplin on maailman tunnistettavin henkilö, mutta silloinkin kyseessä oli hänen kulkurihahmonsa. Ilman rooliasua Chaplinin tunnistettavuus romahtaisi.

Yrityksiä asian selvittämiseksi on kuitenkin tehty. Vuonna 2013 tietojenkäsittelytieteen professori Steven Skiena ja Googlella työskentelevä insinööri Charles B. Ward julkaisivat teoksen Who's Bigger (Cambridge University Press), jossa he pyrkivät määrittelemään ihmisten tunnettuutta englanninkielisen Wikipedian ja muiden verkkolähteiden kautta. Analyysissään he pyrkivät myös korostamaan historiallisia kiintotähtiä nykypäivän julkkisten kustannuksella.

Skiennan ja Wardin analyysissä maailmanhistorian tunnetuin henkilö oli Jeesus ja toiseksi tunnetuin Napoleon. Kärkikymmenikössä olivat myös William Shakespeare, Muhammad, Abraham Lincoln, George Washington, Adolf Hitler, Aristoteles, Aleksanteri Suuri ja Thomas Jefferson.

Lista on angloamerikkalaisesti painottunut ja kertookin lähinnä ihmisten tunnettuudesta englanninkielistä internetiä käyttävän väestönosan keskuudessa. Toisaalta parempaakaan tutkimusta ei ole Torstin tietoon tullut, mutta ehkä joku lukija tietäisi sellaisesta?

 

Suomen valtio on ylittänyt EU:n salliman velkamäärän. Kuinka paljon rahaa saataisiin kasaan, jos veroprosentti nousisi yhdellä niin, että raha olisi korvamerkitty velkojen hoitoon? Entä mikä olisi lisäprosentti, jos kaikki velat haluttaisiin kuitata kyseisellä menetelmällä 20 vuodessa?
 

Suomen valtion velka on noin 97 miljardia euroa. Velka kasvaa noin viiden miljardin vuosivauhtia. Toisaalta suomen pääoma- ja ansiotuloverotuksen piirissä olevien yksityishenkilöiden tulot ovat noin 105–110 miljardia euroa vuodessa. Veroja niistä kerätään noin 30 miljardia euroa, kun lukuun lasketaan niin kunnalliset, kirkolliset kuin valtiolliset verot ja sairausvakuutusmaksut.

Jos kysymyksesi yksinkertaistetaan laskutoimitukseksi, yhden prosenttiyksikön korotus henkilöverotukseen toisi noin miljardin lisätulot valtiolle. Olettaen, ettei veronkorotuksella olisi talouteen muuta vaikutusta.

Jos lasketaan suoraviivaisesti ja unohdetaan korot ja muut kulut, nykyisten velkojen maksu sujuisi lisäprosentilla noin sadassa vuodessa. Mikäli velkaantuminen kuitenkin jatkuisi nykyistä tahtia, ei miljardin tulolisäys riittäisi kuin hidastamaan nykyistä velanottoa.

Jos velat haluttaisiin kuitata esittämälläsi tavalla 20 vuodessa, pitäisi henkilöverotusta kiristää ensin viisi prosenttiyksikköä kuittaamaan lisävelan tarve ja sitten toiset viisi prosenttiyksikköä, jotta velkaa voitaisiin lyhentää.

Kymmenen prosenttiyksikön veronkorotus vähentäisi kuitenkin jo merkittävästi käytössä olevia tuloja, mikä näkyisi kulutuksessa ja esimerkiksi arvonlisäveron kertymässä – puhumattakaan lisääntyneestä työttömyydestä.

Yritys hoitaa velka ripeästi pois verotusta kiristämällä johtaisikin luultasti talouden näivettymiseen, jolloin velan määrä uhkaisi karata ennestään.

 

Torstin remmi heittää
tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/ torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat