Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teknologiavisionääri listaa kymmenen mullistavaa keksintöä neulasta nanohiiliin

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Fabrizio Bensch reuters
3D-tulostimilla voidaan tulostaa esimerkiksi veistoksia.
3D-tulostimilla voidaan tulostaa esimerkiksi veistoksia. Kuva: Fabrizio Bensch reuters

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk haluaa saada liikenteen toimivan sähköllä ja tuottaa tuon sähkön aurinkoenergialla. Toteutuessaan se mullistaisi maailman. Keksinnöt ovat tehneet niin tuhansien vuosien ajan. Pyysimme teknologiavisionääri Risto Linturia listaamaan viisi keksintöä, jotka ovat muuttaneet paljon ja viisi muuta, joiden odotetaan muuttavan paljon.

Neula

"Neula on tärkeä esihistoriallinen keksintö. Sen ansiosta voitiin valmistaa puettavia vaatteita, joiden ansiosta ihmiset siirtyivät kylmempiin olosuhteisiin. Jos vetää pelkän taljan päälle, se ei vielä lämmitä tarpeeksi. Lisäksi tarvittiin neulaa ja lankaa."

Kirjoitustaito

"Kirjoitustaidon keksimisen ansiosta ohjeita voidaan siitää sukupolvelta toiselle. Jokaisen sukupolven ei tarvitse keksiä kaikkea itse. Eikä tarvitse olla osaajan vieressä, jotta tieto siirtyy. Se on koko osaamisen laajentumisen avain.

Kirjoitustaidon keksiminen on ollut paljon vaikeampaa kuin vaikka pyörän keksiminen. Se on syntynyt itsenäisesti, ilman esimerkkiä vain harvoin. Ehkä kolme tai neljä kertaa koko historiassa."

Holvikaari

"Holvikaari mahdollisti roomalaisten vedenjakelun. Sen ansiosta voitiin rakentaa isoja kaupunkeja sinne, missä ei oikeasti ollut riittävästi vettä. Ilman holvikaarta roomalainen kulttuuri olisi ollut jotakin aivan muuta.Heidän kaupunkinsa ja hallintorakenteensa perustuivat holvikaareen. Vesijohdot olivat myös vallankäytön välineitä. Jos ylhäisön jäsen ei pelannut yhteen muiden kanssa, häneltä saatettiin katkaista vedet.Viemäröinti on myös nyky-yhteiskunnan keskeisimpiä keksintöjä. Rakentamisen keksinnöistä betoni kisaa merkittävyydessä holvikaaren kanssa."

Ruuti

"Ruudin myötä linnoitukset lakkasivat olemasta niin tärkeitä. Sodankäynti ja kaupunkirakenne muuttuivat ruudin vuoksi. Se vaikutti valtarakenteisiin. Sellaiset keksinnöt ovat aina merkittäviä.

Sotilaallisista innovaatioista voisi nostaa myös jalkajousen tai hevosen kesyttämisen."

Konevoima

"Konevoiman tulo kesti todella kauan. Se vaati sitä, että rautaa opittiin käsittelemään aiempaa paremmin. Höyrymoottori ja polttomoottori jakoivat uusiksi ennen kaikkea taloudellista valtaa. Teollistuminen vyöryi, liikenne muuttui, kaikki muuttui. Konevoima loi myös perustan laajalle lukutaidolle, tuottavuuden kasvulle ja sitä kautta syntyvyyden nopealle kasvulle ja riippuvuudelle fossiilisista polttoaineista, joka viimeistään nyt muuttaa ilmastoa."

Materiaalitutka

"Tulevaisuudessa voimme osoittaa laserkynää muistuttavalla materiaalitutkalla vanhusta ja nähdä, onko hänellä nestevajausta. Voimme läpivalaista itsemme ja katsoa, mitä bakteereja meissä on. Tai nähdä kaupassa, ovatko hedelmät kypsiä. Ei tarvittaisi enää tuoteselosteita, ja voisimme diagnosoida itse itseämme entistä paremmin. Tälle olisi käyttöä niin teollisuudessa, terveydenhuollossa kuin arjessakin. Ymmärrys materiaalisesta maailmasta lisääntyisi valtavasti. Tietäisimme, mistä asiat koostuvat."

Laajennettu todellisuus

"Tämä on eri asia kuin virtuaalitodellisuus. Teknologian ansiosta voin tulevaisuudessa hakea netistä tietoa ja liimata sitä todellisuuden päälle. Lasit voisivat kertoa, kuinka kaukana edelläajava auto on tai mistä viimeksi puhuin kadulla kohtaamani ihmisen kanssa tai mikä on ohi lentävän linnun nimi. Tapa, jolla olemme vuorovaikutuksessa ympäristömme kanssa, muuttuisi merkittävästi."

3D-tulostus

"Tämä on vielä ihan lapsenkengissään, mutta laboratorioissa tulostetaan jo elimiä, ruokaa, silmälaseja, autoja. Nykyisellä kasvuvauhdilla 3D-tulostus on 2030-luvulla autoteollisuuden kokoinen bisnes. Sen merkitys on yhtä suuri kuin autoilla on nyt. Jos yhtäkkiä kaikki autot lakkaisivat toimimasta, olisimme aika ihmeissämme.

Kun teollinen tuotanto muuttuu tulostamiseksi, kansainvälistä kauppaa tarvitaan vähemmän. Rahtiliikenne kutistuu murto-osaan nykyisestä. Sodan tarve vähenee. Samoin palkkatyö, ja sen myötä verotulot. Tulostus palauttaa yhteiskunnan kisälliaikaan."

Jakamistalous

"Jakamistalous on internetin ja robotisaation seuraus. Niiden ansiosta pystytään luotettavasti luovuttamaan jokin laite käyttöön ja arvioimaan myös käyttäjät. Otetaan vaikka autot. Rahamäärä, joka nyt pannaan autoihin on valtava. Jos autojen yhteiskäyttömahdollisuuden vuoksi prosentti ihmisistä luopuisi omista autoistaan vuosittain, pääomia autoista ja niihin liittyvistä rakenteista vapautuisi miljardin euron verran. Itse ohjautuvat robottiautot ovat osa tätä kehitystä. Tulevaisuudessa autoilu on palvelu. Kerran olin mukana laskemassa, että jaetun robottiauton kilometrikustannus tulee olemaan noin puolet omistetun auton kustannuksesta."

Nanohiilet

"Grafeeni on näistä tunnetuin. Nanohiilet ovat ilmaa kevyempiä tai sata kertaa terästä lujempia materiaaleja. Mahdollisia sovelluksia on loputtomasti. Voidaan tehdä luotiliivejä, jotka ovat kuin villapuseroita tai suodattaa merivedestä suolatonta vettä.

Jos opimme käyttämään näitä uusia raaka-aineita, tarvitsemme paljon vähemmän harvinaisia maasta kaivettavia aineita kuin nyt. Grafeenin valmistusaine on hiilidioksidi. Hiilidioksidista ja vedestä voidaan aurinkoenergialla saada muoveja ja erilaisia orgaanisia yhdisteitä. Periaatteessa ei tarvittaisi enää juuri muuta kuin aurinkoenergiaa ja laite, joka valmistaa hiilidioksidista ja taivaalta tulevasta vedestä likimain kaiken sen, mitä me tarvitsemme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat