Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-liikkeen pitäisi rummuttaa perustulon puolesta

Olisiko perustulon aika vihdoin käsillä? Ainakin yli puolet kansanedustajista kannattaa sitä.

Sunnuntai
 
Oskari Onninen Helsingin Sanomat
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Arvaustehtävä: kuka on tämä kaikkien tuntema suomalainen?

Viiden pisteen vihje: neljätoista vuotta sitten hän ehdotti 850–1000 euron perustuloa kaikille suomalaisille.

Kolmen pisteen vihje: kaksi vuotta sitten hän kirjoitti, että perustulo on parempi sosiaaliturvan muoto kuin minimipalkka. Suomessa kun on liikaa ikääntyviä ja kouluttamattomia, joiden työllistyminen on vaikeaa, sillä nykypalkoilla heitä ei kannata palkata.

Tämä henkilö ei ole ajatuksineen yksin. Yli puolet vastavalitusta eduskunnasta, 104 kansanedustajaa, kannattaa Ylen vaalikoneen mukaan perustuloa. Samoin tekevät keskustan ja perussuomalaisten eli kahden suurimman puolueen kansanedustajien enemmistöt.

Näin lähellä perustuloa ei ole oltu sitten vuoden 1987, jolloin neljästä suurimmasta puolueesta kolme, kokoomus, keskusta ja Skdl kannattivat perustuloa tai jotain sen muunnelmaa.

Viime syksynä Juha Sipilä (kesk) vaati, että nyt tekeillä olevaan hallitusohjelmaan pitää kirjata perustulokokeilu. Ainakin perustulo sopisi hallitusneuvotteluiden suunnitelmaan purkaa julkisen sektorin paperisotaa ja kannustinloukkuja: tehdä työn vastaanottamisesta aina kannattavaa.

Yksi on kuitenkin aina puuttunut joukosta: sosialidemokraatit. Demareissa vastustus on ollut suurta, koska SAK:kin suhtautuu perustuloon pilkallisesti. Sen helmikuussa julkaisemassa pamfletissa perustulo on "sumuverho" ja sen kannattajat "hyödyttömien himmeleiden rakentajia".

Perustulo on kieltämättä kaukana demariutopiasta, jossa työ on vakituista ja kokopäiväistä ja ongelmat ratkaistaan ansiosidonnaisella.

Kuva on kiva, mutta päivä päivältä utopistisempi. (Mikä selittää myös puolueen alamäkeä.)

Yhdysvalloissa puhutaan uberisaatiosta: äärimmilleen vapautetusta työelämästä, jossa työtä on tarjolla joustavasti, mutta satunnaisesti. Tulo on epävarmaa, eikä irtisanomissuojaa ole.

Nimensä uberisaatio on saanut Helsingissäkin toimivalta kyytipalvelulta, ja nyt startup-maailma kilpailee siitä, kuka keksii Uberin millekin asialle. Yhdysvalloissa toimii jo Homejoy-siivouspalvelu ja TaskRabbit, joista saa apua kotitöihin.

Pseudososiologit tituleeraavat Y-sukupolvea ketteräksi, mutta se on vain väärin luettu syy- ja seuraussuhde siitä, että 500 päivän ansiosidonnaisen mittainen työsopimus on niin monelle nykytyöelämässä mahdottomuus.

Ay-liikkeen olisikin pitänyt ottaa perustulo johtotähdekseen aikaa sitten.

Työelämästä tulee niin "joustavaa" (ilmaisu niille, jotka eivät halua käyttää "huonon" kaltaisia ikäviä sanoja), että perustulo odottaa vääjäämättömänä joskus tulevalla vuosikymmenellä, jos hyvinvointivaltio on yhä pystyssä. Kokonaan toinen kysymys on, minkä suuruinen tämä perustulo on.

Itsestäänselvyyksien kieltämisen sijaan ay-liikkeen pitäisi keskittyä raivaamaan tulevaan vääntöön mahdollisimman hyviä asemia.

Viime keväänä tuleva pääministeri Alexander Stubb (kok) spekuloi puheenjohtajakampanjassaan työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistolla, ja ihme olisi, jos tulevaisuudessa liikkeen yli ei käveltäisi vielä röyhkeämmin.

Ay-liikettä vanhakantaisuudesta arvostellut STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kyllä myöntää, että silpputyö ja itsensä työllistäminen ovat tulleet jäädäkseen, mutta sanoo: "Nämä ovat niin uusia ilmiöitä, että meillä ei ole olemassa vielä suoria lääkkeitä niihin."

Muiden epäilijöiden tavoin hän on huolissaan siitä, että perustulo rapauttaisi työmoraalia.

Perustulon suurin ongelma tuntuukin olevan itse sana. Tuntematta systeemiä kansa ja sen edustajat voivat liian helposti väittää sen olevan vain ilmaista rahaa.

Pelkistetysti kyse on jokaiselle kuukausittain maksettavasta rahasta, jolla korvattaisiin nykyistä sosiaaliturvaa. Tulot eivät vaikuttaisi perustulon määrään, joten kaikki työkeikat kannattaisi aina ottaa vastaan ja kannustusloukkoja saataisiin purettua.

Malleja on yhtä paljon kuin esittäjiäkin, osa anteliaampia, osa tiukempia.

Vihreät ovat mikrosimulaatiomallintaneet Suomeen 560 euron perustulon, jonka päälle tulisivat tarveharkintaiset tuet ja lapsilisät. Tämä 560 euroa lisättäisiin bruttotuloihin, ja paremmin tienaavat maksaisivat sen tasaverolla takaisin.

Mallissa pienituloiselle jäisi käteen enemmän kuin nyt, keskituloiselle saman verran, ja paketti maksaisi suurin piirtein yhtä paljon kuin nykyinen sosiaaliturva. Vähän pitäisi nostaa kiinteistöveroa ja poistaa ympäristölle haitallisia verotukia.

Vasemmistonuoret ovat ehdottaneet tuhannen euron perustuloa, ja oikealla ajatuspaja Libera on hahmotellut jokaiselle kansalaiselle valtion rahoittamaa 20 000 euron perustiliä. Se olisi kerralla myönnettävä yksilöllinen sosiaaliturva. Tiliä täydennettäisiin omista tienesteistä, mutta jos se menisi miinukselle, siltä pystyisi silti nostamaan 400 euroa kuussa.

Mikään näistä ei olisi sen ilmaisempaa rahaa kuin nykyiset sosiaalituet. Poliitikkojen on vaikeaa myöntää, että Suomessa saa vastikkeetonta rahaa, jos vain tahtoo. Toimeentulotukea saavan pitäisi ottaa tarjottu työ vastaan tai tukea leikataan. Vaade on kuitenkin mitä helpoimmin kierrettävissä. Sen toteamiseen riittää vain katsaus vapaiden työpaikkojen listaan: kaikki työt eivät selvästikään kelpaa.

Eikä ole sattumaa, että ansiosidonnaisen työllistämisvaikutus on huipussaan, kun työnhaku on kestänyt 480 päivää.

Sitten yhden pisteen vihje: kaikkien tuntemaa suomalaista sanotaan yleisesti Nalleksi.

Vastaus on siis Björn Wahlroos, tuo lorvailijoiden ylin ystävä.

Kun Wahlroos vuonna 2001 esitti perustuloajatuksensa, demareiden kansanedustaja Tuula Haatainen haukkui häntä "tavallisen ihmisen arkea ymmärtämättömäksi".

Oskari Onninen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat