Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Körtti, juutalainen, muslimi – HS selvitti kansanedustajien uskonnolliset vakaumukset

Mikä on kansanedustajien uskonnollinen vakaumus, ja vaikuttaako se heidän tekemäänsä politiikkaan? Kysyimme tätä uudelta eduskunnalta. Uskonto ei vaikuta politiikkaan, ja jos vaikuttaakin, niin vain taustalla, edustajat vastasivat.

Sunnuntai
 
Ville Tietäväinen kuvitus

Kun hallituspohjasta oli sovittu, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tokaisi iloitsevansa "aina, kun valkea savu nousee".

Se oli viittaus Vatikaaniin, jossa valkea savu on merkki uuden paavin valinnasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja on katolilainen, eikä hän piilottele asiaa. Uskonto on osa hänen brändiään, johon se tuo sopivan ripauksen syvällisyyttä.

Suomessa on puhuttu uskonnon paluusta politiikkaan. Kun Soini ja keskustan Juha Sipilä saavat hallituksensa kasaan, valta on Suomessa kahden tunnustuksellisen kristityn käsissä.

Sipilän tausta on Rauhan sana -herätysliikkeessä, mutta Soinista poiketen hän ei tuo vakaumustaan esiin, vaan siitä ovat pitäneet ääntä lähinnä poliittiset vastustajat.

Yhteys lestadiolaisuuden miedompaa haaraa edustavaan Rauhan sanaan on kuitenkin vahva. Liikettä johtaa Sipilän lanko. Sipilän säätiö tukee kristillistä lähetystyötä ja diakoniaa.

Uskonnon merkitykseen politiikassa on havahduttu vasta, kun valtaan ovat nousemassa uskonnollisten vähemmistöjen edustajat.

Eduskunnan uskonnollisesta koostumuksesta tiedetään aika vähän.

Esimerkiksi Alexander Stubb (kok) tunnetaan lujasta uskosta itseensä, mutta kuka tietää, mikä on hänen hengellinen vakaumuksensa?

Seurakuntalehti Valomerkki sentään selvitti, että väistyvä pääministeri kuuluu valtakirkkoon.

Helsingin Sanomat kysyi vasta valituilta kansanedustajilta heidän uskonnollista vakaumustaan ja sitä, vaikuttaako se heidän toimintaansa politiikassa. Vastausten ja julkisten tietojen perusteella on mahdollista kertoa 112 kansanedustajan vakaumus.

Yllätys yllätys, kaksi kolmasosaa heistä kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

Moni kansanedustaja toimii kirkon luottamustehtävissä. Väistyvä opetusministeri Krista Kiuru (sd) on työskennellyt uskonnonopettajana ja ollut kirkkoneuvostossa. Uuteen hallitukseen povattu Annika Saarikko (kesk) on ollut töissä Kirkkohallituksessa.

Luterilaiseksi tunnustautuu myös ministeriveikkailuissa korkealla oleva Olli Rehn (kesk). "Pidän tärkeänä ekumeenista ajattelua. EU:n laajentumiskomissaarina uskontojen merkitys oli otettava huomioon. Kävimme tuolloin muun muassa Vatikaanissa silloisen teologisen neuvonantajani piispa Eero Huovisen kanssa pohjustamassa rauhanrakentamiseen tähtääviä ratkaisuja", Rehn kirjoittaa sähköpostissaan.

Hieman yli puolet vastanneista katsoi, ettei uskonnolla ole vaikutusta heidän tekemäänsä politiikkaan. Useimmat lopuistakin katsoivat, että uskonto vaikuttaa pikemminkin taustalla.

"Kristillisellä uskolla ja sosialidemokraattisella aatteella on samanlainen arvomaailma – pidetään huolta heikommista, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, kaveria ei jätetä – joten kristillisyys tulee kuin automaattisesti politiikkaan mukaan, vaikka sitä ei erikseen ajattelekaan", kirjoittaa demarien Eeva-Johanna Eloranta.

"Edustan perinteistä ajatuskantaa, jonka mukaan politiikkaa ei pidä tarpeettomasti sekoittaa uskontoon. Se, että hyväksyn kirkon sanoman, vaikuttaa arvopohjaani ja sitä kautta poliittisiin päätöksiin. En kuitenkaan perustele ratkaisujani Raamatulla tai kirkon julistuksella", katsoo keskustan Antti Kurvinen.

Aikanaan papisto oli yksi valtiopäivien neljästä säädystä, mutta nykyeduskuntaan pappeja mahtuu paljon vähemmän kuin vaikka poliiseja ja ekonomeja. Perussuomalaisten Kimmo Kivelä on Vehmersalmen kappalainen ja Soinin vanha kaveri. Ilkka Kantola (sd) oli Turun piispa.

Vaikka luterilaiset ovat eduskunnan suurin uskonnollinen ryhmä, yllättävän moni olisi valmis purkamaan kirkon ja valtion yhteyden. Avoimeen Vaalikoneeseen vastanneesta 43 kansanedustajasta näin ajatteli enemmistö, 28 edustajaa. Esimerkiksi ammoin pappispuolueena pidetyssä kokoomuksessa tätä mieltä ovat Elina Lepomäki, Sari Multala, Eero Suutari, Sari Raassina ja Kai Mykkänen.

Perussuomalaiset on kysymyksessä erityisen jakautunut: kahdeksan kirkon ja valtion eron kannalla, seitsemän vastaan. Puolueesta löytyy hyvin uskonnollisia kansanedustajia, kuten luterilainen Simon Elo tai helluntailainen Mika Niikko, joka on vaatinut luomisopin opetusta kouluihin. Jussi Niinistö korostaa virallista määritelmää, jonka mukaan puolue on kristillissosiaalinen liike.

Toisaalta puolueessa vaikuttaa Jussi Halla-ahon kaltaisia ateisteja.

"Puolueen kannattajissa on hyvin uskonnollisia ihmisiä ja täysin ateistisia radikaaleja. Sinne mahtuu yllättävän paljon, mikä on tyypillistä populistipuolueelle", sanoo politiikan tutkija Juri Mykkänen.

Mitä ovat eduskunnan uskonnolliset vähemmistöt?

Kansankirkon sisällä vaikuttavista herätysliikkeistä parhaiten edustettuina ovat lestadiolaiset.

Keskusta leimataan usein lestadiolaispuolueeksi, mutta sen 49 kansanedustajasta vanhoillislestadiolaisina pidetään vain kolmea: entistä kuntaministeriä Tapani Tölliä, kuusamolaista lääkäriä Niilo Kerästä ja lappilaista Markus Lohea.

Lestadiolaisia on pidetty hyvin verkottuneina ja aktiivisesti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkivinä. Liikettä sisältä tuntevan mukaan ääniä ei enää kuitenkaan keskitetä organisoidusti. "On totaalisen väärä kuva, että kaikki lestadiolaiset ajattelevat samalla tavalla. Se ei ole yhdellä äänellä vaikuttava homogeeninen yhteiskunnallinen voima."

Lestadiolaiset perinteisesti karsastavat uskon tuomista esiin politiikassa kristillisdemokraattien malliin.

Yksi lestadiolainen kansanedustaja kristillisdemokraateistakin löytyy, nimittäin Peter Östman, joka sai lähes puolet äänistä Luodon kunnassa. Hän edustaa Rauhan sanan konservatiivisena pidettyä ruotsinkielistä haaraa.

Östman on esimerkki siitä, kuinka uskonto voi vaikuttaa jopa ulkopolitiikkaan: hän on aktiivinen Israelin puolestapuhuja.

Kristillisdemokraateissa perinteisesti vahva viidesläinen herätysliike on puolueen puheenjohtajan Päivi Räsäsen varassa.

Vanhaa herätysliikettä, körttejä, edustaa perussuomalaisten Kari Kulmala.

Kansankirkon ulkopuolisista vapaista kristinuskon suunnista parhaiten on edustettuna helluntailaiset, joita eduskunnassa on viisi: kristillisten Sari Essayah, perussuomalaisten Mika Niikko ja Teuvo Hakkarainen sekä Sdp:n Harry Wallin, joka kuuluu myös kirkkoon.

Kristillisdemokraattien uusi edustaja Antero Laukkanen on puolestaan Espoossa toimivan, vapaisiin suuntiin lukeutuvan Majakka-seurakunnan pastori.

Kristillisdemokraatit edustavat eduskunnan uskovien pientä vähemmistöä, mutta heidät havaitaan, koska he pitävät vakaumuksestaan ääntä.

Esimerkiksi gynekologi Sari Tanuksen siivitti eduskuntaan kansalaisaloite, jossa vaaditaan terveydenhuollon ammattilaisille oikeutta kieltäytyä suorittamasta aborttia.

Tanuksen mielestä politiikassa ei ole liikaa uskontoa, vaan ateismia.

"Siitä ei puhuta, vaan kiedotaan asioita sellaisten hienojen otsikoiden alle kuin ihmisoikeudet, tasa-arvo ja demokratia. Samalla kristillisille arvoille naureksitaan", Tanus sanoo.

Tanuksella usko vaikuttaa politiikassa kaikkeen, koska "yhteys elävään Jumalaan on sama kuin hengittäminen".

Toinen kansankirkko, ortodoksit, on parlamentissa suhteellisesti hyvin edustettuna: ortodokseja ovat tiettävästi demarien Tarja Filatov ja Maria Guzenina sekä keskustan Hannu Hoskonen, joka tulee Suomen ortodoksisimmasta kunnasta Ilomantsista.

Luterilaiseen kirkkoon kuuluva kokoomusveteraani Pertti Salolainen kertoo olevansa panteisti, eli sellainen, jonka mukaan pyhyys on kaikkialla.

Perussuomalaisten Olli Immonen taas ei kuulu kirkkoon, mutta toivoo, että "suomalainen muinaisusko nousisi paremmin tietoisuuteen".

Maailmanuskonnot ovat eduskunnassa pieniä. Juutalaisia on edustanut jo vuodesta 1979 Ben Zyskowicz (kok).

Nyt eduskuntaan nousi ensimmäinen muslimi, Nasima Razmyar (sd).

Toinen maahanmuuttaja, vihreiden Ozan Yanar ei ole muslimi, vaan uskonnoton.

Razmyar ei edusta mitään ahdasta islamia. Hän esimerkiksi tukee tasa-arvoista avioliittolakia. "Metrossa huivipäiset tytöt ovat kysyneet minulta, miten voin muslimina kannattaa sitä. Olen vastannut, että se on minulle tasa-arvo- eikä uskonnollinen kysymys. Lähtömaassa olen kokenut, mitä kaikkea uskonnolla voi perustella politiikassa, eikä jälki ole valitettavasti kaunista katseltavaa", Razmyar sanoo.

Muutama vuosi sitten Suomeen oli perusteilla islamilainen puolue, mutta hanke kuihtui. Maahanmuuttajien äänillä ei ole vielä noustu eduskuntaan, eikä kovin moni suomalainen muslimi varmaan haluaisi šaria-lakia Suomeen.

Entä onko eduskunnassa ateisteja?

Heitä löytyy vain kolme. Tunnetuin, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) valitti vuonna 2008 Skepsis-yhdistyksen tilaisuudessa, että politiikassa on vaikeampi olla ateisti kuin uskovainen.

"Vähiten näytetään joskus kunnioitettavan niiden vakaumusta, jotka eivät mitään uskontoa tai uskomusta tunnusta. Miksi meidän vakaumuksemme pitäisi olla vähemmän suojattu kuin muiden?"

Uskonnottomia löytyy enemmän, sillä moni vierastaa ateisti-sanaa.

"Olen epäuskonnollinen, moderni ihminen, jolla varmaankin taide on tullut pyhän paikalle. En usko jumalaan, mutta en tietenkään kutsuisi itseäni ateistiksi (ateismi on aktiivista epäuskoa kristinuskon suhteen ja kyseenalainen "oppi"). Ehkä tavanomaisilla luokitteluilla minua voisi kutsua välinpitämättömäksi agnostikoksi", kirjoittaa kokoomuksen Juhana Vartiainen.

Vasemmistoliitossa uskonnottomat ovat suurin ryhmä. Vihreissä uskonnottomia ovat Emma Kari , Satu Hassi ja Olli-Poika Parviainen, ateisteja Touko Aalto ja agnostikkoja Jyrki Kasvi ja aiempien tietojen perusteella myös Pekka Haavisto.

Vaikuttaako uskonto politiikkaan aiempaa enemmän?

Ainakin se näkyy enemmän, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

"On ollut kuoppa, josta on tultu ylös, ja uskonto on nyt enemmän esillä. On kuitenkin vaikea sanoa, onko kyse ilmiöstä vai yksittäisistä ihmisistä. Monikulttuurisuuden myötä uskonnosta on myös tullut erilainen kysymys kuin ennen, kun skabat on käyty ateistien ja uskovien välillä."

Kontulan mielestä uskonnollisuus voi olla poliitikolle etu tai haitta puolueesta riippuen. Kontula ei kerro, onko hänellä uskonnollista vakaumusta, mutta hän on kirjoittanut romaanin hengellisyydestä. Puoluetoverit pitivät sitäkin riskinä.

Kontulan mukaan politiikassa on kaksi päälinjaa suhteessa uskontoon.

Ensimmäisen ryhmän mielestä kyse on henkilökohtaisesta asiasta. Uskonnolla on sija politiikassa vain, jos käsitellään suoraan uskontoon liittyvää kysymystä.

Toiselle ryhmälle vakaumuksesta tulee politiikan väline. Hengellisyydestä puhutaan, ja se näkyy päätöksissä. Uskonnolla voi perustella vastakkaisia poliittisia linjauksia. Homoavioliittoja on vastustettu Raamatun perusteella ja puolustettu kristillisen lähimmäisenrakkauden nimissä.

Laajemmin ajateltuna uskonto voi vaikuttaa talous- ja sosiaalipolitiikkaan.

"Kalvinistinen" näkemys voi painottaa jokaisen omaa vastuuta ja talouskuria. Toisaalta kristillisellä armolla voi perustella vastikkeetonta toisen auttamista.

"Poliitikot eivät välttämättä edes ymmärrä, että heidän päätöksensä kumpuavat uskonnollisesta maailmankuvasta", Kontula sanoo.

Uskontoon liittyvät kysymykset koskettavat usein syvempää kuin talous.

"Kuvaavaa on, että perustuslakivaliokunta käsitteli Euroopan vakausmekanismin parissa päivässä, mutta pui Suvivirttä viikkotolkulla", Kontula vertaa.

Alkavalla vaalikaudella pulpahtaa varmasti kysymyksiä, joissa uskonto nousee esiin. Hallituksen on esimerkiksi päätettävä, edistääkö se translakia, kieltääkö ympärileikkaukset tai uudistaako kirkkolakia.

Onko uskonnollisella vakaumuksella sitten väliä? Kontulan mielestä ei pitäisi olla. Hänestä poliitikkoa ei pidä arvioida uskonnollisen taustayhteisön vaan poliittisten tekojen perusteella.

Euroopassa on ateistisia valtiojohtajia, kuten François Hollande ja Alexis Tsipras, joka johtaa 98-prosenttisesti ortodoksista Kreikkaa. Suomelle voi kuitenkin sopia, että valtaa pitävät herätyskristitty ja katolinen: me olemme tutkimuksen mukaan vauraista maista uskonnollisimpia.

Tutkija Juri Mykkänen ei silti usko, että uskonto vyöryisi politiikkaan.

"En näe Suomessa oikein kasvualustaa amerikkalaistyyppiselle uskonnon ja politiikan yhdistämiselle. Pikemminkin suunta on vähän poispäin kirkosta. Suomi on myöhäinen maallistuja, mutta maallistuminen jatkuu."

Oikaisu (HS 20.5.2015): Helluntailaisten kansanedustajien listasta sunnuntaina 17. toukokuuta puuttui Toimi Kankaanniemi (ps). Sen sijaan Teuvo Hakkaraisen (ps) kuulumista nykyisin helluntaiseurakuntaan ei voitu varmistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat