Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idylli vai pula-ajan röttelö – Purkaisitko tämän talon?

Kun kaupunkeja halutaan tiivistää, pitää valita, kumpi puoli on oikeassa.

Anna-Sofia Berner HS
Sami Kilpiö HS

Kaupungeissa on aina purettu taloja.

Kun rakennetaan uutta, pitää miettiä, miten se sopii yksiin vanhan kanssa. Se ei olekaan ihan helppo homma.

Siinä, missä toinen näkee arvokkaan muiston menneestä, toinen näkee arvokasta tonttimaata. Toisen rötiskö on toisen idylli. Miten päätetään, mikä on säilyttämisen arvoista ja mikä saa mennä?

Suomen vanhin kaupunki on hyvä paikka pohtia tätä. Turku on kuuluisa purkuinnostaan. Turun puretut talot -kirjasarjassa on jo kolme osaa. Silti Turussa on yhä keskimäärin Suomen vanhimmat rakennukset. Siellä on ollut, mitä tuhota.

Turku on myös suomalaisen rakennussuojelun synnyinpaikka. 1700-luvun puolivälissä pohdittiin, pitäisikö Turun linna purkaa. Silloin todettiin, että olisi sääli, jos niin monia vaiheita kokenut rakennus häviäisi. Se oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun tällainen mielipide esitettiin Suomessa.

1700-luvulla Turku rakennettiin melkein kokonaan uusiksi. Siksi vuoden 1827 palossa tuhoutui enimmäkseen nuoria taloja. Vähän kuin Helsingin Ruoholahti katoaisi nyt.

Palon jälkeen kaupunki voitiin rakentaa tyhjästä uudestaan. Sellaista mahdollisuutta ei Suomen kaupungeissa enää ole. Eri aikakaudet elävät niissä rinnakkain.

Nyt kaupungeista halutaan tiiviitä. Suunnitellaan uusia kaupunginosia, korkeita taloja ja koteja tuhansille uusille asukkaille vanhan asutuksen keskelle.

Sami Kilpiö
Kristina Söderman ei halua muuttaa pois kotoaan. ”Mähän joutuisin ihan eksyksiin johonkin bunkkeriin enkä tuntisi, kuka on seinän takana.”
Kristina Söderman ei halua muuttaa pois kotoaan. ”Mähän joutuisin ihan eksyksiin johonkin bunkkeriin enkä tuntisi, kuka on seinän takana.”

Turkulaisen Kristina Södermanin koti ei ole mikään linna. Se on kolmen huoneen ja keittiön asunto matalassa talossa, josta on torille matkaa puolitoista kilometriä.

Talo on rakennettu Mäntymäkeen sodan jälkeen. Silloin Turussa rakennettiin vähän, koska ei ollut mistä rakentaa. Rakennustarvikkeista oli pulaa, ja rakentamiseen käytettiin, mitä satuttiin saamaan.

Tämän vuoden huhtikuussa talot omistava Turun kaupungin vuokrataloyhtiö TVT Asunnot Oy ilmoitti aikovansa purkaa Södermanin kotitalon ja sen 11 naapuritaloa.

Turun Sanomissa suunnitelmia kuvattiin radikaaliksi ja harvinaiseksi uudistukseksi. Kokonaisia kerrostaloalueita puretaan harvoin.

Omistaja perusteli purkamista sillä, että asunnot eivät vastaa nykyajan vaatimuksia. Jos tilalle rakennettaisiin uudet talot, paikalle mahtuisi nykyiseen verrattuna jopa kaksinkertainen määrä koteja.

Perustelut ovat tuttuja vuosikymmenten takaa. Rauno Lahtinen kirjoittaa Turun puretut talot -kirjassa, että sodanjälkeisessä purkuaallossa lähes jokaisen talon purkamista perusteltiin sillä, että rakennus oli huonokuntoinen ja edusti arvotonta tyyliä. Yksi erokin on. Nyt vanhat talot ovat uusien talojen tiellä. 1960-luvulla ne olivat autojen tiellä.

Söderman ei ymmärrä, miksei hänen kotinsa vastaisi nykyajan vaatimuksia. Hänen vaatimuksiaan se vastaa.

"En kaipaa mihinkään palatseihin."

58-vuotias Söderman on asunut näissä taloissa 48 vuotta elämästään.

"Kun olin lapsi, meitä oli viisi henkeä pienessä kopissa. Kylmä vesi lirusi hanasta, ja puilla lämmitettiin. Mukuloita oli joka kodissa."

Söderman muistaa, miten hänet raahattiin yhteiseen saunaan kerran viikossa. Pihassa on yhä koivu, jonka alle hänelle levitettiin viltti nukkeleikkejä varten. Äiti näki siihen kodin ikkunasta.

1970-luvulla Söderman tuli itse äidiksi ja keitteli vaippojen sideharsoja puhtaaksi pesutuvassa. Nyt hänen omat lapsensa asuvat naapuritalossa lapsineen.

"Uusi talo ei ole sama asia. Tämä on mun kotini."

Se ei kaikkien mielestä kelpaa syyksi säästää talot.

Turusta muistetaan usein 1960- ja 1970-lukujen suuri purkuaalto, mutta purkamisella on pitkä historia. Jo 1600-luvulla määrättiin purettavaksi huonokuntoisia keskiaikaisia kivitaloja.

Sami Kilpiö
Historiantutkija Panu Savolainen tutkii kotikaupunkiaan.
Historiantutkija Panu Savolainen tutkii kotikaupunkiaan.

Historiantutkija ja arkkitehti Panu Savolainen on tutkinut 1700-luvun purkuaaltoa. Hän sanoo, että betonitaloja asuttavat turkulaiset elävät vanhemmissa taloissa kuin edeltäjänsä 200 vuotta sitten.

Ihmisten kodit eivät perinteisesti ole olleet korkealla suojelulistoilla. Listan huipulla ovat kirkot. Niitä ei ole ollut tapana purkaa. Siksi kirkko on usein kaupungin vanhin rakennus, niin Turussakin.

Kirkkojen lisäksi on vaalittu muita monumentteja ja julkisia rakennuksia. Teollisuusrakennukset taas olivat hierarkiassa pitkään vielä asuintalojenkin alapuolella.

Kun liki satavuotias Auran sokeritehdas 1960-luvun alussa purettiin Aurajoen rannasta, siitä ei Savolaisen mukaan käyty juuri minkäänlaista keskustelua. Tehtaasta muistuttaa vain sen tilalle rakennetun taloyhtiön nimi: Sokerinranta.

Tehtailla alettiin nähdä arkkitehtonista arvoa vasta 1980-luvulla, ja 1990-luvulla niitä alettiin purkamisen sijaan muuttaa kulttuurikeskuksiksi ja asunnoiksi. Nyt keskustojen vanhat punatiiliset tehtaat ovat monen kaupungin ylpeydenaihe.

"Aiemmin ne vertautuivat ehkä nykyajan kehäteiden peltihalleihin ja logistiikkakeskuksiin."

Ehkä näistä halleistakin tulee vielä taiteilijoiden himoitsemia tiloja, joiden ympärille syntyy elävää kaupunkikulttuuria. Kutkuttava ajatus.

Nyt emme ole kehätiellä, vaan Turun Hämeenkadulla. Kadunpätkä on Savolaisen mielestä 1960-luvun purkuaallon symboli. Jäljellä on vain yksi purkamiselta säästynyt rakennus: vuonna 1817 käyttöön vihitty Akatemiatalo.

Hämeenkatua reunustavat monen korttelin matkalta 1960-luvun kerrostalot. Tai eivät oikeastaan reunusta. Turussa taloja ei ole rakennettu kiinni katuun, vaan ne seisovat tonteillaan vapaasti, lähiötyyliin.

"Helsingin kantakaupungissa ei ole vastaavaa katua, koska kaupunki oli vasta uudistunut. 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kivitaloja ei vielä 1960-luvulla oltu purkamassa."

Kaupunkisuunnittelun oppi-isät tosin pitivät ahdasta kantakaupunkia epäterveenä asuinalueena.

Turun Hämeenkadulla kerrostalojen tieltä purettiin vanhoja puutaloja. Kaupunki kasvoi, eivätkä turkulaiset olisi niihin enää mahtuneet. Silti kaupunkisuunnittelun tavoite ei ollut lisätä asukastiheyttä.

"Keskustaa pidettiin huonona asuinalueena. Sinne kuuluivat vain työ- ja huvittelupaikat."

Nyt on toisin. Helsingissäkin keskustan työpaikkoja muutetaan asunnoiksi.

Savolainen jatkaa arkkitehtuurikierrosta. Turun paraatipaikka, joulurauhan julistuksesta tuttu Vanha Suurtori ohitetaan nopeasti. Tutkija osoittaa vain kadunvarren kioskia. Se ei ole lippakioski, mutta tuo ne mieleen.

"Lippakioskien arvoon on herätty ihan viime vuosina. Turun keskustan kolmesta lippakioskista on aivan viime vuosina purettu kaksi. Jäljelle jääneessä on hipsterityyppistä kahvilatoimintaa."

Sami Kilpiö
Turussa on jäljellä enää yksi lippakioski.
Turussa on jäljellä enää yksi lippakioski.

Ylitämme Aurajoen Tuomiokirkkosiltaa pitkin. Joen toisella puolen on kauniita vanhoja rakennuksia. On helppo kuvitella, että maisema on pysynyt muuttumattomana vuosisatoja.

Se ei kuitenkaan ole totta. Esimerkiksi vielä 1970-luvulla joki oli täynnä kaupunkilaisten veneitä. Nyt niitä ei juuri ole.

Jokirannan taloissa on lukuisia suosittuja ravintoloita ja kahviloita. Jo varhain keväällä niiden terassit täyttyvät ihmisistä. Niin ei ole ollut pitkään.

"Jos joku olisi 1960-luvulla ehdottanut tähän terasseja ja ravintoloita, hänet olisi viety Kupittaalle lataamoon."

Siihen on yksinkertainen syy: joki haisi. Kaupungin jätevedet laskettiin jokeen. Jos cappuccinoa myytiinkin, sitä ei tehnyt mieli rannassa juoda.

Jokirannan kukoistus on yksi Turun suurimpia muutoksia. Savolainen osoittaa vaaleanpunaista kivitaloa, jossa oli vielä 1990-luvulla AA-kerho ja neuvola. Sitten arkkitehti Benito Casagrande kunnosti talon. Nyt ikkunoissa mainostetaan "upeaa juhlasalia ikimuistoisiin hetkiin".

Joskus vanhojen rakennusten säilyttäminen voi olla hyvää bisnestä.

Linnankadun alussa on vastakkain kaksi kiinnostavaa taloa. Toinen on Turun kaupunginkirjaston uusi, vuonna 2007 valmistunut rakennus. Sitä rakastavat niin kaupunkilaiset kuin arkkitehditkin. Se on malliesimerkki siitä, miten uutta ja vanhaa voidaan yhdistää kauniisti.

Sami Kilpiö
Yli satavuotias liiketalo on huonossa kunnossa. Vastapäätä komeilee Turun uusi ylpeys: kirjaston laajennus.
Yli satavuotias liiketalo on huonossa kunnossa. Vastapäätä komeilee Turun uusi ylpeys: kirjaston laajennus.

Kirjastoa vastapäätä on rähjäinen puutalo, jossa tekevät bisnestä kirpputori, kebabravintola ja Turun sarjakuvakauppa. Seinässä on pizzerian kyltti 1970-luvulta.

"Halpaa liikearkkitehtuuria ei arvosteta, vaikka se olisi sata vuotta vanhaa."

Jokirannassa pysähdymme kohtaan, johon pysähtyi aikoinaan myös Turun palo. Vierekkäin on neljä palosta selvinnyttä puutaloa. Ensimmäinen niistä on nimeltään Qwenselin talo. Käännymme pihaan, joka oli 1600-luvulla katu nimeltä Kuningattaren poikkikatu.

Neljä vuotta sitten talon sisäpihalta kaadettiin vanhoja puita. Se synnytti keskustelun siitä, mikä on aitoa kaupunkia.

"1700-luvulla pihalla ei olisi ollut puita, koska hyödyttömät puut hakattiin polttopuiksi."

Kun rakennusta suojellaan, pitää miettiä, suojellaanko menneisyyttä vai nykyisyyttä, Savolainen sanoo. Rakennus on olemassa vain nykyisyydessä, ja siinä näkyvät kuluneet vuodet ja vuosisadat. Julkisivut muuttuvat, sisustukset muuttuvat.

"Mihin suojelu kohdistuu? Kohdistuuko se siihen, miten rakennus heijastaa koko käyttöhistoriaansa vai sen ensimmäiseen vaiheeseen?"

Tätä ei Savolaisen mielestä pohdita suojelupolitiikassa riittävästi. Kysymys koskee kokonaisia kaupunginosia ja kaupunkeja. Paljonko ne saavat muuttua?

"Kaupunkia ei voida jäädyttää johonkin tiettyyn aikakauteen. Tehdäänkö historian kabinettia vai elävää kaupunkia?"

Elävää kaupunkia tietenkin. Mutta aina ei ole selvää, miten se tapahtuu.

Avaamme oven Turun kauppahalliin. Sen käytävillä on nyt kymmenen ravintolaa tai kahvilaa, kahdeksan leipomoa, kaksi juustokauppaa, kolme lihakauppaa, kaksi kalakauppaa, neljä maustekauppaa ja kahdeksan muuta kauppaa.

Savolainen osoittaa oikeanpuoleista käytävää: "1990-luvulla koko tämä puoli hallia oli tyhjänä."

Silloin olisi ehkä ollut helppo todeta, että halli on aikansa elänyt eikä edusta elävää kaupunkia. Nyt on toisin.

Hallista pääsemme Turun torille. Sen laidalla kohoaa hotelli Hamburger Börs, jo kolmas samalla tontilla. Sen edeltäjän purkaminen herätti kiivaan vastarinnan.

Talo oli purkuhetkellä, vuonna 1976, vain 65 vuotta vanha. Siis yhtä vanha kuin vuonna 1950 rakennetut talot nyt. Mitä niistä herättäisiin puolustamaan?

Torin keskellä tekee mieli huokaista syvään. Voi millainen tori se olisikaan, jos sen ympäriltä ei olisi purettu niin monia kauniita taloja.

Panu Savolainen auttaa näkemään torin uudesta näkökulmasta. "Tästä näkee kaikki Suomen arkkitehtuurityylit 1800-luvun alkupuolelta 1980-luvulle."

Turun ruotsalainen teatteri edustaa empireä. Yliopistonkadulta näkyy suikale uusrenessanssitaloa, jonka vieressä on 1900-luvun alun jugendtalo. Alvar Aallon piirtämä Turun Sanomien talo on Suomen ensimmäinen funkistalo. 1960-luvulla rakennettu Kop-kolmio oli Turun ensimmäinen ostoskeskus, joka äänestettiin joskus Turun rumimmaksi taloksi.

Sekin on alkanut miellyttää silmää. Rumimmalta näyttää 1980-luvun rakennus.

Onko niin, että talot muuttuvat sitä kauniimmiksi, mitä kauemmin niiden rakentamisesta on kulunut aikaa? 1950-luvun kerrostaloja ihastellaan jo. Edelläkävijät intoilevat 1960-luvun laatikoistakin. Niin kuin torilla seisova Savolainen.

"Tykkään torin rähjäisyydestä ja Eerikinkatua reunustavista parakeista. Niissä on tiettyä meininkiä."

Turun torin menneisyyden haikailu kertoo, miten arvostamme yhtenäistä kaupunkikuvaa. Sitä, että saman aikakauden talot ovat vierekkäin. Se on ihanteena kirjattu lainsäädäntöönkin.

Toinen vaihtoehto olisi nähdä kaupunki Savolaisen silmin: erilaisten aikakausien kerrostumana.

Kierroksemme on lähes lopussa. Kiipeämme vielä Puolalanmäelle, josta käytiin purkudebattia 1900-luvun alussa. Jo silloin ruotsinkielinen lehdistö kirjoitti Turun taudista.

Tavallisesti sanaparia käytetään kuvaamaan sitä, miten Turun poliitikot ja rakennuttajat 1960-luvulta alkaen junailivat yhdessä vanhat talot maan tasalle uusien, rahakkaiden kerrostalourakoiden tieltä. Puhutaan Turun mafiasta.

"Tanskassa on tutkittu, että taloudellisten ja poliittisten intressien linkittyminen on vanhojen kaupunkien ilmiö. Se on aineetonta kulttuuriperintöä."

Tavalliset turkulaiset eivät taida tätä perintöä juuri arvostaa.

Puolalanmäen hökkelikylät olivat 1900-luvun alussa pahamaineinen paikka. Ne purettiin, ja tilalle nousi kauniita kivitaloja paremmalle väelle. Jo silloin kaupunginarkkitehti Alex Nyström ymmärsi jättää yhden 1700-luvun puutalon muistuttamaan vanhasta. Talossa pitää nyt majaansa Rakennusperinteen ystävät ry.

Puolalanmäen vanhat talot olivat samankaltaisia kuin Luostarinmäellä, missä nyt on kuuluisa käsityöläismuseo. Luostarinmäen suojelun puski 1930-luvulla läpi Turun museomaailman suuri nainen Irja Sahlberg. Kriitikot kysyivät, että aikooko neiti museoida koko kaupungin.

Jos aikoi, niin haaveeksi jäi.

On aika jättää historioitsija Savolaiselle hyvästit. Osoitteessa Puolalankatu 5 odottaa ihminen, jolla on vaikutusvaltaa kaupungin tulevaisuuteen.

Sami Kilpiö
Puolalanpuiston 1900-luvun alun kivitalot ovat Turun halutuimpia kotitaloja.
Puolalanpuiston 1900-luvun alun kivitalot ovat Turun halutuimpia kotitaloja.

Turun kaupungin kaavoitusyksikkö sijaitsee entisessä vakuutusyhtiön talossa. Sen graniittipylväät ja tummat ikkunarivistöt julistavat vakautta ja valtaa.

Neljännessä kerroksessa on pitkä käytävä täynnä kellertävänruskeita ovia. Yhden takana on kaavoitusarkkitehti Iina Paasikiven työhuone.

Paasikivi on suunnitellut Turkua yli kaksikymmentä vuotta. Hänen uransa alussa 1980-luvulla purkuaalto oli ohi.

"Oli käyty läpi buumi, jossa tehtiin samanlaisia betonikerrostaloja joka paikkaan Suomessa. Ihmisten kotipaikkatunne ja yhteys historiaan olivat uhattuna."

Paasikivi muistuttaa, että ennen 1980-lukua vanhoilla taloilla ei ollut pankkien mielestä vakuusarvoa. Niiden korjaamiseen ei saanut lainaa. Sitten säädettiin perusparannuslaki, joka vaikutti kaupunkisuunnitteluun. Ihmiset ottivat riemuiten vastaan mahdollisuuden korjata talonsa.

Vuonna 1981 Turussa suojeltiin Port Arthurin eli Portsan puutalot, kokonainen vanha työläisalue. Kolme vuotta myöhemmin päätettiin säilyttää 360 hehtaaria erilaisia pientaloalueita.

Silti vielä 2010-luvulla on purettu ja puretaan kaupunkilaisten rakastamia taloja. Haastattelupäivänä Paasikivi itse suree yhden rakennuksen tulevaa tuhoa. Hän on juuri joutunut kertomaan julkisuuteen, että suosittelee vuonna 1966 rakennetun U-sairaalan purkamista. Päätöksen perustelut hän kaivoi antiikista.

Ensimmäisellä vuosisadalla elänyt arkkitehti Vitruvius määritteli arkkitehtuurin laatukriteereiksi kestävyyden, kauneuden ja käytettävyyden.

"Rakennukset tehdään aina jotakin varten. Niitä ei rakenneta huvikseen."

Sairaala ei Vitruviuksen kriteereitä enää täytä. Se on homeessa eikä sovi nykyaikaiseksi sairaalaksi. Huonekorkeus esimerkiksi on Paasikiven mukaan liian matala. Ihmiset ja koneet ovat kasvaneet. "Sydän verta vuotaen esittelin tilanteen."

Sairaala on monumentti, mutta harva kaupunkilainen jäänee sitä kaipaamaan.

"Valitettavasti vain pieni ja koristeellinen herättää tunteita. Modernin suojelu ei ole suurten kansanjoukkojen intohimon kohteena."

Ei ainakaan vielä.

Kristina Södermanin kotitalojen eli Mäntymäen vuokratalojen suojelua alettiin vaatia heti, kun purkusuunnitelmat tulivat huhtikuussa julki. Paasikiven mielestä pula-ajan vuokrataloista noussut meteli kertoo muutoksesta.

"Niissä ei ole krumeluureja, mutta on kodikkuutta ja mittakaavaa. Se on hauska maisema."

Paasikivi ei silti sano, että talot pitäisi suojella. Hän huomauttaa, että asuntojen korjaaminen nykyaikaisiksi olisi kallista.

Taas sama vaatimus. Eiväthän Portsan puutalotkaan 40 vuotta sitten olleet nykyaikaisia. Niistä kunnostettiin sellaiset.

"Meidän puutaloalueet ovat säilyneet, koska ne ovat yksityisessä omistuksessa. Ihminen voi itsellensä tehdä juuri sellaisen asunnon kuin haluaa."

Puutalot pelasti yksityisomistuksen lisäksi köyhyys. 1960-luvulla rakennusyhtiöt tarjosivat niistä niin vähän, ettei hellahuoneen mummo olisi saanut rahalla edes yksiötä kerrostalosta.

"Liika raha on pahasta. Vanha Rauma säilyi, koska se oli niin köyhä kaupunki", Raumalla kasvanut Paasikivi sanoo.

Vuonna 1953 Paasikiven isä rakensi puolitoistakerroksisen omakotitalon omalle perheelleen. Tyttären mukaan isä ajatteli, että seuraavaksi tontille nousee kerrostalo. Taloja ei rakennettu ikuisiksi. Ne rakennettiin sen hetken hätään.

Lapsuudenkoti on silti yhä olemassa. Se on osa suojeltua Paroalhon omakotitaloaluetta. Enää ei ole hätää, vaan idylli.

Paasikivi katsoo työhuoneensa seinällä olevaa isoa Turun karttaa. Mäntymäen talojen purkamisen puolesta puhuu korjauskustannusten lisäksi toinenkin asia. Poliitikot ovat antaneet kaupunkisuunnittelijoille tehtäväksi etsiä keskustan alueelta paikat 8 000 ihmisen uusille kodeille.

Muiden tehtävä on sitten suunnitella ja rakentaa nämä talot.

"Eihän meillä Suomessa mitään kauhean hyviä kerrostaloja suunnitella. Ne ovat kaikki samannäköisiä."

Paasikivi ei enää kuulosta virkamieheltä ja arkkitehdiltä, vaan närkästyneeltä kaupunkilaiselta.

Taloja rakennetaan kauppapaikoiksi, huvittelupaikoiksi ja lepopaikoiksi. Niillä näytetään valtaa ja rahaa. Ratkotaan asuntopulaa ja luodaan talouskasvua. Kaikesta suunnittelusta huolimatta kaupungit ovat sattumanvaraisia ja muuttuvat jatkuvasti.

Kaupunki on myös koti. Ajatus kodin menettämisestä saa Mäntymäessä asuvan Kristina Södermanin ahdistuneeksi.

"Näin unta, että seisoin pihalla ja näin jonkun muun verhot ikkunassani. Parku-ulvosin, kun se oli niin hirveää."

Tämän viikon maanantaina Turun kaupunginhallitus hyväksyi Turun ja sen vuokrataloyhtiön TVT:n sopimuksen Mäntymäen kehittämisestä. Sopimukseen kirjattiin, että poliitikoille pitää esitellä myös vaihtoehtoja, joissa Södermanin kotitalot säilytetään osittain tai kokonaan. Purkutuomio on silti yhä mahdollinen. Päätös tehdään parin vuoden päästä.

Sitä odotellessa elämä taloissa jatkuu. Asukkaat kohtaavat aamutakkisillaan pihalla. Pyykkikorit ovat vaihtuneet Ikean kasseiksi. Eräällä asukkaalla oli tapana soittaa viulua pyykkituvassa. Siellä on hyvä akustiikka. Kesällä kukkia on kaikkialla. Juhannusta Södermanit viettävät pihalla lasten ja lastenlasten kanssa. Suku asuu Mäntymäessä jo neljännessä polvessa.

Jos lähtö tulee, Söderman ei aio lähteä suosiolla.

"Ajattelin, että sidon itseni kettingillä kiinni parvekkeeseen niin kuin ne tuolla jossain öljynporauslautoilla tekee."

Kodin puolesta tekee mieli taistella.

Sami Kilpiö
Turussa kaupungin vuokrataloyhtiö TVT Asunnot Oy haluaisi purkaa kaksitoista 1940-luvulla rakennettua kerrostaloa. Tilalle se haluaisi rakentaa uusia asuntoja. Asukkaat vastustavat purkamista. Tämän viikon maanantaina Turun kaupunginhallitus solmi vuokrataloyhtiön kanssa kumppanuussopimuksen, jossa määrättiin selvittämään myös vaihtoehtoja, jotka säilyttävät vanhat talot osittain tai kokonaan.
Turussa kaupungin vuokrataloyhtiö TVT Asunnot Oy haluaisi purkaa kaksitoista 1940-luvulla rakennettua kerrostaloa. Tilalle se haluaisi rakentaa uusia asuntoja. Asukkaat vastustavat purkamista. Tämän viikon maanantaina Turun kaupunginhallitus solmi vuokrataloyhtiön kanssa kumppanuussopimuksen, jossa määrättiin selvittämään myös vaihtoehtoja, jotka säilyttävät vanhat talot osittain tai kokonaan.

Kuvakaappaus Googlen karttapalvelusta
Kuopiossa väännetään Työnkulman kohtalosta. Kaupunki olisi antanut purkaa rakennuksen, mutta hallinto-oikeuden mukaan sen kulttuurihistoriallista arvoa ei ole selvitetty riittävästi. Työnkulma valmistui vuonna 1957 ja edustaa pelkistettyä modernia rakentamista. Rakennus valmistui pääosin talkootyönä, ja siinä toimivat Skdl:n ja Skp:n paikalliset toimistot, Kansan sanan kirjapaino ja baari.
Kuopiossa väännetään Työnkulman kohtalosta. Kaupunki olisi antanut purkaa rakennuksen, mutta hallinto-oikeuden mukaan sen kulttuurihistoriallista arvoa ei ole selvitetty riittävästi. Työnkulma valmistui vuonna 1957 ja edustaa pelkistettyä modernia rakentamista. Rakennus valmistui pääosin talkootyönä, ja siinä toimivat Skdl:n ja Skp:n paikalliset toimistot, Kansan sanan kirjapaino ja baari.

Kuvakaappaus Googlen karttapalvelusta
Rovaniemellä taistellaan talosta, jossa ovat tanssineet kaikki sodanjälkeiset sukupolvet. Ylioppilaskunnan omistama Valistustalo on purku-uhan alla, vaikka Museovirasto on kannattanut sen suojelua. Viraston mukaan Valistustalolla on valtakunnallista merkitystä, ja se kertoo sodassa tuhoutuneen kaupungin jälleenrakentamisesta.
Rovaniemellä taistellaan talosta, jossa ovat tanssineet kaikki sodanjälkeiset sukupolvet. Ylioppilaskunnan omistama Valistustalo on purku-uhan alla, vaikka Museovirasto on kannattanut sen suojelua. Viraston mukaan Valistustalolla on valtakunnallista merkitystä, ja se kertoo sodassa tuhoutuneen kaupungin jälleenrakentamisesta.

Kalle Koponen / HS
Keravan keskustakorttelin paikalle on suunniteltu asuntoja ja uutta kauppakeskusta, joiden toivotaan herättävän kaupungin näivettyneen keskustan henkiin. Nyt vanhoista liiketiloista moni on tyhjillään. Rakennusyhtiö SRV luopui jo kertaalleen suunnitelmistaan Keravan keskustan suhteen, mutta kiinnostui ideasta uudestaan, kun sen Keravan keskustaan rakennuttaman asunnot kävivät hyvin kaupaksi.
Keravan keskustakorttelin paikalle on suunniteltu asuntoja ja uutta kauppakeskusta, joiden toivotaan herättävän kaupungin näivettyneen keskustan henkiin. Nyt vanhoista liiketiloista moni on tyhjillään. Rakennusyhtiö SRV luopui jo kertaalleen suunnitelmistaan Keravan keskustan suhteen, mutta kiinnostui ideasta uudestaan, kun sen Keravan keskustaan rakennuttaman asunnot kävivät hyvin kaupaksi.

Wikimedia Commons
Tampereella kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston pitää päättää vanhan tavara-aseman kohtalosta. Asema oltiin alun perin purkamassa, jotta Ratapihankadulta saadaan yhteys Rantaväylän tulevaan tunneliin. Purkamista kuitenkin vastustettiin. Nyt kaavassa ehdotetaan rakennuksen siirtämistä viereiselle tontille. Myös tätä on vastustettu, koska rakennuksen museaalinen arvo laskee, kun se siirretään paikaltaan. Lisäksi siirtäminen vaatii viereisen tontin puutalon purkamista.
Tampereella kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston pitää päättää vanhan tavara-aseman kohtalosta. Asema oltiin alun perin purkamassa, jotta Ratapihankadulta saadaan yhteys Rantaväylän tulevaan tunneliin. Purkamista kuitenkin vastustettiin. Nyt kaavassa ehdotetaan rakennuksen siirtämistä viereiselle tontille. Myös tätä on vastustettu, koska rakennuksen museaalinen arvo laskee, kun se siirretään paikaltaan. Lisäksi siirtäminen vaatii viereisen tontin puutalon purkamista.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tamperelainen Morkun talo puretaan, jos viereinen tavara-asema siirretään sen paikalle. Talo rakennettiin talkootyönä vuonna 1907 rautatieläisten seurataloksi. Kansallisromanttisen talon suunnitteli Rautatiehallituksen pääarkkitehti Bruno Granholm, ja se kustannettiin rautatieläisiltä kerätyillä varoilla. Kaupungin hankearkkitehti Veikko Vänskä sanoo, että jos talo olisi likimainkaan alkuperäisessä asussaan, se olisi yhtä arvokas kuin tavara-asema. Morkkua on kuitenkin vuosien varrella muutettu sekä ulkoa että sisältä.
Tamperelainen Morkun talo puretaan, jos viereinen tavara-asema siirretään sen paikalle. Talo rakennettiin talkootyönä vuonna 1907 rautatieläisten seurataloksi. Kansallisromanttisen talon suunnitteli Rautatiehallituksen pääarkkitehti Bruno Granholm, ja se kustannettiin rautatieläisiltä kerätyillä varoilla. Kaupungin hankearkkitehti Veikko Vänskä sanoo, että jos talo olisi likimainkaan alkuperäisessä asussaan, se olisi yhtä arvokas kuin tavara-asema. Morkkua on kuitenkin vuosien varrella muutettu sekä ulkoa että sisältä.

Sami Kilpiö
Turun Sanomat kertoi viime viikolla, että vuonna 1825 rakennettu ja Turun palosta selvinnyt pizzeria Denniksen talo halutaan purkaa. Purkulupaa aikoo hakea asunto-osakeyhtiö, jonka pääomistaja on kiinteistönvälitysyhtiö Tuloskiinteistöt Oy.
Turun Sanomat kertoi viime viikolla, että vuonna 1825 rakennettu ja Turun palosta selvinnyt pizzeria Denniksen talo halutaan purkaa. Purkulupaa aikoo hakea asunto-osakeyhtiö, jonka pääomistaja on kiinteistönvälitysyhtiö Tuloskiinteistöt Oy.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Joensuussa Wanhan Jokelan talossa oli hotelli- ja ravintolatoimintaa yli 70 vuotta. Talon omistaa nykyään Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö, joka on halunnut purkaa talon. Talon kohtalosta on kiistelty vuosia. Viime vuonna Kuopion hallinto-oikeus kumosi kaupungin kaavapäätöksen, jossa talo jätettiin ilman rakennussuojelumerkintää. Talon kohtalo on yhä avoinna.
Joensuussa Wanhan Jokelan talossa oli hotelli- ja ravintolatoimintaa yli 70 vuotta. Talon omistaa nykyään Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö, joka on halunnut purkaa talon. Talon kohtalosta on kiistelty vuosia. Viime vuonna Kuopion hallinto-oikeus kumosi kaupungin kaavapäätöksen, jossa talo jätettiin ilman rakennussuojelumerkintää. Talon kohtalo on yhä avoinna.

Antti Saloniemi HS
Valtava virastorakennus Helsingin Haapaniemenkadulla on päätetty purkaa. Siitä tehtiin rakennushistoriallinen selvitys, jonka pohjalta todettiin, että rakennus on ”hyvä esimerkki hyvinvointivaltion virastotaloarkkitehtuurista”. Kulttuurihistoriallista arvoa ei kuitenkaan katsottu niin suureksi, että rakennus pitäisi suojella.
Valtava virastorakennus Helsingin Haapaniemenkadulla on päätetty purkaa. Siitä tehtiin rakennushistoriallinen selvitys, jonka pohjalta todettiin, että rakennus on ”hyvä esimerkki hyvinvointivaltion virastotaloarkkitehtuurista”. Kulttuurihistoriallista arvoa ei kuitenkaan katsottu niin suureksi, että rakennus pitäisi suojella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat