Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten vältyn kopeloinnilta lentokentillä?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Viimeksi käsitelty lottovoiton verokohtelu poiki palautteita. Göran Johansson arveli, että voiton jakamisesta voisi sopia tekemällä porukkasopimuksen ennen voiton lunastamista. Todellisuudessa porukkasopimus pitää kuitenkin tehdä jo ennen arvontaa.

Janne L kertoi tekevänsä pelaamastaan lotosta aina kimppasopimuksen, jotta voisi voiton osuessa kohdalle jakaa osuuksia voitosta läheisilleen. Kimpan osuudet pitäisi kuitenkin jakaa jo ennen arvontaa, jotta välttyisi verolta.

Martti Roti huomautti, että korkein ilman veroa lahjoitettava summa on itse asiassa 3 999,99 euroa. 4 000 euron lahjoituksesta pitää maksaa lahjavero, ensimmäisessä veroluokassa 100 euroa.

 

Siskona ymmärtänet, että tuiki tuntemattoman tekemä julkinen kehosi kopelointi on sangen epämiellyttävää. Miten ns. käsin tarkastuksen voisi parhaiten välttää lentokenttien turvatarkastuksissa?

Matkusteleva koruton mummi

 

Ymmärrän hyvin! Kaikki se taputtelu tuntuu siltä kuin tarhantäti tarkistaisi aikuiselta, onko tällä varmasti tarpeeksi vaatetta päällä.

Mutta tärkeällä asiallahan siinä ollaan, kun turvallisuudesta huolehditaan.

Vältyt käsin tarkastukselta parhaiten, jos poistat yltäsi kaiken metallin. Muista että kengänkoroissa voi olla metallia, samoin vaatteiden napeissa ja paljeteissa. Niin ikään rintaliiveissä voi olla metalliset kaarituet.

Tämäkään ei välttämättä riitä. Lentokentillä on myös radioaktiivisuusmittareita, räjähdeaineilmaisimia ja muita sensoreita, jotka hälyttäessään johtavat tarkastukseen. Lisäksi EU:n turvaviranomaiset edellyttävät, että osa matkustajista tarkistetaan käsin satunnaisotannalla.

Turvatarkastuksia koskevat määräykset muuttuvat koko ajan. Esimerkiksi käsin tarkastusta tehostettiin sen jälkeen, kun nigerialaismies yritti joulukuussa 2009 räjäyttää alushousuihinsa kätketyn pommin lennolla Amsterdamista Yhdysvaltoihin.

Turvatarkastuksista vastaa Suomessa valtionyhtiö Finavia. Sieltä kerrotaan, että pienilläkin lentokentillä pyritään aina siihen, että paikalla olisi sekä mies- että naispuolinen turvatarkastaja.

"Ohjeet ovat tiukat sillä tavalla, että tarkastajien pitää esimerkiksi sormilla tunnustella housujen sisäpuolelle ja rintaliivien reunojen alle. Mutta turvatarkastajat ovat ammattilaisia, eikä heillä ole siinä mitään kopelointi-innostuksia", kertoo Finavian turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen.

Teknologia kehittyy koko ajan, ja voi olla, että jonain päivänä käsin tarkastuksia ei enää tarvita. Helsinki-Vantaallakin on ollut kokeilussa vartaloskannereita, joilla käsin tarkastus voidaan korvata. Niihin liittyy kuitenkin vielä haasteita: ne ovat paitsi hitaita myös varsin paljastavia sen suhteen, miten perusteellisesti ihmisvartalo kuvissa näkyy.

Toistaiseksi vältyt käsin tarkastukselta varmasti vain sillä, ettet lennä.

 

Katselen televisiosta keskusteluohjelmaa, jonka juontaja käyttää jatkuvasti sanontaa "tota noin niin", ja se tuntuu tarttuvan myös keskustelijoihin. Eikä tämä keskustelu ole poikkeus: usein sekä haastattelija että haastateltavat viljelevät kosolti "tota" tai "tota noin" -ilmaisuja. Mistä tuo oikeastaan johtuu? Mistä "tota" on tullut suomen kieleen? Miksi edes toimittajat eivät saa sitä karsittua pois kielenkäytöstään?

Kaunista kieltä, kiitos

 

Et ole tunteidesi kanssa yksin. Kotimaisten kielten keskus on pariinkin otteeseen kartoittanut sanoja, jotka ärsyttävät suomalaisia.

"Tota" on sijoittunut kyselyissä korkealle, samoin muut puheessa käytettävät täytesanat, kuten "niinku" ja "elikkä".

"Tota" on lyhennetty versio sanasta "tuota", jota perinteisesti käytetään puheessa ilmaisemassa epäröintiä ja harkintaa. Siitä, milloin sana on yleistynyt, ei tunnu löytyvän tarkkaa tietoa.

Aihe jakaa mielipiteitä: Toiset odottavat, että televisiossa ja radiossa puhutaan huoliteltua yleiskieltä. Toisia arkinen puhekieli ei haittaa.

On kuitenkin syytä muistaa, että pikkusanoilla voi olla merkitystä siinä, miten keskustelu kulkee ja millaiseksi ihmisten välinen vuorovaikutus muodostuu. Haastateltava saattaa esimerkiksi suhtautua rennommin haastattelijaan, joka puhuu arkisella tyylillä.

Rajansa toki kaikella. Kuuntelija voi jopa menettää luottamuksen puhujaan, jos "tota noin" toistuu koko ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat