Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siellä internetissä valehdellaan

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Viikon loppupuolella Moskovan lämpötila rupesi kohoamaan kohti hellelukemia, aivan kuten sääennusteet olivat luvanneetkin. Kevättä rinnoissa, joten polkupyörän ostoon!

Puoliperusteellinen surffaus internetissä todisti, että laatupyörät ovat Moskovassa halvempia kuin Helsingissä. Bongasin saksalaisen noin 500 euron jykevän kaupunkifillarin, joka näytti irtoavan useammastakin paikasta reilusti alle neljänsadan. Levyjarrut ja kaikki.

Moskovalaiset tilaavat kaiken netistä huonekaluja myöten, ja kuriirit kiikuttavat tavarat yleensä samaan hintaan kotiovelle jo seuraavana päivänä. Useimmiten maksu käy käteisellä, mutta osalla läheteistä on kortinlukukoneetkin.

Halusin kuitenkin hypistellä ja vertailla pyöriä, joten suuntasin ensimmäiseen unelmapyörääni verkossa pilkkahintaan tarjonneeseen kauppaan metrolla. Yhdeksän pysäkin päähän, Moskovan ulkokehän liepeille. Siellä paljastui, ettei tätä pyörää ollut siinä kaupassa eikä missään ketjun muussakaan myymälässä. Kauppias tarjosi vähän huonompaa vähän kalliimmalla.

Sitten seuraavaan kauppaan puolen tunnin metrosähläilyn ja varttitunnin hellekävelyn päälle. Tällä kertaa tarjottiin parempaa pyörää yli kaksi kertaa kalliimmalla.

Kolmanteen liikkeeseen älysin jo soittaa. Ei, juuri tätä pyörää heillä ei ollut. No olisiko mitään vastaavaa, takatarakalla ja levyjarruilla?

"Autonko haluatte ostaa?" nihkeä myyjä kysyi.

Niinpä. Polkupyöräily yleistyy Moskovassa hitaasti mutta varmasti potkulautojen, skeittailun ja rullaluistelun vanavedessä. Mutta semmoinen ajatus, että jollakin olisi pyörä sitä varten, että sillä voi mennä kauppaan tai torille tai uimahallille, se on perin vieras. Pyörällä mennään pyöräilemään.

Tyypillistä kaupunkilaisajattelua, joka kukoistaa myös Helsingissä. Jos jollakulla on vene, hän on veneilijä. Jos koira, niin ai jaa, säkin oot koiraihmisiä! Voi hyvänen aika.

Sydäntä lämmitti, kun seuraavaan pyöräkauppaan suunnatessani kuulin takaani jalkakäytävältä tuttua kitinää. Suojaliiveihin pukeutunut siirtotyöläinen ajoi vanhaa Jopon tapaista pyörää, piti kymmenen litran maalihinkkiä toisella kädellä rungon päällä ja ohjasi toisella kädellä. Siinä teille, hipsterit.

Kävin marketissa ja ostoskeskuksen urheiluliikkeessä vahvistamassa ennakkoluuloni ja päädyin lopulta naapurustoni lähimpään pyöräkauppaan, jota pidin alun perin sikakalliina. Lähdin sieltä 26 000 ruplaa eli 470 euroa köyhempänä. Sama pyörä saksalaisesta verkkokaupasta Suomeen tilaten olisi tullut samoihin hintoihin.

Pyöräily Moskovassa epäilyttää monia monestakin syystä. Ensinnäkin pyörähän pöllitään kuitenkin. Ja höpsis, varastettujen pyörien markkinat ovat Venäjällä täysin kehittymättömät, ja moskovalaisten pyörälukot ovat suomalaisittain lapsellisia.

Entä pyörätiet? Puistokehän sisäpuolella on vastikään avattu parin kilometrin pätkä pyörätietä Pjatnitskaja-kadulla, ja siinä se. Suunnitelmat tietysti ovat omaa luokkaansa.

Pah. Ajelin pyöräkaupasta kotiin Dobrininskajan iltaruuhkaisen metroaseman jalkakäytävien kautta, ihmisten välistä pujotellen. Kukaan ei pahaa sanaa sanonut. Ei itse asiassa korvaansa lotkauttanut. Kyllä täällä kaikenlaista viheltäjää riittää.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi
idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat