Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä lastenkasvatuksen periaatteet pätevät myös aikuisten kanssa toimimiseen

Lastenkasvatuksen periaatteet pätevät hyvin myös aikuisen kanssa toimimiseen. Ikä ei juuri vaikuta ihmisen tunne-elämään.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Aikuinen joutuu kohtaamaan joka päivä monia uusia asioita, haasteita ja pulmia. Jos hän saa tarpeeksi kannustusta, tukea ja rohkaisua, hänestä kehittyy vireä ja valoisa.

Edellinen kappale on vain hieman muunneltu sitaatti brittipsykologi Richard C. Woolfsonin kirjasta Virkku Vekara.

Nelivärikuvitettu opus sisältää käskymuodossa kirjoitettuja ohjeita lasten vanhemmille.

Sitaatissa sanan "lapsi" tilalle on vaihdettu sana "aikuinen".

Hämmästyttävän moni lastenkasvatuskirjallisuudessa esitetty neuvo soveltuu myös aikuisten väliseen viestintään.

Taidoiltaan aikuinen on ylivertainen lapseen verrattuna. Osaamme jo leikata saksilla paperia ja seisoa yhdellä jalalla. Hallitsemme suolen ja virtsarakon toiminnan. Olemme selvinneet oraali- ja anaalivaiheista ja monesta muusta.

Silti elämän tie ei olisi ehkä niin kuoppainen, jos muistaisimme paremmin toistemme sisällä asuvaa pientä lasta.

Keskeistä on tietysti hyväksyntä. Kas näin: Aikuinen kaipaa edelleen kovasti rakkautta, arvostusta ja hyväksyntää. Pyri hyväksymään aikuinen sellaisena kuin hän on. Totuus nimittäin on, että aikuisen persoonallisuuden muuttaminen on erittäin vaikeaa. Paljon helpompi on saada hänet kehittämään myönteisiä puoliaan ja avujaan.
Kauheinta aikuisesta on, ettei kukaan huomaa häntä. Siksi kielteinenkin huomio on parempi kuin unohtaminen.
Erään terveyskeskuksen johtava lääkäri kertoi minulle mummosta, joka tehtaili kasapäin aiheettomia valituksia terveyskeskuksen työstä.

Lääkäri otti tavaksi kutsua mummon kerran viikossa tapaamiseen. Vähitellen valitukset loppuivat. Lopulta tapaamisiakaan ei tarvittu. Mummo lahjoitti lääkärille kahvipaketeista askartelemansa ryijyn. Hän oli saanut mitä kaipasi: huomiota.

Ukrainan sodankin voi tulkita aiheutuneen siitä, että Vladimir Putin ei saanut kaipaamaansa huomiota. Aikuisen kiukkua ei tule ohittaa.
Kuten lapsi, aikuinen elää kehuista.

Näytä, että olet ylpeä aikuisen uusista taidoista ja kyvyistä. Se kannustaa häntä eteenpäin. Kun huomaat aikuisen tekevän spontaanisti jotakin kilttiä, kerro että olet oikein iloinen.
Aina aikuisen kanssa ei ole helppoa. Hän odottaa, että asiat tapahtuvat hänen tahtonsa mukaan. Kun niin ei käykään, hän raivostuu.

Rauhoita aikuista parhaasi mukaan, mutta älä anna hänelle periksi. Juttele aikuisen kanssa, kun hän on rauhoittunut. Selitä, että hänen kiukuttelunsa ei ole sinusta lainkaan mukavaa.
Aikuiset riitelevät vähintään yhtä paljon kuin lapset.

Edes sisarusten väliset kiistat eivät pääty lapsuuden loppuessa, vaan voivat jatkua vielä eläkeiässä perintöriitoina.

Aikuisten riidat kärjistyvät, kun kumpikaan ei osaa antaa periksi. Kerro aikuiselle, mitä sovittelu tarkoittaa ja että on mahdollista löytää molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.
Aikuinenkin tarvitsee rajoja. Pekka Perä esimerkiksi olisi kaivannut rajoja elätellessään suuruudenhulluja toiveita kaivostekniikastaan.

Aikuisen terve kasvu edellyttää ympäristön tarjoamaa vastusta, joka merkitsee myös turvallisuutta. Aikuinen ei voi saada kaikkea mitä haluaa.
Tapaamme painottaa lapsen ja aikuisen eroja, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy hurjasti.

Psykologian emeritaprofessorin Lea Pulkkisen mukaan lapsia ja aikuisia yhdistävät samat tarpeet.

"Emotionaalisella alueella lapsella ja aikuisella ei ole juuri mitään eroa. Olemme lapsia, kaipaamme hyväilyä, rohkaisua ja sitä, että saa itkeä jonkun olkapäätä vasten. Jokainen aikuinen voi olla toiselle tukea antava."

Aikuinen ei Pulkkisen mukaan ole vähemmän itsekeskeinen kuin lapsi.

"Lastenkasvatuspulmia ei olisi, jos ei olisi itsekeskeisiä vanhempia, jotka eivät mieti asioita lasten näkökulmasta."

Aikuisia erottaa lapsista elämänkokemus, itsereflektio ja tiedostamiskyky. Aikuinen osaa arvioida toimintansa seurauksia ja ottaa vastuuta.

Lapsellisia ominaisuuksia pidetään monesti sellaisina, joista aikuisen pitäisi pyrkiä eroon.

Usein kuitenkin kirkkain ääni sisällämme on lapsen, ja meidän kannattaisi kuunnella sitä. Olisi esimerkiksi hyvä pystyä itkemään, kun siihen on aihetta.

"Tunneherkkyyttä, rakastamisen kykyä ja surua ei tarvitse tukahduttaa, mutta niiden ilmaisutapoja voi miettiä", Pulkkinen sanoo.

Filosofi Juha Varto kyseenalaistaa jopa kokemuksen merkityksen.

"Kuljetamme koko elämämme mukanamme reagointi- ja käyttäytymiskaavoja, jotka olemme omaksuneet neljän viiden vuoden iässä. Harva meistä oppii käyttäytymään kuin aikuinen. Kun olemme väsyneitä ja turhautuneita, meistä tulee uudestaan viisivuotiaita. Silloin olisi kiva, jos tulisi tarhan täti ja sanoisi mitä tehdä."

Lapsen on toteltava aikuista, mutta aikuiselta tällainen auktoriteetti puuttuu. Siksi aikuinen haluaa uskoa uskontoihin, aatteisiin, guruihin, self-helpiin – johonkin, joka kertoo, kuinka elää.

Tärkeintä aikuiselle on leikki.Aikuisen ei tarvitse nauraa koko ajan, mutta hänellä tulisi olla hauskaa. Jos aikuisen päiväohjelma on liian tiukka, hänen leikeistään katoaa ilo. Yhdessä hupsuttelu ja pilailu kuuluvat aikuisen ystävyyssuhteisiin.
Suuret keksinnöt syntyvät usein leikkien. Kun työ muistuttaa leikkiä, tekijä nauttii sen tekemisestä ja työ kantaa hedelmää. Leikin tavoitteena ei kuitenkaan voi koskaan olla hyöty.

"Ihmisen älykkyys tulee parhaiten esiin leikkimisessä. Jos ihminen ei leiki, hän kuolee pystyyn. Leikki myös yhdistää ihmisiä ja eläimiä", Varto sanoo.

Kun ei ole muita tapoja leikkiä, ihminen voi alkaa vaikka kännätä.

Tämän kolumnin neuvoja ei pidä noudattaa orjallisesti, sillä se mikä sopii yhdelle aikuiselle, ei sovi toiselle. Tärkeintä on nauttia aikuisen seurasta:

Aikuinen on ainutlaatuinen yksilö omine luonteenpiirteineen, taitoineen ja kykyineen – ja sellaisenaan aivan ihana.

Jussi Konttinen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat