Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salatuissa elämissä on esiintynyt 5 571 suomalaista

Televisiosarja Salattuja elämiä on avustanut yli viisituhatta aivan tavallista ihmistä. He ovat niitä, jotka istuvat kahvilan asiakkaina ja ovat mahdollisimman luontevia.

Sunnuntai
 
Markus Jokela HS
Nivin M'sakni (vas.), Emilia Seppänen ja Veronika Sokolova avustivat tv-sarja Salattuja elämiä. Ruudussa he näkyvät syksyllä. "Tosi kiva kokemus", M'sakni sanoi kuvausten jälkeen. Avustajan ei tarvitse osata varsinaisesti näytellä. "Riittää, kun on omana itsenään", Sokolova kertoi.
Nivin M'sakni (vas.), Emilia Seppänen ja Veronika Sokolova avustivat tv-sarja Salattuja elämiä. Ruudussa he näkyvät syksyllä. "Tosi kiva kokemus", M'sakni sanoi kuvausten jälkeen. Avustajan ei tarvitse osata varsinaisesti näytellä. "Riittää, kun on omana itsenään", Sokolova kertoi. Kuva: Markus Jokela HS

Kuvataan! Hiljaisuus! Äänet, kamerat. . . lähtee nnnnyt, huutaa ohjaaja.

Ja silloin hissinovi aukeaa – tosin se ei ole mikään oikea hissi vaan tv-sarja Salattujen elämien lavaste – ja 19-vuotias Nivin M'sakni astelee hissistä kahvilaan.

Hän kävelee mahdollisimman luontevasti ohi baaritiskin ja käy mahdollisimman luontevasti pöytään istumaan.

M'sakni on Salattujen elämien avustaja.

Hänenlaisiaan ovat Salkkareissa vilahtavat kahvila-asiakkaat, majatalon vieraat, sairaaloiden henkilökunta, ohikulkijat. Kamerat käyvät, valot loimottavat, mutta avustajan ei varsinaisesti tarvitse näytellä. Olla vain.

Sääntölista on lyhyt mutta ehdoton: kameraan ei saa katsoa, päällä ei saa olla logoilla varustettuja vaatteita eikä juonenkäänteistä saa hiiskua ulkopuolisille. Repliikkejä ei ole, ei maskia eikä roolivaatteita.

Mutta nyt kuvataan taas.

Sama kohtaus! Kamerat! Käy!

Salkkareiden miespuoliset tähdet väittelevät kiivaasti baaritiskillä, kun on avustaja Emilia Seppäsen vuoro liikkua. Hän astelee ulos kahvilan vessasta, kiertää kameran edestä ja istahtaa sitten pöytään Veronika Sokolovaa vastapäätä.

"Ei tämä kovin vaikeaa ole", Sokolova naurahtaa.

Sanotaan, että vuodesta 1999 MTV3-kanavalla pyörinyt Salatut Elämät on koko kansan tv-draama. Se on ihan totta. Joka arki-ilta noin 800 000 suomalaista asettuu tv:n ääreen klo 19.30.

Mutta Salkkarit on koko kansan ohjelma myös toisella tapaa.

Tuskin on toista draamasarjaa, jota on ollut tekemässä yhtä monta suomalaista. Salattujen elämien avustajarooleissa on esiintynyt 5 571 ihmistä – Ilomantsin tai Inkoon verran väkeä.

Viikon vanha luku tosin ei ole aivan ajantasainen, sillä avustajamäärä kasvaa hypähdellen päivittäin. Toiset käyvät avustajina useaan otteeseen, toiset vain kerran. 5 571:een on laskettu 16 vuoden ajalta kaikki ne eri ihmiset, jotka ovat saaneet palkkion Salattujen elämien avustamisesta. Varsinaiset roolinäyttelijät eivät ole luvussa mukana.

Fremantlemedia Finland
Avustaja Nivin M'sakni lukee kirjaa ja Ina Kortelainen istuu tiskillä, kun salkkaritähdet Rosa Rusanen ja Hemmo Karja tekevät roolisuorituksiaan.
Avustaja Nivin M'sakni lukee kirjaa ja Ina Kortelainen istuu tiskillä, kun salkkaritähdet Rosa Rusanen ja Hemmo Karja tekevät roolisuorituksiaan.


Kuusitoistavuotias Ina Kortelainen syntyi silloin, kun Salkkarit alkoi. Hän on katsonut sarjaa "aina", mutta ei laske itseään varsinaiseksi faniksi. Silti jokin ajaa häntä avustamaan – ehkä se, että pääsee kurkistamaan kulisseihin. Kortelainen on avustanut sarjaa laskujensa mukaan kymmeniä kertoja.

"Kotoa lähtiessä aina tuntuu vähän vatsanpohjassa, mutta studiolla ei enää jännitä. Eihän jossain kahvilassa istumisessa voi epäonnistua! Ajatus kameroiden edessä olemisesta on jännittävä, mutta käytännössä se on kuitenkin ihan normaalia."

Salattujen elämien avustajaksi pääsee helpoiten Facebookin kautta. Siellä on Avustajaksi Salattuihin Elämiin! -ryhmä, jossa tuotanto kertoo, milloin tarvitaan avustajia. Rekrytointipäivitykset ovat simppeleitä: "Peruutuspaikka perjantaina 15.5, majatalokohtaus Konalassa klo 13:55–14:40 (40–100v.), Kuva ja PUHELINNUMERO--> casting.finland@fremantlemedia.com."

Hakemuksia tulee tukuittain, kertoo avustajaroolituksesta vastaava Maiju Saarela.

Minkäänlaisia ulkonäkövaatimuksia ei ole, vaikka hakemuksessa pyydetäänkin tuoretta kuvaa. Eniten hakemuksia tulee 14–15-vuotiailta tytöiltä, mutta vakioavustajakaartiin kuuluu esimerkiksi eläkeläispariskuntia. Jos jotain kaivataan lisää, niin miehiä ja poikia.

"Osa avustajista haluaisi tulla joka päivä, mutta hakijoita on niin paljon, että on kiva antaa mahdollisuus mahdollisimman monelle. Se on sarjankin kannalta hyvä, ettei aina ole samat kasvot taustalla", Saarela sanoo.

Nivin M'sakni, Emilia Seppänen ja Veronika Sokolova ovat avustajina ensimmäistä kertaa. He tulivat, koska halusivat nähdä, miten tv-sarjaa tehdään. Seppästä ja Sokolovaa ala kiinnostaisi ihan ammattinakin, ja avustajana pääsee näkemään läheltä oikeiden näyttelijöiden työtä. "Ja tietenkin on kiva nähdä tämä studio ja miten prosessi toimii", Sokolova sanoo.

Salattujen elämien kuvauksissa edetään laitosmaisella minuuttiaikataululla. Avustajille maksetaan kuvauspalkkio, joka on suuruudeltaan muutaman kympin. Matkakuluja ei korvata, mutta silti avustajia saapuu myös Helsingin ulkopuolelta.

"En minä ainakaan tule tänne siksi, että näkyisin telkkarissa. Tv-sarjan kuvaaminen on se, mikä kiinnostaa", Ina Kortelainen kertoo. "Sukulaiset joskus sanovat, että luulin, että sua näkyisi enemmän. Ne eivät aina tajua tämän homman luonnetta. Tosin olisi kyllä ihanaa olla oikea näyttelijä."

Salatut elämät kertoo kuvitteellisella Pihlajakadulla asuvien kerrostalonaapureiden elämästä. Talo, joka on antanut ulkokuorensa sarjan tapahtumapaikaksi, sijaitsee tosielämässä Huvilakadulla Helsingin Eirassa. Sisäkuvaukset tehdään Vihdintien kupeessa Konalassa.

Siellä tuntuu vähän kuin Ikeassa olisi.

Studio on korkea halli, johon on rakennettu valmiita koteja. Taalasmaiden, Sievisten ja Laiteloiden keittiöt, makuuhuoneet ja olkkarit ovat nyt pimeinä, sillä tekeillä olevaa kohtausta kuvataan kahvilassa. Pahviset hirvenpäät katselevat seinältä – kahvilan nimi on Moose.

Kohtauksessa on paikalla kolme näyttelijää, viisi avustajaa ja 11 tuotantotiimin jäsentä. Kameroita on kaksi, ja kohtaus pitää ottaa vielä kerran uudelleen, sillä ohjaaja huomaa ikkunassa mikrofonin heijastuksen.

Sarjassa Kallea näyttelevä Pete Lattu pyytää palautetta: "Miten meni? 3/5?"

"Korkeintaan 2/5", kuittaa ohjaaja Kimmo Mäkinen.

Hetken kaikkia hihityttää, sitten mennään taas.

Salattuja elämiä purkitetaan kuuden jakson viikkovauhtia – kolmastuhannes jakso näytetään joskus ensi vuoden keväällä. Nyt kuvattavat jaksot tulevat ulos syksyllä, ja parikymmenhenkinen käsikirjoitustiimi kirjoittaa jo vuodenvaihteen tapahtumia.

Salkkareissa voi tapahtua mitä tahansa – tähän mennessä Pihlajakadun väki on kohdannut ampumisvälikohtauksia, räjähdyksiä, lapsen syntymää ja kuolemaa, homoseksuaalisuutta, mielenterveysongelmia ja lukuisia rikoksia. Liika realismi ei rajoita sarjaa.

"Keskiverrosti heille tapahtuu aika paljon enemmän kuin peruskansalle", sanoo pääkäsikirjoittaja Teemu Salonen ja nauraa. "Mutta yhteiskunnallinen ulottuvuus on tärkeä, vaikka tehdäänkin tv-draamaa."

Käsikirjoitustiimi miettii tarkasti teemat, jotka nousevat sarjassa esille. On hyvä jos ne hätkähdyttävät ja puhuttavat, mutta ne eivät saa aliarvioida katsojaa.

Se, mitä Suomessa tosielämässä tapahtuu, vaikuttaa usein myös sarjan tapahtumiin. Monet ideat saavat alkunsa uutisotsikoista.

Salkkareiden studiossa valokuvaaminen on ehdottoman kiellettyä.

Juonipaljastukset ovat tietenkin osasyy, mutta kyse on myös illuusiosta. Lavasteita ei haluta näyttää lehtien valokuvissa, jotta katsojien käsitys Pihlajakadun kerrostalosta säilyisi rikkumattomana. (Tosin kielloista huolimatta salama kuulemma välähtää usein, jos avustajia jätetään yksin lavasteisiin.)

Mutta illuusio. Onko sillä väliä?

"Salatut elämät on oma maailmansa, jonka kautta voi käsitellä monenlaisia asioita esimerkiksi nuorten elämässä", sanoo mediatutkija Kaarina Nikunen, joka työskentelee professorina Jyväskylän yliopistossa viestinnän laitoksella.

"Vaikuttavuudessa ei niinkään ole kyse siitä, että ihmiset sekoittaisivat todellisuuden ja tv-sarjan tapahtumat keskenään, vaan siinä on kyse rutiinista. Kun sarjan maailma astuu olohuoneisiin vuosikausia joka päivä tietyllä kellonlyömällä, siitä muodostuu katsojalle tärkeä. Sarjan kanssa ikään kuin eletään ja keskustellaan."

Kotimainen draama pääsee helpommin iholle kuin ulkomainen, koska hahmot ja kuvauspaikat ovat samastuttavia. Siksi illuusio on tärkeä – Huvilakadulla käy edelleenkin viikoittain salkkarituristeja katsomassa salkkaritaloa.

Taloa katsoessa takaraivossa on ehkä mielikuva, että talon seinien sisällä eletään tv:stä tuttuja elämiä.

Kiitos, tämä oli tässä! Avustajat voivat mennä! Ohjaaja taputtaa käsiään.

M'sakni, Seppänen, Sokolova ja Kortelainen loikkivat lattialla kiemurtelevien johtojen yli ulos studiohallista. He saapuivat studiolle aamukahdeksalta, ja nyt kymmeneltä homma on heidän osaltaan paketissa.

Ulkona ripsii vettä, kun he lähtevät kohti bussipysäkkiä. Se on ovenheilautus, kun siirtyy Salatuista elämistä takaisin ihan tavalliseen elämään, taustastatistista takaisin päärooliin.

Televisiossa he näkyvät sitten syksyllä, tarkalleen ottaen jaksoissa 2872 ja 2874.

He ovat ne tytöt siellä kahvilassa. Ne, joiden nimiä ei mainita lopputeksteissä.

Katriina Pajari HS, teksti
Markus Jokela HS, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat