Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

José Romão Grande ruokki sotateollisuutta kumilla – ja selvisi siitä hengissä

Brasilia maksaa 70 vuoden jälkeen korvauksia "kumisotilaille", jotka keräsivät toisen maailmansodan aikana Yhdysvalloille kumia viidakossa.

Sunnuntai
 
Maria Manner Giorgio Palmera
Giorgio Palmera
José Romão Grande, 92, on kumisotilaiden ammattiliiton puheenjohtaja Rondôniassa.
José Romão Grande, 92, on kumisotilaiden ammattiliiton puheenjohtaja Rondôniassa. Kuva: Giorgio Palmera

Toinen maailmansota kävi kiivaana, kun 20-vuotias José Romão Grande värväytyi palvelukseen. Hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: lähteä sotarintamalle Eurooppaan tai kuminkeruuseen Amazonin sademetsään.

Kuten yli 50 000 muuta brasilialaista, Grande päättyi "kumisotilaiden" riveihin keräämään raaka-ainetta sotateollisuuden tarpeisiin. Valtaosa lähtijöistä ei palannut koskaan kotiin. Arviolta puolet heistä kuoli viidakon karuihin oloihin ennen sodan päättymistä.

Nyt, yli seitsemän vuosikymmenen jälkeen, Brasilia maksaa vihdoin kumisotilaille ja heidän lähiomaisilleen korvauksen uhrauksesta. Mutta veteraanien mielestä 25 000 realin (noin 7 300 euroa) korvaus on pieni verrattuna siihen, mitä heille kuuluisi.

"Mikään meille luvatusta ei toteutunut", sanoo 92-vuotias Grande, joka on yksi elossa olevista kumisotilaista. Hän nojaa kävelykeppiinsä sängyn laidalla. Päässä on sininen armeijan baretti, ympärillä levittäytyy Porto Velhon tomuinen laitakaupunki Amazonin perukoilla.

"Meidät hylättiin metsään kuin roskaläjä."

Vuonna 1942 Yhdysvalloilla oli pulma. Japanin joukot olivat miehittäneet Kaakkois-Aasiassa Indonesian sekä Malakan niemimaan, jolloin Yhdysvallat menetti 92 prosenttia kumintuotannostaan.

Kumilla oli sodassa olennainen rooli: sitä tarvittiin lentokoneisiin, tankkeihin, rekkoihin, kaasunaamareihin, saappaisiin, sadetakkeihin, sairaalakäsineisiin ja sukellusveneiden osiin.

Yhdysvallat käänsi katseensa Brasiliaan.

Etelä-Amerikan suurvalta oli ollut maailman hallitseva kumintuottaja vielä vuosisadan alussa, ennen kuin englantilainen tutkimusmatkailija kuljetti salaa kumipuun siemeniä maasta ja Aasian huokea kumi valtasi markkinat.

Nyt Amazonin villeille kumipuille oli taas kysyntää. Puuttui vain työvoimaa.

Yhdysvallat teki Brasilian kanssa yhteistyösopimuksen, johon kuului 50 000 työntekijän lähettäminen Amazonille kuminkeruuseen. Yhdysvallat maksoi jokaisesta kerääjästä 100 dollaria ja rahoitti operaation muita kuluja.

Pian Koillis-Brasilian toreilla, kirkoissa, lehdissä ja radiossa levisivät värväysmainokset, joilla houkuteltiin miehiä isänmaan palvelukseen Amazonille. Aikakauden julisteissa valtava sademetsän kumista tehty rengas vyöryy Hitlerin ylitse. Teksti kehottaa: "Murskatkaa hänet kumilla!" Toinen julistaa: "Kumia voittoa varten!"

Lähtijöille luvattiin ilmaiset matkat, majoitus, ruoka, kelpo ansiot ja kotiinkuljetus sodan päätyttyä. Kumisotilaista piti tuleman kansakunnan sankareita.

Rutiköyhässä ja rutikuivassa Koillis-Brasiliassa kaikki tämä kuulosti houkuttelevalta.

Giorgio Palmera
Luonnonkumia punnitaan sodan aikana. Arkistokuvat Porto Velhon museosta.
Luonnonkumia punnitaan sodan aikana. Arkistokuvat Porto Velhon museosta.

José Romão Grande astui tavarajunaan maaliskuussa vuonna 1943. Se tapahtui Parnaíban pikkukaupungissa Piauíssa 200 muun miehen kanssa. Määränpäähän oli linnuntietä 2 300 kilometriä, mikä tarkoitti tuohon aikaan yli kaksi kuukautta kestävää matkaa junilla ja jokilaivoilla.

Mukaansa kumisotilaat saivat kaksi vaatepartta, ruokailuvälineet, riippumaton, veitsen kuminkeruuta varten ja tupakkakartongin.

Perillä Amazonilla paikalliset kumipomot valitsivat saapuvista jokilaivoista parhaimpia työmiehiä kuin ennen vanhaan orjia.

Työ oli kovaa. Miehet heräsivät ennen auringonnousua, tarpoivat viiltämässä kumipuiden kaarnaan viiltoja ja palasivat iltapäivällä keräämään kuppeihin valuneen nesteen. Kerätty kumi kovetettiin savustamalla myöhään illalla.

Giorgio Palmera
Kuminkuljetusta jokea pitkin Amazonilla toisen maailmansodan aikaan.
Kuminkuljetusta jokea pitkin Amazonilla toisen maailmansodan aikaan.

"Jos kumia ei ollut, ei saanut ruokaa. Hallitus oli väittänyt metsän olevan kuin suuri aarrearkku. Se oli iso valhe", Grande sanoo.

Kumiarmeijalla ei ollut vastassaan sotajoukkoja, mutta keltanokille riitti viidakossa muita vaaroja.

Värvätyistä jopa kolmasosa kuoli ensimmäisen vuoden aikana.

"Me jouduimme kohtamaan vihaiset apinat, puumat ja intiaanit", muistelee José Anízio Macieira, joka alkoi kerätä kumia 12-vuotiaana isänsä vanavedessä.

Perheensä Amazonille tienestien toivossa tuonut isä kuoli pian, kuten myös puolet Macieiran kahdeksasta veljestä. Osa kuoli tappaviin tauteihin, osa alkuperäiskansojen ja metsänpetojen hyökkäyksiin.

"Itkin, mutta en voinut tehdä mitään. Muuta lääkettä ei ollut kuin haudata ruumiit", 85-vuotias Macieira sanoo.

Giorgio Palmera
Kumipuun nestettä kerättiin tekemällä kaarnaan viiltoja.
Kumipuun nestettä kerättiin tekemällä kaarnaan viiltoja.

Kumipomot ostivat siirtotyöläisiltä kumin ja myivät heille kalliilla ruokaa, vaatteita, tupakkaa ja sokeriruokoviinaa. He määräsivät hinnat ja maksoivat palkat. Kuten usein ennenkin, moni kuminkerääjä joutui velkavankeuteen, joka ei päättynyt edes kuolemaan. José Anízio Macieira veljineen peri isän velat tämän kuoltua.

Silloin kun Macieira ei leikannut kumia, hän metsästi villisikoja, tapiireja ja apinoita ruuakseen. Asumuksena toimivat palmunlehväpeitteiset katokset.

"Ei köyhä tässä maailmassa koskaan saa rahaa säästöön", Macieira sanoo.

Kumisotilaiden armeija oli Yhdysvaltojen kannalta surkea epäonnistuminen.

Amazonin kumista tuli odotettua kalliimpaa. Miljoonien dollarien panostuksesta huolimatta tuotanto tropiikissa kasvoi nihkeästi: 16 135 tonnista vuonna 1940 vain 22 350 tonniin vuonna 1944.

Kokemattomat kumisotilaat tuottivat liian vähän ja tärvelivät puita liian syvillä viilloilla. Eräs amerikkalaisvirkamies kirjoitti kotiin, ettei sota tai kumin tuottaminen Yhdysvalloille kiinnostanut Amazonille tuotuja miehiä lainkaan.

"Tilanne muistuttaa kehnoa musikaalikomediaa, sen kuolemanvakavia vaikutuksia lukuun ottamatta", hän viesti kirjeessään. Paljon tärkeämmäksi sodankäynnin kannalta osoittautui synteettisen kumin kehitys.

Giorgio Palmera
Päivän aikana kerätty kumi kovetettiin illalla savustamalla. Työ avotulen savussa aiheutti monille sokeutta tai keuhkovammoja.
Päivän aikana kerätty kumi kovetettiin illalla savustamalla. Työ avotulen savussa aiheutti monille sokeutta tai keuhkovammoja.

Amazonin kumisotilaille oli myönnetty lykkäystä asepalveluksesta, mutta viidakko koitui kohtalokkaammaksi kuin taistelulinjat Euroopassa. Brasilia lähetti sotaan Saksaa vastaan 25 000 sotilasta, joista kuoli 457.

Antônio Pereirada Silva, 89, kuuli radiosta sodan loppuneen.

"Olin niin iloinen, että kirmasin metsään", Silva sanoo. Hän luuli pääsevänsä takaisin kotiin ja hallituksen lunastavan lupauksensa. Toisin kävi. Varattomina ja velkaantuneina monilla ei ollut keinoa palata synnyinseuduilleen.

Antônio Pereira da Silva oli liittynyt kumisotilaisiin "nähdäkseen maailmaa", mutta hän jäi sodan jälkeen työskentelemään samoille sijoille.

"Totuin elämään kuminkerääjänä. Monet eivät kestäneet Amazoniaa vaan kuolivat. Minäkin sain malarian, mutta päihitin sen. Elämäni ei ollut yhtään hullumpaa."

Sota muutti miesten elämän, mutta myöskään Amazon ei koskaan enää ollut sama. Kumiohjelma avasi tien monille rakennus- ja sosiaalihankkeille. Yhdysvaltojen apu toi viidakkoon uusia teitä, lentokenttiä, terveydenhuolto-ohjelmia ja kymmeniätuhansia työntekijöitä.

Giorgio Palmera
Tällainen oli kumisotilaan tyypillinen sotisopa.
Tällainen oli kumisotilaan tyypillinen sotisopa.

"Ennen Amazon oli pelkkää metsää. Me raivasimme sen ja avasimme tien kehitykselle, vaikka hallitus ei sitä myönnä", José Anízio Macieira sanoo.

Nykyään Porto Velhon kaupungissa on ostoskeskuksia, sushiravintoloita ja uusi hieno silta yli Madeirajoen.

Brasilia tunnusti kumisotilaat uuden perustuslain myötä vuonna 1988.

Kumisotilaille myönnettiin kaksi kertaa minimipalkan suuruinen eläke (nykyisin noin 450 euroa).

Se on selvästi vähemmän kuin toisen maailmansodan sotaveteraaneille maksettava, seitsemää minimipalkkaa kuukaudessa vastaava summa. Kaikilla ei myöskään ollut jäljellä vanhoja dokumentteja, joiden turvin olisi voinut osoittaa oikeutensa eläkkeeseen.

Brasilian kumisotilaille tänä keväänä maksama 25 000 realin korvaus tulee tarpeeseen, mutta kumisotilaat eivät tyydy siihen. Heidän ammattiliittonsa on haastanut liittovaltion oikeuteen saadakseen täydet sotaveteraanien edut.

Giorgio Palmera
Kumi kovetettiin nuotion yllä savustamalla suureksi palloksi, joka saattoi painaa kymmeniä kiloja.
Kumi kovetettiin nuotion yllä savustamalla suureksi palloksi, joka saattoi painaa kymmeniä kiloja.

Kumiarmeija taistelee nyt aikaa vastaan. Nuorimmatkin miehistä ovat yli 80-vuotiaita, ja heidän rivinsä harvenevat kaiken aikaa. "Toisen maailmansodan viimeinen rintamalinja kulki täällä Amazonilla. Ilman kumisotilaita Saksa olisi saattanut voittaa. Me vaadimme oikeuksiamme niin kauan kuin meistä yksikin on elossa", José Romão Grande sanoo.

 

Lähteenä on käytetty Seth Garfieldin kirjaa In Search of the Amazon. Brazil, The United States and The Nature of a Region (Duke University Press, 2013).
 

Maria Manner HS, teksti
Giorgio Palmera, kuvat

Giorgio Palmera
José Anízio Macieira, 85, aikoo maksaa valtiolta saamillaan korvauksilla lainansa ja antaa rahaa lapsilleen. “"Jos rahaa jää, otan reppuni ja lähden matkustamaan. Sen jälkeen kun tulin Amazonille, minulla ei ole ollut koskaan varaa lähteä minnekään. Tahtoisin nähdä vielä uusia paikkoja."
José Anízio Macieira, 85, aikoo maksaa valtiolta saamillaan korvauksilla lainansa ja antaa rahaa lapsilleen. “"Jos rahaa jää, otan reppuni ja lähden matkustamaan. Sen jälkeen kun tulin Amazonille, minulla ei ole ollut koskaan varaa lähteä minnekään. Tahtoisin nähdä vielä uusia paikkoja."

Giorgio Palmera
José Romão Grande, 92, on kumisotilaiden liiton puheenjohtaja Rondôniassa. “Hallitus petti lupauksensa ja jätti kumisotilaat oman onnensa nojaan. Jos Luoja suo, me saamme vielä mitä meille kuuluu.”
José Romão Grande, 92, on kumisotilaiden liiton puheenjohtaja Rondôniassa. “Hallitus petti lupauksensa ja jätti kumisotilaat oman onnensa nojaan. Jos Luoja suo, me saamme vielä mitä meille kuuluu.”

Giorgio Palmera
Garson Viena de Galvão, 85, opetti Koillis-Brasiliasta tuoduille kumisotilaille, miten kumia kerätään. “"He eivät tienneet mitään eivätkä osanneet puolustautua metsässä. Joka päivä kuoli ihmisiä, heitä kuoli todella paljon.”"
Garson Viena de Galvão, 85, opetti Koillis-Brasiliasta tuoduille kumisotilaille, miten kumia kerätään. “"He eivät tienneet mitään eivätkä osanneet puolustautua metsässä. Joka päivä kuoli ihmisiä, heitä kuoli todella paljon.”"

Giorgio Palmera
Antônio Pereira da Silva, 89, ryhtyi kumisotilaaksi, koska hän halusi nähdä maailmaa. “"Uskon, että kumisotilailla oli suuri merkitys toisessa maailmansodassa. Me toimitimme kumia sotaan, ja Saksa hävisi."
Antônio Pereira da Silva, 89, ryhtyi kumisotilaaksi, koska hän halusi nähdä maailmaa. “"Uskon, että kumisotilailla oli suuri merkitys toisessa maailmansodassa. Me toimitimme kumia sotaan, ja Saksa hävisi."

Giorgio Palmera
Francisco Pinheiro, 87, ryhtyi kumisotilaaksi, koska isä ei päästänyt häntä sotaan Eurooppaan. “"Joskus pomo lähetti meidät tappamaan intiaaneja, mutta silloin juoksin väärään suuntaan. Olin pelkuri. Kumin kovettamisessa käytetty savu vei häneltä näon lähes kokonaan."
Francisco Pinheiro, 87, ryhtyi kumisotilaaksi, koska isä ei päästänyt häntä sotaan Eurooppaan. “"Joskus pomo lähetti meidät tappamaan intiaaneja, mutta silloin juoksin väärään suuntaan. Olin pelkuri. Kumin kovettamisessa käytetty savu vei häneltä näon lähes kokonaan."

Giorgio Palmera
João de Oliveira Botelho, 82, oli 12-vuotias, kun hän aloitti työn kumimetsällä. Botelho jatkoi kuminkeräystä sodan jälkeen vuoteen 1966 asti. "“Kumi oli minun kouluni ja elämäni”."
João de Oliveira Botelho, 82, oli 12-vuotias, kun hän aloitti työn kumimetsällä. Botelho jatkoi kuminkeräystä sodan jälkeen vuoteen 1966 asti. "“Kumi oli minun kouluni ja elämäni”."

Giorgio Palmera
Augusto Evangelista de Moraes, 85, sanoo, että vain harva kumisotilas tienasi summia, joita oli lupailtu heille. Moni velkaantui paikallisille kumipomoille. “"Jotkut olivat vuoden lopussa velkaa seuraavan vuoden kumin."
Augusto Evangelista de Moraes, 85, sanoo, että vain harva kumisotilas tienasi summia, joita oli lupailtu heille. Moni velkaantui paikallisille kumipomoille. “"Jotkut olivat vuoden lopussa velkaa seuraavan vuoden kumin."

Giorgio Palmera
Gabriel de Jesus, 80, saapui Amazonille kuminkeruuseen perheensä mukana vuonna 1943. Hän oli silloin yhdeksänvuotias. "Isä ja äiti kertoivat, että Saksa kävi sotaa Brasiliaa vastaan. Pelkäsimme, että meidät lähetetään rintamalle, ja yritimme elää metsässä hiljaa."
Gabriel de Jesus, 80, saapui Amazonille kuminkeruuseen perheensä mukana vuonna 1943. Hän oli silloin yhdeksänvuotias. "Isä ja äiti kertoivat, että Saksa kävi sotaa Brasiliaa vastaan. Pelkäsimme, että meidät lähetetään rintamalle, ja yritimme elää metsässä hiljaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat