Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Johannes Salminen osoitti ruotsinkielisten pimeän konservatismin

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Kun kirjailija kuolee, lukija hahmottaa usein hänen elämäntyönsä yhden suosikkikirjan kautta ja ihmettelee, miksei se ole kaikkien muidenkin suosikki. Itselleni kävi näin, kun Johannes Salminen viikko sitten kuoli 89-vuotiaana. Suosikkini on esseekokoelma Erään petturin puolustus. Ilmestyessään 1977 se oli yli viisikymppisen Salmisen ensimmäinen suomenkielinen teos.

Vanhemmiten Salmiselta tuntui ilmestyvän vähän väliä jonkinlainen keskustelukirja tai päiväkirja, yleensä samaan aikaan ruotsiksi ja suomeksi. En pitkään tiennyt niiden olevan hänen uransa myöhäisvaihetta, jota jo edelsi laaja, osaksi hyvin erilainen ja lähes täysin ruotsinkielinen tuotanto.

Erään petturin puolustus sisältää 13 tekstiä vuosilta 1963–75, Salmisen neljästä ensimmäisestä esseekokoelmasta. Ne valikoi ja suomensi Timo Hämäläinen, hänkin jo edesmennyt.

Esseet käsittelevät Suomen historiaa, suomenruotsalaista kirjallisuutta sekä antiikin Kreikkaa ja Roomaa. Viimeksi mainittu aihe ennakoi Salmisen kiinnostusta Välimeren alueeseen, joka myöhemmin muuttui erääksi hänen tuotantonsa hallitsevaksi piirteeksi. (Välimeren ihmissalakuljetuksista hän sanoi muuten jo 90-luvulla asioita, jotka moni kolumnisti olisi voinut tällä viikolla julkaista ominaan.)

Kokoelman hämmentävin teksti on Suomenruotsalaisista ja sisällissodasta, joka ilmestyessään 1963 vei Salmisen epäsuosioon suomenruotsalaisissa porvarispiireissä. Hän käy siinä läpi eräitä vielä nykyäänkin täysin unohtuneita piirteitä siitä poliittisesta keskustelusta, joka Suomessa edelsi vuoden 1918 tapahtumia.

Salminen osoittaa suorilla sitaateilla, kuinka monet tuon ajan näkyvimmät ruotsinkieliset mielipidevaikuttajat edustivat pimeintä äärikonservatismia, jota Suomesta ylipäänsä löytyi. Köyhillä he eivät nähneet olevan juuri mitään oikeuksia. Jopa yleiseen äänioikeuteen siirtyminen oli heille vain haihatteleva kokeilu, joka vaaransi koko yhteiskuntajärjestyksen.

Oman esseensä saa Georg Schauman, joka välillä ainoana kärkipoliitikkona sai edustaa sitä suomenruotsalaisen suvaitsevaisuuden henkeä, johon nykyinen Rkp yhdistetään. Silloisessa Rkp:ssä hänen kaltaistensa olo kävi niin tukalaksi, että siitä lohkesi lopulta uusi puolue, Ruotsalainen vasemmisto. Se yhdistyi takaisin Rkp:hen vasta sotien jälkeen.

Salmisen tekstit yhdistävät yhteenkuulumattomia asioita usein hyvinkin estottomasti. Viimeisen esseen aiheena on juutalaishistorioitsija Josephus, ja sivupolkuja tarjoavat muiden muassa Antonionin elokuva Blow-Up ja Dostojevskin Karamazovin veljekset. Ensimmäisen vuosisadan Roomasta siirrytään 1960-luvun svengaavaan Lontooseen, 1880-luvun Venäjälle ja taas takaisin.

Salminen tarttuu toistuvasti johonkin pikku yksityiskohtaan omassa elämänpiirissään: pilviin Lauttasaaren yllä tai vahtimestarin vesisankoon roomalaisella hautausmaalla.

Monella muulla kirjoittajalla nämä olisivat myötähäpeää herättäviä maneereja, mutta Salmisella eivät. Sitoutuminen pieneen, tarkasti rajattuun paikkaan oli osa hänen itseymmärrystään. Hän oli ahvenanmaalainen erotuksena suomenruotsalaisesta – ja lauttasaarelainen erotuksena helsinkiläisestä.

Toivon, että Salminen jää osaksi Suomen kansalliskirjallisuutta. Vielä parempi, jos se tapahtuu hänen varhaisen esseetuotantonsa kautta.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa koluministi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat