Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unto Hämäläinen: Alexander Stubb osoittautui mainettaan paremmaksi taktikoksi

Kokoomuksen puheenjohtaja sai mitä halusi, kun malttoi mielensä hallitusneuvotteluissa.

Sunnuntai
 
johannes tervo
Elokuussa 2014 pääministeri Alexander Stubb hullutteli Duudsonien teemapuistossa.
Elokuussa 2014 pääministeri Alexander Stubb hullutteli Duudsonien teemapuistossa. Kuva: johannes tervo

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vaihtoi perjantaina työhuonetta Valtioneuvoston linnassa, Senaatintorin laidalla. Aamulla Stubb loikki portaita kolmanteen kerrokseen, jossa pääministerin huone sijaitsee. Hallituksen vaihtoseremonioiden jälkeen Stubb palasi töihin samaan taloon mutta sen neljänteen kerrokseen, jossa valtiovarainministerin työhuone sijaitsee.

Neljännessä kerroksessa Stubbille teki tilaa puheenjohtaja Antti Rinne (sd), jonka ensimmäinen ministerikausi jäi vain vuoden mittaiseksi.

Rinteen mukana lähti myös tämän poliittinen valtiosihteeri Esa Suominen, joka maaliskuun lopulla nimitti Facebookissa Stubbia "läpiä päähänsä puhuvaksi ihmispoloksi", jonka joutuminen pois tehtävästään vaaleissa olisi parasta kaikille.

Harras pyyntö toteutui, tosin tavalla, jota valtiosihteerin paikan menettänyt Suominen ei ikinä olisi osannut toivoa.

Esa Suomisen riehakas kirjoitus kuvasi osuvasti niitä itsevarmoja tuntoja, joiden vallassa Sdp:n johto oli vielä kuukautta ennen eduskuntavaalipäivää.

Antti Rinne ja kumppanit uskoivat vuorenvarmasti, että Sdp pystyisi säilyttämään toiseksi suurimman puolueen aseman ja muodostamaan vaalien jälkeen keskustan ja perussuomalaisten kanssa yhteisen hallituksen. Rinne olisi jatkanut entisessä huoneessaan.

Demarien johto laski hyvin paljon sen varaan, että sekä keskustan että perussuomalaisten kannattajat toivoivat maahan punamultahallitusta. Kunhan kokoomus lyötäisiin vaaleissa, tie uuteen hallitukseen olisi selvä.

Vaalikamppailun loppumetreillä Sdp romahti. Ennakkoäänistä puolue sai 17,9 prosenttia ja oli äänimäärissä vielä toisella sijalla, mutta vaalipäivän ääniosuus oli 15,3 prosenttia ja Sdp jäi neljänneksi.

Demarien tulos oli huono, mutta se ei ollut niin huono, ettei Sdp olisi voinut päästä hallitukseen.

Mahdollisuuksien ikkuna oli pari viikkoa auki. Sdp epäonnistui hallitusneuvotteluissa vielä pahemmin kuin vaaleissa.

Rinne esiintyi paljon julkisuudessa, mutta kompuroi jatkuvasti.

Sitä vastoin Stubb noudatti vaalien jälkeen vanhaa kultaista sääntöä: kun et tee mitään, et voi tehdä virheitäkään. Hän vaikeni peräti kaksi viikkoa, ja se on Stubbin kaltaiselle mediapoliitikolle pitkä aika.

Radiohiljaisuus alkoi heti vaalien jälkeen 20. huhtikuuta ja päättyi 7:nteen toukokuuta, jolloin Juha Sipilä (kesk) ilmoitti ryhtyvänsä neuvottelemaan keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksesta.

Stubbin vaitelias linja jatkui hallitusneuvotteluissa. Normaalioloissa hyvinkin puhelias veikko malttoi tiedotustilaisuuksissa olla hiljaa ja tyytyi ihastelemaan Sipilän kielikuvia, kuten vatulointeja.

Stubb onnistui pitämään salassa tärkeimmän tavoitteensa. Kokoomus oli jo ennen neuvottelujen alkua päättänyt, että se haluaa valtiovarainministerin salkun, jos se suinkin olisi mahdollista.

Perinteisen vallanjako-opin mukaan valtiovarainministerin paikka olisi kuulunut toiseksi suurimmalle puolueelle eli perussuomalaisille.

Niinpä Stubb ei voinut vaatia sitä itselleen. Piti vain jaksaa odottaa kolme viikkoa, josko Timo Soini sittenkin haluaisi ulkoministeriksi.

Kokoomuksen toive toteutui tiistai-iltana, ja Stubbin oli helppo suostua valtiovarainministeriksi.

"Omassa päässäni tämä (ulkoministerin paikka) ei hetkeäkään käynyt edes mielessä", Stubb tunnusti perjantaina puolueensa lehden Nykypäivän haastattelussa.

Rahaministeriksi pääsy päätti Alexander Stubbin nousujen ja laskujen vuoden, joka alkoi viime toukokuussa, kun hän sai eurovaaleissa 150 000 ääntä ja nousi samassa huumassa kokoomuksen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Viime kesä meni hummatessa, mutta loka–marraskuussa koitti karu arki. Kokoomuksen kannatus romahti, ja aina vaalipäivään asti näytti siltä, että Stubbin loistava poliittinen tulevaisuus olisi ollut takanapäin.

Stubb lietsoi kuitenkin vaalien alla puolueensa vinhaan loppukiriin ja sai kohtalaisen tuloksen. Hallituspelissä hän osoittautui mainettaan taitavammaksi taktikoksi.

Alexander Stubb on olemukseltaan epäsuomalainen. Kulunut vuosi osoitti, että hän on sittenkin tosi suomalainen: pää ei tahdo kestää menestystä, mutta vaikealla hetkellä löytyy sisua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat