Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvää matkaa terapiasohvalle, lapseni

Sunnuntai
 
Twitter: ReettaRaty

Voisi kirjoittaa syyllisyydestä, jonka poissaolo lasten kevätjuhlasta aiheuttaa. Voisi vitsailla sillä, että lapset käsitelkööt tätäkin traumaa terapiasohvalla.

Mutta kun kuuntelee omia aikuisia ystäviä, ei huvita naureskella. Sillä ihan totta: aikuiseksi kasvaneet lapset käyvät läpi traumojaan terapiassa. Melkein aina puhutaan myös vanhemmista. Siis meistä. Sävy ei ole kepeä.

HBO:n draamasarjassa In Treatment näyttelijä Gabriel Byrne esittää psykoterapeutti Paul Westonia. Jaksot koostuvat terapiasessioista.

Katsoja saa seurata Paulin ja hänen asiakkaidensa intiimejä keskusteluja omalta sohvalta käsin. Sarja on häkellyttävän terapeuttinen (ja tietenkin oikeat terapeutit kritisoivat sitä, sehän on tv-sarja).

Minua sarja viehättää ehkä siksi, että se todistaa: ihan kaikki ovat vähän hajalla. Potilaiden edistyminen ei riipu siitä, kuinka hankala elämäntilanne tai menneisyys kullakin on. Tämä vastaa tosielämän havaintoja. Rikkinäisimpiä eivät ole ne, jotka ovat kärsineet eniten.

Mitä tästä pitäisi ajatella lasten vanhempana?

Voisi olla huoleton. Ihmiset näyttävät hankkivan traumoja kaikissa oloissa. Silloinkin, kun perhe on "liian täydellinen".

Voisi olla huolissaan. Mitä tuhoa tässä vielä ehtii saada aikaan ja miten? Olemalla liian tiukka vai liian salliva? Ainakin poissaoleva, epäjohdonmukainen, kärsimätön, ja tosiaan: taas pois kevätjuhlasta.

Voisi alkaa kovaksi. Jos tämä hyysääminen ja rakkaus eivät riitä, mariskoot jollain sohvalla, se on voivoi.

Olen yrittänyt viime aikoina ajatella kahta asiaa. Osaisinpa kasvattaa lapsia, joilla on terve itsetunto. Ei ylikorostunut, vaan hyvä. En tiedä, miten se tapahtuu, mutta tavoitteena se tuntuu tärkeältä.

Terveellä itsetunnolla varustettu ihminen ei uhriudu. Ehkä se kestää epätäydelliset vanhempansakin.

Toinen ajatus. Siitäkin voi olla kiitollinen, että lapset oireilevat, kiukkuilevat, osoittavat pettymyksensä. Se tarkoittaa, että he uskaltavat näyttää, miltä tuntuu.

Koreografi ja tanssija Hanna Brotherus sanoi hiljattain Hesarin haastattelussa näin: "Ajattelen, että kehossa on läsnä kaikki meidän historiamme."

Sanat jäivät kaikumaan korviin. Niin minäkin ajattelen. Eikö ole hyvä, että osa tuosta historiasta, myös siitä moskasta, pääsee purkautumaan ulos jo lapsena?

Tällä palstalla Reetta Räty ja Laura Saarikoski kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta. Twitter: ReettaRaty

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat