Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velka on hyvä asia, se panee ihmisen tekemään töitä

Velattomuuteen liittyy itseriittoisuuden fantasia: ei yhtään hommaa hoitamatta, ei aikatauluja, ei lupauksia, vaan saisi olla vapaa.

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Äiti täytti 85 vuotta. Hän on hyvissä voimissa. Otti juuri 60 000 velkaa.

Miettikää! Mistä lähtien vanhuksille on annettu hirmu lainoja?

Äiti otti lainaa putkiremonttiin. Hänellä on kaksio Kuopiossa. Nyt hän on evakossa kaverin kämpässä. Kaveri ei ole Espanjassa, vaan hoitokodissa.

Jotenkin tämä tuntuu minusta vinksahtaneelta. Kun äiti aikoinaan sai asuntonsa maksettua, ei tullut mieleen, että hän velkaantuisi vanhoilla päivillä saman asunnon takia uudelleen. Hän elää kuin opiskelija, kaverin kämpässä, ja ottaa velkaa kuin nuori perhe.

Maailma on muuttunut. Äitikin on muuttunut. Hän ei ole velasta huolissaan. Hän sopi, että maksaa siitä pelkkiä korkoja 10 vuotta. Silloin asia katsotaan uudelleen, jos on tarvetta.

"Silloinhan minä olisin jo 95 vuotta...  Se jää sitten teidän maksettavaksi."

Äiti on piru vieköön ruotsalaistunut!

Järkytyin, kun kuulin, että Ruotsissa asuntolainaa maksetaan keskimäärin 140 vuotta. Jo velkaa ottaessa on selvää, ettei sitä saa itse maksettua. Eivätkä he häpeä yhtään. Pokkana poseeraavat purjeveneen kannella oranssinruskeina hymyillen, vaikka on velkaa takataskussa. Tunsin itseni petetyksi.

Suomalaiselle on tärkeää, että asunto on oma ja velaton. Vaikka ei sillä silti ylpeillä. Ei ole täällä tapana.

Entä itänaapurit. Kun Neuvostoliitto hajosi, jokainen sai asuntonsa omaksi. Noin vain, perintönä. Asuvat siis omistusasunnossa ihan ilman velkaa. Ylpeinä poseeraavat turkikset yllä korskeiden autojensa kanssa, vaikka eivät ole edes asuntoaan maksaneet.

Kumpikin naapuri tykkää näyttää rikkaalta. Vain me olemme vaatimattomia. Maksamme asuntoa ja kituutamme. Koska se on meistä oikein.

Velkaan liittyy aina moraalinen keskustelu, sanoo sosiologian professori Turo-Kimmo Lehtonen Tampereen yliopistosta. Velan varassa elämistä on aina paheksuttu. Eikä sitä, joka elää toisten veloista, ole ikinä pidetty hyvänä ihmisenä.

Toisaalta velka mahdollistaa kivan elämän. Pieni perhe voi ostaa ison talon. Kiistaa käydään siitä, missä elämänvaiheessa talo kuuluu hankkia ja millä keinoin.

Ihmisellä on huono omatunto, kun hän ostaa Stockmannilta luottokortilla ja maksaa velkansa myöhässä. Vaikka rahoittaja hyötyy siitä: koron lisäksi saa periä sakkojakin, sanoo Lehtonen.

Kun pääministeri Juha Sipilä sanoo, että emme voi tehdä enempää velkaa lapsillemme, hänkin vetoaa moraaliin.

Valtion velan vertaaminen kotitalouksien velkaan on halpamaista, sanoo Lehtonen. Kotitalous ei voi tehdä rahapolitiikkaa tai korottaa veroja.

Onko jollain velkaa vai ei, se ei kerro vielä mitään. Velkaan liittyy paljon eriarvoisuutta: kuka saa ja millä ehdoilla.

Jossain kaukana maatyöläinen lupautuu maksamaan kiskurille velkaa monen sukupolven ajan – orjatyöllä. Ruotsalaisen asuntovelka taas muistuttaa meikäläistä vuokra-asumista ja vähäriskistä vakuutuskauppaa.

Velka on lupaus, sanoo Lehtonen. Ja lupauksia on monenlaisia.

Keväällä kuuntelin sosiologipäivillä, kun australialainen tutkija Lisa Adkins puhui velan aikakaudesta. Velka muuttaa käsitystä ajasta. Se sitoo kädet ja vaikuttaa tulevaisuteen. Kun asuntolainoilla käydään globaalia kauppaa, kodeistamme tulee osa peliä, joka voi mullistaa maailman.

Puhe oli korkealentoinen, hairahduin ajattelemaan naapureitamme.

Velan saamista varten pitää olla vakuuttava menneisyys ja lupaava tulevaisuus. Ruotsalaisilla on monen sukupolven vauraus. Venäläisiltä näytöt puuttuvat eikä tulevaisuuskaan vakuuta, koko järjestelmä on arvaamaton.

Yksilön suhde velkaan ei olekaan vain itsestä kiinni, vaan myös toimintaympäristöstä, sanoo Lehtonen.

Meillä on nyt helppo saada lainaa. Suomella ja suomalaisilla menee siis hyvin, pitäisikö olla iloinen?

Lehtonen toppuuttelee: Kun ottaa velkaa, lupautuu mukaan tiukkaa riippuvuutta merkitsevään järjestelmään. Sitä puolustetaan väkivaltakoneistolla.

Pienikin velka on otettava vakavasti. Lupaukset täytyy pitää.

Suomi maksoi sotakorvaukset, se henki elää yhä. Ehkä se kumpuaa jo pienen kansan halusta olla itsenäinen.

Velka on ollut osa kansakunnan rakentamista. Se on pannut ihmiset tekemään töitä. Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä nuorukaiset tappavat naapurin härät ja ryhtyvät velan maksaakseen kaskeamaan peltoa ja viljelemään. Eivät he olisi muuten siihen ryhtyneet.

Velka juurrutti. Sotien jälkeen sai lainaa rintamamiestalojen rakentamiseen. Se sitoi miehet kodin piiriin. Syntyi sellaisia alueita kuin Porvoon Velkala, jossa minäkin asun.

Kun kaupungeissa sitten kaivattiin työväkeä, tarjottiin aravalainaa. Turun ensimmäisistä aravataloista syntyi Velkaistenmäki.

Kotia varten tarvitaan rakkautta ja asuntolainaa. Siinä on tragedian ainekset. Ei voi muuttaa työn perässä, jos ei saa velkaista taloa kaupaksi. Pysyy huonossa parisuhteessa, kun on velkakin.

Velattomuuteen liittyy itseriittoisuuden fantasia, sanoo Lehtonen: Että kerrankin olisi kaikki työt tehty ja saisi vapaasti tehdä mitä haluaa. Ei olisi aikatauluja, ei lupauksia, jotka pitää hoitaa. Sitä tilaa seitsemän veljestä etsivät Impivaarasta.

Ei elämä ole koskaan sellaista. Vaikka valtio olisi velaton – mitä se ei koskaan ole – se ei olisi muista riippumaton, muistuttaa Lehtonen.

Minä otin nuorena asuntolainan äitini painostuksesta, vaikka halusin olla vapaa. Kun sain lainan maksettua, olin hämmentynyt. En tuntenut itseäni vapaaksi, vaan vanhaksi.

Äiti tekee ratkaisunsa harkiten. Hän sanoo, että olisi hänellä säästöjäkin, mutta niitä ei kannata käyttää remonttiin, koska siihen saa lainan. Säästöt ovat siltä varalta, että joutuu hoitokotiin. Siihen tarkoitukseen ei lainaa saa.

Hallitus ei halua ottaa velkaa, ja siksi se leikkaa hoivamenoista. Niinpä äiti ottaa velkaa ja säästää, jotta voi maksaa hoivasta itse.

Anna-Stina Nykänen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat