Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten haikara rakentaa pesänsä tukevasti tolpan nokkaan?

Sunnuntai
 
–HP Espoo
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla ollut pohdinta maailmanhistorian tunnetuimmasta henkilöstä sai paljon palautetta.

Sami Franssila nosti esiin kaksikin vaihtoehtoista listausta. Michael Hartin teoksessa Ihmiskunnan 100 suurinta tärkeimmiksi ihmisiksi kautta historian listataan Muhammed, Isaac Newton, Jeesus, Siddharta Gautama eli Buddha, Paavali, paperin valmistuksen keksijänä pidetty kiinalainen eunukki Cai Lun, Johannes Gutenberg, Kristoffer Kolumbus ja Kungfutse.

Verkkoäänestykseen perustuvan Ranker-sivuston listan kymmenen kärjessä ovat puolestaan Jeesus, Albert Einstein, Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Muhammed, Aristoteles, Galileo Galilei, Adolf Hitler, Charles Darwin ja Platon.

Eemeli Hakoköngäs taas toi tikkaremmin tietoon James H. Liun tutkimuksen, jossa selvitettiin viimeisen vuosituhannen tunnetuinta henkilöä. Liun selvityksessä keskeisimmäksi nähtiin Hitler. Muita olivat Napoleon, Mao ja Abraham Lincoln.

Eero Posti ehdotti kuuluisimmaksi henkilöksi Albert Einsteinia ja Jesper Von Hertzen taas Michael Jacksonia.

Moni jäi myös miettimään vastauksen kohtaa, jossa todettiin, ettei historiallisesta Jeesuksesta tiedetä paljoa. Torsti ei tarkoittanut väittää, ettei Jeesusta koskaan ollut, vaan ainoastaan pohtia sitä, missä määrin käsityksemme hänestä pohjautuvat todelliseen eläneeseen henkilöön.

Moni lukija kysyi Raamatun ulkopuolisten todisteiden perään. Jeesuksesta ei kuitenkaan ole olemassa ensimmäistäkään aikalaistodistusta.

Kristillisen perinteen ulkopuolisia lähteitä on varsinaisesti kaksi. Ensimmäisellä vuosisadalla eläneen juutalaisen historioitsijan Josephuksen teksteissä kerrotaan Kristukseksi kutsutun Jeesuksen veljen Jaakobin joutuneen kivitetyksi.

Roomalainen historioitsija Tacitus (n. 55–120) kirjoitti puolestaan kristityiksi kutsutusta lahkosta, joiden johtajan Pontius Pilatus olisi tuominnut ristille kuolemaan.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Aina on kerrottu, että lentokone pysyy ilmassa siiven muodon ansiosta. Se on kupera, ja siihen muodostuu alipaine. Se on järkeenkäypä selitys. Lentonäytöksissä näkee lentokoneita, jotka lentävät miten tahansa, myös selällään, eikä vaan hetkellisesti kaartaen, vaan pidempiä aikoja. Samoin voivat lentää sotilaskoneet. Miten tähän liittyy siiven poikkileikkausmuoto ja alipaine?

 

Itse asiassa siiven kupera muoto ei ole edellytys nostovoiman syntymiselle. Lentokone voi lentää, vaikka siiven ylä- ja alapinta ovat samanmuotoiset, kunhan siiven ja virtauksen välinen kulma on riittävän suuri ja nopeus riittävä.

Siiven ylä- ja alapinnan välillä on tällöin paine-ero. Normaalilennossa siiven alapinnalla on ylipaine ja yläpinnalla alipaine.

Kuperat eli käyristetyt siivet on suunniteltu kasvattamaan nostovoimaa ja pienentämään siiven vastusta normaalissa matkalennossa. Vaikka käyristetty siipi toimii parhaiten kupera puoli ylöspäin, se tuottaa silti nostovoimaa myös ollessaan ylösalaisin.

Taitolentokoneiden ja sotilaskoneiden siiven poikkileikkaus on vähemmän käyristetty tai jopa symmetrinen. Lisäksi niiden moottoriteho riittää myös ylösalaisin lentämiseen.

 

Virossa ajaessamme näimme haikaranpesiä tolpan nokassa. Mieltämme vaivaa kovasti, miten haikara rakentaa pesänsä. Tekeekö se "pohjaristikon" maalla ja nostaa sitten tolpan nokkaan, missä jatkaa rakentamista? Vai laittaako se ensin "kaksi kortta ristiin" tolpan nokkaan ja jatkaa siitä? Miten se estää tuulta viemästä pesän alkua?

 

Haikarat rakentavat suoraan tolpan nokkaan, tasapainottamalla ensin yhden risun, sitten kaksi ja niin edespäin. Pesää tilkitään maalla ja nurmella, jotka myös auttavat sitä pysymään paikoillaan.

Tuuli voi tosiaan olla ongelma rakentamisen alkuvaiheessa. Siksi haikarat suosivat pesiessään suojaisia paikkoja ja aloittavat työn heti aamusta kun on tyyntä. Koiras aloittaa rakentamisen yleensä yksin, mutta naaras auttaa.

Pesän valmistuminen vie reilun viikon, jonka jälkeen se on halkaisijaltaan noin 80–150 cm.

Haikarat voivat käyttää samoja pesiä vuodesta tai vuosikymmenestä toiseen. Silloin pesää yleensä parannellaan ja kasvatetaan.

Vanhimmat haikaranpesät voivat olla satoja vuosia vanhoja ja painaa satoja

kiloja.

 

 
 
Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa. Voit osallistua keskusteluun osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat