Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkkari Teemu Bergman aukoo päätään uudesta hallituksesta – "Tää maailma kuuluu yhtä lailla kajaanilaiselle työttömälle semijuopolle kuin Wahlroosille"

Sunnuntai
 
Anni Koponen
Teemu Bergman kantabaarinsa Heinähatun miestenvessassa.
Teemu Bergman kantabaarinsa Heinähatun miestenvessassa. Kuva: Anni Koponen

Kaksi ja puoli vuotta sitten Teemu Bergman kirjoitti Pää kii -punkbändinsä levylle laulun Kylän pahalla puolella. Hän halusi kuvata laululla perus-Suomen mielenlaatua.

Metsät sileäks ja asfalttia tilalle
Kustaan ja paskotaan Itämeri pilalle
Kirjaston paikalle uusi ydinvoimala
Sillä mä vihaan kaikkee
Mä vihaan luontoo ja mä vihaan kaikkee.


Tällä viikolla moni on löytänyt näille säkeille vastineita uudesta hallitusohjelmasta. Siihen kirjaillusta politiikasta Bergmanilla vasta onkin sanottavaa ja varmasti myös laulettavaa. Ja jos jotakuta punkkaria vielä kuunnellaan, niin häntä.

Viime sunnuntaina Helsingin Alppiharjussa sijaitsevalle Piritorille kurvasi musta Kovasen bussi. Siitä astelivat Suomen euroviisuedustajat. Hetkessä viime kuukaudet tiivistyivät pariin sekuntiin. Se oli kuva siitä, kun punk kiinnosti koko Suomea.

Kansanjuhla oli oikeassa paikassa, sillä Helsingin punkin maantiede mahtuu muutamaan hehtaariin. Keikkaklubi Lepakkomies sijaitsee Piritorin eli Vaasanpuistikon kulmalla, ja aukiolta lähtee myös Vaasankatu. Sen varrella on baari nimeltä Heinähattu, Teemu Bergmanin kantapaikka.

Sinne hän voi lompsia vinyylilevy kourassaan ja laittaa sen ensitöikseen soimaan baarin levysoittimeen.

Bergman, 37, oli se ihminen, joka järjesti Pertti Kurikan nimipäivien ensimmäisen klubikeikan Fucking Disco -klubilleen Lepakkomieheen viisi vuotta sitten.

"Jos mä en ois järjestänyt Kurikoita ekaa kertaa, niin olis joku ne järkännyt. Se on tää alakulttuuri, eikä siinä kerätä mitään irtopisteitä", hän sanoo.

Pää kii -yhtyeen laulajasta ja biisintekijästä on tullut uuden suomalaisen punkin keskushahmo, Vaasankadun päivystävä dosentti, joka kommentoi maan punkasioita milloin missäkin mediassa.

"Mä oon aika onnellinen, että mun ei varmaan tarvitse vastata PKN:ään liittyviin kysymyksiin vähään aikaan", Bergman sanoo ja röhnöttää ryhdittömänä pöydän ääressä.

"Kurikan nimipäivät on punkbändi, mutta se ilmiö on tavallaan täysin punkiin liittymätön."

Jos Piritorilla on ikuinen vappu, Kouvola on sen vastakohta. Kaupunki on jopa kyselytutkimusten mukaan Suomen tylsin.

Siellä Teemu Bergman kasvoi, kävi koulunsa, skeittasi, lainaili isommilta skeittipojilta punk-kasetteja ja ihastui UK Subsin ja Ramonesin kaltaisiin ensimmäisen aallon punkbändeihin. Yläasteiässä hän aloitti kitaransoiton ja kantoi kotiin punkvinyylejä paikallisesta divarista.

Edelleen hän sanoo olevansa yhtä hyvä skeittari kuin vuonna 1989 ja yhtä hyvä kitaristi kuin vuonna 1992. Ja hörönauraa omalle vitsilleen.

Bergman kävi yläasteen pahimman laman aikaan. Koulussa hän oli sekopään maineessa, vietti tunnit "luokan paremmalla puolella" käytävässä ja tappeli teiniskinien ja isoveljensä koulukiusaajien kanssa.

Kuten kaikkien pikkukaupunkilaisten mielestä, kotikaupunki oli ankein läpi koko maassa, eikä tilannetta auttanut se, että molemmat vanhemmat saivat kerralla potkut puualan yrityksestä. Mutta samaan aikaan Kouvolan ankeutta laimensi hyvä kaveriporukka ja yhteiset harrastukset: punk, skeittaus ja kaljanjuonti.

Bergman itse on porukan ainoita, joka pääsi pikkukaupunkia pidemmälle. Monelle muulle on käynyt elämässä köpelösti, hän kertoo. Ovat kuolleet tai ainakin joutuneet vankilaan.

"Jos mä en olis sieltä lähtenyt, niin en mä kyllä istuisi tässä. Kouvolassa olis ollut helvetin vähän mitään tekemistä ja helvetin paljon päihteitä tarjolla."

Siksi oli onni, ettei Kouvolan kaupunki halunnut siviilipalvelusmiehiä, vaan Bergmanin oli lähdettävä lukion jälkeen turkulaiseen vanhainkotiin. Voidakseen jatkaa samassa työpaikassa sivarin jälkeen Bergman luki ammattikorkeakoulussa psykiatriseksi sairaanhoitajaksi.

"En mä niitä hommia oo enää hirveästi tehnyt. Silloin tällöin käyn aina leikkimässä asuntolan setää."

Turun baareista hän löysi muita samanhenkisiä ja kokosi bändin. Sen nimi oli The Heartburns.

Nyt bändin ensimmäisestä singlestä on kulunut 12 vuotta. Keväällä Ville Similä ja Mervi Vuorela julkaisivat suomalaisen punkin edelliset 30 vuotta niputtavan Valtio vihaa sua -kirjan, jossa Bergmaniin viitataan eniten. Esipuheessa Heartburnsia sanotaan "kenties kaikkien aikojen parhaaksi punkbändiksi".

Bergman on levyttänyt 12 eri bändin nimissä. Niistä Pää kiin ja Heartburnsin lisäksi tunnetuin on Kakka-hätä -77.

Helsingissä voi melkeinpä sanoa, että missä punk, siellä Bergman. Bändien lisäksi hän soittaa dj:nä, järjestää keikkoja ja myy baarinpöytätoimistostaan käsin kavereidensa ja oman puulaakilevy-yhtiönsä levyjä ja kasetteja.

"Mä oon aina ollut kova järjestämään kaikkea, koska silloin kun ei järjestä, se menee helposti apaattiseen ryyppäämiseen. Mulla on paljon ongelmia pääni sisällä, ja mä ruoskin itseäni siitä, jos en saa mitään tehdyksi", Bergman sanoo.

"Se, että tekee jotain järkevää, ei tarkoita sitä, että pitäisi tehdä rahaa. Jos mä olisin käyttänyt itseni sivistämiseen ja uran edistämiseen kaiken ajan, jonka oon käyttänyt tähän punkrockin kanssa peuhaamiseen, mä varmaan asuisin Kuussa."

Bändeissään hänet tunnetaan perfektionistina, joka vaatii liikaa itseltään ja bändikavereiltaan. Siksi hänen yhtyeidensä jäsenistö vaihtuu alinomaa, jos ne ylipäätään pysyvät kasassa.

"En pidä mitään, mitä mä oon tehnyt, juuri minään. Mulla on kuitenkin maailman parhaat punklevyt hyllyssä. Se on vähän kuin tavoittelisi absoluuttista nollapistettä, mitä jotkut ihmiset varmaan tälläkin hetkellä yliopistolla tekee. Ne tietää, ettei ne tuu koskaan saamaan sitä, mutta aina voi päästä lähemmäs."

Ei tarvitse kuunnella Bergmania kuin hetki, niin ymmärtää, miksi hän on arvostettu piireissä ja niiden ulkopuolella ja miksi hänen yhtyeensä ovat myyneet enemmän levyjä kuin mikään punkbändi Suomessa aikoihin.

Hän näkee poliittiset kipupisteet, mutta puhuu niistä kuin käänteispoliitikko: ei kiertele ja kaartele asioita kauniimmiksi kuin ne oikeasti ovat, vaan kärjistää, tylyttää ja on kohtuuton – aivan kaikkia kohtaan.

Miksi ihmeessä Voikkaan paperitehtaalta pois potkittu kommunisti äänestäisi vasemmistoa, jota kiinnostavat "graffitit, pilvenpoltto ja se, saako homoja sanoa homoiksi". Tai ylipäänsä kukaan keskustaa, kun maaseudulla on enää vain kummituskaupunkeja.

Samalla tavalla Bergman vaahtoaa, kuinka äänestäjät eivät ymmärrä, että Timo Soini vain "naureskelee alaisilleen", silmissään pelkästään henkilökohtainen urakehitys.

"Seuraavaksi meillä on varmaan Jabba the Hutt presidenttinä, mutta ehkä se on sitten sitä, mitä tämä paskakansa ansaitseekin", hän lähes huutaa.

Tahallinen provokaatio on niin syvällä Bergmanin puheessa, että sen alku ja loppu sekoittuvat toisiinsa.

Juuri se tekee kappaleista niin osuvia: Heartburns uhosi itsetuhoaan, Kakka-hätä -77 ja Pää kii taas lauloivat kyynisyyteen asti mustanhumoristisia lauluja Suomesta, jossa "eivät viihdy kuin kokoomusnuoret", kuten Bergman yhdessä kappaleessa asian ilmaisee.

Kokoomus nousee kappaleissa esiin siksi, että punkin maalitauluina ovat aina ne, joilla on valtaa ja rahaa.

"Mun mielestä kannattais katsella Alexander Stubbin haastatteluja, tajuta kuinka kamala, kaksinaamainen ja lipevä ihminen se on ja sitten sen jälkeen olla kaikkea muuta kuin se. Sitä on mun mielestä punkrock", Bergman tiivistää.

"Mun mielestä pitää olla heikkojen puolella ja pahoja vastaan. Mutta se ei oo synonyymi sille, että pitäisi itse olla heikko. Ihan yhtä lailla tää maailma kuuluu jollekin kajaanilaiselle työttömälle semijuopolle kuin Björn Wahlroosille. Se tässä unohtuu aika monelta aika usein."

Tietenkin suuri osa Teemu Bergmanin uhosta on periaatteellista, mutta kuten hän sanoo, punk on parhaimmillaan silloin, kun siinä on 15-vuotiaan uhoa.

"Multa kysytään usein, että entä jos kaikki asiat, joita vastaan mä oon, muuttuisi. Millainen maailma se olis. Sanon siihen vaan, että mä varmaan vihaisin sitä."

Muutenkin kitaraa soittamalla yritetään muuttaa maailmaa enää lähinnä lastensairaalakonserteissa. Ei Bergmankaan siihen ajatukseen usko.

"Tässä kyse on siitä, että mä rakastan punkrockia. Se on ollut mulle niin iso juttu jo silloin aikanaan. Jos haluaa muuttaa maailmaa, kannattaa lukea vaikka lääkäriksi", Bergman sanoo.

Ja tietenkin jatkaa räkättäen.

"Ennen jengi luki lääkäriksi, kun ne halus tehdä yleistä hyvää. Nyt niitä kiinnostaa se, että siitä saa vitusti rahaa ja pääsee ehkä kokoomuspuolueeseen."

Aina kun pitää aukoa päätään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat