Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Timo Soini ei vannonut valaansa käsi Raamatulla?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
IKON Graphics
Kuva: IKON Graphics
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Tällä viikolla menemme suoraan lukijoiden kysymyksiin.

 

Olemme juuri nähneet uuden hallituksen vannovan valansa. Ilmeisesti uskonnoton perussuomalaisten Jari Lindström ei tietenkään vannonut käsi Raamatulla, mutta miksei myöskään Timo Soinia nähty Raamatun äärellä? Hänhän on vakaumuksellinen kristitty, ja katolisilla on sama Raamattu kuin luterilaisellakin kirkolla.
– Etiketistä kiinnostunut
 

Viime viikolla Keskisuomalainen uutisoi – sanotaanko raflaavasti – että "Raamattu ei kelvannut Timo Soinille", koska tämä antoi virkavakuutuksen lakikirjan edessä seisten. Raamatun kelpaamisesta tuskin oli kyse. En kuitenkaan tavoittanut Soinia kertomaan, miksi hän valitsi näin.

Etiketistä: perinteisesti tosiaan (luterilaisen) kirkon jäsenet ovat vannoneet virkavalan käsi Raamatulla, kirkkoon kuulumattomat taas antaneet virkavakuutuksen.

Annettu lupaus on molemmilla sama (noudattaa lakeja ja toimia oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi), mutta siinä missä virkavala vannotaan "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä", virkavakuutuksen antajat lupaavat "kunnian ja omantunnon kautta".

Tarkkaa protokollaa ei asiasta ole. Valtioneuvoston kanslian istuntoyksikön päällikkö Arno Liukko vastasi, että "Ministerin käsikirjassa todetulla tavalla uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumisesta riippumatta ministeri voi valintansa mukaan joko vannoa valan tai antaa vakuutuksen".

Jokainen siis päättää itse. Asiasta toiseen: Ministerin käsikirja on tavattoman kiinnostava opus, joka löytyy osoitteesta valtioneuvosto.fi. 

 

Mainosmiehet ovat lanseeranneet kirjamarkkinoille termin lukuromaani. Millä tavoin lukuromaani eroaa romaanista?
–MM
 

Se, onko sana alun perin mainostajien, lukijoiden vai jonkin muun tahon lanseeraama, jää hiukan epäselväksi.

Joka tapauksessa Kirjastot.fi-palvelu on jo joitain vuosia sitten löytänyt vuoden 1974 Kirjallisuustieteen perusteet -teoksesta määritelmän, jonka mukaan lukuromaani on teos, joka "ei pohdi eikä pyri ongelmallisuuteen" ja joka kuvauksessa ja rakenteessa "käyttää yksinkertaisia ja helppoja kaavoja ja pyrkii kielenkäytössä nimensä mukaisesti luettavuuteen".

Sanan merkitys on silti häilyvä. Esimerkiksi historiallinen romaani solahtaa usein lukuromaanien laariin, kun taas dekkari, scifi tai chick lit eivät: niitä pidetään "genrekirjallisuutena".

Sattumoisin eräs vauva.fi-sivuston AV-palstalla kirjavinkkejä pyytävä käyttäjä tiivisti sanan näin: "Tiedättehän, syvempi kuin viihdekirja, mutta helpompi kuin korkeakirjallisuus."

Hän lienee lähellä totuutta.

Yksinomaan mainosmiesten kieltä sana ei ainakaan nykyisellään ole: esimerkiksi Helsingin Sanomissa julkaistuissa kritiikeissä sana esiintyy säännöllisesti. Esimerkiksi Anneli Kannon Pyöveli on "hyvä lukuromaani, turhia kouhkaamaton muihin aikoihin suhteuttaja". Sarah Watersin Vieras kartanossa on "mitä mainioin lukuromaani talvi-iltojen ratoksi". Virpi Hämeen-Anttilan "Suden vuosi on (...) täysverinen lukuromaani".

Tavallisesti sanaa käytetään myönteisesti, mutta myös koodikielenä sille, ettei sisältö ole haastavimmasta päästä.

Kysyin asiasta lukupiirini kustannustoimittajalta, joka aluksi meni jollain tapaa tolaltaan ja puhui pitkän tovin Kantista ja Schilleristä ja saksalaisen romantiikan alkutaipaleesta, todetakseen lopulta lukuromaanin olevan oikeastaan "kaikkea sitä, mitä vastaan romaani taidemuotona on alun perin asettunut". Nykyäänhän romaani on toki monen mielessä mikä tahansa paksu proosakirja, mutta alun perin taidelajin synnyssä oli kyse "tietyn porukan projektista miettiä vakavissaan sitä, mitä 'kirjallisuus' on", kuten kustannustoimittaja sanoi haikeutta äänessään.

Hän myönsi inhoavansa lukuromaani-sanaa sen ilmeisen tautologian vuoksi, mutta myös koska sana korostaa luettavuutta, ikään kuin muut romaanit eivät sitä olisi.

Tunnistettavasta tyypistä hänen mukaansa kuitenkin on kyse. Yleisiä piirteitä ovat kronologia, selkeät hahmot ja ihmiskohtalot sekä helppo kieli, jonka ansiosta lukunopeus pysyy verraten samana – ripeänä. Lukuromaani on viihdyttävä, mutta ei aivan viihdettä. Historiallinen näyttämö ei ole harvinainen.

Helppoudessa on hyvät puolensa: kirja on hyvää ajanvietettä.

"Mutta lukuromaani käyttää romaanikerronnan tavoista kapeinta osaa", kustannustoimittaja määritteli. "Sana on tavallaan kaupan tai kustantamon tae sille, että lukijan maailma ei kyseenalaistu. Se viestii, että kirjan ostajan ei pidä pelästyä teoksen kuviteltua vaikeutta. Sama opus käy äidille ja tyttärelle, ja molemmat pysyvät muuttumattomina."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat