Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunnuntain pyhyys meni jo – menköön siis tuplapalkkakin

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Brittibändi Queen lauloi 40 vuotta sitten laiskottelusta sunnuntai-iltapäivänä. Mikä ahdistava, hirvittävä, masentava, kuristava, absurdi kappale. Kuka muka laiskottelee sunnuntai-iltapäivisin?

Sunnuntai-iltapäivä on työviikon absoluuttinen nollapiste, jolloin stressihiki otsalla jäätyy kylmimmilleen. Sunnuntai-iltapäivänä kerrataan kuluneen työviikon epäonnistumiset ja tehdään ensimmäiset haparoivat yritykset uuden työviikon käynnistämiseksi.

Moni tuntemani tietotyöläinen tekee sunnuntaina vähintään puolikkaan työpäivän. Se keventää maanantaipaineita. Ei tulisi mieleenkään soitella tutuille sunnuntaina ja ehdottaa – Queen -yhtyeen sanoin –Lazing on a Sunday Afternoon. Tututhan nauraisivat minut pihalle. Sisätilat ja puurtaminen ilman eri korvausta kuuluvat sunnuntaihin.

Kävin helmikuussa Suomessa ja kysyin tavallisesti hyvin asioista perillä olevalta lähteeltäni, että keskustellaanko Suomessa sunnuntailisien poistosta. Lähde (kutsuttakoon häntä tässä yhteydessä vaikka HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimieheksi Marko Junkkariksi ) sanoi, että ei todellakaan.

Kaksinkertainen sunnuntaipalkka on Suomessa pyhä asia – todennäköisesti ainoa pyhyys joka sunnuntaissa on enää jäljellä.

No, nyt kaksinkertaisesta sunnuntaipalkasta puhutaan ja kovaa. Kissan nosti pöydälle ehkä hieman vahingossa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies seminaarissa Kuopiossa. Asiasta uutisoi paikalla ollut Savon Sanomat keskiviikkona.

EK ei kuitenkaan sunnuntailisien poistamista aja, eikä se pääministeri Juha Sipilän (ei sukua) mukaan ole mukana hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen keskusteluissa yhteiskuntasopimuksesta (HS 4. 6.).

Vaikka sunnuntain tuplapalkan poisto ei ole virallisella esityslistalla, voidaan siitä Suomessa viimeinkin puhua. Mainiota. Sunnuntai meni jo: maallisessa maassa ei ole pyhäpäivää, vaan jokainen saa elää omassa rytmissään. Jos ei ole sunnuntaita, niin miksi pitäisi olla sunnuntailisä?

Britanniasta ja monesta muusta maasta katsottuna kaksinkertainen sunnuntaipalkka näyttää kummalliselta. Palveluammateissa töitä tehdään silloin, kun ihmiset ovat liikkeellä eli viikonloppuisin.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että järjestelmä toimisi kaikkien eduksi. Lontoossa minimipalkalla ei tule toimeen.

Suomessa sunnuntailisä muodostaa tärkeän osan monen pienipalkkaisen toimeentulosta. Jos ja kun sunnuntailisät joskus poistetaan, vaatii jo oikeudenmukaisuus, että palkkatasoa korotetaan muuten. Palkalla pitää voida elää.

Teeskentely sunnuntain erityislaatuisuudesta voitaisiin sen sijaan lopettaa. Sunnuntai viikonpäivänä pitäisi neutraloida. Sunnuntaina tehdään töitä ihan niin kuin muinakin päivinä. Jotkut onnelliset saavat siitä lisäkorvauksen, monet eivät.

Oikaisu 7.6 kello 19.25: Yhtyeen nimi Queen, ei The Queen kuten artikkelissa aikaisemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Annamari Sipilä HS
Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta,
mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat