Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kärsitkö pyöränaamasta, entä junarasituksesta?

Jotkut väittävät olevansa allergisia sähkölle ja langattomalle internetille. Tekniikan on jo vuosisatojen ajan pelätty sairastuttavan ihmisiä.

Sunnuntai
 
Hulton Archive
Pyöräilyn pelättiin vievän naisten viimeisetkin moraalin rippeet. Nämä saattoivat pukeutua pyöräilyasuun ja polkaista rakastajien luo ympäri kaupunkia – tai sitten vain ajella ympäriinsä satulan hinkatessa kiihottavasti jalkoväliä. Tämän arveltiin suistavan naisten psyyken raiteiltaan. Kuva on Lontoosta noin vuodelta 1897.
Pyöräilyn pelättiin vievän naisten viimeisetkin moraalin rippeet. Nämä saattoivat pukeutua pyöräilyasuun ja polkaista rakastajien luo ympäri kaupunkia – tai sitten vain ajella ympäriinsä satulan hinkatessa kiihottavasti jalkoväliä. Tämän arveltiin suistavan naisten psyyken raiteiltaan. Kuva on Lontoosta noin vuodelta 1897. Kuva: Hulton Archive

Jotkut väittävät olevansa allergisia sähkölle ja langattomalle internetille. Tekniikan on jo vuosisatojen ajan pelätty sairastuttavan ihmisiä.

Junarasitus 

1800-luvun puolivälissä junat olivat kehittyneet nopeammiksi, Britanniassa niillä ajettiin jo satasta. Se oli aivan liian hurja vauhti: ihmisen aivoja ja ruumista ei kerta kaikkiaan ollut tarkoitettu niin hirmuiseen kyytiin. Epäinhimillistä vauhtia ohi vilahtelevat maisemat tekivät ihmisen sairaaksi – tai näin uskottiin.

"Nopeus ja vaihtuvuus rasittavat väistämättä sekä silmiä että aivoja", kirjoitti englantilainen lääketieteellinen aikakauslehti Lancet vuonna 1862. "Jatkuvasti muuttuvat etäisyydet vaativat näiden elimien herkeämätöntä sopeutumista."

Vauhdin väitettiin myös aiheuttavan kuolemanpelkoa, joka johtaisi muun muassa unettomuuteen ja hermoheikkouteen.

Pyöränaama 

Kun pyörät kehittyivät ja pyöräilystä tuli muodikasta 1800-luvun lopussa, varoiteltiin uuden villityksen seuraajia monenlaisista fyysisistä oireista, joita polkupyörällä ajaminen aiheuttaisi.

Pyöräkyyry, kyphosis bicyclistarum, muodostuisi, kun ihminen ajaisi liian etukumarassa. Polkemisesta taas saattoi saada erityisen pyörätyrän. Hurjaa vauhtia liikenteen seassa sukkuloivien pyöräilijöiden pulssi saattoi olla jopa 200, eikä sydän joidenkin lääkäreiden mukaan kestäisi sellaista rasitusta kovin monta vuotta. Kerrottiin myös tarinoita miehistä, jotka olivat tehneet itsemurhan huomattuaan, että satulan hankaaminen oli vienyt lisääntymis- ja virtsanpidätyskyvyt.

Ehkä erikoisin pyöräilyyn liittyvä pelko oli pyöränaama – hermostollinen vaurio, joka vääntäisi kasvot rumaan ilmeeseen. Sen aiheuttaisi jatkuva kasvojen rypistely, joka johtuisi äärimmäisestä pinnistelystä pitää pyörä tasapainossa. Melkein kaikilla pyöräilijöillä oli kasvoillaan ruma ilme, pyöräilykriitikot varoittelivat, ja joissain tapauksissa se saattoi jäädä pysyväksi.

Hissitauti 

Ensimmäiset turvalliset henkilöhissit ilmestyivät rakennuksiin 1850-luvun lopussa, mutta vasta vuosisadan loppupuolella hisseistä tuli niin nopeita, että niiden uskottiin aiheuttavan oireita käyttäjilleen.

Fyysisiä oireita ei aiheuttanut itse hissimatka vaan hetki, jona hissi pysähtyi. Tuolloin sisäelimet jatkoivat vielä matkaansa ylöspäin ja nousivat ihmisen kurkkuun, väitettiin. Scientific American -lehti varoitti vuonna 1892, ettei herkkien ihmisten tulisi käyttää hissiä lainkaan. Moinen elinten hölskyttely johti nimittäin pidemmän päälle univaikeuksiin, pahoinvointiin ja huimaukseen.

Hissin väitettiin aiheuttavan myös psyykkisiä oireita. Hissin käyttöön ei ollut vakiintunutta etikettiohjetta, ja ihmisten väitettiin jopa panikoivan joutuessaan pienen tilaan tuntemattomien ihmisten kanssa tietämättä, miten hississä kuului käyttäytyä.

Puhelinhulluus 

Kun puhelimet alkoivat yleistyä kotitalouksissa, alettiin huolestua niiden terveysvaikutuksista. Puhelimen kautta kuultua ääntä pidettiin epäluonnollisena ja epäterveellisenä. Liiasta puhelimessa puhumisesta saattoi tulla kuuroksi tai hulluksi. Puhelimen terveyttä rappeuttavista vaikutuksista keskusteltiin vielä pitkälle 1900-luvun puolelle. Kansanterveyden tutkijat pohtivat kysymyksiä kuten "pilaavatko puhelimet ihmisen aloitekyvyn" ja "millaisia henkisiä ongelmia liiallinen puhelimessa puhuminen voi aiheuttaa".

Tutkija Kati Mikkola on väitöskirjassaan selvittänyt tekniikan asemaa suomalaisessa kansanperinteessä. Hänen mukaansa Suomessa on pelätty puhelimen sähkövirran olevan tappavaa ja jo 1800-luvulla oltu huolissaan televalvonnasta. Puhelimen – kuten monen muunkin teknisen laitteen – ajateltiin olevan "herrojen juoni", jonka avulla kansa saadaan hallintaan.

Televisiotulppa 

Television terveyshaitoista on tehty lukemattomia tutkimuksia. Joskus ohjelmien liian nopean leikkauksen on epäilty aiheuttavan epilepsiaa, toisinaan pahoinvointia. 1950-luvulla The Journal of the American Medical Association kirjoitti, että television katsominen voi olla vaarallista, sillä se saa ihmiset nököttämään pitkiä aikoja paikoillaan hyvin pehmeissä sohvissa. Radiota kuunnellessaan ihminen saattoi sentään reippailla ympäri asuntoa, mutta televisio naulitsi hänet paikoilleen ja aiheutti veritulpan, lihasjäykkyyttä ja särkyjä. Jatkuvan istumisen on todettu nostavan veritulppariskiä, mutta televisiolla ei liene sen kanssa mitään tekemistä.

Infoähky 

Maailmassa on enemmän tietoa kuin koskaan, ja se on lähes kenen tahansa ulottuvilla. Ihmisen aivot voivat kuitenkin prosessoida vain tietyn määrän tietoa kerrallaan, eikä aivoja ole tarkoitettu käsittelemään nykyajan informaatiotulvaa. Jos tietoa yritetään omaksua liikaa tai liian nopeasti, aivot ylikuormittuvat, mikä johtaa keskittymisvaikeuksiin ja jopa mielenterveyden häiriöihin. Näin kirjoitti sveitsiläinen tutkija Conrad Gessner. Vuonna 1565 kuollut tutkija puhui kirjapainotaidon mukanaan tuomasta infoähkystä.

 

Juttua varten on haastateltu amanuenssi Leila Herrasta Suomen Rautatiemuseosta ja projektitutkija Jari Kettusta Tekniikan museosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat