Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Persoonallisuustestiä käytetään kumppanin etsimiseen – siitä on flirtti kaukana

Maailman kuuluisinta persoonallisuustestiä käytetään myös kumppanin etsimiseen. Siitä on flirtti kaukana.

Sunnuntai
 
Venla Rossi
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kokeilitko sä sitä jo, Jari kysyy minulta puhelimessa. Hän on noin 35-vuotias espoolainen mies. Olemme vaihtaneet muutamia viestejä tämän hetken suosituimmassa deittisovelluksessa, Tinderissä. Ennen tapaamista Jari haluaa tietää, millainen ihminen minä ihan oikeasti olen. Omin sanoin kertominen ei nyt riitä.

Potentiaalinen treffikumppani haluaa testituloksia. Persoonallisuudestani.

Jarin esittelytekstiin Tinderissä sisältyy neljän kirjaimen lyhenne, ENTP.

Se on persoonallisuustestin tulos, Jarin persoonallisuustyyppi.

Jari ei ole tässä asiassa yksin. OK Cupid -deittisivustolla suuri osa käyttäjistä esittelee luonnettaan samoilla kirjainlyhenteillä. Mitä ne tarkoittavat?

Usein näkee yhdistelmän INTJ. Se tulee sanoista Introvert, iNtuition, Thinking ja Judgement. Suomeksi tällainen tyyppi voitaisiin nimetä introvertiksi, intuitiiviseksi ja ajattelevaksi harkitsijaksi.

Jotkut esittävät netissä myös toiveen siitä, mitä tyyppiä tuleva kumppani voisi edustaa.

Kyse ei ole mistä tahansa kyselystä, vaan maailman eniten käytetystä persoonallisuustestistä nimeltä Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori – tai jostain sen monista, usein hieman yksinkertaistetuista sovelluksista. Usein ne kaikki niputetaan saman MBTI-lyhenteen alle.

Suuryritykset ja armeijat ovat vuosikausia käyttäneet MBTI-testiä ja sen sovelluksia rekrytoinnissa ja johtajakoulutuksessa. Persoonallisuuden testaus on miljoonaluokan bisnestä.

Vähitellen MBTI leviää uusille alueille. Internetistä löytyy useita ilmaisversioita testeistä, mutta yritysten lisäksi myös yksilöt ovat nykyään valmiita maksamaan saadakseen tietoa itsestään.

 

MBTI pohjautuu analyyttisen psykologian varhaisen kehittäjän Carl Gustav Jungin ajatuksiin. Työtä jatkoi 1940-luvulla tutkija Katharine Briggs tyttärensä Isabel Myersin kanssa. Kumpikaan heistä ei ollut koulutukseltaan psykologi. Jungiakin arvostetaan lähinnä teoreetikkona.

MBTI-testistä on vuosien mittaan julkaistu hyvin vähän puolueetonta, vertaisarvioitua tutkimusta.

Testissä arvioidaan neljää persoonallisuuden piirrettä, joita tuloksen neljä kirjainta kuvaavat.

Tunnetuin on jako introvertteihin ja ekstrovertteihin eli sisään- ja ulospäin suuntautuneisiin ihmisiin. Vähän alle sadan kysymyksen perusteella ihmiset jaetaan lopulta 16 eri persoonallisuustyyppiin.

Jari uskoo testiin vahvasti. Hän kuulustelee minua puhelimessa: jos olet toimittaja, olet varmaan enemmän introverttia tyyppiä. Tehän lähinnä kirjoitatte.

Minua alkaa ärsyttää, ja huomautan, että toimittajien täytyy myös olla tekemisissä ihmisten kanssa. Olenkohan helposti provosoituvaa tyyppiä?

Testattuani itseni internetissä en tiedä mitä ajatella. Tunnistan kuvauksesta jotain tuttua, mutta kokonaisuutena en ole valmis allekirjoittamaan omaa ESPF-tyyppiäni (ekstrovertti, faktoihin nojaava mutta spontaani fiilistelijä).

MBTI-testissä ja sen sovelluksissa kenenkään persoonassa ei havaita erityisen negatiivisia piirteitä. Me olemme kaikki hienoja omalla tavallamme!

Ehkä, mutta viime vuosikymmeninä psykologian piirissä on yleistynyt käsitys viidestä keskeisestä persoonallisuuden piirteestä. Yksi niistä on neuroottisuus eli erilaisista ahdistuksista kärsiminen. Siitä MBTI-testit ja sen sovellukset vaikenevat.

Ikävien ahdistusjuttujen sijaan suosittu 16 personalities -verkkosivusto kertoo minulle suomeksi, että oma tyyppini on "luontaisen utelias ja etsii uutta designia ja tyyliä sujuvasti". Selvä.

 

Testeille voi varmasti olla käyttöä itseymmärryksen välineenä. Ja ovathan ne hauskoja. Eri persoonallisuustyyppeihin tutustuminen voi myös auttaa ymmärtämään muita ihmisiä ja heidän välillä niin oudolta tuntuvaa käytöstään.

Testit saattavat kuitenkin myös ohjata meitä. Jos ihminen määrittyy tyypiltään syrjäänvetäytyväksi, tulos voi toimia lupana olla hiljaa kokouksissa tai jäädä kotiin pelaamaan tietokonetta. Kun minä nyt vaan olen tämmöinen.

Tutkimusjohtaja Mikael Nederström Psyconilta sanoo, että internetin ilmaistesteillä on vaikea saada itsestään luotettavaa tietoa. Tulokseen vaikuttaa paljon jo sekin, millä kielellä testiä tekee tai miten testin kysymykset on käännetty englannista.

Ylipäätään hän ei innostu tyypittelevistä persoonallisuustesteistä.

"Myers-Briggsin teoriaa voidaan soveltaa pätevästikin, jos piirteitä ei ymmärretä kategorisina joko–tai-asioina. Muuten tällaiset testit typistävät kuvaa ihmisestä aika brutaalisti. Valtaosa meistä ei ole introvertteja tai ekstrovertteja, vaan jotain siltä väliltä, tilanteesta riippuen."

Mitä kumppanin etsimiseen tulee, Nederström uskoo, että maallikon on vaikea soveltaa testitulosta muuten kuin ehkä etsimällä täysin vastaavaa tyyppiä – ja kuka meistä haluaisi seurustella itsensä kanssa?

 

Luokitteluista, stereotypioista ja parinvalinnasta on jo kauan tehty bisnestä, esimerkiksi sukupuolten eroja korostamalla. Ei ihme.

Rakkausasioissa lähes kaikki tuntevat itsensä epävarmoiksi. Persoonallisuustesti antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisen vastauksen, tai ainakin eväitä matkalle.

Kukapa niitä ei haluaisi?

Ajatus muista dramaattisesti erilaisina luonnetyyppeinä voi myös tuoda lohtua, jos kemiat eivät kohtaa. Ehkä ei tarvitsekaan! Me olemme niin erilaisia!

Testit ja niiden tulokset voivat olla hyvä keino aloittaa keskustelu uuden ihmisen kanssa. Keskustelu voi kuitenkin loppua lyhyeen, jos niihin suhtautuu liian vakavasti.

En edelleenkään tiedä, uskonko persoonallisuustesteihin, mutta sen tiedän, että Jari ei ollut minun tyyppiäni.

Venla Rossi
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat