Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sri Lankan lapsisotilaasta tuli nopealiikkeinen suomalaisjohtaja

Rajkumar Sabanadesan tuli Suomeen turvapaikanhakijana. Pian hän johti vastaanottokeskusta ja sitten kymmenien miljoonien hoivakotibisnestä.

Sunnuntai
 
Tamperelainen tamilikonsultti oli lapsena Sri Lankan sisällissodan sotilas
Tamperelainen tamilikonsultti oli lapsena Sri Lankan sisällissodan sotilas
Tamperelainen Rajkumar Sabanadesan näkee edelleen painajaisia siitä, kuinka hän oli 1990-luvun alkuun asti Sri Lankan sisällissodan rintamalla lapsisotilaana. Suomeen hän saapui turvapaikanhakija vuonna 1994 – ja siitä alkoi hänen päämäärätietoinen nousunsa työelämässä. Hänestä tuli yritysjohtaja ja konsultti.

Sota opettaa vähän kaikenlaista. Se opettaa olemaan ajoissa, joka ikinen kerta.

Siksi Rajkumar Sabanadesan odottaa minua 20 minuuttia etuajassa Helsingin Kampin liikekeskuksessa. Olemme entuudestaan tuttuja, mutta siitä on jo yksitoista vuotta, kun tapasimme edellisen kerran, keväällä 2004.

Sabanadesan on 39-vuotias tamperelainen tamili, konsultti ja sosiaalialan yritysjohtaja. Häntä voi kutsua menestyjäksi, sillä hän neuvoo työkseen esimerkiksi yritysten ylintä johtoa.

Suomeen Sabanadesan saapui turvapaikanhakijana vuonna 1994. Sitä ennen hän oli lapsisotilas Sri Lankassa.

Sisällissota alkoi heinäkuussa 1983. Sabanadesan oli tuolloin seitsemänvuotias.

"Muistan, kuinka sissit tulivat koululle värväämään vanhempia lapsia", hän sanoo.

Sisällissodan pääosapuolet olivat Sri Lankan armeija ja sissiarmeija Tamil Eelamin vapautuksen tiikerit (LTTE). "Tamilitiikerien" tavoitteena oli tamilivähemmistön oma valtio. Maan armeija taas puolusti enemmistökansa singaleesien asemaa.

Sabanadesan asui kylässä tamilialueen pääkaupungin Jaffnan laidalla. Kun kyläkoulusta alkoi kadota vanhempia lapsia, huhut kertoivat, että he ovat liittyneet LTTE:hen.

Alkoi kadota yhä nuorempia, ja vuonna 1988 rintaman liepeille päätyi myös 12-vuotias Rajkumar Sabanadesan. Aluksi hänet käskettiin avustusjärjestön lääkintäjoukkoihin. Lapsille opetettiin sotarintaman ensiaputaitoja, ja kurssin lopussa sai univormun.

"Saimme valkoisen paidan ja valkoiset housut ja kaksi merkkiä rintaan."

Lääkintäjoukoista hän siirtyi LTTE:n juoksupojaksi rintamalle. Sellaisilla on sodassa monta roolia.

Sabanadesan oli taistelulähettinä, tiedustelijana ja huoltojoukoissa. Yksi tehtävä oli liimata öisin LTTE:n propagandajulisteita talojen seiniin ja peittää hallituksen julisteet lehmänpaskalla. Kuusitoistavuotiaana hän oli käytännössä täysipäiväinen teinisissi. Ei ollut muutakaan. Koulut olivat usein pohjoisen Sri Lankan konfliktialueilla kiinni.

"Se oli todella pahaa aikaa. Ihmisiä haettiin kotoa, ja heitä katosi jatkuvasti. Jopa pikkupoikia katosi."

Sabanadesan sanoo osallistuneensa myös muutamiin aseellisiin iskuihin. Kiväärillä hän ampui silti sodassa vain yhden kerran. Hento lapsi ei jaksanut pitää aseen piippua suorassa.

"Kapteeni kävi lyömässä minua. Hän sanoi, että ammu suoraan! Että eivät ne viholliset puussa ole."

sami kero HS
Tamperelainen RajkumarSabanadesan näkee painajaisia lapsuudesta Sri Lankan sodassa.
Tamperelainen Rajkumar
Sabanadesan näkee painajaisia lapsuudesta Sri Lankan sodassa.

Tietenkään 13-vuotias ei ymmärtänyt syitä, miksi Sri Lankassa sodittiin. Sotapropaganda vyöryi tunnetasolla. Taistelut kiihtyivät 1990-luvun alkupuolella. LTTE jäi taistelussa alakynteen, tamiliryhmät alkoivat taistella myös toisiaan vastaan, ja yhä nuoremmille sotilaille oli käyttöä.

"Pääsin näkemään tyyppejä, joista olin kuullut vain legendoja. Sehän pistää tuon ikäisen pojan ihan sekaisin. Kuvittelin olevani täysikasvuinen äijä ja sotilas, vaikka olin tosiasiassa 13–14-vuotias lapsi."

Sota kesti peräti 26 vuotta. Se loppui toukokuussa 2009 tamilien tappioon.

YK:n arvion mukaan Sri Lankan sodassa kuoli yhteensä 80 000–100 000 ihmistä. LTTE:n lapsisotilaista on todisteita lukuisissa raporteissa. Heistä kymmeniä tai joitakin satoja kuoli taisteluissa. Sabanadesan oli rintamalla tai sen liepeillä 13-vuotiaasta 17-vuotiaaksi eli yhteensä neljä ja puoli vuotta.

Kauemmin kuin talvisota ja jatkosota kestivät yhteensä.

Sodassa Sabanadesan oppi, kuinka pienestä on ihmishenki kiinni. Operaatioihin oli varattava ylimääräistä aikaa, sillä aina saattoi tulla jokin yllätys.

Siksi Sabanadesan on edelleen ajoissa.

"Menen lentokentällekin neljä tuntia etuajassa", hän sanoo.

 

Pienestä on elämä kiinni.

Mikä Sabanadesanin pelasti? Kenties se, että hän oli 1990-luvun alussa terävä teini ja puhui tamilin lisäksi Sri Lankan pääkieltä singaleesia ja englantia. Hän järjesti itsensä maan pääkaupunkiin Colomboon.

"Minulla oli muutama vaihtoehto: joko palata Jaffnaan ja ryhtyä kokopäiväiseksi sissiksi, jäädä Colomboon ja päätyä ennemmin tai myöhemmin vankilaan tai paeta maasta."

Sabanadesan lähti. Hän oli 17-vuotias. Hänen onnistui matkustaa väärennettyjen asiapaperien avulla Moskovaan vuonna 1993. Venäjälle hän saapui yksin, ja hänet pelasti ehkä se, että Moskovassa oli paljon muitakin tamilipakolaisia läpikulkumatkalla länteen.

Sabanadesan halusi "haaveidensa maahan" Kanadaan mutta päätyi väärennetyllä viisumilla Turkuun. Hänestä tuli turvapaikanhakija.

Kun tapasin Sabanadesanin yksitoista vuotta sitten, hän oli asunut Suomessa kymmenen vuotta. Hän oli Tampereen vastaanottokeskuksessa, muttei enää asiakkaana vaan ohjaajana. Hän oli 28-vuotias mutta tehnyt elämässään jo paljon. Sabanadesan oli esimerkki siitä, kuinka erilaisiin rooleihin jotkut ihmiset joutuvat elämässään venymään.

Istuimme vastaanottokeskuksen ahtaassa kahvihuoneessa. Kysyin, mitä Sabanadesan nyt tekisi, jos hänet olisi aikoinaan heitetty ulos maasta. Niinhän Suomi tekee suurimmalle osalle turvapaikanhakijoista.

Hän vastasi murteella, joka oli leveää kuin Pate Mustajärvellä: "Ai mitä mää nyt tekisin, jos olisi käännytetty takaisin Sri Lankaan? Mää olisin vankilassa, kuollut tai Jaffnassa liittymässä tamiliarmeijaan. Mutta mää jotenkin tiesin, että mää jään tänne. Mää olin integroitunut Suomeen juomalla pubissa kaljaa."

Se oli vitsi. Oikeasti hän oli ahkeroinut. Hän oli hankkinut kaksi koulutusta ja työskennellyt vastaanottokeskuksessa yöpäivystäjänä, ohjaajana ja psykiatrisena sairaanhoitajana.

Sabanadesanista tuli pian Tampereen vastaanottokeskuksen johtajan sijainen. Hänen alaisenaan oli ihmisiä, jotka olivat ottaneet hänet aikoinaan vastaan turvapaikanhakijana.

Maaliskuussa 2009 Sabanadesan pestattiin perustamaan uudet vastaanottokeskukset Lammille ja Ruovedelle.

Helsingin Munkkisaaressa hän johti huumeidenkäyttäjien päihdevieroitusosastoa ja toimi myöhemmin yksityisen hoivapalveluyhtiön aluejohtajana.

"Parhaimmillaan vastuullani oli 15 palvelutaloa ja ne tuottivat yli 20 miljoonaa euroa liikevaihtoa", Sabanadesan sanoo.

Sitten hän siirtyi konsultiksi.

"Minulla on ollut aina hyvä visio siitä, mitä haluan tehdä missäkin vaiheessa elämääni", hän sanoo.

Paitsi nyt. Juuri nyt elämäntehtävä on hakusessa.

Hän ei ole käsitellyt kaikkea sitä, mitä sodassa tapahtui.

 

Tämä on klassinen kehitystarina: kehitysmaan lapsisotilas nousee ahkeruudella menestyjäksi Euroopassa.

Silti tarina ei ole vielä lopussa. Sabanadesan ei ole käynyt Sri Lankassa sen jälkeen, kun hän pakeni maasta syksyllä 1993. Hän ei ole uskaltanut edes naapurimaa Intian tamilialueille.

"Minulla on henkinen patoutuma, enkä uskalla mennä sinne. Pelkään omia tunteitani. Pelkään ihan oikeasti, että sekoan siellä", hän sanoo.

Siksi hän aloittaa itsensä siedättämisen Etelä-Intiasta.

Haastattelua seuraavana maanantaina Sabanadesan lentää Intian itärannikolle Chennaihin. Se on Intian tamiliosavaltion pääkaupunki. Siellä eletään osin samankaltaisessa kulttuurissa kuin Sri Lankan pohjoisosissa.

Kaksi viikkoa myöhemmin Sabanadesan palaa helpottuneena Suomeen. Paikalliset tamilit kuulivat aksentista, että Sabanadesan on srilankalainen.

"Minulla oli isot pelot, miten pääni kestää ja miten kestän Etelä-Intian lian ja kuumuuden ja ruuhkaisuuden. Paskat! Ei ollut mitään ongelmaa", Sabanadesan sanoo tohkeissaan.

Intian tamilit kohtelivat häntä kunnioittavasti. Eikä ihme. Iso osa Intian tamileista sympatisoi edelleen sodassa lyödyn sissiliikkeen asiaa.

Nyt tie on auki. Seuraava askel on raskaampi. Sabanadesan matkustaa Sri Lankan tamilialueille Jaffnaan.

Siellä kulki sodan rintama.

Rintamalla hän sohi liian raskaan kiväärin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat