Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syrjitäänkö lihavia ulkonäön takia?

Laura Mäntylälle koripallon pelaaminen ja hääpuvun sovittaminen merkitsevät itsensä ylittämistä. Hän ei ole sinut sen kanssa, että on lihava. Tutkijat haluavat nyt tietää, missä tilanteissa ulkonäkö estää ihmistä elämästä täysillä. Kerro omat kokemuksesi HS:n kyselyssä.

Sunnuntai
 
Kaisa Rautaheimo HS
Laura Mäntylä on aina tuntenut olevansa urheilullinen.
Laura Mäntylä on aina tuntenut olevansa urheilullinen. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Pieni ompelimo Helsingin Kruununhaassa. Verhot on vedetty kiinni, ettei näyteikkunasta näe sisään. Peilin edessä nainen vetää varoen ylleen ompelijan harsimaa lakanakankaista sovitusmallia, hänelle suunnitellun puvun protoa.

Laura Mäntylä on menossa naimisiin. Hän sovittaa hääpukuaan. Eikö ole ihana hetki? Voisi ollakin, mutta Mäntylää ahdistaa. Häntä hävettää, kun kaikki katsovat häntä.

40-vuotias Mäntylä inhoaa sitä, että ulkonäköön kiinnitetään huomiota. Hän on aina vältellyt vaatteiden hankkimista ja sovituskoppeja eikä pitkiin aikoihin edes katsonut peiliin. Hän ei ole sinut sen kanssa, että on lihava.

Häissä on kuitenkin pakko olla keskipisteenä, siksi puvun olisi parasta olla mieluisa. Että edes kerran elämässään saisi puvun, joka on omaa tyyliä ja istuisi hyvin, sitä hän haluaa.

Mukana on ystäviä, kuin tukihenkilöitä hääpuvun synnytyksessä. Heidän avullaan oma tyyli alkaa löytyä. Mäntylä haluaa, että puku on räyheä. Olkatoppaukset saavat olla mieluiten suorat ja terävät.

"Kaikki pyöreys, minkä tästä pallokropasta saa pois, on plussaa", hän sanoo.

Miten paljon lihavuuteen liittyvät asenteet, pelot ja paineet voivatkaan pilata elämää. Se kiinnostaa nyt tutkijoitakin. HS:n nettisivuilla olevassa kyselyssä kerätään aineistoa siitä, millaisissa tilanteissa ulkonäkö on koettu esteeksi. Lihavuuteen liittyy myös syrjintää, kertoo tutkija Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta.

 

Millä tavoin ulkonäkö estää ihmistä elämästä? On helppo ajatella, että rankka ylipaino tekee joistakin asioista fyysisesti vaikeita suorittaa. Ongelmat liittyvät kuitenkin usein pelkkään ulkonäköön ja ennakkoluuloihin. Este on korvien välissä. Omien ja toisten.

Harjunen kertoo, millaisia kokemuksia aiemmissa tutkimuksissa on tullut esiin.

Vaatetus. Ei hankita uusia vaatteita, kun ajatellaan, ettei mikään kuitenkaan näytä hyvältä päällä. Suhtautuminen vaatteisiin on kuitenkin muuttunut, kun on tullut enemmän valikoimaa eri kokoisille.

Liikunta. Vältetään tilanteita, joissa pitää esiintyä vähäpukeisena. Kuten urheilua ja uimarantoja. Tanssimisessa hankalaa on, että joutuu katseiden kohteeksi. Kuntosalit, joissa on nuoria ja kauniita ihmisiä, koetaan vaikeiksi.

Parisuhde. Ei uskalla lähestyä ketään, jos kokee, että oma ruumis ei ole haluttava. Pysyy huonossa parisuhteessa, kun ei usko saavansa ketään muuta eikä uskalla ottaa riskiä.

Terveydenhuolto. Pelätään mennä lääkäriin, jos terveydenhuollossa on kohdeltu lihavuuden takia epäasiallisesti ja rumasti. Hoidettavissa olevat vaivat pääsevät pahenemaan ja sillä voi olla traagiset seuraukset.

Yhdysvalloissa on tutkittu, miten terveydenhuollossa kohdellaan lihavia. Kävi ilmi, että lihavuuden hoitoon erikoistuneet lääkärit paheksuivat lihavuutta yhtä vahvasti kuin muutkin.

Syöminen. Vältetään ravintoloita ja ylipäätään syömistä muiden nähden.

Työpaikka. Työhaastatteluissa katsotaan myös ulkonäköä. Alasta ja tehtävästä riippuu, miten suuri merkitys sille annetaan. Paineet keskittyvät naisiin. Suomalaistutkimus vuodelta 2007 osoitti, että johtavassa asemassa olevien, korkeasti koulutettujen naisten joukossa lihavat saivat lähes kolmanneksen alempaa palkkaa kuin muut.

Toisen, vuonna 2012 Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan lihavilla naisilla on suurempi työttömyysriski ja pienemmät tulot kuin muilla.

Suomessa lihavilla miehillä ei samoja ongelmia näyttänyt olevan.

Ulkonäkö voi myös vaikuttaa ihmisen itsetuntoon niin, että se estää häntä hakemasta unelmien työpaikkaa.

Asiantuntijuus. Pätevätkin naiset voivat arastella esiintymistä julkisuudessa, jos kokevat, etteivät he ole oikean näköisiä. Naisilla on vahva kokemus siitä, että heidän ulkonäköään arvioidaan. Heikko ruumiillinen itsetunto on systemaattisen murentamisen tulos, sanoo Harjunen.

"Katso, minkä näköisiä naiset ovat mediassa. Aamu-tv:ssä ei ole lihavia naisia."

Ennen ulkonäkö oli naiselle keino päästä suotuisaan naimakauppaan. Nyt tällä ei pitäisi enää olla väliä. Naiset ovat olleet Suomessa jo 30 vuotta koulutetumpia kuin miehet. Silti naisia yhä kyseenalaistetaan ulkonäköperustein.

"Ei riitä, että pätee työn kautta. Myös ulkonäön CV:n täytyy olla tietynlainen", sanoo Harjunen.

 

Laura Mäntylä kokeilee lakanakankaasta tehtyä sovitusmallia, jonka avulla Ulla Vainikka tekee hänelle hääpuvun.
Laura Mäntylä kokeilee lakanakankaasta tehtyä sovitusmallia, jonka avulla Ulla Vainikka tekee hänelle hääpuvun.

Laura Mäntylä tunnistaa Harjusen listasta monia itselleenkin vaikeita tilanteita. Meikkaamista hän ei ikinä opetellut, ettei kukaan vain luulisi, että hän yrittää olla kaunis.

Lapsena Mäntylä ei ollut erityisen lihava. Hän pelasi koripalloa ja pingistä. Kerran pingisvalmentaja sanoi, että olisi hyvä, jos muutaman kilon laihtuisit.

"Voi, kun sitä ei olisi sanottu. Se kylvi ajatusta, että en kelpaa. Heitin ihan konkreettisesti läskiksi."

Hän on aina tuntenut olevansa urheilullinen, sielultaan urheilija. Viime syksynä hän vihdoin palasi koripallokentälle.

"Kun menin kentälle, iski pelko, että muut ajattelevat, että mitä toi läski tänne tulee. Se ajatus oli oman pääni sisällä. En ole sinut sen kanssa, että olen lihava."

Lihominen alkoi lukiossa, silloin kun muille tytöille alkoi olla tärkeää saada huomiota miehiltä.

Mäntylälle deittimaailma oli karmea kokemus. Yökerhoissa hän muuttui aina näkymättömäksi. Hirveintä oli jäädä yksin pöytään, kun muita vietiin. Hän reagoi siihen kääntämällä selkänsä koko asialle. Hän rupesi järjestämään kotibileitä. Teemabileissä sai vetää rooleja, jotka helpottivat elämää. Rooliasujen rakentaminen on helpompaa kuin omien vaatteiden valinta!

Kun hän kutsui vieraita kotiin, hän söi itse vasta kun vieraat olivat lähteneet.

Entä työ? Laura Mäntylä on pappi. Hän on Helsingin yliopistossa oppilaitospappina. Kirkko on työpaikka, jossa ulkonäöllä on ehkä vähemmän merkitystä kuin millään muulla alalla.

"Kirkossa ulkonäkö on tabuaihe. Aito ajatus ja pyrkimys on, että täällä ei katsota ulkonäköä."

Papin virkapuku on hänelle helpotus. Mäntylähän tykkäisi, jos kaikki pukeutuisivat univormuun eikä kenenkään ulkonäköä huomioitaisi lainkaan.

Yliopiston vuosijuhlien pukeutuminen on hänelle painajainen, kun naisilla pitäisi olla hame. Hän pelkää keräävänsä katseita, kun ei pukeudu etiketin mukaisesti.

Koripalloilu oli Laura Mäntylän harrastus lapsena. Hän palasi kentälle viime syksynä, vaikka pelkäsi, että muut pitävät häntä liian lihavana pelaamaan.
Koripalloilu oli Laura Mäntylän harrastus lapsena. Hän palasi kentälle viime syksynä, vaikka pelkäsi, että muut pitävät häntä liian lihavana pelaamaan.

 

Mitä tunteita lihavuuteen liittyy? Esimerkiksi häpeää, syyllisyyttä ja riittämättömyyden tunteita, sanoo tutkija Hannele Harjunen.

Syyllisyyttä siitä, että on yrittänyt laihduttaa ja epäonnistunut. Kaupan kassallakin hävetään. Jotkut kokevat, etteivät ansaitse tietynlaista kumppania, koska ovat lihavia. Tai eivät ansaitse kenenkään ystävyyttä. Joku ajatteli, että oma isä ansaitsisi hoikan tyttären.

Silti muut voivat pitää lihavia jopa röyhkeinä, julkeina ja piittaamattomina.

Jos mies on lihavan naisen kanssa, ajatellaan helposti, että lihavuus on miehelle fetissi. Kuitenkin suurin osa lihavista naisista on parisuhteessa tai naimisissa. Jos lihavalla miehellä on hoikka vaimo, sitä ei ihmetellä yhtään.

Lihavia sinkkuja yritetään naittaa yhteen toisten samanmuotoisten kanssa. Ikään kuin lihavuus yhdistäisi.

Hyväntahtoinen mies voi julistaa, että hän kyllä rakastaisi lihavan naisen laihaksi. Hän on varma, että lihava nainen lohtusyö ja rakkauden myötä hän laihtuisi.

Muilla on lihavuudesta vahvoja oletuksia, sanoo Harjunen. Stereotypioissa siihen liittyy laiskuus, tyhmyys, itsekontrollin puute, huono kunto ja sairaus.

Ei ihme, että lihavuus herättää myös pelkoa. Se leimaa ja voi johtaa syrjäytymiseen. Tutkimusten mukaan lapset leikkivät mieluummin vammaisen kuin lihavan lapsen kanssa. Tätä tutkittiin Yhdysvalloissa vuonna 1961. Kun tutkimus uusittiin vuonna 2004, lihavista pidettiin vielä huomattavasti vähemmän kuin ennen.

Laihduttaneet naiset sanoivat vuonna 2011 Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa, että mieluummin sokeutuisivat tai antaisivat amputoida yhden raajan kuin lihoisivat uudelleen.

Lihavuus on vaikea ongelma, joka koskee kaikkia ihmisiä: jos ei ole lihava, pelkää, että tulee lihavaksi, sanoo Harjunen.

Yleinen käsitys on, että kaikki haluaisivat olla hoikkia. Laihdutusvinkkejä annetaan pyytämättä. Voidaan ajatella, että lihava valehtelee, jos sanoo olevansa itseensä tyytyväinen. Se kertoo siitä, miten ahdistava asia lihavuus on muille.

Harjusen oman aineiston perusteella näyttäisi siltä, että lihavuuden kanssa on helpompi elää, jos on ollut lapsesta saakka lihava. Sen kokee raskaammin, jos on ollut lapsena normaalipainoinen ja saanut hyväksyntää, mutta on sitten lihonut esimerkiksi raskauden, sairauksien tai liikkumattomuuden myötä.

Keneltä tulee eniten ikäviä kommentteja lihavuudesta? Harjunen listaa: terveydenhuollon henkilökunta, työkaverit sekä perhe ja läheiset. "Usein rankimmat kommentit on kuultu omalta äidiltä."

Kirkossa ulkonäkö on aiheena tabu, sanoo Laura Mäntylä. Aito pyrkimys on, ettei siellä ihmisen ulkonäöllä olisi väliä.
Kirkossa ulkonäkö on aiheena tabu, sanoo Laura Mäntylä. Aito pyrkimys on, ettei siellä ihmisen ulkonäöllä olisi väliä.

 

Ulkonäkö kertoo yhteiskunnallisesta asemasta. Lihavuus on yleisempää alemmissa sosiaaliluokissa. Kaupunkien koulutettu väki on hoikempaa kuin maaseudun köyhä kansa.

Yhdysvalloissa nämä kysymykset liittyvät rotuun ja etniseen taustaan. Vammaisilla lihavuus vaikeuttaa jo ennestään heikkoa asemaa.

Lihavuuden seurauksia arvioitaessa pitääkin huomioida muut asemaan vaikuttavat tekijät. Sen merkitys on vähäisempi, jos ihminen on lahjakas, varakas, hyvin koulutettu, nokkela, hauska – ja mies. Lihavuudesta on eniten haittaa, jos siihen yhdistyy huono koulutus ja köyhyys – ja jos on nainen.

"Suomessa on vallalla se käsitys, että kaikki tietävät, miten syödään terveellisesti. Tietävätkö nuoret duunaripojat?"

Terveystiedoissa on isoja eroja. Eivät kaikki seuraa julkista keskustelua terveellisestä ruuasta. Erilaiset terveys- ja identiteettiruokavaliot vaativat yleensä myös rahaa. Ne liittyvät koulutetun keskiluokan tietoon ja tyyliin, Harjunen sanoo.

Ylen keväällä teettämässä tutkimuksessa suomalaisten asenteet ylipainoa kohtaan olivat tuomitsevia. Vaikka yli puolet työikäisistä suomalaisista lasketaan ylipainoisiksi.

Professori Aila Rissanen, joka työskentelee sekä Syömishäiriöklinikalla että Lihavuustutkimusyksikössä, kommentoi tutkimusta Ylellä näin:

"Ulkoiseen panostus, joka tällä hetkellä on kulttuuriin kuuluva seikka, pitäisi räjäyttää. Meidän kulttuurimmehan arvioi ihmisiä sen mukaan, miltä he näyttävät."

Akvaariokin kiinnostaa Mäntylää enemmän kuin ulkonäkö.
Akvaariokin kiinnostaa Mäntylää enemmän kuin ulkonäkö.

 

Ilmapiiri on muuttunut, mutta mihin suuntaan? Lihavuudesta on pitkään totuttu puhumaan terveysongelmana. Muut näkökulmat ovat nousseet esille vasta 2000-luvulla – vastareaktiona. Käännekohta oli vuosi 2003, jolloin alettiin maailmanlaajuisesti puhua maailmanlaajuisesta lihavuusepidemiasta eli lihavuudesta kasvavana terveysongelmana. Se herätti toisin ajattelevat kansanterveystieteilijät ja sosiaalitieteilijät tutkimaan esimerkiksi lihavuuteen liittyvää syrjintää ja lihavien terveyden edistämistä.

Yhdysvalloista on levinnyt maailmalle esimerkiksi HAES-liike (Health at Every Size), joka edistää kaiken kokoisten tasa-arvoa ja oikeutta terveyteen. Sen perustajiin kuuluva Lucy Aphramor vieraili viime viikolla Helsingin yliopistossa Rasvaa! -seminaarissa. Ruotsissa järjestö toimii nimellä HOBS (Hälsa oberoende av storlek); siellä on myös valtakunnallinen ylipainoisten oikeuksia ajava järjestö.

Järjestöt vastustavat terveyskampanjoita, joiden ensisijainen tavoite on laihdutus eikä terveyden lisääminen kiloista huolimatta. Suomessa esimerkiksi Helsingin kaupunki ilmoitti keväällä aloittavansa laihdutusohjelman. Eikä se täällä herättänyt protesteja.

Feministeille lihavuus on ollut ristiriitaisia tunteita ja syyllisyyttä herättävä teema, sanoo Harjunen. Monet feministitkin ovat omaksuneet vallalla olevan ulkonäkö- ja terveysihanteen, kipuilevat sen kanssa ja ovat dieetillä niin kuin muutkin.

"Se on feministeillekin ikuisuuskysymys. Osa vain peittää sen paremmin", Harjunen sanoo.

Nuoret feministit ovat jo tottuneet pitämään hoikkuutta samanlaisena etuoikeutettujen ominaisuutena kuin valkoista ihonväriä – se on thin privilege.
Harjunen miettii ilmapiirin muutosta. Liikettä on tapahtunut kahteen suuntaan.

Toisaalta ruuvi on kiristynyt, naisihanne on muuttunut yhä kapeammaksi. Myös miesten ulkonäköihanne on tullut laihemmaksi, joskin vähän hitaammin. Ja lihavuutta paheksutaan julkisesti suorin sanoin.

Toisaalta näyttäisi siltä, että kaiken kokoisille vartaloille on tullut enemmän elintilaa ja näkyvyyttä. Lihava vartalo on tullut itseilmaisun ja tulkinnan kohteeksi, se näkyy taiteessa, ja tietenkin se näkyy netissä ja sosiaalisessa mediassa.

Turkulaisen valokuvataiteilija Iiu Susirajan teokset ovat tunnettuja maailmallakin.

Netti on kyllä myös lisännyt arvostelijoiden määrää. Keskustelut kääntyvät netissä helposti ulkonäön ja seksuaalisuuden ruotimiseksi.

Entä television laihdutusohjelmat? Niissä lihavaa ruumista ei hyväksytä. Mutta jos jotain hyvää haluaa etsiä: ainakin katsojille näytetään, miten rankkaa laihduttaminen on. Sehän voi jopa lisätä ymmärrystä.

Miltä ilmapiiri tuntuu arjessa, siitä tutkijat haluaisivat kuulla lisää.

 

Entä millaisia keinoja ihmiset ovat löytäneet vastustaakseen syrjintää ja leimautumista? Harjunen listaa:

Henkilökohtaisia keinoja: Verbaalisuus. Ole hauska ja sanavalmis. Vastaansanominen. Tee tietoinen päätös, että et kuuntele mitä tahansa. Silti on koko ajan varautunut ja hyökkäyksille altis.

Voimaannuttavia keinoja: Omakuvaan tottuminen. Katso peiliin. Esikuvat. Populäärikulttuurissa voimahahmoja ovat poptähti Adele tai näyttelijät Melissa McCarthy ja Rebel Wilson.

"Netti on siunaus. Siellä voi koska tahansa nähdä lihavia näteissä vaatteissa. Sieltä löytää yhteisöllisyyttä ja vastakarvaan menoa", sanoo Harjunen. Pluskokoiset muotibloggarit käyttävät nimitystä fatshionista.

Huumori on perinteinen keino. Tieto myös. Lihavuuteen liittyy paljon väärinkäsityksiä.

Solidaarisuus. Sitäkin löytyy. Kaksi lihavaa naista voi kuntosalilla kannustaa toisiaan pelkällä yhdellä hyväksyvällä katseella.

Jokin aika sitten sosiaalisessa mediassa puolustettiin näyttävästi lihavaa ihmistä, jota kaksi vesijuoksijanaista oli uimahallissa pilkannut.

"Onko laiva kääntynyt? Ehkä asenne muuttuu ja ajatellaan, ettei pidä vinoilla ihmiselle, joka tekee parhaansa. Hänkin saa olla julkisella paikalla ja urheilla."

Nuorena Mäntylä ei opetellut meikkaamaan.
Nuorena Mäntylä ei opetellut meikkaamaan.

 

Laura Mäntylän selviytymisstrategia on ollut se, että hän on hyvä suustaan ja hauska.

Se on ollut hyvä suojautumiskeino. Hän ottaa häpeälliset asiat itse esille ja nauraa niille.

Mäntylä on esiintynyt niin kuin ulkonäöllä ei olisi hänelle mitään väliä. Ja piilotellut itseään pukeutumalla niin, ettei kukaan vain katsoisi. Oma kokemus on lisännyt ymmärrystä muita kohtaan. Hyvinkin itsevarmalta vaikuttavalla ihmisellä voi olla jokin häpeällinen kohta.

Mäntylän ulkonäköpaineet vähenivät, kun hän yli 30-vuotiaana huomasi olevansa kiinnostunut naisista.

"Kun aloin etsiä naista, en enää kokenut, että ulkonäkö olisi merkitsevin. Ehkä miehet ovat visuaalisempia ja heille ulkonäkö on tärkeämpää. Olen saanut kokea, että olen vetävä nainen."

Hän on huomannut, että on persoonaltaan flirtti. Varsinkin bileissä, kun voi esiintyä miehen roolissa. Miehinen tapa olla ylpeä ja itsevarma on luonteva.

Mäntylä on oppinut ajattelemaan, että ulkonäkö ei ole se kenttä, jolla hän pätee. On ihan muita asioita.

Nuorison tai lasten kommentit eivät häntä satuta. Vaikeinta on sivistyneitten aikuisten seurassa. He kun eivät sano mitään ääneen, hän voi vain kuvitella, mitä he ajattelevat. Hän pelkää, että toiset arvioivat hänen ulkonäköään, vaikka ei voi sitä tietää. Haavoittuvuus on jäljellä.

Välillä hän huomaa yhä ajattelevansa, että elämässä kaikki olisi toisin, jos hän ei olisi lihava.

"Minäkin olen nykyisten kauneusihanteiden vanki."

Tässä jutussa esiintyminen tuntuu hänestä hirvittävän nololta. Mutta hän ajattelee, että jos hänellä ei ole tähän rohkeutta, kenellä on. Jospa joku saisi tästä apua tai uskaltaisi tulla juttelemaan.

"Haluaisin olla itse luomassa sellaista kulttuuria, jossa kaikki ovat saman arvoisia ulkonäöstä riippumatta."

   

Vastaa kyselyyn ja kerro tutkijaryhmälle, missä tilanteissa ulkonäkö on vaikuttanut elämääsi.

Kyselyn ovat laatineet tutkija Hannele Harjunen, professori Terhi-Anna Wilska ja professori Tiina Silvasti Jyväskylän yliopistosta sekä työryhmä. Vastauksia käytetään tutkimukseen ja tuloksista kerrotaan myöhemmin Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat