Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikassa hyvää pelifiilistä ei saa pilata huonolla käytöksellä

Sunnuntai
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Pallo tuli minulle hyvään paikkaan maalin eteen. En kuitenkaan oikein saanut vetoa aikaiseksi. Siirsin palloa. Se kesti liian kauan. Näin, että vastustaja jo lähestyi.

Tässä kohtaa suomalainen joukkuekaveri olisi jo karjunut: "V***u vedä!"

Mutta olin jalkapallokentällä Etelä-Afrikassa. Joten joukkuekaveri huusi: "Relax!"

Ota rennosti.

Jalkapallokentällä näkee pienoiskuvan yhteiskunnan tavoista. Brittien pitää kentälläkin naljailla ironisesti. Kiinalaiset saavat joka pelissä aikaan riidan. Suomessa aina joku raivoaa ja joku toinen uhriutuu ja pahoittaa mielensä.

Eteläafrikkalaiset ovat omaa lajiaan: pelikentälläkin äärimmäisen kohteliaita ja ystävällisiä. Heidän mielestään hyvää fiilistä ei saa pilata huonolla käytöksellä.

Se vaatii Suomen pelikentillä kasvaneelta totuttelua.

Yritin ottaa rennosti, kun kerran käskettiin. Ei siitä mitään tullut. Veto jäi tussuksi. Mutta kas, kukaan ei pottuillut. Sen sijaan joukkuekaveri kävi läpsäisemässä selkään.

"Unlucky!"
"Huono tuuri, kaveri!"

Etelä-Afrikka on rotujen, kielten ja uskontojen sekamelska, eikä niiden yhteiselo ole mutkatonta. Yhteistä eri ryhmille ovat hyvät käytöstavat – se on peruseteläafrikkalaisuutta.

Ensimmäisissä treeneissä seisoskelin kärsimättömänä kentällä ja manasin mielessäni, että mitä nuo muut kuhnailivat. Vasta seuraavalla kerralla tajusin.

Peli ei voi alkaa ennen kuin jokainen on tervehtinyt jokaista muuta, kätellyt, katsonut silmiin ja kysellyt kuulumiset.

Kaikille tietenkin kuuluu hyvää, mutta small talkissakin eteläafrikkalaisilla on oma tasonsa:

"Minulle kuuluu aina hyvää. Mitä sinulle?"

Joskus joukkuekaverini ovat ärsyttävän hyvätapaisia. Toisinaan käy niin, että epäonnistun kentällä. Silloin kiroan rumasti. Siitä seuraa mulkaisuja. Tajusin äskettäin, että pahin joukkuekavereilta kuulemani kirosana on "damn". Hitto.

Korrektius ei muutenkaan tule yhtä luontevasti kuin paikallisilta. Joukkueessamme on kaikenlaisia eteläafrikkalaisia – mustia, valkoisia, intialaisia – ja kaltaisiani maahanmuuttajia.

"Kuka teki maalin?" kysyttiin vaihtopenkillä eräässä pelissä. Vastaus olisi ehkä jossain muualla voinut olla, että tuo uusi musta kaveri laidalla. Joukkuekaveri sanoi: "Tuo uusi punaliivinen kaveri laidalla."

Yhdessä suhteessa eteläafrikkalaisten pelikavereiden menoon on kuitenkin ollut helppo sopeutua. Hekin pelaavat jalkapalloa huonosti. Edes suomalaisessa joukkueessani ei tuhrattu näin paljon maalipaikkoja.

Sami Sillanpää sami.sillanpaa@hs.fi, Twitter: samisillanpaa
HS:n kirjeenvaihtaja hämmästelee afrikkalaista elämänmenoa
mielikuvien takana. Blogi: hs.fi/blogi/afrikantahtia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat