Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Kaisaniemi ei ole kaupunginosa, niin mikä se sitten on?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Juhani Koskinen ja Tero kokivat, että Torsti selitti lentokoneen lentämistä viime palstalla oikein, mutta turhan mutkikkaasti. Teron mielestä asian voisi selittää niin, että koneen siipi kääntää ilmavirran suuntaa alaspäin. Koska voimaan liittyy vastavoima, nousee kone ylöspäin.

Juhani Koskinen taas huomautti, että lentokoneiden siivet ovat tavallisesti niin, että etureuna on takareunaa ylempänä, jotta ilmavirta ohjautuisi alaspäin. Niinpä lentäessään ylösalaisin koneet joutuvat lentämään nokka pystyssä, jotta siiven kulma pysyisi nostovoiman kannalta sopivana.

Edellisellä palstalla todettiin myös, ettei Jeesuksesta ole säilynyt aikalaistodistuksia. Nimimerkki Anietta Astariita halusi kysyä Pontius Pilatuksen edeltäjäksi mainitun Publius Lentuluksen Rooman senaatille kirjoittamasta kirjeestä, jossa oli silminnäkijäkuvaus Jeesuksesta. Kirje ei kuitenkaan ole Jeesuksen ajalta, vaan se on keskiaikainen väärennös. Publius Lentulus -niminen käskynhaltija tunnetaan ajanlaskun taitteesta, mutta hän ei ollut Pilatuksen edeltäjä Juudeassa.

Roomalaisella käskynhaltijalla ei olisi ollut mitään syytä kirjoittaa senaatille tällaista tekstiä, eikä roomalainen virkamies olisi käyttänyt kirjeessä mainittuja, juutalaisesta taustasta nousevia ilmauksia, kuten "ihmisen poika" tai "kristus". Varhaisimmat käsikirjoitukset tekstistä ovat keskiajalta, eikä sitä mainita varhaisemmissa lähteissä.

 

Innostuin eräässä tietokilpailussa kysymään, "mitkä kaupunginosan mukaan nimetyt seurat ovat saavuttaneet mitalin miesten pesäpallossa". Vastausta pohtiessani tulin katsoneeksi Wikipedian Helsinki-sivulta, että Kaisaniemi ei olisikaan Helsingin kaupunginosa. Siten Kaisaniemen Tiikerit ei kuuluisi oikeaan vastaukseen. Missä ja miten määritellään, mikä on kaupunginosa, ja jos Kaisaniemeä ei pidetä kaupunginosana, niin mikä se sitten on?
– Martti Hartikainen
 

Mainio visailukysymys! Mutta kuten toteat, Kaisaniemi ei tosiaankaan ole kaupunginosa vaan osa Kluuvin kaupunginosaa.

Helsingissä on neliportainen aluejako. Kaupunki on jaettu kahdeksaan suurpiiriin, jotka jakautuvat 59 kaupunginosaan. Ne taas jakautuvat osa-alueisiin ja pienalueisiin. Keskustan pieniin kaupunginosiin mahtuu moniin vain yksi osa-alue, mutta uudemmissa kaupunginosissa niitä on useampia.

Vanhimmat kaupunginosat ovat keisarillisen senaatin vahvistamia. Nykyään kaupunginosien määrittelystä päätetään kaupunginvaltuustossa, joskin korjausluontoisista muutoksista voi päättää myös kaupungingeodeetti.

Jaon lähtökohtana ovat tyypillisesti kaavoitusnäkökulmat. Esimerkiksi Helsinkiin vuonna 2009 liitetty Östersundom jaettiin viiteen kaupunginosaan.

Mutta mikä Kaisaniemi siis on? Nimi tuli ravintolaa puistossa pyörittäneeltä Catharina (Kajsa) Wahllundilta. Hänen ravintolansa mukaan puistoa, joka oli alun perin niemi, alettiin kutsua Kaisaniemenpuistoksi. Tämä on myös puiston virallinen nimi.

Kaupungin aluejaossa Kaisaniemenpuisto, jossa Tiikeritkin pelasivat, on kuitenkin eteläisen suurpiirin 1 kaupunginosan 02 Kluuvi ainoan osa-alueen 020 pienalue 1. Aiemmin Kaisaniemen nimeä kantanut Helsingin yliopiston metroasema on Kluuvin pienalueella 3.

Tikkaremmin nimistöntutkija huomauttaa kuitenkin, että arjen käsitykset kaupunginosista eivät aina noudata virallista käytäntöä. Esimerkiksi Maunula on virallisen jaon mukaan Oulunkylän osa-alue, mutta käytännössä niiden ajatellaan olevan omia alueitaan.

Ehkä tietovisassa voisi tukeutua virallisen jaon mukaan vakiintuneeseen puhetapaan? Silloin Tiikeritkin kelpaisi.

 

Kannattaisiko lotto, jossa nolla oikein tuottaisi ainoan ja kiinteän voiton? Mikä olisi Veikkaukselle kannattava voittosumma? Tämä peli kiinnostaisi meitä pääministerin kaltaisia pessimistejä!
– Nollana on hyvä olla
 

Nolla oikein ei ole harvinainen tulos lotossa. Vaille yhtään osumaa jää noin joka viides pelattu rivi. Ainoastaan yksi ja kaksi oikein ovat yleisempiä tuloksia. Jos voittoja alettaisiin jakaa näin yleisellä rivillä, pitäisi voitonjako uusia.

Jos nolla oikein olisi ainoa voittorivi, kaikki voitot voisi jakaa sen saaneiden kesken. Tavallisella lottokierroksella voittoihin kerätään 41,1 prosenttia pelatusta rahamäärästä. Tämän jakaminen tasan nollariveille toisi jokaiselle nollariville 1,88 euron voiton. Näin esimerkiksi 10 riviä pelannut saisi tilastollisesti kaksi voittoa, yhteensä 3,76 euroa, ja jäisi tappiolle 6,24 euroa. Matemaattisesti laskettuna tällainen lotto olisi yhtä kannattava kuin nykyinen, mutta sen suosio tuskin yltäisi nykyloton tasolle.

 

 

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa tässä osoitteessa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat