Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terapiaan haluaa yhä useampi – ketkä sinne pääsevät?

Apua etsivä eksyy helposti erilaisten hoitojen ryteikköön, ja hyvää terapiaa saavat harvat ja valitut.

Sunnuntai
 
Ville Tietäväinen kuvitus
ville tietäväinen
Kuva: ville tietäväinen

Huone on niin tavallinen, että tuntuu hullulta, kuinka vaikea sinne on päästä. Ikkunoissa on Marimekon Unikko-verhot, seinille on ripustettu grafiikkaa, ja heti oven vieressä on kaksi nahkaista nojatuolia, toinen musta ja toinen valkoinen. Niiden välissä on pöytä, jolla on nenäliinapinkka.

On myös sohva. Se on vihreä ja näyttää mukavalta.

Huone on psykoterapeutti Tarja Melartinin vastaanotto. Tässä töölöläisyksiössä hän tapaa terapia-asiakkaitaan.

Kun ihminen avaa vastaanoton oven ensimmäisen kerran, hän on tavallisesti joko onnekas tai sitkeä. Usein molempia.

Yleensä ensin on pitänyt löytää lääkäri, joka on kirjoittanut lähetteen psykoterapiaan. On pitänyt jaksaa etsiä, jonottaa ja vaatia itselleen hoitoa.

Onneaan voi kiittää siitä, että on varaa maksaa terapiakäynnistä. Onnenkantamoinen lienee sekin, että on ylipäätään kuullut Melartinista. Yleensä asiakkaat tulevat vastaanotolle, koska ystävät ja tuttavat ovat suositelleet Melartinia heille. Muuten häntä on vaikea löytää. Hänellä ei ole nettisivuja, hän on vain nimi psykoterapeuttiluettelossa.

Lopulta on käynyt myös niin onnekkaasti, että Melartinilla on sattunut olemaan vapaa aika.

Onnekkuus on kuitenkin suhteellista. Melartin sanoo, että psykoterapiaan ajaa aina kärsimys.

Ainakin 1990-luvulta asti on julkisuudessa puhuttu siitä, miten terapiassa käymisestä on tullut jotakin tavallista. Silloin julkkikset alkoivat kertoa masennuksistaan ja amerikkalainen populaarikulttuuri näytti, että terapiassa käyvät niin menestyneet lakinaiset kuin karskit mafiapomotkin.

"Terapiassa käyminen ei ole enää hävettävä salaisuus", HS kirjoitti vuonna 1999.

Silloin kerrottiin, että psykoterapiaan hakeutuminen oli kasvanut "räjähdysmäisesti". Kelan korvaamassa kuntoutuspsykoterapiassa kävijöiden määrä oli yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vuonna 1998 Kela maksoi 5 500 ihmiselle tukea psykoterapiaan.

Mutta tämä oli vasta alkua. Runsaassa kahdessakymmenessä vuodessa Kelan tukea saavien määrä on siis liki kymmenkertaistunut. Uusimmat tilastot ovat vuodelta 2013, jolloin Kela korvasi kuntoutuspsykoterapiaa 22 576 ihmiselle.

"Samaan aikaan liki puoli miljoonaa syö mielialalääkkeitä", Psykologiliiton vastaava psykologi Teemu Ollikainen sanoo.

Kuntoutuspsykoterapia maksoi vuonna 2013 veronmaksajille 35 miljoonaa euroa, siis keskimäärin 1600 euroa terapiassa käynyttä kohden. Yleisin diagnoosi oli masennus. Sitä seurasivat erilaiset ahdistuneisuushäiriöt.

Sitä ei tiedetä, kuinka moni suomalainen kaiken kaikkiaan käy psykoterapiassa. Asiantuntijoiden arvio on, että Kelan luvuissa näkyy kyllä suurin osa terapia-asiakkaista. Eivät kuitenkaan kaikki.

Kelan korvauksen voi saada yksityisestä psykoterapiasta. Jonkin verran psykoterapiaa käytetään myös julkisessa terveydenhoidossa. Siitä ei kuitenkaan ole tilastoja. Jos terapiansa maksaa itse, ei myöskään näy missään numeroissa.

"On paljon ihmisiä, jotka hakeutuvat yksityisesti psykoterapeutin asiakkaiksi selvitelläkseen esimerkiksi ihmissuhdeasioita, stressiä, elämänhallintaa, painonhallintaa tai erilaisia elämänmuutoksia. Silloin puuttuu lääkärin lähete ja diagnoosi", Ollikainen sanoo.

Psykoterapiaa on monenlaista. Lyhyttä ja pitkää, kognitiivista ja psykodynaamista. Erilaisia suuntauksia on kymmeniä. Vuonna 2006 Suomen Akatemia ja lääkäriseura Duodecim määrittelivät, että psykoterapiassa on kyse "jäsennellystä vuorovaikutuksellisesta prosessista potilaan ja hoitavan henkilön välillä".

Tämän konsensuslausuman mukaan psykoterapia on "tavoitteellista, mielenterveyden ongelman tai häiriön poistamiseen tai lieventämiseen tähtäävää ammatillista toimintaa".

Lausumassa todetaan myös, että psykoterapian on pohjauduttava vakiintuneeseen ja koeteltuun tietopohjaan.

Ehkä tärkein syy psykoterapian yleistymiseen onkin se, että nykyään tiedetään terapian toimivan. Tieteellinen näyttö psykoterapian vaikuttavuudesta on lisääntynyt huimasti. Sadat tutkimukset osoittavat, että se auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Vastakkainasettelut eri terapiasuuntausten välillä ovat lientyneet. Lyhyet terapiat toimivat lievempiin ongelmiin, pitkät vaikeampiin. On huomattu, että terapiamallia tärkeämpää on terapeutin ja asiakkaan välinen ihmissuhde.

Pitkään psykoterapia eli akateemisen maailman ja terveydenhoitojärjestelmän ulkopuolella. Se oli ennemmin liike kuin hoitosuunta. Sille oli historialliset syynsä. Kun Sigmund Freud esitteli 1890-luvun Wienissä hysteriateoriaansa, hänet naurettiin lääketieteellisestä tiedekunnasta ulos. Sen jälkeen Freud ei halunnut olla missään tekemisissä yliopistojen kanssa.

Nyt lääketiede tunnustaa psykoterapian aseman. Esimerkiksi masennuksen Käypä hoito -suosituksissa todetaan, että lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa psykoterapia tehoaa yhtä hyvin kuin lääkkeet.

"Lääkkeiden osalta puhutaan usein sivuvaikutuksista ja lopettamisoireista. Psykoterapiallakin on sivuvaikutuksia, mutta ne ovat positiivisia. Tullaan suvaitsevaisemmiksi, ja hivenen yllättävästi myös koettu fyysinen terveys paranee. Omaksutaan taitoja, joista on hyötyä työ- ja perhe-elämässä", Ollikainen sanoo.

Psykoterapian vaikutus on Ollikaisen mukaan monesti pysyvä. Siellä opitut asiat kulkevat mukana loppuelämän.

Facebookissa osuu silmiin mainos, joka kertoo, että "terapia on uusi jooga". Mainos vie helsinkiläisen terapiayrityksen sivuille. Sieltä löytyy blogi, jossa otsikoita ovat esimerkiksi "Terapia arkipäiväistyy" ja "Terveenä terapiaan". Jälkimmäisessä terapeutti kirjoittaa näin:

Terapiaan tulo ei ole merkki siitä, että tunnet itsesi mielisairaaksi. Se ei ole todiste siitä, että olet mielisairas. Se on proaktiivinen teko ihmiseltä, jonka voimat ovat hetkellisesti vähissä. Se on ennaltaehkäisevä toimenpide, jolla estetään oireiden kroonistuminen. Se on merkki pelottomuudesta, halusta kohdata asioita, joiden kohtaaminen on usein kipeää ja työlästä.

Kaikki näyttää tyylikkäältä ja ammattimaiselta. Jää helposti huomaamatta, että missään ei puhuta psykoterapiasta. Kukaan työntekijöistä ei ole Valviran valvoma psykoterapeutti. Yksi on kouluttautumassa sellaiseksi.

Kun mielen hyvinvoinnista puhutaan aiempaa enemmän mediassa, työpaikoilla ja ystävien kesken, markkinat kasvavat. Erilaiset elämäntaitovalmentajat, seksuaaliterapeutit ja muut coachit ovat tulleet huolehtimaan ihmisten henkisestä hyvinvoinnista niin makuuhuoneessa kuin työpaikoillakin. Maallikon voi olla vaikea erottaa heidän työtään vakiintuneista hoidoista.

Psykologiliiton Ollikainen muistuttaa, että kuka tahansa voi kutsua itseään terapeutiksi.

"Sana terapia ei tarkoita mitään. Epäpäteviä terapeutteja on kaiken maailman porukkaa. Yksilöterapeutti tai keskusteluterapeutti tai psykosynteesiterapeutti ei tarkoita yhtään mitään."

Hän valvoo psykologien etuja, ja heidän etunsa on, että ammatti on suojattu. Se lienee myös terapiassa käyvien etu.

Psykologiliiton kanta on ehdoton: sairaiden ihmisten hoitaminen on ammattilaisten tehtävä.

"Epäpätevät ihmiset eivät edes ymmärrä, millaista vahinkoa he voivat saada aikaan. On aika vaikea osoittaa, että ihminen menettää lopullisesti työkykynsä tai päätyy riistämään hengen itseltään sen jälkeen, kun on käynyt kansanparantajan juttusilla ja on käytetty voimakkaita emotionaalisia terapiamenetelmiä."

Jos siis terapiaa tarvitsee, on parempi etsiä Valviran valvoma psykoterapeutti.

Paitsi ettei asia ole näin yksinkertainen. Psykoterapeutteja on Suomessa noin 5 000, joista moni työskentelee vain osa-aikaisesti. Jo vuonna 1991 arvioitiin, että psykoterapiaa pitäisi pystyä järjestämään 156 000 suomalaiselle. Tarve on tuskin pienentynyt.

Psykoterapeutteja on liian vähän. Eikä heitä ole tulossa lisää. Mikään taho ei ole vastuussa siitä, kuinka paljon psykoterapeutteja Suomessa koulutetaan.

Mutta psykoterapeutteja on ehkä aina liian vähän. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston psykologian ja lastenpsykiatrian professori Alan Kazdin on kirjoittanut siitä, että vaikka yksilöllinen psykoterapia on todistetusti tehokas hoitomuoto, sillä ei koskaan voida auttaa kaikkia tarvitsevia. Se ei sovi massatuotteeksi.

Siksi pitäisi Kazdinin mukaan keskittyä kehittämään hoitomuotoja, jotka tavoittavat massat. Tarvitaan teknologiaa, ryhmäterapioita, self-helpiä.

Ihmiset toimivat jo nyt tämän mallin mukaan. He etsivät apua sieltä, mistä sattuvat saamaan. Liikunnasta, joogaretriiteistä, ruokavaliosta, itsehoito-oppaista. Kaikista näistä voi olla hyötyä.

Askel eteenpäin olisi jo se, että sopivan psykoterapeutin löytäminen olisi nykyistä helpompaa. Teemu Ollikainen on parhaillaan mukana kehittämässä verkkopalvelua, joka auttaa parittamaan vapaat terapeutit ja asiakkaat. Eräänlaista psykoterapian Tinderiä.

Mielen ongelmista puhutaan avoimemmin kuin aiemmin. Tämä on todennäköisesti johtanut siihen, että ihmiset uskaltavat hakeutua hoitoon herkemmin.

"Uskon, että se vaikuttaa. Nykyään osataan tunnistaa ongelmia ja hakea apua", Kelan tutkimusprofessori Annamari Tuulio-Henriksson sanoo.

Tätä kulttuurin muutosta myös kritisoidaan. Yksi kriittinen argumentti kuuluu, että yhteiskunnallisista ongelmista on tehty yksilön ongelmia. Nykyajan ihannekansalainen pitää itse huolta sekä kehonsa että mielensä hyvinvoinnista. Töiden jälkeen hän lähtee joko urheilemaan tai tekemään mindfulness-harjoituksia.

Trendiä kritisoivien mielestä työttömyyttä, köyhyyttä, yksinäisyyttä tai stressaavaa työelämää pitäisi parantaa yhdessä esimerkiksi politiikan keinoin, ei yksin terapeutin tai lääkärin vastaanotolla.

Jyväskylän yliopiston kliinisen psykologian professori Jarl Wahlström tuntee kritiikin, mutta ei allekirjoita sitä.

"Yhteiskunnan rakenteisiin vaikuttaminen ja avun antaminen eivät ole toisilleen vastakkaisia."

Osa kriitikoista taas on sitä mieltä, että apua annetaan turhaan. Väitetään, että elämään kuuluvista vastoinkäymisistä, tunteista ja pohdinnoista on tehty ongelmia, joita psykologia ja psykiatria selittävät ja ratkaisevat. Ne ovat ottaneet uskonnon roolin elämän selittäjänä.

Rinnastus ei ole aivan tuulesta temmattu. Psykoterapiakin toimii vain, jos ihminen uskoo siihen.

Vastakkainasettelu tavallisten elämän vaikeuksien ja hoitoa vaativien sairauksien välillä on ainakin pari tuhatta vuotta vanha. Jo antiikin Kreikassa lääkärit erottelivat sairaalloisen melankolian surusta. 100-luvulla elänyt lääkäri Aretaios Kappadokialainen kirjoitti, että potilaat ovat "vetämättömissä tai vakavia, allapäin tai selittämättömän saamattomia ilman mitään selvää syytä; sellainen on melankolian alku".

Myös psykoanalyysin isä Sigmund Freud teki eron surun ja masennuksen välillä. "Vaikka suru on suuri poikkeama normaalista elämänasenteesta, ei tule mieleenkään pitää sitä sairaalloisena tilana ja ohjata surijaa lääketieteelliseen hoitoon. Me olemme vakuuttuneita siitä, että ajan kuluessa suru menee ohi ja sekaantuminen siihen on harkitsematonta ja jopa vahingollista."

Psykoterapeutti Tarja Melartin on samaa mieltä.

"Masennus ei ole mikään leima, joka lätkäistään suruun."

Teoriassa tämä kuulostaa selvältä. Mutta miten ero tehdään käytännössä? Surun erotteleminen masennuksesta ei epätoivon hetkellä ole mitenkään yksinkertaista. Elämän kriisit voivat myös laukaista masennuksen. Miten siis tiedämme, kuka oikein tarvitsee terapiaa?

Melartin on hyvä ihminen vastaamaan tähän. Hän työskentelee myös Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, missä hän on mukana kehittämässä psykoterapian alkuarviointia.

Vastaanotollaan Tarja Melartin kehottaa istumaan valkoiseen nahkatuoliin. Niin hän sanoisi myös ihmiselle, joka tulee hänen arvioitavakseen. Vuodessa Melartin tekee arvion psykoterapian tarpeesta noin kymmenelle ihmiselle.

Se tapahtuu seuraavasti: Tapaamiselle on varattu aikaa, ja tila on rauhallinen. Kello raksuttaa hiljaa seinällä. Melartin ja asiakas asettuvat istumaan vastakkain. Melartin pyrkii luomaan ilmapiirin, jossa vastapäätä istuvan ihmisen on helppo kokea hänet kanssaihmisenä. Samaan tapaan kuin istuisi hyvän ystävän seurassa.

Sitten asiakas saa kertoa tarinansa. Melartin kuuntelee ennen kaikkea sitä, miten tarina kerrotaan. Jääkö siihen aukkoja? Miten ihminen ymmärtää paikkansa maailmassa? Miten hän kokee ihmissuhteensa, rakkaussuhteensa ja työnsä? Entä omat oireensa?

Melartin tekee tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä ja tarkkailee myös itseään. Sitä, millaisia tunteita tarina ja sen kertoja hänessä herättävät.

Yksi tapaaminen ei ole tarpeeksi. Arviokäyntejä on yhteensä kolme.

Usein psykoterapeutit ovat pohjakoulutukseltaan psykologeja tai sairaanhoitajia. Sen sijaan Melartin on psykiatrian erikoislääkäri. Arviokäyntien aikana hän myös diagnosoi asiakkaan mahdollisen psyykkisen häiriön. Diagnoosi on hänen mukaansa tärkeä, jotta tiedetään, mitä hoidetaan.

Diagnoosi ei kuitenkaan yksin riitä. Se ei vielä kerro kovin paljon siitä, minkälainen psykoterapeuttinen hoito ihmistä auttaa. Masennuksia ja ahdistuksia on monenlaisia, kuten on niihin sairastuneita ihmisiäkin.

"Aina pitää olla vahvasti mukana se, mitä ihminen itse ajattelee ja tahtoo ja miten hän ajattelee voivansa työskennellä parantuakseen."

Psykoterapia ei ole lääke, jota voidaan annostella kuin pillereitä. Se vaatii työtä. Se on myös työ, jota pitää itse reippaasti hakea.

Melartin halusi aina tehdä uransa julkisessa terveydenhoidossa. Silti hänellä on nyt yksityinen vastaanotto. Täällä töölöläisyksiössä hän viettää yli puolet työtunneistaan.

"Haluan itse hoitaa ihmisiä psykoterapeuttisesti, eikä kuntasektorin psykiatri voi sitä valitettavasti tehdä."

Moni hänen kollegansa on päätynyt samaan ratkaisuun. Kokeneimmat psykoterapeutit ovat yksityisyrittäjiä. Professori Wahlströmin mielestä tässä on järkeä. Yksityiset ammatinharjoittajat laskuttavat usein vähemmän kuin käyntikerta julkisessa avohoidossa maksaa.

"Suuri osa kuluista menee kunnissa seiniin, hallintoon ja työnantajakuluihin", Teemu Ollikainen sanoo.

Yksityinen ammatinharjoittaja sisällyttää nämä kulut taksaansa.

Wahlströmin mielestä suurin ongelma on se, ettei julkisessa terveydenhoidossa osata hyödyntää terapeuttien osaamista. Ihmiset käyvät satunnaisissa "ylläpitohoidoissa", vaikka tiiviit psykoterapiat ja muut psykososiaaliset interventiot olisivat sekä toimivia että kustannustehokkaita hoitoja.

"Tuntemani psykoterapeutit kokevat, että ammatinharjoittajina heidän osaamisensa tulee paremmin käyttöön."

Jos Tarja Melartin olisi tavallinen terveyskeskuslääkäri, hänellä saattaisi olla potilasta kohden vain viisitoista minuuttia aikaa. Siinä ei juuri toisen tarinaa kuunnella, saati omia tunteita.

"Luulen, että terveyskeskuslääkäri on aika paineessa. Jos hän ei tiedä potilaan masennuksesta, hän saattaa jopa toivoa, ettei sellaista tulisi esiin."

Jos oireet kuitenkin huomataan, lääkäri voi määrätä lääkkeitä ja kenties ohjata depressiohoitajalle, jonka luona potilaat käyvät yleensä viidestä kymmeneen kertaa. Jos oireet jatkuvat, depressiohoitaja voi ohjata potilaan erikoissairaanhoidon konsultaatioon psykiatrille. Tämä tutkii potilaan, tekee hoitosuunnitelman ja voi tarvittaessa arvion jälkeen kirjoittaa lausunnon psykoterapian tarpeesta. Se lähetetään yleensä Kelaan, joka edellyttää, että potilas voi kuntoutua töihin tai opiskelemaan. Vaikeimmin sairaille tai vaikka eläkeläisille terapiaa ei korvata.

Kelan korvaukset muuttuivat lakisääteisiksi vain neljä vuotta sitten. Sitä ennen ihminen saattoi jäädä ilman apua loppuvuodesta, koska vuoden terapiarahat oli jo käytetty.

Kela korvaa yksilöterapiasta enimmillään 45,41 euroa kertaa kohden. Pääkaupunkiseudulla yksi tapaaminen psykoterapeutin kanssa maksaa keskimäärin 80–120 euroa. Tapaamisia on yleensä vähintään yksi viikossa. Psykoterapiasta pitää siis usein itse maksaa pari sataa euroa kuussa.

Esimerkiksi Saksassa ja Hollannissa psykoterapia korvataan kokonaan.

Suomessa erikoissairaanhoidossa voi toisinaan saada psykoterapiaa ilmaiseksi. Tämä riippuu paljon sairaanhoitopiiristä.

Suurin pula psykoterapeuttisista hoidoista on julkisessa perusterveydenhoidossa. Sinne Melartin ja monet muut kaipaavat ennen kaikkea vaikuttavia lyhytterapioita.

Epätasa-arvon merkki on, että työssäkäyvien reitti terapiaan on usein lyhyempi kuin muiden.

"He, jotka pääsevät työterveyshoitoon, ovat muita enemmän turvassa", Melartin sanoo.

Terveyskeskuksessa potilaan matka pysähtyy usein jo ensimmäiseen lääkärikäyntiin.

"Potilas ei saa rinnalleen kanssakulkijaa, joka lähtisi seuraamaan sitä, lähteekö hän toipumaan. Väitöstyössäni tutkimusryhmämme osoitti jo 1990-luvun lopussa, ettei depression lääkehoitokaan toteudu, jos sen rinnalla ei ole muuta seurantaa. Että joku kysyisi, onko sivuvaikutuksia ja miten voit."

Iso ongelma on sama kuin muussakin terveydenhoidossa: lääkärit ja hoitajat vaihtuvat liian usein.

"Osa hyötyisi ihan riittävästi jo siitä, että lääkäri olisi aina sama. Lievissä masennuksissa se riittäisi ihan hyvin. Hoitosuhde on jo suuri plasebo."

Kaikki eivät siis tarvitse pitkää terapiaa. Kaikki eivät sitä edes halua.

"Ihmisellä on oikeus toipua myös pelkillä lääkkeillä."

Ja näin törmäämme taas kysymykseen siitä, kenelle psykoterapia on tarkoitettu. Joidenkin mielestä se ei edes sovi kaikille. Psykoterapia vaatii kykyä arvioida itseään analyyttisesti ja pukea asioita sanoiksi.

"Siitä saa enemmän irti, jos on tottunut miettimään asioita monesta näkökulmasta, mikä on usein koulutuksen mukanaan tuoma asia", Teemu Ollikainen sanoo.

Psykoterapia on nykyisellään kaupunkilaisten hoitomuoto. Suurin osa Suomen psykoterapeuteista työskentelee pääkaupunkiseudulla ja yliopistokaupungeissa. Psykoterapiassa ei niin vain käydä, jos lähimmän psykoterapeutin luo pitää ajaa 300 kilometriä.

Naiset käyttävät psykoterapiapalveluita melkein neljä kertaa enemmän kuin miehet. Sukupuoli, koulutus, varallisuus ja asuinpaikka vaikuttavat siis siihen, ketkä käyvät terapiassa. Muitakin tekijöitä on.

"On tiettyjä porukoita, joissa terapiassa käyminen on yleisempää. Esimerkiksi taiteilijat ja taideopiskelijat käyvät muita useammin terapiassa", Ollikainen sanoo.

Tämä on hänestä ymmärrettävää. Esimerkiksi musiikin opiskelija soittaa päivittäin tuntikausia instrumenttia ja on jatkuvasti kovan sisäisen ja ulkoisen kritiikin kohteena. Se on omiaan ruokkimaan ahdistusta ja masennusta.

Kärsivä taiteilija terapeutin sohvalla on kliseinen hahmo. Sen rinnalle on tullut myös loppuun palanut menestyjä. Ollikaisenkin mukaan moni hänen liike-elämässä toimivista tuttavistaan on käynyt psykoterapeutin vastaanotolla.

Tällaiset kliseet saattavat rajoittaa sitä, kuka psykoterapiaan hakeutuu. Professori Wahlström ei pidä väitteestä, että psykoterapia ei sovi kaikille. Se on hänestä vanhanaikainen, kategorinen ja ylläpitää psykoterapian elitististä mielikuvaa.

Psykoterapian elitistisyys taitaa johtua ennen kaikkea hoitojärjestelmästä. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että usein ne, jotka terapiaa eniten tarvitsisivat, eivät sitä saa.

Kello raksuttaa yhä Tarja Melartinin vastaanoton seinällä. Keskustelu on polveillut julkisen terveydenhuollon kriisistä siihen, miten kaikki ihmiset haluavat rakastaa ja tulla rakastetuiksi, ja sitten taas siihen, miten varhaiset kiintymyssuhteet muovaavat meitä.

Alkaa tuntua siltä, että Melartinin kanssa olisi miellyttävä puhua myös omista asioista.

Melartin kehottaa varaamaan arviokäynnin.

"Juteltaisiin siitä, mikä sai sut kokemaan näin."

Hän muistuttaa, ettei hänen vastaanotolleen kukaan ole tullut vain huvikseen, filosofisessa mielessä haravoimaan mieltään. Jokainen on ollut avun tarpeessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat