Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siperiassa sijaitsee kuoppa, josta kaivetuilla rahoilla on autettu Suomen köyhiä

Aurora Karamzin pani alulle Helsingin ja Espoon sosiaalitoimen. Rahat tulivat Nižnyi Tagilin kaivoksesta.

Sunnuntai
 
Aleksei Mjakišev
Helsingin ja Espoon sosiaalitoimen alulle pannut Aurora Karamzin kaivoi rahansa Siperiasta
Helsingin ja Espoon sosiaalitoimen alulle pannut Aurora Karamzin kaivoi rahansa Siperiasta
Diakonissalaitoksen rahat tulivat alun perin Niznyi Tagilista Uralilta, jossa kaivos on tahkonnut vaurautta vuosisatoja. Toimittaja: Pekka Hakala. Kuvaus: Aleksei Mjakishev

Vysokaja-vaaran laelta Nižnyi Tagilissa avautuu vaikuttava näky: valtava avokaivosmonttu, jonka pohjalla lilluu harmaata lientä. Montussa ahertava kaivinkone raapii viimeisiä rautamalmin paloja kuorma-auton kyytiin.

Mäen reunalla sijaitsevan Magnetitovajan kaivoksen kuilut työntyvät satojen metrien syvyyteen maan alle, mutta sieltäkin louhittavan kiven rautapitoisuus on kolmannes loistoaikojen tasosta. Parin vuoden kuluttua pitäisi panna lappu luukulle.

Vysokigorskin vuoririkastuskombinaatilla eli VGOK:lla on kaivoksia ja valtauksia muuallakin. Mutta raudan maailmanmarkkinahinta on ollut pari vuotta murhaavassa syöksyssä.

"Montako sataa kertaa ne hinnat ovat menneet ylös ja alas", sanoo tuotantopäällikkö Aleksei Tšeremnyh montun reunalla. "Jos tuolla tavalla ajattelee, niin sama on lyödä hanskat tiskiin."

Suunnitelman mukaan seuraavaksi on vuorossa jättimontun maisemointi: vuonna 2032 ei kaivosmiehen kädenjäljestä pitäisi näkyä täällä enää mitään. Silloin on kulunut 311 vuotta siitä, kun tämä kaivos aloitti teollisen tuotantonsa.

Eräs jakso on päättymässä Venäjän historiassa.

Niin – ja Helsingin.

Olemme nyt olleet kolme viikkoa täällä Kissingenissä, kirjoitti Aurora Demidova Keski-Saksasta pikkusiskolleen Alinelle Kööpenhaminaan elokuun lopussa 1839. "Ja neljäntoista päivän kuluttua asetumme talviteloillemme Frankfurt am Mainiin. On jo aika, sillä kuukauden kuluttua sattuu se odottamani hetki, jolloin vihdoinkin saan korvauksen yhdeksän kuukauden sietämättömistä vaivoista."

Aurora Karamzin
Aurora Karamzin

Stjernvallin siskokset olivat korviaan myöten raskaana. Suomalaisessa historiankirjoituksessa Aurora tunnetaan toisen aviomiehensä, kaartinkapteeni Andrei Karamzinin sukunimellä. Venäjällä hän on tyttönimensä mukaisesti "Avrora Šernval".

Auroran aviomies ja tulevan lapsen isä oli Paul Demidov, Venäjän rikkain mies, ellei nyt tsaaria lasketa. Nämä "Venäjän Rothschildeiksi" kutsutut Demidovit olivat peräti omituista väkeä.

Jahtimestari ja valtioneuvos Paul Demidovin isoisän isoisä Nikita Demidov oli tulalainen aseseppä, joka hurmasi taidoillaan Pietari Suuren. Valtakunnan asetarpeiden tyydyttämiseksi tsaari antoi Nikitalle kaivosoikeuksia, ja Nižnyi Tagil oli niistä tärkein. Korkealaatuisen rautamalmin ohella täältä löytyi useita kaivannaisia kuten kuparia ja malakiittia.

1700-luvulla Demidovien dynastiasta kasvoi valtio valtiossa. Kaivoksia, rikastamoja ja metallitehtaita oli kymmenittäin. Kun suku aateloitiin, heillä oli laillisestikin 30 000 maaorjaa. Demidovien sanottiin lyöneen Uralin takana omaa hopearuplaa ja pitäneen yllä omaa armeijaa.

Vysokajan avokaivoksen teollinen tuotanto alkoi vuonna 1721. Montun maisemoinnin pitäisi alkaa parin vuoden kuluttua.
Vysokajan avokaivoksen teollinen tuotanto alkoi vuonna 1721. Montun maisemoinnin pitäisi alkaa parin vuoden kuluttua.

Paulin isä Nikolai Demidov edusti dynastian neljättä sukupolvea, jota Siperia kaivoksineen ei pahemmin kiinnostanut, eikä Pietarikaan. Hän asusteli Pariisissa, josta Napoleonia vastaan käyty sota pakotti hänet lähtemään vuonna 1812.

Napoleonin pieksämisen jälkeen Nikolai asettui perheineen Italiaan, toimi lähettiläänä Firenzessä, osti itselleen huvilan San Donatosta ja parit kreivin arvonimet. Demidovit jakoivat suunnattomia summia hyväntekeväisyyteen mutta törsäsivät silkkaan sikailuun vielä enemmän.

Reteimmän ostoksensa Nikolai teki vuonna 1828: hän osti vuosia kateissa olleen Sancy-timantin. Sancy on peräisin Golkondan kaivoksilta Intiasta, kuten maailman kalleimmaksi arvioitu timantti Koh-I-Noor.

Timantin historiaa selvittänyt amerikkalaiskirjailija Susan Ronald arvelee teoksessaan The Sancy Blood Diamond, että timantin myi Nikolaille Joseph Bonaparte, keisari Napoleonin veli.

Espanjan kuninkaaksi nimitetty Joseph tunnettiin sikäläisissä hovipiireissä nimellä Pepe Botella eli Pullo-Pepe. Kunnon juoppo tietysti vaihtaa 55 karaatin timantin milloin tahansa viinaan.

Timanttikaupoista ehti kulua vain kolme kuukautta, kun Nikolai kuoli ja Paul peri kiven.

Ökyrikkaan Paul Demidovin ja edellisen sulhasensa traagisesti menettäneen kamarineiti Aurora Stjernvallin avioituminen oli Helsingissä vuoden 1836 kuumin uutinen. Aurora oli 28-vuotias kaunotar, Paul nelikymppisenä jo huonokuntoinen ja ylipainoinen.

"Hän oli tyypillinen venäläinen elostelija, joka ei koskaan ollut tottunut välittämään vähääkään toisista, koska kaikki voitiin ostaa rahalla", kirjoittaa Ingrid Qvarnström 1938 ilmestyneessä Aurora-elämäkerrassa Tarunhohteinen elämä.

Aikalaistodistusten mukaan raihnainen sulhanen kannettiin tuolissa häihinsä Helsingin Vanhaan kirkkoon. Hääyön jälkeiset huomenlahjat olivat kuitenkin omaa luokkaansa. Niiden kruunu oli Sancy.

Paulin ja Auroran avioliitto kesti kolme ja puoli vuotta. Aviomies kuoli pian sen jälkeen, kun Aurora oli synnyttänyt pojan. Lapsi ristittiin isänsä tavoin Pauliksi.

Nuori leski oli umpirikas perijätär, joka hallinnoi myös poikansa perintöosuutta. Käytännössä Aurora omisti Demidovien yritykset puoliksi edesmenneen aviomiehensä pikkuveljen Anatolin kanssa.

Rikastamon konesalissa Nižnyi Tagilissa käy tasainen jyske. Saksasta 1980-luvulla ostetut rumpurikastimet pyörittävät karkeasyistä liejua kohti kuljettimia ja junanvaunuja.

Vysokaja-vaaran laelle pystytetty kaivosmiehen muistomerkki.
Vysokaja-vaaran laelle pystytetty kaivosmiehen muistomerkki.

Kaivosyhtiössä historia tunnetaan.

"Esimerkiksi Magnetitovoin kaivoksessa tulee vastaan Demidovien aikaisia tunneleita, joiden tukipölkyt 300 vuoden takaa ovat moitteettomassa kunnossa", sanoo rikastamon johtaja Sergei Tjupenev.

Nižnyi Tagil sai kaupunkioikeudet vuosi sen jälkeen, kun Demidovien kaivosfirma aloitti toimintansa vuonna 1721.

Nykyisin yhtiö on enää pieni työnantaja 350 000 asukkaan aluekeskuksessa, joka on melkoinen metalliteollisuuden keskittymä.

Demidovien 1700-luvun lopulla avaama ja viime vuosisadalla suljettu metallitehdas Tagil-joen rannassa on nykyisin vaikuttava, ruosteinen teollisuusmuseo. Läheisen kotiseutumuseon edessä kaupungin keskustassa on vuonna 2006 Demidoveille pystytetty muistokivi.

Auroran toinen avioliitto itseään muutamaa vuotta nuoremman Andrei Karamzinin kanssa oli rakkausavioliitto. Samalla nuori rouva näytti saavan energiaa myös yhteiskunnallisiin puuhiin ja liiketoimiin.

"Kahden kuukauden kuluttua lähdemme pienelle 3 000 virstan pituiselle matkalle Siperiaan", Andrei Karamzin kirjoitti pariskunnan kirjeessä Auroran Aline-siskolle Portugaliin keväällä 1849. "Mutta se ei estä meitä päättämästä syksyä rakkaassa Träskändassamme."

Aurora oli hankkinut itselleen Träskändan kartanon Espoosta, ja siitä oli tullut suosittu venäläiseliitin vierailukohde. Kaupunkiasuntona toimi isäpuolen, salaneuvos Carl Johan Walleenin, omistama Hakasalmen huvila Helsingissä.

Mutta kesällä 1849 koko revohka suuntasi Nižnyi Tagiliin. Aurora oli päättänyt lähteä katsomaan, mistä rahat olivat peräisin ja mitä tuotannolle pitäisi tehdä. Kymmenvuotias Paul-poika kuului seurueeseen. Äiti toivoi, että poika alkaisi kiinnostua liiketoiminnasta.

Matka kesti viikkoja, sillä rautatietä ei ollut – peninkulmia taivallettiin hevosilla ja veneillä. Perillä vierähti koko kesä. Ja Aurora teki paikallisiin vaikutuksen.

Vuonna 1942 avatun rikastamon koneet ovat 1980-luvulta.
Vuonna 1942 avatun rikastamon koneet ovat 1980-luvulta.

"Tehtaan työväestö muistelee vieläkin ilon ja kiitollisuuden tuntein äiti Demidovaa", Siperia-kirjailija Dmitri Mamin-Sibirjak raportoi Nižnyi Tagilista 1886. Auroran aloitteesta kaupunkiin rakennettiin muun muassa köyhäintalo, synnytyslaitos sekä kouluja ja lastenkoteja.

Demidovin kaivosten ja tehtaiden tuotto parani 1800-luvun puolivälissä, mutta suurin ansio oli teollistumisella ja suhdanteilla. Rautaa tarvittiin yhä enemmän, ja Nižnyi Tagilin tavara oli laadustaan kuulua.

Auroran hyväntekeväisyystyö jatkui myös Pietarissa, jossa hänen tukikohtansa oli Demidovien palatsi. Mutta ennen kaikkea Aurora sijoitti hyväntekeväisyyteen Suomessa. Hän rahoitti naisten työpajoja, kouluja ja lastentarhoja Helsingissä ja Espoossakin. Tuulesta temmattu ei ole väite, että Espoon ja Helsingin sosiaalitoimi perustettiin Nižnyi Tagilin rahoilla.

Hyväntekeväisyyden tarve nousi huippuunsa nälkävuosina 1865–1867, jolloin lavantauti ja isorokko riehuivat Helsingissä. Jakso päättyi Aurora Karamzinin tärkeimmän saavutuksen, Diakonissalaitoksen, perustamiseen 1867.

Auroralla oli huolia jo ennen nälkävuosia. Eversti Andrei Karamzin kaatui Krimin sodassa Tonavalla 1854, ja rouva Karamzin jäi toistamiseen leskeksi. Paul-poika viihtyi Anatoli-sedän seurassa, ja nämä veijarit vastasivat Demidovien törsäysperinteestä. Kaksikko hullutteli Euroopan kasinoissa ja peliluolissa.

Ensimmäisenä nälkävuonna 1865 Auroran piti panna Sancy-timantti myytäväksi, sillä Paulin pelivelat olivat valtavat. Sir Jamsetjee Jejeebhoy -niminen liikemies Bombaysta osti 11 gramman kiven 20 000 punnalla eli nykyrahassa noin puolellatoista miljoonalla eurolla. Nykyisin timantti on Pariisin Louvressa.

Tyylikkäät vastaanotot Träskändassa sentään jatkuivat, ja kylässä kävi myös tsaari Aleksanteri II puolisoineen. Tulipalo tuhosi päärakennuksen 1888.

Aurora vietti vanhuusvuotensa Hakasalmen huvilassa ja kuoli 93-vuotiaana vuonna 1902.

Kaivosyhtiö VGOK vaihtoi pari vuotta sitten omistajaa, kun venäläisoligarkki Roman Abramovitšin Evraz-yhtiö myi osakkeensa Ural-konsernille. Ostajayhtiön suurin omistaja on Vladislav Šatsillo Tšeljabinskista. Hän julkaisi saneeraus- ja investointiohjelman, mutta huonot suhdanteet näyttävät tulleen väliin.

Abramovitš luopui Demidovien perinnöstä 20 miljoonan dollarin kauppahinnalla. Kommersant-lehden mukaan kauppaan liittyi kuitenkin omistusjärjestelyjä, ja todellinen kauppahinta oli vain seitsemän miljoonaa dollaria.

Saisihan tuolla summalla Moskovan alueelta aika upean omakotitalon.

Magnetitovajan kaivostunnelit työntyvät yli 800 metrin syvyyteen. Vesi luolastosta pumpataan vanhaan avokaivokseen.
Magnetitovajan kaivostunnelit työntyvät yli 800 metrin syvyyteen. Vesi luolastosta pumpataan vanhaan avokaivokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat