Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko miestä kutsua miniäksi?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta siitä, miksi Timo Soini ei vannonut virkavalaansa käsi Raamatulla vaan antoi sen sijaan virkavakuutuksen.

Useampi lukija huomautti, että Raamattu suhtautuu kielteisesti kaikenlaiseen vannomiseen. Pastori Kari Kuula kirjoittaa: "Osa kristityistä ottaa aika kirjaimellisesti vuorisaarnan sanan 'älkää vannoko lainkaan' (Matt. 5:34). Siksi he eivät vanno, vaan antavat juhlallisen vakuutuksen. Näin tein itsekin sotilasvalan kohdalla; valan sijaan vakuutus. Veikkaanpa, että tämä käytäntö on Soininkin ratkaisun takana."

 

Kun sukupuolineutraali avioliittolaki tulee pian Suomessakin voimaan, niin olisi ajankohtaista pohtia avioliiton kautta sukuun tulleiden henkilöiden nimityksiä. Esimerkiksi voiko miespuolista henkilöä kutsua miniäksi? Tai vastaavasti naispuolista vävyksi?
– Hämmentynyt
 

Vaikka se tuntuisi aluksi hämmentävältä, juuri näin voi toimia. Kieli muuttuu maailman mukana, samoin sanojen merkitykset. Sanastossa näkyy monella tapaa se, että ihmisten perhe- ja sukulaissuhteet ovat monimuotoisempia kuin ennen. Tunnen myös homo- ja lesbopareja, joiden perheessä käytetään jo nyt miniää ja vävyä, tosin usein hieman ironisessa sävyssä.

Pirautin iki-ihanaan Kielitoimistoon. Sieltä muistutettiin, että esimerkiksi puoliso-sanan merkitys on laventunut aivan viime vuosina.

Vielä silloin kun Tarja Halonen tuli presidentiksi vuonna 2000, julkisuudessa kiisteltiin siitä, voiko avoliitossa ollutta Halosta kutsua rouvaksi ja voiko hänen avomiestään kutsua puolisoksi.

Nykyään Kielitoimiston sanakirjakin vahvistaa, että puoliso-sanaa käytetään myös avopuolisosta sekä homo- tai lesboliiton osapuolista.

Sanakirjassa miniä on yhä 'pojan vaimo' ja vävy 'tyttären mies'. Määritelmät luultavasti muuttuvat sen jälkeen, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan vuonna 2017.

On myös mahdollista, että nimitykset katoavat arkikäytöstä, kuten on käynyt natolle (aviomiehen sisar) ja kytylle (aviomiehen veli). Harva tuntuu käyttävän enää lankoa ja kälyäkään.

Taitaa myös olla niin, että sukupuoleen viittaavien sanojen aika alkaa olla ohi. Tarvitseeko kielen olla sukupuolen suhteen tarkka, jos sitä ei ole sukupuolikaan?

 

Jouduin hoitamaan juomien tarjoilun seitsemän hengen päivällisillä, joilla osa oli meitä kotiväkeä ja osa vieraita. Yksi vieraista oli selvästi muita vanhempi mies. Teinkö oikein, kun silti kaadoin viiniä ensin naisille ikäjärjestyksessä riippumatta siitä, olivatko he kotiväkeä vai eivät? Entä missä vaiheessa viiniä tulisi kaataa lisää? Pitäisikö odottaa, että kaikilla on lasi tyhjä, vai jo silloin, kun nopeimmalla alkaa olla tyhjä lasi? Eräs ystäväni nimittäin väittää, että etiketin mukaan ei pitäisi kaataa "vanhan päälle", kun taas itse suosin joustavaa menettelyä, jossa kaadan kaikille lisää, kun nopeimmalla on tarvetta lisäykseen.
– Ville
 

Toivottavasti ilta oli onnistunut. Hyvä seura ja mukava ilmapiiri ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin etiketin tarkka noudattaminen.

Konsultoin asiassa ammattilaista, Pohjoismaiden sommelierkisoissa kolmanneksi tullutta Heidi Mäkistä, joka suhtautuu viiniin ja sen tarjoilemiseen intohimoisesti.

Vastaus kysymykseesi riippuu hieman siitä, oliko pöydässä ollut vanhempi mies tilaisuuden kunniavieras.

Etiketti menee näin: Ensin tarjoillaan kunniavieraalle, huolimatta siitä, onko hän nainen vai mies. Jos kunniavierasta ei ole, aloitetaan joko vanhimmasta tai muuten arvovaltaisimmasta naisvieraasta. Lopuille naisille tarjoillaan istumajärjestyksen mukaisesti, ei siis edestakaisin pöydässä kulkien. Sen jälkeen tarjoillaan muille vieraille istumajärjestyksen mukaisesti ja vasta lopuksi isäntäväelle.

Aivan yhtä selvää ei ole, milloin viiniä kaadetaan lisää.

"Itse suosin lasin täyttämistä silloin, kun siinä on vielä vähän viiniä jäljellä. Jos joku juo lasinsa tyhjäksi, tulee hänelle helposti sellainen olo, että viinissä joko säästellään tai sitten hän itse juo liikaa tai liian nopeasti", Heidi Mäkinen kertoo.

Toki on puristeja, jotka eivät halua sekoittaa kahden eri pullon viinejä keskenään.

"Erityisesti vanhoissa ja kypsissä viineissä voi olla pullokohtaisia eroja, mutta illallisella on harvoin tarpeeksi laseja tätä tarkoitusta varten."

Viiniä kaadetaan siihen asti, että noin kolmasosa lasin tilavuudesta täyttyy. Näin viinille jää tilaa hengittää ja sitä voi pyöritellä lasissa.

Näin säästytään myös vahingoilta. Jos viinilasi kaadetaan täyteen, sen painopiste muuttuu ja sitä on hankalampi käsitellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat