Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvää päivää, täällä kansa

Sunnuntai
 
Venla Rossi
Maria Lähteenmäki hs, kuvankäsittely Antti Saloniemi HS
Kuva: Maria Lähteenmäki hs, kuvankäsittely Antti Saloniemi HS

Radio kuuluu kesämökin äänimaisemaan. Tuvassa tai pihalla päälle naksautetaan särisevä, vanha vastaanotin. Varsinkin sunnuntaisin. Silloin on Kansanradion aika.

Kuuntele minua, kuuntelen sinua, ääni kun on, nyt Kansanradion.
Jo 35 vuoden ikään ehtinyt Kansanradio oli sosiaalinen media ennen kuin koko termiä oli edes keksitty. Edelleen siellä kaikki saavat purnata juuri siitä, mikä eniten nyppii. Välillä joku puhkeaa lauluun tai esittää itse kirjoittamansa runon.

Toisin kuin Facebookissa, Kansanradiossa ei olla ironisia. Soittajia yhdistää vilpittömyys. Ohjelma on yksi Suomen kuunnelluimmista ja tavoittaa viikoittain yli 400 000 ihmistä. Ensi sunnuntaina klo 12.08 Radio Suomessa on luvassa perinteinen juhannuscocktail eli parhaita paloja vuoden varrelta.

Folkloristi Minna Kilpinen tutki Kansanradiota viime vuonna valmistuneessa pro gadu -työssään. Hän jaotteli soittajat kolmeen ryhmään. Oli yhteiskunnallisia keskustelijoita, viihdyttäjiä ja pahan mielen purkajia.

Puhelulla on voinut olla terapeuttinen vaikutus, vaikka soittaja olisi puhunut automaatille.

Se on ollu minun rikkautein et se äiti pieks minua remmillä. Mie oon tullu sitkeeks.
Tärkeimmiksi retorisiksi keinoiksi tutkimuksessa paljastuivat vapaa puhetyyli, voimakas tunnelataus ja perinteisiin vetoaminen. Ohjelmassa heijastuvat yhteiskunnan muutokset. Tempo on muuttunut nopeammaksi 2000-luvulla. Nykyään suosittuja ovat erilaiset kiteytykset ja retoriset kysymykset.

Sekä tietysti klassinen lopetus: Ei muuta. Heippa!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat