Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

CIA rahoitti kylmän sodan aikana lehteä, johon kirjoittivat maailman kuuluisimmat ajattelijat

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Vuosittain on monia tasavuosijuhlia, joita juuri kukaan ei juhlista. Yksi niistä on käsillä pian: kansainvälinen kulttuurilehti Encounter lakkasi ilmestymästä vuonna 1990, neljännesvuosisata sitten.

Vuonna 1953 perustetun lehden jälkimainetta määrittää vahvasti sen erikoisin piirre. Encounterin avokätisenä rahoittajana toimi Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA. Rahat kanavoitiin yksityisten säätiöiden kautta, jotka todellisuudessa olivat olemassa vain paperilla.

Taustalla oli Congress for Cultural Freedom -niminen järjestö. Se oli perustettu vuonna 1950 kansainväliseksi yhteistyöelimeksi niille kulttuurivaikuttajille, jotka vastikään alkaneessa kylmässä sodassa tukivat Yhdysvaltain johtamaa länttä.

Järjestöllä oli useita muitakin lehtiä, kuten saksalainen Der Monat ja ranskalainen Preuves. Tärkein oli kuitenkin Lontoossa englanniksi julkaistu Encounter, joka oli aikoinaan eräs johtavia kulttuuri- ja kirjallisuuslehtiä koko maailmassa.

Se ei nimittäin ollut mikään tökerö propagandajulkaisu. Sitä avustivat Günter Grass, W. H. Auden, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Jean-Paul Sartre, Bertrand Russell ja kymmenet muut yhtä kovat nimet.

Lehdessä sai olla lähes mitä mieltä vain, kunhan ei avoimesti tukenut vastapuolta eli Neuvostoliittoa ja sen liittolaisia. Siihen kirjoittivat myös monet vasemmistolaiset poliitikot ja yhteiskuntakriitikot, ja heitä jopa rohkaistiin siihen. Lehti julkaisi myös paljon käännöksiä itäeurooppalaisilta kirjoittajilta, jotka olivat kotimaassaan kiellettyjä tai vallanpitäjien epäsuosiossa.

Suomalaisia avustajia ei ollut, mutta Encounteria seurattiin täälläkin, ja se myös tuli moniin kirjastoihin – en tiedä, kenen tilaamana.

Osa Encounterin sisällöstä on yhä täysin ajankohtaista: esimerkiksi monet runot, novellit ja esseet. Osaan taas on tallentunut aikakausi, joka nyttemmin herättää täydellisen vierauden tunteen.

Kaikki löytyy nykyään verkosta, missä lehden 424 numeroa ovat vapaasti luettavissa.

Encounterin maine tahriintui vuonna 1967, kun CIA:n rooli paljastui. Lehden päätoimittaja, runoilija Stephen Spender, erosi julistaen, ettei hänelle ollut kerrottu siitä mitään.

Lehti oli kuitenkin jo niin vakiintunut, että se pysyi pystyssä kaupallisillakin keinoilla: mainostuloilla ja tilausmaksuilla. Se jatkoi ilmestymistä, vaikka taustajärjestö lopetti toimintansa.

Vähitellen Encounterin profiili kuitenkin kaventui, ja 1980-luvulla se oli enää varjo itsestään. Kun taistelutehtävää kylmässä sodassa ei tarvinnut enää salailla, se alkoi usein tunkea esiin rasittavan yksiviivaisesti. Encounter oli vielä todistamassa Itä-Euroopan murroksen 1989, mutta Neuvostoliiton hajotessa lehti oli jo kaatunut velkoihinsa.

Encounterin tarina saa mietteliääksi. On tietenkin paradoksaalista, että julkaisu, joka perustettiin todistamaan läntisen kulttuurin avoimuutta ja riippumattomuutta vallanpitäjistä, oli itse heistä riippuvainen mitä salamyhkäisimmällä tavalla.

Toisaalta lehti on muistutus siitä, kuinka äskettäin sivistyneistön mielipidejohtajuus koettiin länsimaissa vielä niin vahvaksi, että sivistyneistön näkemysten ohjaamiseksi haluttuun suuntaan kannatti käyttää paljon rahaa. Tässä suhteessa maailma on sittemmin muuttunut kovin erilaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat