Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi lapsi ei saa lyödä, mutta Batman saa?

Supersankaritarinat tarjoilevat tutkijan mukaan kovan oikeistolaista, jopa vinksahtanutta maailmankuvaa.

Sunnuntai
 
Catherine Lane Istock photo
Kuva: Catherine Lane Istock photo

Sokovia on köyhä, sodan runtelema maa jossain Itä-Euroopassa. Yhdysvaltalainen supersankaritiimi Kostajat saapuu sinne suorittamaan tehtävää. Näin alkaa elokuvateattereissa pyörivä Avengers: Age of Ultron.

Sokovialaiset eivät pidä Kostajista. Köyhää maata on sodan aikana moukaroitu muun muassa Tony Starkin – Kostajien jäsenen – yhtiöiden valmistamilla aseilla. Suoritettuaan tehtävänsä Kostajat häipyvät.

Varastettua tavaraa käyttämällä Kostajat luovat vahingossa äärimmäisen vahvan tekoälytappajarobotin, Ultronin. He jahtaavat Ultronia ympäri maailmaa. Ultronin suunnitelma paljastuu: hän aikoo tuhota Sokovian ja koko maailman. Kostajat rientävät jälleen Sokoviaan. Taistelussa kaupunki pannaan palasiksi. Valtavat määrät ihmisiä kuolee tai loukkaantuu.

Kun tilanne on saatu hallintaan, Kostajat asetetaan syytteeseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Heidän todetaan syyllistyneen silmittömään siviileihin ja siviilikohteisiin kohdistuvaan väkivaltaan sekä asetehtailuun ja maailman saattamiseen tuhon partaalle.

Ei vaiskaan, tuo viimeinen oli puijausta. Kostajia ei aseteta syytteeseen, vaikka joukko syyllistyy elokuvan aikana ainakin rikoksiin ihmisyyttä vastaan sekä lukuisiin siviiliväestöön kohdistuviin rikoksiin, todennäköisesti myös sotarikoksiin.

Oikeasti elokuva loppuu näin: sokovialaiset ymmärtävät, että Kostajat ovat sittenkin hyviksiä, ja he kiittävät kyynelsilmin yhdysvaltalaisia pelastajiaan, jotka ovat itse asiassa jälleen tuhonneet heidän maansa. Siinä ei ole mitään järkeä, mutta elokuva seuraileekin supersankaritarinoiden, ei tosimaailman logiikkaa.

"Aika tyypillinen supersankarijuoni", sanoo Laura Antola. Hän valmistelee Turun yliopistossa väitöskirjaa supersankaritarinoiden maailmankuvasta. Gradussaan hän tarkasteli väkivallan oikeuttamista ja uusliberalismia supersankarisarjakuvissa.

"Elokuvissa sanoma vielä korostuu sarjakuviin verrattuna: me ollaan amerikkalainen supersankaritiimi, me tehdään mitä halutaan ja tullaan näyttämään, miten hommat hoidetaan."

Nelivuotiaalle voi olla vaikea selittää, miksi on ok, että Kostajien Kapteeni Amerikka vetää ihmisiä turpaan. Päiväkodissa opetetaan, että lyödä ei saa, ei edes kostoksi. Kapteeni Amerikalle se kuitenkin sallitaan.

"Supersankaritarinoissa tyypillistä on se, että sankareiden käyttämä väkivalta on hyväksyttävää, jopa välttämätöntä", Antola sanoo.

 

Antolan mukaan supersankaritarinat markkinoivat kovan oikeistolaista maailmankuvaa.

Hän ottaa esimerkiksi Batmanin, joka onkin aika kummallinen sankarihahmo: miljardööri ja playboy, joka käy öisin hakkaamassa syrjäytyneitä ja mielenterveyspotilaita.

Bruce Wayne ryhtyi Batmaniksi kostaakseen vanhempiensa kuoleman. Ryöstömurhaa selvittäneet poliisit olivat epäpäteviä ja ambulanssihenkilökunta välinpitämätöntä, joten Bruce ymmärsi jo pienenä, että ainoa mahdollisuus on kostaa murha itse.

Viranomaisten huonous on supersankaritarinoissa tavallista, Antola sanoo. Viranomaiset ovat korruptoituneita, saamattomia tai avoimen vihamielisiä. Parhaassa tapauksessa he toimivat sankarin apulaisina, mutta usein vain vaikeuttavat tämän toimintaa. Sankarit nostavat itsensä lakien ja virallisen järjestyksen yläpuolelle, joskus jopa taistelevat armeijaa ja poliisia vastaan. Batman tosin toimii yhdessä Gothamin poliisin kanssa, mutta poliisi on selvästi tehoton. Valtiolla ei ole roolia myöskään hyväntekijänä. Jopa terveydenhoitoa ja koulutusta ylläpitää superrikas Bruce Wayne, joka rakentaa sairaaloita ja jakaa opiskelustipendejä.

Batman-elokuvissa keskitytään superroistoihin, joista moni on psyykkisesti sairas. Sarjakuvissa Batman hoitelee myös ihan tavallisia pikkurikollisia. Tarinoissa Gothamin ongelmat johtuvat siitä, että siellä on paljon rikollisia. Rikolliset rötöstelevät, koska ovat psyykkisesti sairaita tai moraalisesti rappeutuneita. Asioita, joiden tosimaailmassa tiedetään johtavan sosiaalisiin ongelmiin ja rikollisuuteen – esimerkiksi periytyvää syrjäytymistä tai yhteiskuntaluokkien välisestä eriarvoisuudesta johtuvia ongelmia –, ei sarjakuvan maailmassa ole olemassa.

Sarjakuvissa Batman rankaisee ankarasti narkomaaneja, taskuvarkaita ja jopa lounasrahoja varastavaa lasta. Omia rikollisia puuhiaan Batman ei häpeä. Sarjakuvissa Batman suojelee usein omaisuutta: hän estää, yleensä väkivaltaisesti, pankkiryöstöjä, murtoja ja taskuvarkauksia. Samoin tekee esimerkiksi Teräsmies. Batman siis kostaa vanhempiensa murhaa ja suojelee samalla oman yhteiskuntaluokkansa oikeuksia ja omaisuutta pahoilta alempien yhteiskuntaluokkien edustajilta. Hän on eräänlainen anti-Robin Hood.

 

Mikä sitten erottaa ihmisiä hakkaavat, paikkoja särkevät sankarit ihmisiä hakkaavista, paikkoja särkevistä pahiksista?

Se, että sankarit ovat hyvän puolella – tai ainakin heidät esitetään siinä valossa. Jos Avengers-elokuva olisi tehty sokovialaisten näkökulmasta, sankarit vaikuttaisivat kenties vähemmän sankarillisilta.

Monilla sankareista, esimerkiksi Kapteeni Amerikalla ja useimmiten myös Batmanilla, on erehtymätön moraalinen kompassi. Sellaista ei tietenkään oikeasti ole olemassa, mutta sarjakuvissa se on kätevä tapa kiertää oikeutuskysymys. Sankarit ovat hyviksiä, koska tekevät hyviä tekoja. Teot puolestaan ovat hyviä, koska niitä suorittavat sankarit, ja sankarithan ovat lähtökohtaisesti hyviä.

Mitä väliä tällä sitten on? Lapsikin tajuaa, että supersankaritarinat ovat mielikuvitusta ja viihdettä.

"Niillä on yhtymäkohtia todellisuuteen", Antola sanoo. Ja juuri yhtymäkohdissa selviää, millaista maailmankuvaa elokuvat markkinoivat. "Esimerkiksi Yhdysvaltain toimet Irakissa ja Afganistanissa on oikeutettu samantyyppisellä logiikalla. Ajatellaan, että koska Yhdysvallat on hyvän puolella, se saa käyttää mitä tahansa keinoja ja nostaa itsensä lain yläpuolelle."

Antolan mukaan viranomaisten esittäminen saamattomina vässyköinä on sama kuva, jonka esimerkiksi Yhdysvaltain republikaanipuolueen oikea siipi haluaa antaa.

"Teekutsuliikkeen mukaan valtiovalta on liian iso, toimii huonosti ja on korruptoitunut, tehoton ja moraaliton. Asiat alkavat sujua vasta sitten, kun ihmiset ottavat asiat omiin käsiinsä. Supersankaritarinat tukevat tätä mielikuvaa."

Tarkoittaako tämä, että meitä aivopestään USA-faneiksi ja oikeistolibertaareiksi?

Ei tietenkään. Sellaisia aivopesujuonia on vain sarjakuvien superpahiksilla. Antolan mukaan olennaista on kiinnittää huomiota supersankareiden tarjoamaan maailmankuvaan ja tarkastella sitä kriittisesti – aivan kuin muitakin mediatuotteita.

"Kaikki mediaesitykset, jotka ihminen näkee, vaikuttavat. Mutta ei yksittäinen elokuva tai sarjakuva ketään aivopese."

 

Antola muistuttaa, että vaikka supersankarisarjakuvat ovat monella tapaa poliittisesti konservatiivisia ja ideologialtaan oikeistolaisia, niissä on myös liberaaleja piirteitä.

Vaikka Kostajat on yhdysvaltalainen tiimi, sen riveissä taistelevat esimerkiksi alun perin venäläinen Musta leski ja toisesta ulottuvuudesta kotoisin oleva Thor.

Ryhmä-X:n sankarit puolestaan ovat jo vuosikymmeniä edustaneet eri kansallisuuksia, uskontoja ja etnisyyksiä. Sen sanoma erilaisuuden hyväksymisestä on ainakin Yhdysvalloissa liberaali ja monia popkulttuurituotteita vasemmistolaisempi. Ennakkoluuloiset ihmiset ja suvaitsemattomuus ovat sankareiden pahin vihollinen, ja mutanttien kohtaama syrjintä on nähty allegoriana esimerkiksi mustien, juutalaisten tai seksuaalivähemmistöjen kohtaamasta syrjinnästä.

Ensi kuussa saa Suomen-ensi-iltansa Ant-Man, elokuussa uusi Fantastic Four. Ensi vuodeksi odotetaan uusia Batman-, X-men- ja Captain America -elokuvia. Antola ennustaa, että sama linja jatkuu niissäkin. Mutta miksi?

"Varmaan se myy paremmin. Yhdysvalloissa on tapana tehdä erityisesti kesäksi isoja, kalliita elokuvia. Yleisö on tottunut siihen, että niissä on tappelua, nationalistista uhoa ja liehuvia USA:n lippuja. Välillä ne ovat supersankarielokuvia, välillä jotain muita. Samaa maailmankuvaa toistetaan muissakin yhdysvaltalaisissa action-elokuvissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat