Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen kesäloma Yhdysvalloissa voi olla jopa yhdeksän viikkoa leirillä

Sunnuntai
 
Twitter @SaarikoskiLaura

Mille leirille teidän lapset menevät kesällä, kysyi amerikkalaisnaapuri. Silloin oli syksy, enkä ollut edes ajatellut tätä kesää.

Eivätkö 8- ja 5-vuotiaat ole vähän nuoria leirille, ajattelin. Olisi pitänyt muistaa Tenavat-sarjakuva, jossa Jaska Jokunen paistaa vaahtokarkkeja nuotiolla.

Parhaat paikat varataan tammikuun loppuun mennessä, naapuri varoitti.

Yhdysvalloissa kesäleiri on kansallinen instituutio. Se on kesäajan päivähoitojärjestelmä maassa, jossa vanhemmilla on lomaa keskimäärin 10 päivää vuodessa.

Perheen yhteinen kesäloma on yleensä viikon tai kahden mittainen. Lapsilla on yli kaksi kuukautta vapaata koulusta. Suuressa maassa asutaan usein kaukana isovanhemmista, eikä eka- tai tokaluokkalaisia saa lain mukaan jättää yksin kotiin.

Yhtälö on mahdoton.

Lapset siis pannaan jopa yhdeksäksi viikoksi kesäleirille. Niitä pidetään kouluissa ja puistoissa, ja niissä päivät ovat suunnilleen koulupäivän mittaisia. Teinit voivat jo yöpyä leirillä.

Kotiin tulee paksuja katalogeja, joissa on kymmeniä teemavaihtoehtoja: keilaus, kokkaus, baletti, ratsastus, miekkailu, kalliokiipeily, teatteri, savityöt, kajakkimelonta, golf, jousiammunta, legorobottien tai 3D-mallien rakentaminen, videoeditointi ja iPad-piirustus. Yksi leiri vie tutustumaan kaivoksiin, toinen avaruusmuseoon.

Viikko maksaa 200–400 dollaria, joten yhden lapsen kesähoito vie helposti pari tonnia. Leirit käyvät silti halvemmiksi kuin talviajan päivähoito.

Täällä kesäleiri ei ole pelkkää hupia, vaan kyse on lasten kehittämisestä.

"Kesäloma on hyvä aika saada etumatkaa seuraavaan kouluvuoteen. Kurssiopetuksemme on suunniteltu varmistamaan, että lapsenne ylittää itsensä valitsemissanne aineissa", mainostaa tiedeleiri. Siellä opetetaan matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Lukiolaisille on leirejä, joissa keskitytään yliopistohakemusten kirjoittamiseen.

Tähän voi suhtautua kahdella tavalla. Voi kauhistella sitä, etteivät lapset saa enää viettää ohjelmoimatonta vapaa-aikaa, vaan kesäleiritkin valmistavat kilpailuun. Tai sitten voi muistella omia lapsuuden kesiä, jolloin aika kävi välillä pitkäksi ja olisi ollut hauska kokeilla kalliokiipeilyä.

Selvää on, etten kehtaa kertoa naapurille, millaista keskustelua Suomessa käydään päivähoidosta ja kesälomista. Suomessa eletään paratiisissa, jossa vanhemmat ja lapset viettävät paljon enemmän aikaa yhdessä kuin Yhdysvalloissa.

Tällä palstalla Laura Saarikoski ja Reetta Räty kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat